ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Αυγούστου 2023
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
ΗΠΑ και Αυστραλία ανακοίνωσαν «πρωτοβουλίες» στην αμυντική βιομηχανία

Η Κίνα αντιδρά στη Λευκή Βίβλο της Ιαπωνίας

Από τις συνομιλίες ΗΠΑ - Αυστραλίας

AFP or licensors

Από τις συνομιλίες ΗΠΑ - Αυστραλίας
Προχωράει η «αμυντική συνεργασία» ΗΠΑ - Αυστραλίας με το «βλέμμα» στην επιρροή της Κίνας στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, με την πρώτη να δηλώνει πως θα βοηθήσει τη δεύτερη να παράγει συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών κατευθυνόμενων ρουκετών μέχρι το 2025.

Ο υπουργός Αμυνας, Λ. Οστιν, και ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Αντ. Μπλίνκεν, βρέθηκαν το Σαββατοκύριακο στην Αυστραλία, όπου συμμετείχαν με τους ομολόγους τους στον ετήσιο Υπουργικό Διάλογο Αυστραλίας - ΗΠΑ (AUSMIN). Τα δυο κράτη έχουν συγκροτήσει μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο και την «αμυντική συμμαχία» AUKUS.

«Εξετάζουμε αρκετές αμοιβαία επωφελείς πρωτοβουλίες με την αμυντική βιομηχανία της Αυστραλίας», είπε ο Οστιν και εκτός από τα συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών κατευθυνόμενων ρουκετών, οι ΗΠΑ επισπεύδουν επίσης την πρόσβαση της Αυστραλίας σε πυρομαχικά προτεραιότητας.

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τα βήματα σχετικά με την εγκαθίδρυση επιχείρησης κατασκευής κατευθυνόμενων όπλων και εκρηκτικών πυρομαχικών», δήλωσε ο Αυστραλός υπουργός Αμυνας, Ρ. Μαρλς.

Εξέφρασε την ελπίδα πως η κατασκευή πυραύλων μπορεί να ξεκινήσει στην Αυστραλία σε δύο χρόνια, στο πλαίσιο μιας συλλογικής βιομηχανικής βάσης ανάμεσα στις δύο χώρες. Είπε ακόμη πως θα υπάρξει «αυξημένος ρυθμός επισκέψεων από αμερικανικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια στα ύδατά μας», στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε πως στην κορυφή των συνομιλιών με την Αυστραλία ήταν η κοινή δέσμευση για μια «ελεύθερη και ασφαλή περιοχή Ινδικού - Ειρηνικού Ωκεανού»:

«Το κάνουμε αυτό εν μέρει εμπλέκοντας την Κίνα, είναι όμως επίσης απαραίτητο να αντιτεθούμε στις προσπάθειές της να διαταράξει την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στη θάλασσα της Νότιας και Ανατολικής Κίνας, να ανατρέψει το στάτους κβο που διατήρησε την ειρήνη και την ασφάλεια στο Στενό της Ταϊβάν, να ασκήσει πίεση σε χώρες μέσω οικονομικού καταναγκασμού».

Στο μεταξύ, κοινά στρατιωτικά γυμνάσια Αυστραλίας - ΗΠΑ διακόπηκαν το Σάββατο, αφού ένα αυστραλιανό ελικόπτερο, που συμμετείχε σε αυτά, συνετρίβη στον ωκεανό ανοικτά των ακτών της πολιτείας Κουίνσλαντ. Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι εκφράζονται φόβοι ότι σκοτώθηκαν όταν το ελικόπτερο βυθίστηκε στη θάλασσα κοντά στο νησί Χάμιλτον.

Τα γυμνάσια Talisman Sabre διαρκούν δύο βδομάδες, με τη συμμετοχή πάνω από 30.000 στρατιωτών από άλλες 11 χώρες, σε μια επίδειξη δύναμης και ενότητας απέναντι στην Κίνα.

Η Κίνα αντιδρά στη «Λευκή Βίβλο» της Ιαπωνίας

Η συχνή αποστολή πλοίων και αεροσκαφών από «ορισμένες χώρες» για να «επιδείξουν τη στρατιωτική τους δύναμη για συμφέρον» έχει αυξήσει τις εντάσεις στην Ανατολική και Νότια Κινεζική Θάλασσα, επισήμανε το Σάββατο το υπουργείο Αμυνας της Κίνας, αντιδρώντας στη δημοσίευση της Λευκής Βίβλου για την Αμυνα της Ιαπωνίας, που κάνει λόγο για απειλές από τις «εδαφικές φιλοδοξίες» της Κίνας, τη στρατιωτική συνεργασία Πεκίνου - Μόσχας, καθώς και τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας.

