ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Αυγούστου 2023
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΑΥΣΩΝΑ
Νέο σοβαρό «ατύχημα» με διανομέα στην Αθήνα

Στο μεροκάματο, σε μέρα και ώρα που η διανομή θα έπρεπε να είχε σταματήσει

INTIME NEWS

Το πολύ σοβαρό «ατύχημα» ενός ακόμα διανομέα, το οποίο σημειώθηκε μάλιστα σε μέρα και ώρα που θα έπρεπε η διανομή να έχει σταματήσει λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών, καταγγέλλει το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Συγκεκριμένα, ο εργαζόμενος που δουλεύει σε ψητοπωλείο στην περιοχή των Πετραλώνων, τραυματίστηκε το μεσημέρι της Κυριακής 23 Ιούλη, με αποτέλεσμα να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο Νοσοκομείο «Μεταξά».

«Παρόλο που η διανομή τη συγκεκριμένη μέρα είχε απαγορευτεί λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών, ο διανομέας δούλευε μέσα στον καύσωνα, και μάλιστα ανασφάλιστος», σημειώνει το Συνδικάτο. «Η επιχείρηση λοιπόν παραβίασε την απαγόρευση διανομής και οι εργαζόμενοι συνέχιζαν να εργάζονται, θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα και μάλιστα χωρίς να τους χορηγείται κράνος, όχημα ή αποζημίωση οχήματος, χωρίς πλήρη ασφαλιστική κάλυψη», αναφέρει.

Εκπρόσωπος του Συνδικάτου βρέθηκε στο κατάστημα εστίασης, ο υπεύθυνος του οποίου αντιμετώπισε με προκλητική συμπεριφορά τα αιτήματά του για την τήρηση των μέτρων προστασίας των διανομέων. Τέλος, στην ανακοίνωσή του το Συνδικάτο σημειώνει πως ο διανομέας την ώρα του ατυχήματος, εκτός από τις παραγγελίες που μετέφερε, «είχε πάνω του και προεκλογικό υλικό υποψήφιου κοινοτικού συμβούλου με τον συνδυασμό του Κώστα Μπακογιάννη...».

Το Συνδικάτο διεκδικεί: Να μπουν τα προβλεπόμενα πρόστιμα στην επιχείρηση που δεν τήρησε την παύση εργασιών τις μεσημεριανές ώρες λόγω της υψηλής θερμοκρασίας. Να καλυφθούν όλα τα έξοδα νοσηλείας, να καταβληθούν τα μεροκάματα του διανομέα που νοσηλεύεται. Να ασφαλιστούν όλοι οι εργαζόμενοι με βάση την πραγματική εργασία τους, να καταβληθούν όσα δικαιούνται (αποζημίωση για τη χρήση του δικύκλου, ΜΑΠ κ.τ.λ.) και να εφαρμοστούν οι προβλέψεις της Συλλογικής Σύμβασης.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Δεν δικαιούνται αναδρομικά λόγω του νόμου Κατρούγκαλου

Δεν δικαιούνται αναδρομικά, διαφορές από επικουρικές συντάξεις και Δώρα - επιδόματα, 16.000 συνταξιούχοι, σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας επειδή δεν έχουν δικαίωμα να ασκήσουν αγωγές για τις παροχές αυτές, αφού έτσι παραβαίνεται ο αντιασφαλιστικός νόμος 4387/2016 ή αλλιώς ο νόμος Κατρούγκαλου.

Οι συνταξιούχοι διεκδικούσαν από τον e-ΕΦΚΑ την αναδρομική καταβολή των διαφορών σε επικουρικές συντάξεις και Δώρα - επιδόματα (13η και 14η σύνταξη) μιας τετραετίας (2012 έως 2016), όπως και αποζημίωση από το Δημόσιο λόγω της μη καταβολής των ποσών αυτών.

