ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Αυγούστου 2023
Σελ. /20
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΕΚΤΡΩΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Στη Θεσσαλονίκη σήμερα η σκυτάλη των κινητοποιήσεων

Στις 7.30 μ.μ., στην Τσιμισκή με Αριστοτέλους καλεί το ΠΑΜΕ | Μαζική διαδήλωση την περασμένη Τρίτη στα Γιάννενα

Από τη συγκέντρωση και πορεία στα Γιάννενα
Από τη συγκέντρωση και πορεία στα Γιάννενα
Στα συνδικάτα και τους φορείς της Θεσσαλονίκης περνάει σήμερα Πέμπτη η σκυτάλη των κινητοποιήσεων ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα που προανήγγειλε η κυβέρνηση, με το οποίο ενσωματώνονται στην ελληνική νομοθεσία νέες μορφές ευελιξίας και ταυτόχρονα αυστηροποιείται ακόμα περισσότερο το αντιαπεργιακό νομικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις, με τη θέσπιση ποινής φυλάκισης για όποιον περιφρουρεί την απεργία από την οργανωμένη απεργοσπασία.

Το ΠΑΜΕ καλεί συνδικάτα και άλλους φορείς του κινήματος στις 7.30 μ.μ., στην Τσιμισκή με Αριστοτέλους, «για να υψώσουμε τείχος αντίστασης στον νέο εργασιακό μεσαίωνα που ετοιμάζουν. Με τον αγώνα μας να εμποδίσουμε την κυβέρνηση να φέρει το νέο έκτρωμα στη Βουλή. Να απαιτήσουμε 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο, γενναίες αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις».

Ανάλογη κινητοποίηση διοργανώθηκε την περασμένη Τρίτη και στα Γιάννενα, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου, στέλνοντας μήνυμα ξεσηκωμού ενάντια στο νέο αντεργατικό έκτρωμα της κυβέρνησης και του κεφαλαίου. «Η πολλαπλή απασχόληση, οι υπερωρίες, η δουλειά τις αργίες δεν είναι και δεν αποτελούν "ελεύθερη επιλογή" κανενός εργαζομένου», τόνισε μεταξύ άλλων η Ανθή Λύγδα, αντιπρόεδρος του Σωματείου Επισιτισμού - Τουρισμού Ιωαννίνων, μιλώντας στη συγκέντρωση.

«Το μήνυμα της σημερινής μεγάλης κινητοποίησης είναι καθαρό. Αν νομίζει η κυβέρνηση ότι θα αποφύγει αντιδράσεις μέσα στο κατακαλόκαιρο είναι γελασμένη», ξεκαθάρισε και πρόσθεσε: «Να μην τολμήσουν να φέρουν το νέο έκτρωμα στη Βουλή! Θα βρουν απέναντί τους τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις της εργατικής τάξης. Να το βάλουν καλά στο μυαλό τους. Οι νόμοι τους θα μείνουν στα χαρτιά. Δεν θα περάσουν».

Η ομιλήτρια κατήγγειλε επίσης την επιλεκτική ικανότητα του αστικού κράτους να καταστέλλει την οργανωμένη δράση, να επιβάλλει πρόστιμα και να σχεδιάζει ποινές ενάντια σε όποιον μπαίνει μπροστά για την οργάνωση της απεργίας, την ίδια ώρα που αφήνει ανενόχλητα φασιστοειδή να διασχίζουν οδικώς τη χώρα και να σκοτώνουν.


ΘΗΒΑ
Συγκλόνισε η μαζική συγκέντρωση για να σωθεί το σπίτι οικογένειας που πετιέται στον δρόμο

«Πλειστηριασμό λαϊκής κατοικίας στην πόλη της Θήβας και στη γύρω περιοχή δεν πρόκειται να επιτρέψουμε», ήταν το ηχηρό μήνυμα που έστειλαν πολλές εκατοντάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας με τη μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση αλληλεγγύης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, μπροστά στο σπίτι οικογένειας εργατών που κινδυνεύει να μείνει στον δρόμο.

Τα εργατικά σωματεία και οι μαζικοί φορείς της Θήβας έδειξαν την αποφασιστικότητά τους για την υπεράσπιση των σπιτιών των εργαζομένων και του λαού της περιοχής από την επίθεση των «κορακιών» των funds και των τραπεζών. Εκατοντάδες εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, νέοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Θήβας, των σωματείων και φορέων της περιοχής, και στάθηκαν στο πλευρό του βιομηχανικού εργάτη Ορέστη, της γυναίκας του Ολγας και των δύο ανήλικων παιδιών τους, που από 1η Σεπτέμβρη κινδυνεύουν να μείνουν στον δρόμο.

