ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Ιούλη 2023
Σελ. /24
32η ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΝΕ

Με αφετηρία κάθε γωνιά της χώρας, με προορισμό τις δασωμένες πλαγιές που φιλοξένησαν έναν δίκαιο αγώνα, μέσα σε ένα κλίμα συντροφικότητας, νεανικού κεφιού, οι χιλιάδες νέοι που συμμετείχαν στην 32η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ έβαλαν τη δική τους σφραγίδα σε αυτόν τον μοναδικό θεσμό για τη νεολαία.

«Με τον λαό μπροστά και το ΚΚΕ ψηλά γράφεται η Ιστορία! Τιμάμε την Ιστορία μας, υπερασπιζόμαστε τον φυσικό πλούτο της χώρας», ήταν το κεντρικό σύνθημα που διέπνεε όλο το τριήμερο των εκδηλώσεων. Κορυφαία στιγμή τα εγκαίνια της Νοσοκομειούπολης του ΔΣΕ στον Γράμμο και του μόνιμου υπαίθριου μουσείου, η οποία καταγράφηκε ανεξίτηλα στη μνήμη όλων όσοι βρέθηκαν εκεί.


Ψηλαφώντας, ζώντας, συνεχίζοντας την Ιστορία

Η 32η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ εξέφρασε με επιτυχημένο τρόπο τη διαχρονική προσπάθεια του ΚΚΕ για τη μελέτη και ανάδειξη της Ιστορίας του επαναστατικού κινήματος, την επιδίωξη οι νέες γενιές να γνωριστούν με την πορεία της ταξικής πάλης. Σε αυτό το πλαίσιο, αποτέλεσε ένα διαρκές «εργαστήρι» ιστορικής μελέτης και βιωμάτων. Σε αυτό το κλίμα μπήκαν και οι μικροί φίλοι του «κόκκινου Αερόστατου» που συμπύκνωσαν την εμπειρία στον στίχο: «Για εμάς λοιπόν το πιο εκπληκτικό, πιο επιβλητικό, πιο μυστηριακό και πιο μεγάλο / Ηταν του ΔΣΕ παιδιά που πολέμησαν και χάθηκαν στον Γράμμο», που τραγούδησαν μπροστά σε όλη την Κατασκήνωση καταχειροκροτούμενοι.

Οι φωνές των μαχητών και μαχητριών του Γράμμου αντήχησαν ξανά στα μέρη όπου πολέμησαν: Μέσα από τα πλάνα που αντανακλούσαν το τοπίο στο οποίο έγινε η προβολή του ντοκιμαντέρ «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε», που επιμελήθηκε η ΚΕ του ΚΚΕ και προβλήθηκε στον χώρο της φετινής Κατασκήνωσης. Μέσα από την εκδήλωση που φώτισε την πολυδιάστατη ιστορία της γυναίκας μαχήτριας του ΔΣΕ κατά την παρουσίαση της έκδοσης «Η συμμετοχή των γυναικών στον ΔΣΕ». Σε έναν τόπο που κάθε πλαγιά έχει να διηγηθεί στιγμές από την ηρωική εποποιία του ΔΣΕ, αξιοποιήθηκε η δυνατότητα για επισκέψεις και ξενάγηση Οργανώσεων στο Μνημείο - Μουσείο για το ΕΑΜ, ΕΛΑΣ και τον ΔΣΕ, στο οποίο είχαν την ευκαιρία για ένα ξεχωριστό μάθημα Ιστορίας. Αντίστοιχα συγκλονιστική η εμπειρία και κατά την επίσκεψη στο Βατοχώρι, όπου οι νέοι και οι νέες άκουσαν για τη μεγάλη, νικηφόρα μάχη του ΔΣΕ στο Μάλι Μάδι, τμήμα του περίφημου ελιγμού του Αυγούστου του 1948, με τον οποίο οι δυνάμεις του ΔΣΕ πέρασαν μετά τη μεγάλη μάχη του Γράμμου στο Βίτσι.