Το Α΄ Τμήμα του ΣτΕ εξέδωσε πιλοτική απόφαση, στην οποία σημειώνει ότι «δεν καταβάλλονται, στο πλαίσιο των ρυθμίσεων του συνταξιοδοτικού συστήματος του ν. 4387/2016, τα Δώρα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας που είχαν καταργηθεί με το άρθρο πρώτο του ν. 4093/2012 και των οποίων η κατάργηση κρίθηκε αντισυνταγματική με τις 2287-2288/2015 αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ». Και δεν καταβάλλονται καθώς «δεν υφίσταται αγώγιμη αξίωση για τις παροχές αυτές, για τον μετά την 12.5.2016 χρόνο», δηλαδή για τον μετά την ισχύ του ν. 4387/2016 χρόνο. Επίσης, αναφέρει το ότι «δεν προβλέπονται υπό το νέο ασφαλιστικό σύστημα του ν. 4387/2016 από 12.5.2016 και εφεξής ούτε καταβάλλονται κατά τον, κατά τις διατάξεις του νόμου αυτού, επανυπολογισμό των συντάξεων των παλαιών συνταξιούχων».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ενημέρωση για τη συνάντηση με το υπουργείο Εργασίας

Συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας για να του θέσει τα προβλήματα και τις διεκδικήσεις του κλάδου είχαν προχτές το ΔΣ της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας (ΟΜΕ), μαζί με μέλη των ΔΣ των Σωματείων ΣΕΜΛΑ, ΛΑΡΚΟ. Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο Παναγιώτης Πολίτης, μέλος του ΔΣ της ΓΣΕΕ και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας.

Σχετικά με την απώλεια 92 θέσεων εργασίας στα μεταλλεία της «Ελληνικός Χρυσός», η αντιπροσωπεία των εργαζομένων επανέφερε εκ νέου το αίτημα για επαναπρόσληψή τους από την «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ», με τον υπουργό να καταφεύγει σε ...ευχολόγια, αναφέροντας, όπως σημειώνει η ΟΜΕ, ότι «όλοι οι απολυμένοι θα ξαναδουλέψουν μέχρι το τέλος του 2023», αλλά και «πως δεν μπορεί να αναγκάσει τη μητρική εταιρεία να τους προσλάβει όπως ζητούν οι εργαζόμενοι», επομένως «αφήνοντας αναπάντητο έτσι το "πού" και το "πώς" θα ξαναεργαστούν».

Ο δε σύμβουλος της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ», τονίζει η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων, «επαναδιατύπωσε την άρνηση της εταιρείας για επαναπρόσληψη των 92 απολυμένων, επικαλούμενος "προβλήματα" και "συρρίκνωση" της παραγωγικής - εξορυκτικής δραστηριότητας. Τόνισε δε πως η μητρική εταιρεία πλέον όχι μόνο δεν προβλέπεται να κάνει προσλήψεις, αλλά δυσκολεύεται να διαχειριστεί και το υπάρχον μόνιμο προσωπικό. Ταυτόχρονα αντιφάσκοντας δήλωσε ότι προβλέπεται να γίνουν 900 περίπου προσλήψεις για εργασίες που αφορούν την εταιρεία, αλλά αυτές θα γίνουν από εργολαβικές εταιρείες».

Εμείς, υπογραμμίζει η Ομοσπονδία, «επιμείναμε ότι όχι μόνο υπάρχει δυνατότητα να προσληφθούν ως μόνιμοι στη μητρική εταιρεία. Είναι προκλητικό μια εταιρεία που έχει χρηματοδοτηθεί με 680 εκατ. ευρώ από χρήματα του ελληνικού λαού, να αρνείται να προσλάβει 92 εργαζόμενους απολυμένους από τα μεταλλεία της».

Σχετικά με την επαναφορά της σύνταξης στα 50 έτη των υπογειτών μεταλλωρύχων, «ο υπουργός, αφού μας θύμισε ότι γενικώς τα όρια συνταξιοδότησης θα ανέβουν προς τα πάνω σε όλους τους κλάδους, μας παρέπεμψε στον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Τσακλόγλου», προσθέτει η Ομοσπονδία.

Ενώ για το μέλλον των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, που με τον μεγάλο τους αγώνα την έχουν κρατήσει ανοιχτή σχεδόν τρία χρόνια τώρα, «ζήτησε υπόμνημα με τις θέσεις των σωματείων», οι οποίες βέβαια έχουν ανακοινωθεί πολλές φορές. Ανακοίνωσε επίσης ότι μέχρι τα τέλη Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί ευρεία συνάντηση με τα συναρμόδια υπουργεία και όλα τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ.

Η ΟΜΕ έθεσε ακόμα και το ζήτημα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την επαναφορά της δυνατότητας μονομερούς προσφυγής από τους εργαζομένους, με τον υπουργό να τους κάνει γνωστό αυτό που ο ...κόσμος το 'χει τούμπανο, δηλαδή ότι οι βιομήχανοι και πιο συγκεκριμένα ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών ζητά επίμονα και συνεχώς την κατάργηση και των υφισταμένων ΣΣΕ.

