Επαφές της Β. Νούλαντ με εκπροσώπους των πραξικοπηματιών
Copyright 2023 The Associated |
Προτάσσοντας την προοπτική «διπλωματικής λύσης» για αποκατάσταση του Μπαζούμ, αλλά και με την απειλή στρατιωτικής επέμβασης από την Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) να μην έχει φύγει από το τραπέζι, οι ΗΠΑ, η Γαλλία και άλλες χώρες της Δύσης επιχειρούν να διασφαλίσουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους, σε μία χώρα που θεωρείται νευραλγικό κομμάτι του γεωπολιτικού αφρικανικού παζλ.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι ΗΠΑ έστειλαν στην πρωτεύουσα του Νίγηρα, Νιαμέι, την υφυπουργό Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ, που είχε προχτές συναντήσεις με συνταγματάρχες και στρατηγούς, αλλά όχι και με τον επικεφαλής των πραξικοπηματιών ή τον ανατραπέντα Πρόεδρο. Η ίδια δήλωσε πως είχε «δύσκολες αλλά ειλικρινείς» συνομιλίες με τους πραξικοπηματίες και τους πρόσφερε «διάφορες επιλογές» για την «αποκατάσταση της σχέσης με τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες».
Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Νούλαντ συζήτησε με τον νέο γενικό επιτελάρχη του στρατού του Νίγηρα, στρατηγό Μουσά Σαλά Μπαρμού, και άλλους τρεις συνταγματάρχες, ενώ είχε επίσης συναντήσεις με ΜΚΟ και «ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Ανέφερε πως προώθησε την εξεύρεση «λύσης μέσω διαπραγμάτευσης» και πως οι στρατιωτικοί ήταν «αρκετά σταθεροί στην άποψή τους για το πώς θέλουν να προχωρήσουν και αυτό δεν ήταν σύμφωνο με το Σύνταγμα του Νίγηρα». Πρόσθεσε πως ήταν «πολύ ειλικρινής για ό,τι διακυβεύεται» και πως οι ΗΠΑ «διατηρούν ανοικτή την πόρτα για τη συνέχιση των συνομιλιών».
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη ρωσική μισθοφορική εταιρεία «Wagner Group», η Νούλαντ ανέφερε πως παρά τις πρόσφατες δηλώσεις του ιδρυτή της Γ. Πριγκόζιν, με τις οποίες καυχιόταν για την επιρροή του στη χώρα, αποκόμισε «την αίσθηση στις συναντήσεις πως οι άνθρωποι που ανέλαβαν αυτή τη δράση αντιλαμβάνονται καλά εδώ τους κινδύνους για την κυριαρχία τους όταν προσκληθεί η Wagner».
Παράλληλα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν δήλωσε πως «είναι βέβαιο πως η διπλωματία είναι ο προτιμότερος δρόμος για να επιλυθεί αυτή η κατάσταση. Αυτή είναι η προσέγγιση της ECOWAS, είναι επίσης η δική μας προσέγγιση και υποστηρίζουμε τις προσπάθειές της για να αποκατασταθεί η συνταγματική τάξη».
Από την πλευρά της Ιταλίας, ο ΥΠΕΞ Αντ. Ταγιάνι εξέφρασε πάλι τη διαφωνία της Ρώμης στο σενάριο στρατιωτικής επέμβασης στον Νίγηρα. Οπως υποστήριξε και χτες, «πάντα υπάρχει περιθώριο διπλωματικής επίλυσης» έως και πριν την «πρώτη τουφεκιά». Ζήτησε από άλλες χώρες της περιοχής να απομακρυνθούν από το σενάριο στρατιωτικής επέμβασης: «Η κατάσταση παραμένει τεταμένη. Εργαζόμαστε για μία διπλωματική λύση. Πρέπει οπωσδήποτε να αποφευχθεί ένας πόλεμος στον Νίγηρα», ανέφερε.
