ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Ιούλη 2023
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΥΓΡΟΥ ΣΤΙΒΟΥ 2023
Πρεμιέρα με τριπλή ελληνική συμμετοχή

Συγχρονισμένη κολύμβηση και καταδύσεις ανοίγουν την αυλαία της διοργάνωσης στη Φουκουόκα

Στοχεύοντας σε μια επανάληψη της επιτυχίας της στη Βουδαπέστη, η Ευ. Πλατανιώτη ανοίγει σήμερα τις ελληνικές συμμετοχές στη Φουκουόκα

Associated Press

Στοχεύοντας σε μια επανάληψη της επιτυχίας της στη Βουδαπέστη, η Ευ. Πλατανιώτη ανοίγει σήμερα τις ελληνικές συμμετοχές στη Φουκουόκα
Με τα αγωνίσματα της συγχρονισμένης κολύμβησης και των καταδύσεων ξεκινά σήμερα το 20ό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου, που διεξάγεται στη Φουκουόκα της Ιαπωνίας (14-30/7). Το «παρών» θα δώσει και η Ελλάδα, με την αποστολή να αριθμεί 61 αθλητές και αθλήτριες και έτσι να είναι η μεγαλύτερη που έχει στείλει η χώρα μας σε Παγκόσμιο Υγρού Στίβου. Τα μέλη της ελληνικής αποστολής θα επιδιώξουν να συνεχίσουν την καλή παράδοση στις διακρίσεις που έχει η χώρα μας στη διοργάνωση, με το μεγαλύτερο μέρος των προσδοκιών να μοιράζεται ανάμεσα στην υδατοσφαίριση, με την παρουσία των Εθνικών ομάδων ανδρών και γυναικών, και στην κολύμβηση, έπειτα από τις αξιόλογες διεθνείς εμφανίσεις των ελληνικών «δελφινιών» τα τελευταία χρόνια, ενώ υψηλές βλέψεις υπάρχουν και στη συγχρονισμένη κολύμβηση.

Ανοίγει τον «χορό» η Ευ. Πλατανιώτη

Στο πρόγραμμα της σημερινής πρώτης μέρας της διοργάνωσης περιλαμβάνονται και τρεις ελληνικές συμμετοχές, δύο στην συγχρονισμένη κολύμβηση και μία στις καταδύσεις.

Ξεχωρίζει η συμμετοχή της Ευαγγελίας Πλατανιώτη, δις χάλκινης πρωταθλήτριας στο αγώνισμα του σόλο (σε τεχνικό και ελεύθερο μέρος) στην περσινή διοργάνωση της Βουδαπέστης, ενώ κάτι ανάλογο επιδιώκει και φέτος, με εφαλτήριο εκείνη την επιτυχία της. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια ανοίγει τον «χορό» των ελληνικών συμμετοχών, παίρνοντας μέρος στα προκριματικά του τεχνικού μέρους στο σόλο, με στόχο να βρεθεί στη 12άδα των αθλητριών που θα προκριθούν στον τελικό ο οποίος θα γίνει αύριο Σάββατο.

Στη συνέχεια η Πλατανιώτη και η Σοφία Μαλκογεώργου θα ξεκινήσουν την προσπάθειά τους στο ντουέτο, με τον προκριματικό του αγωνίσματος, όπου θα πάρουν μέρος συνολικά 39 ζευγάρια αθλητριών χωρισμένα σε δύο γκρουπ. Το ελληνικό δίδυμο, που στους πρόσφατους Ευρωπαϊκούς Αγώνες κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο αγώνισμα, συγκεντρώνει αρκετές ελπίδες για πρόκριση στον τελικό.

Στις καταδύσεις ο Θάνος Τσιρίκος στις 9 π.μ. παίρνει μέρος στον προκριματικό του τραμπολίνο 1 μ., με στόχο να βρεθεί στη 12άδα του τελικού.

Το σημερινό πρόγραμμα

Καλλιτεχνική Κολύμβηση: 03.00: Σόλο (Γ) - τεχνικό πρόγραμμα (προκριματικός). 06.00: Σόλο (A) - τεχνικό πρόγραμμα (προκριματικός). 09.00: Ντουέτο - τεχνικό πρόγραμμα (προκριματικός - β' γκρουπ). 11.50: Ντουέτο - τεχνικό πρόγραμμα (προκριματικός - α' γκρουπ).

Καταδύσεις: 04.00: 1 μ. (Γ) (προκριματικός). 09.00: 1 μ. (Α) (προκριματικός).

  • Εκτενές αφιέρωμα στη διοργάνωση θα δημοσιευτεί στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου».
ΣΤΙΒΟΣ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Κ23
Σημαντικές επιτυχίες για την ελληνική αποστολή

Στους τελικούς των αγωνισμάτων τους προκρίθηκαν Εμμανουηλίδου, Δεσπολλάρη και Μπουζάκης

Επιτυχίες για την ελληνική αποστολή επιφύλαξε η χθεσινή ημέρα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου Κ23 που διεξάγεται στο Εσπο της Φινλανδίας, με τρεις αθλητές να προκρίνονται στους σημερινούς τελικούς των αγωνισμάτων τους.