Κορυφαία στιγμή της 32ης Αντιιμπεριαλιστικής Κατασκήνωσης της ΚΝΕ η συγκέντρωση στο Νοσοκομείο του ΔΣΕ στον Γράμμο και τα εγκαίνια του μόνιμου υπαίθριου μουσείου, το μεσημέρι του Σαββάτου, με ομιλητές τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρή Κωτσαντή, και τον Φάνη Παρρή, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Μια συγκλονιστική στιγμή, μια βαθιά συγκινητική εκδήλωση, την οποία θα θυμούνται όσοι συμμετείχαν, όσοι ήρθαν σε επαφή με τη μεγάλη αυτή σελίδα της ηρωικής πάλης του λαού, περπατώντας στα ίδια μονοπάτια των μαχητών, των υγειονομικών που υλοποίησαν το «θαύμα του Γράμμου και του Βίτσι» σώζοντας από βέβαιο θάνατο χιλιάδες μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ.

Μετρήσιμος δείκτης για το έναυσμα που δόθηκε μέσα από την Κατασκήνωση για περαιτέρω μελέτη και γνωριμία με την Ιστορία αποτέλεσε η σημαντική διακίνηση των εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής» στον χώρο του βιβλιοπωλείου της 32ης Αντιιμπεριαλιστικής Κατασκήνωσης της ΚΝΕ. Πολλοί ήταν εκείνοι που επωφελήθηκαν από τις μεγάλες προσφορές και εκπτώσεις, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στις εκδόσεις για τον ΔΣΕ. «Θέλουμε να μάθουμε την πραγματική Ιστορία του λαού μας», «μόνο εδώ μπορούμε να μάθουμε για τις αλήθειες που τις κρύβει ο αντίπαλος και δεν διδάσκονται στα σχολεία», ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια από επισκέπτες του βιβλιοπωλείου.


Ξεκινώντας από το 1949, όταν ο ΔΣΕ, αιφνιδιάζοντας τον αστικό στρατό, ανακατέλαβε τον Γράμμο, ο Ελ. Βαγενάς στην ομιλία του στην εκδήλωση με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ξεδίπλωσε τη ματωμένη ιστορία του ΝΑΤΟ. Μέσα από μία ενδιαφέρουσα ομιλία και συζήτηση, αναδείχτηκε το γιατί η πάλη του ΚΚΕ ενάντια στο ΝΑΤΟ είναι ένα σύγχρονο, επίκαιρο και αναγκαίο επαναστατικό καθήκον.



Μία ... μουσική διοργάνωση μέσα στην κατασκήνωση

RIZOSPASTIS

Τα βράδια στην κατασκήνωση μετατρέπονταν σε ένα μεγάλο, διαρκές γλέντι.

Τα γνήσια λαϊκά τραγούδια δεν έλειψαν από τη σκηνή της κατασκήνωσης και τις τρεις μέρες, με συναυλίες μουσικών σχημάτων της ΚΝΕ και του Δημήτρη Τριανταφυλλίδη.

Οι σκηνές των νέων που χόρευαν αγκαλιασμένοι σε κύκλο, με τη σκόνη να σηκώνεται από τον ενθουσιασμό, ξεχώρισαν όταν το Σάββατο πραγματοποιήθηκε αφιέρωμα στο Αντάρτικο Τραγούδι. Τα τιμημένα τραγούδια του αγώνα του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, του ΔΣΕ αντήχησαν και πάλι στις πλαγιές του Γράμμου. Το αφιέρωμα ξεκίνησε με την ανάγνωση του όρκου του μαχητή του ΔΣΕ, ενώ ακολούθησαν τρεις ομοβροντίες προς τιμήν των όπλων του ΔΣΕ. Αμέσως μετά ακολούθησε το τραγούδι «Τα οχυρά της Νάουσας». «Επαναστατικό αντάρτικο τραγούδι στην Ελλάδα σημαίνει τραγούδι του ΚΚΕ», δήλωσαν από σκηνής οι σύντροφοι που επιμελήθηκαν το αφιέρωμα και συνέχισαν με μια όμορφη διασκευή του ύμνου του λόχου Σπουδάζουσας «Λόρδος Μπάυρον» σε μουσική του ιρλανδικού αγωνιστικού τραγουδιού «Johnny I hardly knew you». «Αυτοί που είμαστε σήμερα εδώ είμαστε η συνέχεια των μαχητών του ΔΣΕ, αυτού του κόκκινου ποταμιού», ανέφεραν τα μέλη του συγκροτήματος και κάλεσαν τους κατασκηνωτές να χορέψουν τα αντάρτικα κάνοντας πράξη το σύνθημα «πολεμάμε και τραγουδάμε»!


