ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Ιούλη 2023
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Καταγγέλλει τις πρόσθετες κυρώσεις της ΕΕ στην Κούβα

Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης της Θεσσαλονίκης καταγγέλλει τη νέα απαράδεκτη μεθόδευση του Ευρωκοινοβουλίου σε βάρος της Κούβας και απαιτεί την άμεση κατάργηση του αποκλεισμού, όλων των κυρώσεων και μέτρων σε βάρος της Κούβας.

«Για άλλη μια φορά», σημειώνει, «αποδεικνύεται ότι διαχρονικός στόχος της ΕΕ είναι να υπονομεύσει τις κατακτήσεις του ηρωικού κουβανικού λαού. Με το ανυπόστατο επιχείρημα "περί καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων", απαιτούν να εφαρμοστούν πρόσθετες κυρώσεις σε βάρος του λαού της Κούβας, δίνοντας άλλοθι στον εγκληματικό οικονομικό αποκλεισμό από τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό.

Κουνούν το δάκτυλο στην Κούβα, όπου για πάνω από 6 δεκαετίες, παρά τις εκατοντάδες κυρώσεις και τη στέρηση σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες εξαιτίας του οικονομικού αποκλεισμού, εξάλειψε την ανεργία, παρέχει στον κουβανικό λαό δωρεάν και χωρίς εμπόδια την πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας, Παιδείας και αθλητισμού».

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διαρκή παζάρια στο φόντο της επιβράδυνσης

Copyright 2023 The Associated

Οι συμφωνίες αναδιάρθρωσης του χρέους, οι μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα και τρόποι χρηματοδότησης υποδομών και υπηρεσιών με στόχο υποτίθεται την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, ενώ η παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία δείχνει ξανά σημάδια επιβράδυνσης, τέθηκαν χτες για δεύτερη μέρα στο επίκεντρο συνάντησης των υπουργών Οικονομικών και των Κεντρικών Τραπεζιτών των χωρών της Ομάδας των 20 (G20), των πιο αναπτυγμένων καπιταλιστικά χωρών, στο Γκουτζαράτ της Ινδίας.

Οι όποιες συζητήσεις, στην πραγματικότητα για τα αδιέξοδα της καπιταλιστικής ανάπτυξης που έχει οδηγήσει και στην καταστροφή του περιβάλλοντος, γίνονται στο έδαφος του σφοδρού ανταγωνισμού των αστικών τάξεων για το ποια θα ωφεληθεί περισσότερο από τη λεγόμενη «πράσινη» και ψηφιακή μετάβαση, βάζοντας στο στόχαστρο τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα δεκαετιών.

Οι υπουργοί συζήτησαν για το ζήτημα των χρεών κυρίως των αναπτυσσόμενων χωρών, τον κίνδυνο βαθύτερης κρίσης στην παγκόσμια οικονομία που διευρύνεται και λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία, για πιο αυστηρές χρηματοπιστωτικές πολιτικές και αύξηση του κόστους δανεισμού με στόχο την αντιμετώπιση του αυξημένου πληθωρισμού, διευρύνοντας τον γνωστό φαύλο κύκλο. Πάντως οι διαφωνίες για τη σύγκρουση στην Ουκρανία απέτρεψαν την έκδοση κοινής ανακοίνωσης.

Η Ινδή υπουργός Οικονομικών, Νιρμάλα Σιταραμάν, που προεδρεύει της συνόδου, υπενθύμισε πως όλοι τους φέρουν «την ευθύνη να προσανατολίσουν την παγκόσμια οικονομία προς μια ισχυρή, βιώσιμη, εξισορροπημένη ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς».

Η Αμερικανίδα ομόλογός της Τζάνετ Γέλεν αναφέρθηκε στα παζάρια για αναδιάρθρωση υπέρογκων χρεών χωρών όπως η Ζάμπια και ότι επίκεινται συζητήσεις με Γκάνα και Σρι Λάνκα. Σε ό,τι αφορά την αμερικανική οικονομία, η Γέλεν είπε πως οι ΗΠΑ σημειώνουν «πρόοδο στη μείωση του πληθωρισμού», εκφράζοντας την πεποίθηση πως δεν θα μπει σε ύφεση η οικονομία των ΗΠΑ. Η ίδια πρόσθεσε επίσης πως η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα μπορεί να επηρεάσει άλλες οικονομίες, όμως η οικονομία των ΗΠΑ είναι «σε καλό δρόμο» προς τη μείωση του πληθωρισμού και πως η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή. Αφησε ανοικτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων από τις ΗΠΑ σε βάρος της Κίνας, λέγοντας πως οι ΗΠΑ είναι πιθανό να προχωρήσουν «με μια νέα εκτελεστική διαταγή που θα περιορίζει τις εξερχόμενες επενδύσεις στην Κίνα», στους ακόλουθους τρεις τομείς: ημιαγωγούς, κβαντική υπολογιστική και Τεχνητή Νοημοσύνη.