Εντυπωσιακή ήταν η παρουσία της Πολυνίκης Εμμανουηλίδου, η οποία παραμένοντας σε εξαιρετική φόρμα προκρίθηκε στον σημερινό τελικό των 100 μ. Η νεαρή σπρίντερ τερμάτισε στην 4η θέση της πρώτης ημιτελικής σειράς, με χρόνο 11.32 (1,7), και πήρε την πρόκριση με την 6η επίδοση συνολικά, πετυχαίνοντας τον πρώτο στόχο της, που ήταν η παρουσία στην οκτάδα του τελικού του αγωνίσματος. Προηγουμένως η Εμμανουηλίδου είχε περάσει χωρίς προβλήματα από τα προκριματικά, τερματίζοντας 1η στη σειρά της, επίσης με 11.32.

Σε σημαντική επιτυχία έφτασε και η Γεωργία Δεσπολλάρη στα 800 μ., παίρνοντας την πρόκριση στον - επίσης σημερινό - τελικό του αγωνίσματος. Η 20χρονη τερμάτισε 1η στη δεύτερη προκριματική σειρά, σε χρόνο 2.04.53, επιβεβαιώνοντας με τον καλύτερο τρόπο την ιδιότητά της ως φαβορί για την κατάκτηση ενός μεταλλίου.

Επιπλέον, το «παρών» στον τελικό της δισκοβολίας (αύριο Σάββατο) θα δώσει ο Κώστας Μπουζάκης, πετυχαίνοντας τον στόχο που είχε θέσει, να βρεθεί στη 12άδα του αγωνίσματος. Ο νεαρός αθλητής στα προκριματικά του αγωνίσματος είχε καλύτερη βολή στα 53,44 μ. και πέρασε ως 11ος στον αυριανό τελικό. Στο ίδιο αγώνισμα ο Δημήτρης Παυλίδης, με καλύτερη προσπάθεια στα 53,05 μ., αποκλείστηκε στον προκριματικό γύρο.

Από τις υπόλοιπες συμμετοχές, στο μήκος ο Νικόλας Σταματονικολός δεν μπόρεσε να επαναλάβει μια καλή εμφάνιση, όπως πρόσφατα στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, και έμεινε χαμηλά στα προκριματικά, όπου με άλμα στα 7,03 μ. αποκλείστηκε από τον τελικό.

Στη σφαιροβολία, τέλος, η 20χρονη Μαρία Ανδρεάδη αγωνίστηκε στο β' προκριματικό γκρουπ και με βολή στα 14,15 μ. κατέλαβε τη 17η θέση στο σύνολο.

ΠΑΤΡΑ
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Κύπελλο Ρυθμικής Γυμναστικής

Από τους αγώνες που έγιναν στην Πάτρα
Από τους αγώνες που έγιναν στην Πάτρα
Με μεγάλη επιτυχία και την αμέριστη στήριξη του δήμου Πατρέων πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 7-9 Ιουλίου, για πρώτη φορά στην πόλη, το Κύπελλο Ελλάδας Ρυθμικής Γυμναστικής, προσφέροντας στους φιλάθλους θέαμα υψηλής αισθητικής.

Τιμητική πλακέτα από τους διοργανωτές για τη στήριξη του δήμου έλαβε ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού Τάκης Πετρόπουλος, ο οποίος στον χαιρετισμό του τόνισε:

«Οι γονείς των αθλητών και οι παράγοντες του ερασιτεχνικού αθλητισμού, που βάζετε βαθιά το χέρι στην τσέπη, βιώνετε πιο έντονα από τον καθέναν την τραγική αλήθεια: Το κράτος ουσιαστικά έχει καταργήσει την ετήσια σταθερή χρηματοδότηση του αθλητισμού από τον κρατικό προϋπολογισμό και μοιράζει "αντίδωρα" από τα αυξανόμενα υπερκέρδη των στοιχηματικών εταιρειών.

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες και με υποχρηματοδότηση των δήμων από το κράτος κατά 70% περίπου, η δημοτική αρχή της πόλης μας προσπαθεί με έργα και όχι με λόγια να διασφαλίσει την ελεύθερη πρόσβαση όλων των παιδιών στον Αθλητισμό και παράλληλα διεκδικεί δυναμικά, μαζί με την αθλητική κοινότητα και το Εργατικό Κέντρο της πόλης, όλα όσα αξίζουν τα παιδιά μας».

