Τετάρτη 19 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Ψηλαφώντας, ζώντας, συνεχίζοντας την Ιστορία

Η 32η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ εξέφρασε με επιτυχημένο τρόπο τη διαχρονική προσπάθεια του ΚΚΕ για τη μελέτη και ανάδειξη της Ιστορίας του επαναστατικού κινήματος, την επιδίωξη οι νέες γενιές να γνωριστούν με την πορεία της ταξικής πάλης. Σε αυτό το πλαίσιο, αποτέλεσε ένα διαρκές «εργαστήρι» ιστορικής μελέτης και βιωμάτων. Σε αυτό το κλίμα μπήκαν και οι μικροί φίλοι του «κόκκινου Αερόστατου» που συμπύκνωσαν την εμπειρία στον στίχο: «Για εμάς λοιπόν το πιο εκπληκτικό, πιο επιβλητικό, πιο μυστηριακό και πιο μεγάλο / Ηταν του ΔΣΕ παιδιά που πολέμησαν και χάθηκαν στον Γράμμο», που τραγούδησαν μπροστά σε όλη την Κατασκήνωση καταχειροκροτούμενοι.

Οι φωνές των μαχητών και μαχητριών του Γράμμου αντήχησαν ξανά στα μέρη όπου πολέμησαν: Μέσα από τα πλάνα που αντανακλούσαν το τοπίο στο οποίο έγινε η προβολή του ντοκιμαντέρ «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε», που επιμελήθηκε η ΚΕ του ΚΚΕ και προβλήθηκε στον χώρο της φετινής Κατασκήνωσης. Μέσα από την εκδήλωση που φώτισε την πολυδιάστατη ιστορία της γυναίκας μαχήτριας του ΔΣΕ κατά την παρουσίαση της έκδοσης «Η συμμετοχή των γυναικών στον ΔΣΕ». Σε έναν τόπο που κάθε πλαγιά έχει να διηγηθεί στιγμές από την ηρωική εποποιία του ΔΣΕ, αξιοποιήθηκε η δυνατότητα για επισκέψεις και ξενάγηση Οργανώσεων στο Μνημείο - Μουσείο για το ΕΑΜ, ΕΛΑΣ και τον ΔΣΕ, στο οποίο είχαν την ευκαιρία για ένα ξεχωριστό μάθημα Ιστορίας. Αντίστοιχα συγκλονιστική η εμπειρία και κατά την επίσκεψη στο Βατοχώρι, όπου οι νέοι και οι νέες άκουσαν για τη μεγάλη, νικηφόρα μάχη του ΔΣΕ στο Μάλι Μάδι, τμήμα του περίφημου ελιγμού του Αυγούστου του 1948, με τον οποίο οι δυνάμεις του ΔΣΕ πέρασαν μετά τη μεγάλη μάχη του Γράμμου στο Βίτσι.


Κορυφαία στιγμή της 32ης Αντιιμπεριαλιστικής Κατασκήνωσης της ΚΝΕ η συγκέντρωση στο Νοσοκομείο του ΔΣΕ στον Γράμμο και τα εγκαίνια του μόνιμου υπαίθριου μουσείου, το μεσημέρι του Σαββάτου, με ομιλητές τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρή Κωτσαντή, και τον Φάνη Παρρή, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Μια συγκλονιστική στιγμή, μια βαθιά συγκινητική εκδήλωση, την οποία θα θυμούνται όσοι συμμετείχαν, όσοι ήρθαν σε επαφή με τη μεγάλη αυτή σελίδα της ηρωικής πάλης του λαού, περπατώντας στα ίδια μονοπάτια των μαχητών, των υγειονομικών που υλοποίησαν το «θαύμα του Γράμμου και του Βίτσι» σώζοντας από βέβαιο θάνατο χιλιάδες μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ.

Μετρήσιμος δείκτης για το έναυσμα που δόθηκε μέσα από την Κατασκήνωση για περαιτέρω μελέτη και γνωριμία με την Ιστορία αποτέλεσε η σημαντική διακίνηση των εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής» στον χώρο του βιβλιοπωλείου της 32ης Αντιιμπεριαλιστικής Κατασκήνωσης της ΚΝΕ. Πολλοί ήταν εκείνοι που επωφελήθηκαν από τις μεγάλες προσφορές και εκπτώσεις, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στις εκδόσεις για τον ΔΣΕ. «Θέλουμε να μάθουμε την πραγματική Ιστορία του λαού μας», «μόνο εδώ μπορούμε να μάθουμε για τις αλήθειες που τις κρύβει ο αντίπαλος και δεν διδάσκονται στα σχολεία», ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια από επισκέπτες του βιβλιοπωλείου.


Ξεκινώντας από το 1949, όταν ο ΔΣΕ, αιφνιδιάζοντας τον αστικό στρατό, ανακατέλαβε τον Γράμμο, ο Ελ. Βαγενάς στην ομιλία του στην εκδήλωση με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ξεδίπλωσε τη ματωμένη ιστορία του ΝΑΤΟ. Μέσα από μία ενδιαφέρουσα ομιλία και συζήτηση, αναδείχτηκε το γιατί η πάλη του ΚΚΕ ενάντια στο ΝΑΤΟ είναι ένα σύγχρονο, επίκαιρο και αναγκαίο επαναστατικό καθήκον.



Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