Το κινεζικό υπουργείο Αμυνας δήλωσε πως η Λευκή Βίβλος προβάλλει μια «λανθασμένη αντίληψη» για την Κίνα και «υπερβάλλει σκόπιμα τη λεγόμενη κινεζική στρατιωτική απειλή». Το Πεκίνο έχει υποβάλει αυστηρές διαμαρτυρίες στο Τόκιο, εκφράζοντας την αποφασιστική αντίθεσή του.

Επανέλαβε ότι η Ιαπωνία παρεμβαίνει συνεχώς στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας, παραβιάζει τους κανόνες των διεθνών σχέσεων, υπονόμευσε τα θεμέλια των σινο-ιαπωνικών σχέσεων και επιδείνωσε την κατάσταση στα Στενά της Ταϊβάν.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Τουλάχιστον 44 νεκροί από επίθεση αυτοκτονίας

Τουλάχιστον 44 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλές δεκάδες τραυματίστηκαν σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε στο βορειοδυτικό Πακιστάν, κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης ισλαμιστικού κόμματος την Κυριακή το βράδυ. Η πακιστανική κυβέρνηση πρόκειται να διαλυθεί εντός των επόμενων βδομάδων, ενόψει των εκλογών που θα διεξαχθούν Οκτώβρη ή Νοέμβρη.

Η επίθεση είχε ως στόχο το συντηρητικό, θρησκευτικό κόμμα «Τζαμιά Ουλεμά-ε-Ισλάμ» (JUI-F). Περισσότερα από 400 μέλη και οπαδοί του είχαν συγκεντρωθεί κάτω από μια σκηνή στο χωριό Χαρ, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας στην επαρχία Χιμπέρ Παχτούνκουα, περισσότεροι από 130 άνθρωποι τραυματίστηκαν. «Επρόκειτο για επίθεση αυτοκτονίας, ο δράστης ανατινάχθηκε πολύ κοντά στο αντίσκηνο», είπε.

Η έκρηξη συνέπεσε με την επίσκεψη που πραγματοποιεί στην πρωτεύουσα του Πακιστάν κινεζική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Χε Λιφένγκ, για τον εορτασμό των 10 ετών από την υλοποίηση ενός κολοσσιαίου οικονομικού πρότζεκτ στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Μία ζώνη - Ενας δρόμος».

Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη μέχρι στιγμής. Το τοπικό παρακλάδι του «Ισλαμικού Κράτους» έχει αναλάβει στο παρελθόν την ευθύνη για επιθέσεις εναντίον του JUI-F, που διαθέτει ευρύ δίκτυο τεμενών και θρησκευτικών σχολείων στο βόρειο και δυτικό Πακιστάν.

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Συμφωνία για παλαιστινιακή επιτροπή συμφιλίωσης

Ως σημαντικό βήμα με στόχο τη διαδικασία ενδοπαλαιστινιακής συμφιλίωσης μετά το ρήγμα που επήλθε το 2007 στις σχέσεις της «Χαμάς» και της «Φατάχ» από τις βουλευτικές εκλογές του 2006 αντιμετώπισε την Κυριακή ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούτ Αμπάς, την απόφαση στελεχών των δύο κομμάτων και αξιωματούχων της Παλαιστινιακής Αρχής κατά τη συνάντησή τους στην πόλη Ελ Αλαμέιν της Αιγύπτου για τη συγκρότηση επιτροπής με επικεφαλής κομμάτων και οργανώσεων ώστε να ολοκληρωθεί ο διάλογος για σειρά θεμάτων. Σε ομιλία του τόνισε ότι ο διχασμός του 2007 πρέπει να σταματήσει αμέσως «δίχως δισταγμό ή άλλη καθυστέρηση» προτείνοντας εθνική ενότητα και συλλογική δράση. Πρόσθεσε ότι ο Οργανισμός για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO - ΟΑΠ) είναι ο μόνος νόμιμος εκπρόσωπος του Παλαιστινιακού λαού. Επανέλαβε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή επιθυμεί τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών (που έχουν να γίνουν πάνω από 15 χρόνια...) ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα, την ΕΕ και τις ΗΠΑ να πιέσουν το Ισραήλ να επιτρέψει τη διεξαγωγή τους και στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ. Ο ηγέτης της «Χαμάς», Ισμαήλ Χανίγιε, από τη μεριά του, ζήτησε την αναδιάρθρωση της ΟΑΠ, στην οποία δεν εκπροσωπείται ούτε η οργάνωσή του ούτε η «Ισλαμική Τζιχάντ». Ας επισημανθεί ότι ο Μ. Αμπάς και ο Ι. Χανίγια συναντήθηκαν για πρώτη φορά πέρσι τον Ιούλη στο Αλγέρι μετά από πέντε χρόνια. Στη σύνοδο των παλαιστινιακών οργανώσεων την Κυριακή δεν συμμετείχε η οργάνωση «Ισλαμική Τζιχάντ» σε ένδειξη διαμαρτυρίας επειδή ορισμένα μέλη της, καθώς και άλλων παρατάξεων, κρατούνται σε φυλακές της Παλαιστινιακής Αρχής στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Εννιά νεκροί σε συγκρούσεις Παλαιστινίων στον Λίβανο