Η Ομοσπονδία καλεί τα σωματεία της και όλους τους εργαζόμενους «σε αγωνιστική επιφυλακή για να δώσουμε όλες τις μάχες προκειμένου να ικανοποιηθούν όλες οι απαιτήσεις μας για τις δικές μας ανάγκες!», καθώς «ο μόνος δρόμος είναι ο δρόμος του αγώνα για να επιβάλλουμε το δίκιο μας!».

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ - ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Οχι στις «Λευκές Νύχτες» που μαυρίζουν τη ζωή μας

Νέα «Λευκή Νύχτα» πραγματοποιεί σήμερα, Πέμπτη 3 Αυγούστου, στην Αλεξανδρούπολη ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης σε συνεργασία και με τη στήριξη της Αντιπεριφέρειας Εβρου, του δήμου Αλεξανδρούπολης και του Επιμελητηρίου Εβρου.

«Οι μόνοι τελικά που δεν θα γιορτάσουν την Πέμπτη, θα είναι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, αυτοί που όλο το καλοκαίρι χαμογελάνε, για να γιορτάζουν άλλοι και για να κερδίζουν οι μεγάλοι», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης - Φερών - Σουφλίου «Η Ενότητα».

Το Σωματείο αναφέρει πως η «Λευκή Νύχτα» έρχεται να προστεθεί στη συστηματική καταπάτηση των δικαιωμάτων των εμποροϋπαλλήλων στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης, που για μία ακόμη φορά θα πρέπει «να χαμογελάνε από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, σε άλλη μία χαμένη για αυτούς καλοκαιρινή μέρα, και για να πάρουν στο τέλος και 15 ευρώ παραπάνω».

Παράλληλα, το Σωματείο τονίζει μεταξύ άλλων την υποκρισία για παράδειγμα των στελεχών των Επιμελητηρίων και της Περιφέρειας, καθώς διαφημίζουν τις δράσεις για τη «δήθεν προστασία της γυναίκας και των δικαιωμάτων της. Αλλά για τη μεγάλη πλειοψηφία των γυναικών και μητέρων που εργάζονται στην αγορά, οι ατελείωτες ώρες που λείπουν από τα σπίτια τους, τα παιδιά τους, τα αδιανόητα χαμηλά εισοδήματα, η ανοχή σε σεξιστικά σχόλια και όχι μόνο, είναι που διαλύουν τις ζωές τους και για αυτά τα βασικά θέματα το Επιμελητήριο, ούτε κουβέντα».

«Εδώ και τώρα, χρειάζεται μαζικοποίηση του σωματείου και συλλογικός αγώνας για σύγχρονα δικαιώματα. Καμία και κανένας μόνος του» σημειώνει το Σωματείο, καλώντας τους εργαζόμενους να παλέψουν συλλογικά για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στο εμπόριο, επαναφορά και νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης, των σπαστών ωραρίων, των απλήρωτων υπερωριών, της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, για αυστηρό καθορισμό πόστων και αρμοδιοτήτων ανά ειδικότητα και μηνιαίο πρόγραμμα εργασίας με κυλιόμενα ρεπό και σταθερές εβδομαδιαίες βάρδιες.

Να ανακληθεί η απόλυση στη «Vodafone»

Την εργοδοσία της «Vodafone» για την απόλυση εργαζόμενης, που απασχολούσε για 9,5 χρόνια, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στη «Vodafone - 360Connect» και λοιπές θυγατρικές και απαιτεί την ανάκλησή της. Η απολυμένη είναι μητέρα, από μονογονεϊκή οικογένεια, στην ηλικία των 57 ετών. «Αυτό είναι το πλαίσιο της "Vodafone" που προστατεύει τους εργαζομένους της», σχολιάζει το Σωματείο και προσθέτει ότι με πρόσχημα «για ακόμα μια φορά τη χαμηλή απόδοση, πετάει στην ανεργία την συναδέλφισσα. Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα. Το έχουμε ξαναδεί το έργο». Το Σωματείο σημειώνει: «Μόνο η ενότητά μας και η μαζικοποίηση του σωματείου μας μπορούν να δώσουν την απάντηση που χρειάζεται. Δυναμώνουμε το σωματείο μας και το κάνουμε όπλο στα χέρια μας. Για να μπορούμε να απαντάμε έτσι όπως οι εργοδότες καταλαβαίνουν. Μαζικά και μαχητικά. Να παρθεί τώρα πίσω η απόλυση της συναδέλφου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