SUPER LEAGUE
Eγκρίθηκε η προκήρυξη του πρωταθλήματος 2023 - 2024

Στις 17/7 η κλήρωση του προγράμματος της κανονικής περιόδου

Η χθεσινή Γενική Συνέλευση της Super League ενέκρινε την προκήρυξη του πρωταθλήματος της επόμενης περιόδου, 2023 - 2024, ενώ το ΔΣ επικύρωσε την τυπική εγγραφή της Κηφισιάς και του Πανσερραϊκού, που προβιβάστηκαν από τη SL2, ως μελών της Λίγκας της πρώτης κατηγορίας. Παράλληλα αποφασίστηκε η κλήρωση του νέου πρωταθλήματος, που έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 17 Ιούλη, να αφορά μόνο τους αγώνες της κανονικής περιόδου. Υπενθυμίζεται ότι σε προηγούμενη συνεδρίαση της Λίγκας η ΠΑΕ ΑΕΚ είχε καταθέσει αίτημα μαζί με την κλήρωση της κανονικής περιόδου πρωταθλήματος να διεξαχθεί και αυτή των πλέι οφ, περιλαμβάνοντας το ζευγάρωμα των θέσεων (1ος - 6ος κ.λπ.), και με τη λήξη της κανονικής περιόδου να αποδοθούν οι κλειδάριθμοι των αγώνων.

Σε μία ακόμα συνεδρίαση πάντως δεν έλειψαν οι ανταγωνισμοί εντός της Λίγκας με αφορμή τα ζητήματα διαιτησίας και των παραγόντων της, ειδικά για το ζήτημα του πρώην αρχιδιαιτητή και νυν συμβούλου της Λίγκας, Αγγλου Μαρκ Κλάτενμπεργκ.

Επιστολή Μαρινάκη για τις έρευνες με τα στημένα

Για την υπόθεση των ερευνών της Ιντερπόλ και των εγχώριων αρμόδιων αρχών σχετικά με το ενδεχόμενο στημένων αγώνων στο ελληνικό ποδόσφαιρο πήρε θέση ο πρόεδρος της Super League και ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Β. Μαρινάκης. Σε επιστολή του προς τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού, Γ. Οικονόμου, ο πρόεδρος της SL ζητάει την «άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης» και την «άμεση απόδοση δικαιοσύνης», κάνοντας λόγο για «ένα ακόμα πλήγμα στο ελληνικό ποδόσφαιρο», που μεγαλώνει περαιτέρω την καχυποψία ενόψει της νέας σεζόν. Θυμίζουμε ότι η έρευνα διεξάγεται εδώ και δυο βδομάδες περίπου, μετά τις καταγγελίες που υπήρξαν στο εξωτερικό - και συγκεκριμένα στις αρμόδιες αρχές της Αυστρίας - για οργανωμένο κύκλωμα στημένων αγώνων στο οποίο περιλαμβάνονταν και ελληνικές ομάδες. Ηδη τις προηγούμενες μέρες έγινε εκτενής έρευνα της Ιντερπόλ και των ελληνικών αρχών στα γραφεία της Super League 2.

Αρης: Συμφωνία για Μορόν

Ο Αρης συμφώνησε σε όλα με την Μπέτις για την απόκτηση του Λορέν Μορόν, με τον 29χρονο Ισπανό επιθετικό να αναμένεται στην Ελλάδα τις αμέσως επόμενες μέρες, προκειμένου να ολοκληρωθεί και τυπικά η μεταγραφή του στους «κιτρινόμαυρους» της Θεσσαλονίκης.

BASKET LEAGUE
Στα ερυθρόλευκα ο Σίκμα

Την τρίτη του φετινή μεταγραφή ολοκλήρωσε ο Ολυμπιακός, καθώς μετά τους Νίκολα Μιλουτίνοφ και Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος προχώρησε στην απόκτηση του Αμερικανού φόργουορντ Λουκ Σίκμα (2,03 μ.), με τις δύο πλευρές να υπογράφουν συμβόλαιο συνεργασίας για τα επόμενα δύο χρόνια. Ο 34χρονος παίκτης μετακομίζει στην Ελλάδα μετά από μια εξαετία στη Γερμανία και την Αλμπα Βερολίνου.

Αρης: Επιστρέφει στους «κιτρινόμαυρους» της Θεσσαλονίκης μετά από δύο χρόνια ο Διαμαντής Σλαφτάκης, ερχόμενος σε συμφωνία συνεργασίας με την ΚΑΕ Αρης. Ο 29χρονος φόργουορντ, ο οποίος αγωνίστηκε στην ομάδα από το 2018 έως το 2021, τα τελευταία δύο χρόνια είχε περάσει από τον ΠΑΟΚ και τον Κολοσσό Ρόδου.

Καρδίτσα: Την πρώτη της μεταγραφική κίνηση για τη σεζόν 2023 - 2024 πραγματοποίησε η θεσσαλική ομάδα, ανακοινώνοντας την απόκτηση του 24χρονου Γιώργου Καμπερίδη (2,01 μ.), ο οποίος μέχρι πρότινος αγωνιζόταν στον ΠΑΟΚ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