RIZOSPASTIS

Μία ξεχωριστή μουσική εμπειρία πρόσφερε το βράδυ της Παρασκευής το ντόπιο παραδοσιακό σχήμα «Κοζανίτικο Τακίμι». Λεβέντικο, Ζάραμο, Ράικο αλλά και συρτά της Μακεδονίας έκαναν τους κατασκηνωτές να χορέψουν στους ίδιους ήχους που χόρευαν και οι μαχητές και οι μαχήτριες του ΔΣΕ. Ξεσήκωσε το γνωστό «Εντερλέζι» αλλά και μια διασκευή του «Bella Ciao».

Με μια μεγάλη συναυλία το βράδυ του Σαββάτου, οι Κοινοί Θνητοί ερμήνευσαν με το μοναδικό τους ύφος αγαπημένους στίχους απέναντι σε ένα ενθουσιώδες κοινό, ενώ τα συνθήματα δημιούργησαν εκρηκτική ατμόσφαιρα. Ιδιαίτερη τιμή απέδωσαν στον Παύλο Φύσσα με το γνωστό τραγούδι τους «Του έθνους πατριώτης», παρουσίασαν ένα πετυχημένο μουσικό μιξ με τη μελωδία του αντάρτικου τραγουδιού «Το Μικρό Χωριό» και μέχρι την τελευταία νότα οι Κοινοί Θνητοί κατάφεραν να ηλεκτρίσουν την ατμόσφαιρα, με το κοινό να τους συνοδεύει ασταμάτητα.




«Καλωσόρισες σύντροφε... Εδώ που ήρθες να είσαι δίκαιος σαν τον ήλιο... »

Ηταν πολλές οι στιγμές που το «χτες» ενώθηκε με το «παρόν» και το «μέλλον» στην Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ.

Ξεχωριστή στιγμή ήταν όταν «εισέβαλε» με παλμό και πολλή «φασαρία» η παιδική κατασκήνωση του «κόκκινου Αερόστατου» το βράδυ του Σαββάτου στην κεντρική σκηνή. Η άφιξη των παιδιών έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους χιλιάδες κατασκηνωτές και επισκέπτες, που υποδέχτηκαν τα παιδιά όρθιοι με χειροκροτήματα και ένα ζεστό χαμόγελο.

Παίρνοντας τη θέση τους στη σκηνή, αφιέρωσαν το τραγούδι της φετινής Κατασκήνωσης σε όλους όσοι έδωσαν το «παρών» αυτές τις μέρες στο Νεστόριο τιμώντας τον θρυλικό αγώνα του ΔΣΕ και ευχαριστώντας την ΚΝΕ που για 11η χρονιά φιλοξενεί την παιδική κατασκήνωση. Πάνω στη μελωδία του «Μικρόκοσμου» του Θάνου Μικρούτσικου, τραγουδούν δίνοντας υπόσχεση για τα σκοτάδια που θα γίνουν φως!

...Θα πείτε είμαστε πολύ μικροί,

μα τα πιστεύω μας μεγάλα

Ε, το λοιπόν όσο μικροί κι αν είμαστε

Την ιστορία μας εμείς καλά την ξέρουμε!

Για εμάς λοιπόν το πιο εκπληκτικό, πιο επιβλητικό, πιο μυστηριακό και πιο μεγάλο

Ηταν του ΔΣΕ παιδιά που πολέμησαν και χάθηκαν στον Γράμμο.

Για εμάς λοιπόν το πιο εκπληκτικό, πιο επιβλητικό, πιο μυστηριακό και πιο μεγάλο


είν' τα σκοτάδια μας να γίνουν ένα φως.

Μες στο σκοτάδι αυτό να ρίξουμε μια λάμψη!

Οι γροθιές υψώνονται, τα χειροκροτήματα δυναμώνουν κρατώντας τον ρυθμό, πολλά μάτια δακρύζουν...

Στη συνέχεια, τα παιδιά καλούν τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρή Κωτσαντή, δίνοντάς του μια ζωγραφιά με ένα κόκκινο αερόστατο να ταξιδεύει ψηλά στον ουρανό γράφοντας: «Εμπνεόμαστε από τους αγώνες σας. Χαιρόμαστε με τις νίκες σας. Πετάμε μαζί σας ως την έφοδο στον ουρανό. Παιδική κατασκήνωση του "κόκκινου Αερόστατου", Νεστόριο 2023».