Η γειτονιά σείστηκε από συνθήματα όπως «Τα σπίτια του λαού τα σώζει ο λαός - Κανένας μόνος, παντού ξεσηκωμός» και «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», όπως και οι γύρω συνοικίες από την πορεία που ακολούθησε.

Τη συγκλονιστική παρουσία των εργαζομένων και του λαού της Θήβας χαιρέτισε εκ μέρους του ΕΚ Θήβας ο Γιώργος Καβάλος. Επεσήμανε ότι το μήνυμα αυτό της συγκέντρωσης θα πρέπει να φτάσει σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά και συνοικία, αφού στη θέση της οικογένειας που σήμερα κινδυνεύει να χάσει το σπίτι της βρίσκονται ή θα βρεθούν χιλιάδες ακόμα οικογένειες, τόσο στην περιοχή της Βοιωτίας όσο και σε ολόκληρη τη χώρα.

Από τη χθεσινή πρωτοφανή σε μέγεθος συγκέντρωση στη Θήβα
Από τη χθεσινή πρωτοφανή σε μέγεθος συγκέντρωση στη Θήβα
«Είναι ο πρώτος πλειστηριασμός που γίνεται στην πόλη μας και δυστυχώς θα ακολουθήσουν δεκάδες άλλοι. Γι' αυτό πρέπει να αντιδράσουμε τώρα, μαζικά», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Καβάλος. Χαιρετισμό εκ μέρους των Σωματείων Συνταξιούχων της Θήβας απηύθυνε ο Δημήτρης Θεοδώρου.

Συγκίνηση και αγωνιστική αποφασιστικότητα σκόρπισε ο Ορέστης, ιδιοκτήτης του σπιτιού, παίρνοντας το λόγο. Ευχαρίστησε όλους όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και συμμετείχαν στη μεγαλειώδη συγκέντρωση αλληλεγγύης. Στάθηκε στην πρωτοβουλία των Σωματείων και των φορέων της περιοχής, αλλά και το μεγάλο κύμα συμπαράστασης που δέχεται η οικογένεια του από διάφορες περιοχές της χώρας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ακόμη μεγαλύτερη οργάνωση της αντίστασης και του αγώνα.

Είπε ακόμα ότι την ώρα που δημοσιοποιούνται οι λίστες με τις μεγάλες επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες που οφείλουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, ο λαός και οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με πλειστηριασμούς και κατασχέσεις για χρέη λίγων ευρώ.

Επισήμανε ότι οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις εκατοντάδων χιλιάδων λαϊκών κατοικιών, ανάμεσα στα οποία και της δικής του οικογένειας, είναι πολιτικό ζήτημα, σημειώνοντας ότι και ο ίδιος θα σταθεί στο πλευρό κάθε λαϊκής οικογένειας κινδυνεύει να χάσει το σπίτι της γιατί όπως είπε «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό»!

Την αλληλεγγύη του ΚΚΕ μετέφερε στη συγκέντρωση αντιπροσωπεία του Κόμματος με επικεφαλής τον Γιώργο Μπαγιαρτάκη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας. Συμμετείχαν επίσης ο Αντώνης Τουλουμάκος, δημοτικός σύμβουλος Θήβας και εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», καθώς και υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι Στερεάς Ελλάδας με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης».


HQF (ΠΡΩΗΝ «ΜΙΜΙΚΟΣ»)
Την καθυστέρηση του επιδόματος αδείας καταγγέλλει το Σωματείο

Χωρίς ευρώ στην τσέπη βγαίνουν σε άδεια οι εργαζόμενοι για τρίτη χρονιά

Την απαράδεκτη πρακτική της εργοδοσίας, που επαναλαμβάνεται φέτος για τρίτη χρονιά, να μην καταβάλλει το επίδομα και τις αποδοχές αδείας άμεσα, με το που ο εργαζόμενος θα λάβει την άδειά του, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων HQF (πρώην «ΜΙΜΙΚΟΣ») στη Νέα Αρτάκη Χαλκίδας.

«Το Σωματείο μας έχει ζητήσει την καταβολή του επιδόματος και των αποδοχών αδείας κατά τη λήψη της άδειας, όπως προβλέπεται. Επειδή δεν εισακουστήκαμε, προσφύγαμε στην Επιθεώρηση Εργασίας από τις 2 Ιουλίου, αλλά παρότι η εργοδοσία ξεκίνησε σε ορισμένους συναδέλφους να βάζει επιδόματα αδείας, συνεχίζει η πλειοψηφία των συναδέλφων να φεύγει για κανονική άδεια χωρίς να έχει πάρει το επίδομα άδειας, ενώ κανένας που έχει φύγει με άδεια δεν πήρε τις αποδοχές αδείας», τονίζει το Σωματείο.