Ο Ατζάι Μπάνγκα, που είναι ο νέος πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, σε άρθρο που έγραψε λίγο πριν την υπουργική σύνοδο του G20, ανέφερε πως στις βόρειες χώρες «οι κλιματικές αλλαγές είναι συνώνυμες με την μείωση των εκπομπών CO2», ενώ στις χώρες του Νότου τίθεται πλέον καθαρά «ζήτημα επιβίωσης, «καθώς οι τυφώνες είναι πιο σφοδροί, οι σπόροι που είναι ανθεκτικοί στη ζέστη σπανίζουν, η ξηρασία καταστρέφει τα χωράφια και τις πόλεις και οι πλημμύρες αφαιρούν δεκαετίες προόδων».

Η Τράπεζα Αγροτικής Ανάπτυξης της Κίνας, που εξειδικεύεται στην υλοποίηση της εγχώριας κεντρικής αγροτικής πολιτικής, προχώρησε χτες στην έκδοση δανείων ύψους περίπου 1,61 τρισεκατομμυρίων γιουάν (200 δισεκατομμυρίων ευρώ) για την εσωτερική αγορά, στο πρώτο εξάμηνο του 2023, καταγράφοντας ρεκόρ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα της Ενέργειας υπέγραψαν χτες στις Βρυξέλλες η ΕΕ και η Αργεντινή, ανάμεσα στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και τον Πρόεδρο της Αργεντινής, Αλμπέρτο Φερνάντες. Γίνεται λόγος για προώθηση της ανανεώσιμης Ενέργειας και της χρήση του υδρογόνου και των παραγώγων του σε εφαρμογές, όπως βιομηχανικές διεργασίες, μεταφορές και αποθήκευση Ενέργειας.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Διεύρυνση συνεργασίας

Συμφωνίες αγοράς τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) από την εταιρεία «Baykar» και αρκετά μνημόνια συναντίληψης σε τομείς όπως η Ενέργεια, άμεσες επενδύσεις και αμυντική βιομηχανία, υπογράφηκαν χτες στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, όπου ολοκλήρωσε διήμερη επίσκεψη ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνοδεία 200 επιχειρηματιών.

Οι συμφωνίες υπογράφηκαν μετά τη συνάντηση του Τούρκου Προέδρου με τον Σαουδάραβα πρωθυπουργό και πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, στο περιθώριο επενδυτικού φόρουμ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της «Baykar», Χάλουκ Μπαϊρακτάρ, εμφανίστηκε ενθουσιασμένος για την υπογραφή δύο συμφωνιών ανάμεσα στην εταιρεία του και το σαουδαραβικό υπουργείο Αμυνας εκτιμώντας ότι πρόκειται για τις «μεγαλύτερες συμφωνίες στον τομέα άμυνας στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας». Από τη μεριά του, ο Σαουδάραβας υπουργός Αμυνας, Χάλιντ μπιν Σαλμάν αλ Σαούντ, τόνισε ότι η χώρα του θα αποκτήσει τουρκικά drones «με σκοπό την ενίσχυση της ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων του βασιλείου και την αύξηση της αμυντικής και αποτρεπτικής δυνατότητας» της Σαουδικής Αραβίας. Επισήμως, πάντως, δεν δόθηκαν σαφείς πληροφορίες για την αξία της συμφωνίας ή τον αριθμό τουρκικών τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών.

Πριν από την αναχώρησή του από την Τζέντα για την Ντόχα του Κατάρ, χτες, ο Τούρκος Πρόεδρος τόνισε ότι η χώρα του έκανε «μεγάλη πρόοδο στις σχέσεις με τις χώρες του Κόλπου», προσθέτοντας: «Ο όγκος των διμερών συναλλαγών μας με τις χώρες του Κόλπου, από 1,6 δισ. δολάρια έφτασε περίπου τα 22 δισ. δολάρια την τελευταία 20ετία». Χαρακτήρισε επίσης τις σχέσεις της Τουρκίας με τις χώρες του Κόλπου «αδελφικές», επισημαίνοντας ότι στην περιοδεία που πραγματοποιεί (μετά το Κατάρ θα μεταβεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), θα αναζητήσει «τρόπους για να αυξήσουμε ακόμη περισσότερο αυτόν τον αριθμό».