Με το σύνθημα «Αγώνας, γνώση, τόλμη και αντοχή, εμπρός για ΚΝΕ γερή και μαζική» να ακούγεται δυνατά, ο Θοδωρής Κωτσαντής, εκ μέρους του ΚΣ της ΚΝΕ σημείωσε: «Να πούμε ένα μεγάλο "μπράβο" σε όλους τους συντρόφους και τις συντρόφισσες που βοήθησαν στη λειτουργία της παιδικής κατασκήνωσης και ένα μεγάλο χειροκρότημα στους μικρούς φίλους του "κόκκινου Αερόστατου", στους αυριανούς συντρόφους μας».

***

Εβδομήντα πέντε χρόνια μετά οι πλαγιές του Γράμμου αντήχησαν ξανά με λόγια μαχητών του ΔΣΕ, με λόγια του μεγάλου Γάλλου κομμουνιστή Πωλ Ελυάρ που βρέθηκε το 1949 στον Γράμμο και με τηλεβόα απευθύνθηκε στους φαντάρους του αστικού στρατού...

«Υπάρχουν δύο πραγματικότητες στην Ελλάδα. Η μία των δημίων και της φρίκης και η άλλη της ελπίδας και των ηρώων...».


Με αυτοσχέδια χωνιά μια ομάδα μικρών κατασκηνωτών βρέθηκε στο απέναντι ύψωμα από τον χώρο στην κατασκήνωση βροντοφωνάζοντας: «Είμαστε οι πολλοί. Είμαστε οι δυνατοί. Είμαστε ο καινούριος κόσμος και κλείνουμε μέσα μας τη δύναμη που έχει η ζωή για να τραβά μπροστά».

Με αυτόν τον τρόπο οι μικροί φίλοι της ΚΝΕ, τα παιδιά του «κόκκινου Αερόστατου» απέτισαν τον δικό τους φόρο τιμής στους μαχητές και τις μαχήτριες του ΔΣΕ. Το μέλλον είναι σίγουρο... «Βαδίζουμε στα βήματά σας για να θριαμβεύσει η ζωή!».

Και η απάντηση από όλους αυτούς που βρίσκονταν «κάτω» ήταν ένα θερμό χειροκρότημα και οι φωνές να σμίγουν στο σύνθημα «Ενας αιώνας αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία!».


Ασπίδα για τη διαφύλαξη του φυσικού πλούτου

Η υπεράσπιση του φυσικού πλούτου αποτέλεσε σημαντικό σκέλος σε ό,τι αφορά το πολιτικό περιεχόμενο της 32ης Αντιιμπεριαλιστικής Κατασκήνωσης, η οποία είχε και διεκδικητικό χαρακτήρα στα μέρη όπου η φυσική ομορφιά συναντά την ιστορική κληρονομιά της λαϊκής πάλης.

Το μήνυμα της υπεράσπισης από τα «πράσινα» και «μαύρα» επιχειρηματικά αρπακτικά των ορεινών όγκων, όπως ο Γράμμος και το Βίτσι, ο Σμόλικας, το Μάλι - Μάδι, το Ασκιο, ο Μπούρινος και άλλοι, των ποταμών όπως ο Αλιάκμονας και ο Σαραντάπορος, στάλθηκε μέσα από την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον χώρο της κατασκήνωσης. Ο Θανάσης Χαστάς, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, ανέδειξε τις συνέπειες του καπιταλιστικού μοντέλου της «πράσινης ανάπτυξης», όπως προδιαγράφονται και για τη συγκεκριμένη περιοχή, αναφέρθηκε στους αγώνες των κατοίκων με τη συμβολή του Κόμματος, μίλησε για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης προς όφελος των αναγκών του λαού και του φυσικού πλούτου.

Ακόμα, δύο πανό άπλωσαν στην κορυφή 2520, την κορυφή του Γράμμου, μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, σε μια κίνηση με διπλό περιεχόμενο, τόσο ιστορικό όσο και περιβαλλοντικό, όπως εξάλλου είναι και το μήνυμα της 32ης Αντιιμπεριαλιστικής Κατασκήνωσης της ΚΝΕ. «Οι μαχητές του Γράμμου δεν λύγισαν ποτέ, δόξα και τιμή στο ΚΚΕ», έγραφε το πανό που άπλωσαν στην κορυφή, ενώ το πανό που άπλωσαν στην Αλπική Λίμνη Γκίστοβα έγραφε «Προστατεύουμε τον Γράμμο από τα "πράσινα" και "μαύρα" αρπακτικά».