Επισημαίνει παράλληλα ότι για το ίδιο θέμα είχε γίνει προσφυγή στην Επιθεώρηση Εργασίας και το 2022, χωρίς ωστόσο να αλλάξει κάτι, ενώ το 2021 το επίδομα αδείας εξοφλήθηκε τον Σεπτέμβριο και μετά την προκήρυξη στάσεων εργασίας. Το Σωματείο επισημαίνει ακόμα ότι «η εργοδοσία "Hellenic Quality Foods" δεν ακολουθεί την ίδια τακτική σε όλο τον όμιλο, αφού για παράδειγμα, οι συνάδελφοι στον "ΚΑΝΑΚΗ" παίρνουν στη λήψη της άδειάς τους τα χρήματα που πρέπει να πάρουν!

Επίσης, σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία της "Hellenic Quality Foods" του έτους 2021:

- Η εργοδοσία ΦΙΛΙΠΠΟΥ βρήκε 10.600.000 ευρώ για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών (μόνο το 2021), αλλά δεν βρίσκει τα λιγότερα από 200.000 ευρώ για τα επιδόματα αδείας.

- Η εργοδοσία ΦΙΛΙΠΠΟΥ βρήκε περίπου 2.000.000 ευρώ για δαπάνες διοίκησης (μόνο το 2021), αλλά δεν βρίσκει τα λιγότερα από 200.000 ευρώ για τα επιδόματα αδείας.

Από τα ίδια στοιχεία εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι δαπάνες μισθοδοσίας ήταν πάνω από 13.000.000 ευρώ για τους 697 εργαζόμενους (μέσος μισθός 1.362 ευρώ!!!). Αλήθεια, τι μισθούς παίρνουν ορισμένοι για να βγαίνει αυτός ο μέσος μισθός, όταν οι περισσότεροι παίρνουν το βασικό;».

Η ανακοίνωση καταλήγει: «Η εργοδοσία κρατάει αυτή τη στάση πατώντας πάνω στο αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που είναι διαμορφωμένο με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και επί της ουσίας, αν και προβλέπει να καταβάλλονται οι συγκεκριμένες αποδοχές κατά τη λήψη της κανονικής άδειας, από την άλλη επιτρέπει στους εργοδότες να καταπατούν τη νομοθεσία που με απαίτηση των ίδιων ψηφίζεται! Αξιο λόγου είναι και ότι το αυτί της εργοδοσίας δεν φαίνεται να "ιδρώνει" ούτε από την Επιθεώρηση Εργασίας!».

Οι εργαζόμενοι απαιτούν την καταβολή στη λήψη της κανονικής άδειας του επιδόματος και των αποδοχών αδείας, με άμεση εξόφληση σε όσους έχουν πάρει την άδειά τους.

Περικοπή επιδόματος στη ΦΑΜΑΡ

Την περικοπή του επιδόματος στείρου χώρου από τη διοίκηση του ομίλου και τη διεύθυνση του εργοστασίου στον Αλιμο καταγγέλλει το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων «ΦΑΜΑΡ ΑΒΕ».

«Φαίνεται πως η εταιρεία ψάχνει την παραμικρή αφορμή για να κόψει τον μισθό των συναδέλφων μας, από μέρος του επιδόματος στείρου χώρου», σχολιάζει το Σωματείο. Με αφορμή τις περικοπές που επέβαλε η εργοδοσία με αστείες δικαιολογίες, υπογραμμίζει πως «ό,τι δεν είναι κατοχυρωμένο με Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΣΣΕ), κόβεται ή μειώνεται ανά πάσα ώρα και στιγμή».

Απαιτεί από την εταιρεία να επιστρέψει τα χρήματα που έκοψε από το επίδομα. Παράλληλα, καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν την υπογραφή επιχειρησιακής Σύμβασης, με βάση σχέδιο Σύμβασης που έχει καταθέσει, με αυξήσεις της τάξης του 10% για όλους και χορήγηση επιδόματος στείρου χώρου 20%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Επίσης, διεκδικεί προσλήψεις προσωπικού «ώστε να καλυφθούν τα τεράστια κενά» και να λειτουργεί «σωστά και ομαλά κάθε μηχανή και κάθε πόστο χωρίς 6ήμερα και 12ωρα», μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου ώστε «να σταματήσει το καθεστώς ομηρίας με τις εργολαβίες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