Τουλάχιστον εννιά Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από το Σαββατοκύριακο σε συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές του κόμματος «Φατάχ» του Παλαιστίνιου Προέδρου, Μ. Αμπάς, και σε υποστηρικτές της «Χαμάς» και άλλων ισλαμικών οργανώσεων, σε παλαιστινιακό καταυλισμό προσφύγων στη νότια πόλη του Λιβάνου Σιδώνα.

Ανάμεσά τους ήταν και ένας διοικητής της «Φατάχ». Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν το Σάββατο όταν σκοτώθηκε ένα μέλος της οργάνωσης «Islamist al-Shabab al-Muslim» και επετεύχθη εκεχειρία αργά προχτές βράδυ.

Στη διάρκεια των συγκρούσεων τραυματίστηκαν και Λιβανέζοι στρατιώτες που επιχείρησαν να τις σταματήσουν. Στον Λίβανο ζουν περίπου 480.000 Παλαιστίνιοι και οι μισοί από αυτούς ζουν σε 12 προσφυγικούς καταυλισμούς υπό άσχημες συνθήκες.

Ιρανικές αντιδράσεις για ζυμώσεις Ριάντ - Τελ Αβίβ

Η εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ θα βλάψει την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, υποστήριξε χτες ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νασέρ Καναανί, ενώ ένα κόμμα που μετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε οποιεσδήποτε παραχωρήσεις προς τους Παλαιστινίους στο πλαίσιο της προσέγγισης αυτής. Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, έστειλε την περασμένη βδομάδα στη Σαουδική Αραβία τον σύμβουλό του σε θέματα Εθνικής Ασφαλείας, Τζέικ Σάλιβαν, για να συζητήσει μια ενδεχόμενη συμφωνία Σαουδικής Αραβίας - Ισραήλ, την οποία έχει θέσει ως προτεραιότητα της πολιτικής του, και την Παρασκευή δήλωσε πως «μια προσέγγιση μπορεί να βρίσκεται καθ' οδόν».

Η ιδέα αυτή συζητούνταν αφότου οι Σαουδάραβες είχαν συναινέσει σιωπηρά στην αποκατάσταση σχέσεων το 2020 ανάμεσα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν και στο Ισραήλ. Ωστόσο το Ριάντ δεν ακολούθησε το παράδειγμα αυτών των δύο αραβικών χωρών, λέγοντας ότι πρέπει πρώτα να ικανοποιηθούν τα παλαιστινιακά αιτήματα.

ΚΙΝΑ - ΡΩΣΙΑ
Πολύνεκρες βροχοπτώσεις

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χτες στο Πεκίνο λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων που πλήττουν την περιοχή μετά το πέρασμα του τυφώνα «Doksuri», ενός από τους ισχυρότερους των τελευταίων χρόνων, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Στα δυτικά προάστια του Πεκίνου, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν καθώς η ισχυρή καταιγίδα μετέτρεψε τους δρόμους σε ποτάμια, εγκλωβίζοντας εκατοντάδες, παρά την απομάκρυνση δεκάδων χιλιάδων από τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Εκτός από το Πεκίνο, η ισχυρή βροχόπτωση έπληξε τη γειτονική πόλη Tianjin καθώς και την επαρχία Hebei. Τρία από τα πέντε ποτάμια που αποτελούν τη λεκάνη απορροής του ποταμού Χάι ανέβηκαν σε επικίνδυνα επίπεδα, ορισμένα σπίτια ξεβράστηκαν στον ποταμό Γιονγκντίνγκ και σχεδόν 55.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους στην πόλη Μπάοντινγκ.

Στη νότια επαρχία Fujian, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους.

Στο μεταξύ, στη Ρωσία, τουλάχιστον 10 είναι οι νεκροί από τους ισχυρούς ανέμους στα κεντρικά της χώρας από τους ισχυρούς ανέμους το Σαββατοκύριακο, που έριξαν δέντρα, ενώ σφοδρές βροχοπτώσεις διέκοψαν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε εκατοντάδες οικισμούς.

Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 29 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε μία εγκατάσταση κάμπινγκ κοντά στη λίμνη Γιάλτσικ στην περιοχή Μάρι-Ελ. Ανάμεσά τους σκοτώθηκαν και τρία παιδιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