Στιγμές χαλάρωσης

Και φέτος η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση έδωσε την ευκαιρία για χαλάρωση και αναψυχή, για γνωριμία με την ομορφιά και την ιστορία του τόπου μας. Βουτιές στα δροσερά νερά του Αλιάκμονα, παρέες κάτω από τα δέντρα, διασκέδαση ήταν αναπόσπαστα χαρακτηριστικά. Παράλληλα, με τη συμμετοχή 39 ομάδων έγινε την Παρασκευή και το Σάββατο το τουρνουά μπάσκετ 3Χ3, όπου αυτό που ξεχώρισε ήταν η ευγενής άμιλλα και το φίλαθλο πνεύμα. Νικήτρια ομάδα αναδείχτηκε η «για τη χαρά της συμμετοχής» από την Αττική, που επικράτησε στον τελικό του «Μαύρου Αστέρος» από τη Θεσσαλονίκη με 7-5.

Σε έναν χώρο που διαμορφώθηκε με εθελοντική δουλειά συντρόφων από την περιοχή, λειτούργησε με διαρκή φροντίδα και παραδόθηκε μετά την αποχώρηση των κατασκηνωτών σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι παραλήφθηκε.


RIZOSPASTIS


Αλλη μία παιδική κατασκήνωση έφτασε στο τέλος της!

Ηταν πέντε μέρες γεμάτες διασκέδαση, γνώση, δημιουργία, παιχνίδι και συντροφικότητα. Αυτά, άλλωστε, είναι και τα «υλικά» που καθιστούν την κατασκήνωση των παιδιών των μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού και του Γυμνασίου, την παιδική κατασκήνωση του «Κόκκινου Αερόστατου» διαφορετική απ' όλες τις άλλες.

Ξεχωριστό κομμάτι της παιδικής κατασκήνωσης είναι η γνωριμία με πλευρές από την Ιστορία, τον πολιτισμό, την παράδοση του τόπου που φιλοξενεί κάθε χρόνο την κατασκήνωση. Ετσι, φέτος ήρθαν σε επαφή με τη φυσική ομορφιά του τόπου μέσα από την πεζοπορία σε μονοπάτι στους πρόποδες του Γράμμου, αλλά και τη συμμετοχή στα ευφάνταστα «παιχνίδια δάσους» που πραγματοποιούνταν στις όχθες του Αλιάκμονα, με τα παιδιά να δροσίζονται στα νερά του.

Η επίσκεψη στον προϊστορικό οικισμό στο Δισπηλιό, έναν λιμναίο οικισμό της Νεότερης Νεολιθικής Περιόδου, έναν από τους σπουδαιότερους προϊστορικούς οικισμούς της Ευρώπης, έδωσε την αφορμή να συζητήσουν τα παιδιά μαζί με τους ομαδάρχες τους για το πώς κινούνται και αλλάζουν οι κοινωνίες. Μέσα από την ξενάγηση, τα παιχνίδια που πραγματοποιήθηκαν, τα παιδιά σχημάτισαν μια πιο «χειροπιαστή» εικόνα για το πώς δημιουργήθηκαν οι πρώτες ανθρώπινες κοινωνίες, αλλά και πώς αυτές εξελίσσονται, προχωρούν και αλλάζουν εδώ και χιλιάδες χρόνια.


Από την παιδική κατασκήνωση δεν θα μπορούσε να απουσιάζει και η επαφή με την εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. «Εκεί που θριαμβεύει η ζωή...» και τα παιδιά συζήτησαν για τα ιδανικά και το όραμα των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ, τον άθλο του Υγειονομικού του ΔΣΕ, με την επίσκεψη και ξενάγηση στη νοσοκομειούπολη στον Γράμμο να ξεχωρίζει.

Ξεχωριστές ήταν για ακόμα μια φορά οι στιγμές χαλάρωσης και διασκέδασης της παιδικής κατασκήνωσης, με το πάρτι για το περιοδικό «κόκκινο Αερόστατο», που έχει κερδίσει το ενδιαφέρον και των πιο απαιτητικών μικρών αναγνωστών, να ξεχωρίζει... «Γινόμαστε όλοι μαζί μια παρέα» και είναι σίγουρο ότι αυτές οι μέρες ήταν γεμάτες δυνατές αναμνήσεις, που θα συντροφεύουν τα παιδιά για πολύ καιρό ακόμα...




Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