Αύριο στο μεταξύ πραγματοποιείται η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ECOWAS στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας, Αμπούτζα, με τον προεδρεύοντα Νιγηριανό Πρόεδρο Μπ. Τινούμπου να αντιμετωπίζει σοβαρές αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας του για μία στρατιωτική επέμβαση στον Νίγηρα, ιδιαίτερα μετά την άρνηση της νιγηριανής γερουσίας να του δώσει «λευκή επιταγή».
Χτες ο Τινούμπου δήλωσε ότι «θα προτιμούσαμε μια λύση που θα επιτευχθεί με διπλωματικά, με ειρηνικά μέσα» και ότι αυτή τη στάση θα τηρήσουν, «εν αναμονή κάποιας άλλης λύσης που θα μπορούσε να βρεθεί ή όχι κατά την έκτακτη σύνοδο» της Πέμπτης.
Την ίδια στιγμή ανακοίνωσε νέες οικονομικές κυρώσεις σε πρόσωπα και οντότητες που ενεπλάκησαν στο πραξικόπημα.
Νωρίτερα, ο Αμπντουλαγέ Ντιόπ, υπουργός Εξωτερικών του Μάλι, που έχει επίσης στρατιωτική κυβέρνηση και μαζί με τη Γουινέα - Κόνακρι και τη Μπουρκίνα Φάσο είναι στο πλευρό των πραξικοπηματιών του Νίγηρα από την πρώτη στιγμή, δήλωσε πως μία πιθανή στρατιωτική εισβολή στη χώρα αυτή από την ECOWAS για να αποκατασταθεί ο Πρόεδρος Μπαζούμ θα μπορούσε να οδηγήσει σε «καταστροφή».
«Στρατιωτική ισχύς χρησιμοποιήθηκε και σε άλλες χώρες, γειτονικές και μη, είδαμε τα αποτελέσματα. Είναι καταστροφή», είπε ο Ντιόπ, παρούσας της ομολόγου του της Μπουρκίνα Φάσο, Ολιβιά Ρουαμπά, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με σκοπό την εμβάθυνση των σχέσεων των δυο κρατών. Ο ίδιος θύμισε τα αποτελέσματα των επεμβάσεων των ΗΠΑ και συμμάχων τους στο Ιράκ, στη Λιβύη και αλλού.
Επαναλαμβάνοντας την αντίθεση του Μάλι και της Μπουρκίνα Φάσο σε «κάθε ιδέα εξωτερικής ανάμειξης ή στρατιωτικής επέμβασης για να επιλυθούν εσωτερικά πολιτικά προβλήματα», ο Ντιόπ πρόσθεσε πως δεν μπορεί να «καταλάβει ότι η ΕCOWAS μπορεί να στείλει στρατιωτική δύναμη να αποκαταστήσει τις έκπτωτες αρχές» στον Νίγηρα, αλλά «εμείς ουδέποτε λάβαμε ούτε ένα Καλάσνικοφ» για την αντιμετώπιση των επιθέσεων «των τζιχαντιστών».
Στο φόντο αυτών των εξελίξεων, διορίστηκαν από τη στρατιωτική κυβέρνηση στον Νίγηρα νέος πρωθυπουργός και διοικητής της Προεδρικής Φρουράς.
Πρωθυπουργός διορίστηκε ο Αλί Μαχάμαν Λαμίν Ζέιν και διοικητής της Προεδρικής Φρουράς ο αντισυνταγματάρχης Χαμπιμάι Ασουμάν.
Παράλληλα χτες η στρατιωτική κυβέρνηση του Νίγηρα ενημέρωσε την ECOWAS πως δεν μπορεί να φιλοξενήσει αντιπροσωπεία της «για λόγους ασφαλείας», επικαλούμενη και τη μεγάλη «οργή μέρους του λαού» της χώρας για τις πρόσφατες κυρώσεις που επέβαλε ο περιφερειακός δυτικοαφρικανικός οργανισμός.