Η εξομάλυνση των σχέσεων της κυβέρνησης Ερντογάν με χώρες του Κόλπου ξεκίνησε το 2022 ενώ τον Ιούνη της ίδιας χρονιάς πραγματοποίησε μετά από χρόνια το πρώτο ταξίδι του στη Σαουδική Αραβία καθώς οι διμερείς σχέσεις είχαν διαταραχθεί από τη δολοφονία του Σαουδάραβα αρθρογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο σαουδαραβικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης, τον Οκτώβρη του 2018.

Συνομιλίες Αγκυρας - Λονδίνου για το εμπόριο

Το βρετανικό γενικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη ανακοίνωσε χτες ότι Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να ξεκινήσουν συνομιλίες για μία «νέα, σύγχρονη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που θα ενισχύσει περαιτέρω τις ήδη ανθηρές εμπορικές σχέσεις», οι οποίες ξεπερνούν σε αξία τα 23,5 δισ. στερλίνες. Παράλληλα, η Βρετανίδα πρέσβειρα στην Τουρκία, Τζιλ Μόρις, επιδοκίμασε τις διμερείς σχέσεις τονίζοντας πως οι δύο χώρες είναι «φυσικοί εταίροι και σύμμαχοι».

Ως το τέλος του Ιούλη αναμένεται στην Αγκυρα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου, λόρδος Οφορντ, όπου θα συναντήσει κυβερνητικούς αξιωματούχους και επιχειρηματίες με σκοπό να διερευνήσει τις δυνατότητες για επενδύσεις και εξαγωγές.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Να χρυσώσει το χάπι για τη νέα καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος στο βορειοανατολικό Οχάιο με την έναρξη νέων γεωτρήσεων για φυσικό αέριο επιχείρησε χτες ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, προωθώντας το σχέδιο για αύξηση της παραγωγής Ενέργειας σε κοιτάσματα υδρογονανθράκων στις ΗΠΑ, με φόντο τις συνεχιζόμενες (από τα τέλη Απρίλη) καταστροφικές δασικές πυρκαγιές στον γειτονικό Καναδά. Για να αντιμετωπίσει την κριτική για τις δυσμενείς περιβαλλοντικές συνέπειες του νέου κοιτάσματος ο Μακάρθι πρότεινε τη φύτευση ενός τρισεκατομμυρίου δέντρων στις ΗΠΑ.

ΣΑΝ ΣΑΛΒΑΔΟΡ.-- Οι αρχές του Ελ Σαλβαδόρ ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι συνέλαβαν 110 ανθρώπους, στη μεγάλη πλειονότητά τους Κολομβιανούς πολίτες, που τους κατηγορούν ότι ανήκαν σε δίκτυο «ξεπλύματος» χρήματος και οικονομικής απάτης που είχε θύματα χιλιάδες πολίτες του Ελ Σαλβαδόρ. Ορισμένοι είναι πρώην στρατιωτικοί ή πρώην αστυνομικοί, που εισήλθαν στο Σαλβαδόρ ως «τουρίστες» και πρότειναν πιστώσεις σε πελάτες, χωρίς να είναι εγγεγραμμένοι στον εποπτικό φορέα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Συλλογικότητα που αναζητεί εξαφανισθέντες στο Μεξικό εντόπισε 22 πτώματα σε μυστικούς ομαδικούς τάφους στη Ρεϊνόσα (βορειοανατολικά), ανακοίνωσαν οι αρχές της χώρας τη Δευτέρα. Η περιοχή, που γειτονεύει με τις ΗΠΑ, είναι από αυτές όπου δρουν διάφορα εγκληματικά κυκλώματα.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Ο εμβολιασμός των παιδιών σε διεθνές επίπεδο, που είχε υποχωρήσει ανησυχητικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορονοϊού, ανακτά ορμή, παραμένει ωστόσο σε επίπεδο κατώτερο από ό,τι πριν από την υγειονομική κρίση, τονίζουν διεθνείς οργανισμοί που υπάγονται στον ΟΗΕ. Ωστόσο, παρά τις «υποσχόμενες ενδείξεις», η κάλυψη δεν έχει επανέλθει ακόμη στα επίπεδα προ πανδημίας (18,4 εκατ.), κάτι το οποίο, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του ΟΗΕ, εκθέτει παιδιά σε σοβαρούς κινδύνους επιδημιών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