Στο μεταξύ, τουλάχιστον είκοσι άνθρωποι σκοτώθηκαν την Κυριακή στη γειτονική Μπουρκίνα Φάσο, κατά τη διάρκεια επίθεσης τζιχαντιστών στην περιοχή Νοαό, κοντά στην πόλη Μπιτού, σε κεντροανατολική περιοχή της χώρας που γειτονεύει με το Τόγκο.
Δύο νέα επικίνδυνα συμβάντα μεταξύ αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και ρωσικών μαχητικών Su-35 καταγράφηκαν την περασμένη Κυριακή πάνω από τον εναέριο χώρο της Συρίας.
Σύμφωνα με τον Ρώσο ναύαρχο B. Κούλιτ, καταγράφηκαν δύο περιστατικά επικίνδυνης προσέγγισης των αμερικανικών drones με τα ρωσικά μαχητικά, το ένα πάνω από τη Ράκα και το άλλο πάνω από τη Μεσόγειο.
«Οι Ρώσοι πιλότοι έδειξαν υψηλό επαγγελματισμό, παίρνοντας τα απαραίτητα μέτρα εγκαίρως ώστε να αποτρέψουν μία σύγκρουση με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της συμμαχίας των ΗΠΑ», είπε ο Κούλιτ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ΡΙΑ.
Σχέδια πιθανού κλεισίματος του μεγάλου κλειστού καταυλισμού τζιχαντιστών και των οικογένειών τους, Αλ Χολ, στη βορειανατολική Συρία, συζήτησαν στη Βαγδάτη ο Βρετανός πρέσβης στο Ιράκ Στ. Χίτσεν και ο Ιρακινός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Κασίμ αλ Αράτζι.
Κατά τη συνάντησή τους συμφώνησαν ότι ο καταυλισμός, που φρουρείται και διοικείται από Κούρδους ενόπλους των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF), πολλαπλασιάζει τα φαινόμενα μισαλλοδοξίας και εξτρεμισμού μεταξύ όσων διαμένουν εκεί. Συχνά είναι τα φαινόμενα βίαιων συγκρούσεων αλλά και ασθενειών, ενώ δεκάδες παιδιά πεθαίνουν υπό άσχημες συνθήκες.
Οι δύο αξιωματούχοι συμφώνησαν επίσης ότι οι ξένοι τζιχαντιστές που ζουν στον καταυλισμό θα πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους. Επιβεβαίωσαν ακόμα την ανάγκη «ενίσχυσης του συντονισμού μεταξύ Ιράκ και Ηνωμένου Βασιλείου στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας», στην καταπολέμηση του εμπορίου ναρκωτικών και στην κυβερνοασφάλεια.
Στον καταυλισμό Αλ Χολ μένουν περίπου 55.000 εκτοπισμένοι τζιχαντιστές με τις οικογένειές τους, έπειτα από την ήττα του «Ισλαμικού Κράτους» σε πολλές περιοχές της Συρίας. Ανάμεσά τους είναι 27.000 Ιρακινοί και χιλιάδες αλλοδαποί τζιχαντιστές με τις οικογένειές τους.
Στοιχεία του ΟΗΕ αναφέρουν ότι η Βρετανία έχει δώσει περίπου 20 εκατομμύρια στερλίνες για τη διατήρηση του καταυλισμού.
Τουλάχιστον 10 Σύροι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν αργά προχτές το βράδυ από τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» στη βόρεια Συρία, στην επαρχία Ράκα.
Η επίθεση έγινε βάζοντας «φωτιά σε στρατιωτικά οχήματα και σε προκάτ», σύμφωνα με την οργάνωση «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων».
Επίσης τραυματίστηκαν 6 στρατιώτες, ορισμένοι σοβαρά, ανέφερε το Παρατηρητήριο.
Η επίθεση έγινε λίγες μέρες μετά τον θάνατο του αρχηγού του «Ισλαμικού Κράτους», Αμπού Αλ Χουσέιν Αλ Χουσεϊνί Αλ Κουράσι, σε συγκρούσεις στη βορειοδυτική Συρία.
Με φόντο σύνθετα παζάρια που διεξάγει η αμερικανική κυβέρνηση με την ισραηλινή κυβέρνηση Νετανιάχου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε υποκριτικές ανακοινώσεις του χαρακτήρισε «τρομοκρατική» την αποτρόπαιη εν ψυχρώ επίθεση Εβραίων εποίκων στο χωριό Μπούρκα της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης στις 4 Αυγούστου, από την οποία σκοτώθηκε ένας 19χρονος Παλαιστίνιος.
«Ξεχνά» βεβαίως η Ουάσιγκτον ότι τέτοια εγκλήματα κατά των Παλαιστινίων είναι συνεχή - από εποίκους και από τις κατοχικές στρατιωτικές δυνάμεις - και ότι πατούν ακριβώς στο έγκλημα της κατοχής της Παλαιστίνης, στο οποίο «κάνουν πλάτες» όλες οι αμερικανικές κυβερνήσεις.
Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μ. Μίλερ, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θέλει «να αποδίδεται δικαιοσύνη σε όλες τις περιπτώσεις εξτρεμιστικής βίας, όποιοι κι αν είναι οι δράστες», εξισώνοντας για άλλη μια φορά τα κατοχικά εγκλήματα με την αντίσταση στην κατοχή.
Στο μεταξύ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου εκτίμησε ότι η συνεργασία του Ισραήλ με τη Σαουδική Αραβία θα ενισχυθεί, ακόμα κι αν οι δύο χώρες δεν καταφέρουν να «ομαλοποιήσουν» τις μεταξύ τους σχέσεις.
Συγκεκριμένα, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο «Bloomberg» ο Νετανιάχου εκτίμησε ότι οι διμερείς οικονομικές σχέσεις «θα συνεχιστούν, είτε έχουμε επίσημα ειρήνη, είτε όχι». Επ' αυτού διέκρινε έναν «οικονομικό διάδρομο Ενέργειας, Μεταφορών και Επικοινωνιών που υπάρχει φυσικά, μέσω της γεωγραφίας μας», για να προσθέσει ότι η Ευρώπη και η Ασία «συνδέονται μέσω του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας» και ότι αυτό έκανε τη συνεργασία «απαραίτητη».
Υποβάθμισε δε το Παλαιστινιακό και την επίλυσή του, λέγοντας ότι είναι απλά μία παράμετρος, «την οποία θα πρέπει να σημειώσουμε για περαιτέρω διαπραγματεύσεις», ενώ έχει ήδη συζητηθεί «όχι λιγότερο από όσο νομίζετε».
Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Ισραηλινού ΥΠΕΞ Ελι Κοέν ότι το Παλαιστινιακό «δεν θα είναι εμπόδιο για ειρήνη μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας», όπως δεν στάθηκε εμπόδιο για τις «συμφωνίες του Αβραάμ» με Μαρόκο, Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σουδάν.
Σε πλωτή φυλακή στέλνει η κυβέρνηση της Βρετανίας πρόσφυγες που έφτασαν στη χώρα και αιτούνται άσυλο!
Ηδη περίπου 50 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στη φορτηγίδα «Bibby Stockholm», που μοιάζει με πλωτή πολυκατοικία από κοντέινερ και έφτασε το περασμένο 48ωρο στο λιμάνι του Πόρτλαντ στο Νόρσετ της Νότιας Αγγλίας. Στην ίδια πλωτή φυλακή αναμένεται να στοιβαχτούν συνολικά 500 αιτούντες άσυλο.
Οι συνθήκες διαβίωσης είναι απάνθρωπες, με πιθανό τον κίνδυνο μόλυνσης. «Παγίδα θανάτου» χαρακτηρίστηκε η φορτηγίδα από την Ενωση Πυροσβεστικών Ταξιαρχιών (FBU) της Βρετανίας, ενώ η Τζένι Χάρις, διευθύνουσα σύμβουλος της Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας της χώρας, προειδοποίησε ότι οι λοιμώξεις του αναπνευστικού είναι πιο πιθανό να εξαπλωθούν σε στενούς χώρους με στενούς διαδρόμους και πόρτες.