Πέμπτη 10 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
HQF (ΠΡΩΗΝ «ΜΙΜΙΚΟΣ»)
Την καθυστέρηση του επιδόματος αδείας καταγγέλλει το Σωματείο

Χωρίς ευρώ στην τσέπη βγαίνουν σε άδεια οι εργαζόμενοι για τρίτη χρονιά

Την απαράδεκτη πρακτική της εργοδοσίας, που επαναλαμβάνεται φέτος για τρίτη χρονιά, να μην καταβάλλει το επίδομα και τις αποδοχές αδείας άμεσα, με το που ο εργαζόμενος θα λάβει την άδειά του, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων HQF (πρώην «ΜΙΜΙΚΟΣ») στη Νέα Αρτάκη Χαλκίδας.

«Το Σωματείο μας έχει ζητήσει την καταβολή του επιδόματος και των αποδοχών αδείας κατά τη λήψη της άδειας, όπως προβλέπεται. Επειδή δεν εισακουστήκαμε, προσφύγαμε στην Επιθεώρηση Εργασίας από τις 2 Ιουλίου, αλλά παρότι η εργοδοσία ξεκίνησε σε ορισμένους συναδέλφους να βάζει επιδόματα αδείας, συνεχίζει η πλειοψηφία των συναδέλφων να φεύγει για κανονική άδεια χωρίς να έχει πάρει το επίδομα άδειας, ενώ κανένας που έχει φύγει με άδεια δεν πήρε τις αποδοχές αδείας», τονίζει το Σωματείο.

Επισημαίνει παράλληλα ότι για το ίδιο θέμα είχε γίνει προσφυγή στην Επιθεώρηση Εργασίας και το 2022, χωρίς ωστόσο να αλλάξει κάτι, ενώ το 2021 το επίδομα αδείας εξοφλήθηκε τον Σεπτέμβριο και μετά την προκήρυξη στάσεων εργασίας. Το Σωματείο επισημαίνει ακόμα ότι «η εργοδοσία "Hellenic Quality Foods" δεν ακολουθεί την ίδια τακτική σε όλο τον όμιλο, αφού για παράδειγμα, οι συνάδελφοι στον "ΚΑΝΑΚΗ" παίρνουν στη λήψη της άδειάς τους τα χρήματα που πρέπει να πάρουν!

Επίσης, σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία της "Hellenic Quality Foods" του έτους 2021:

- Η εργοδοσία ΦΙΛΙΠΠΟΥ βρήκε 10.600.000 ευρώ για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών (μόνο το 2021), αλλά δεν βρίσκει τα λιγότερα από 200.000 ευρώ για τα επιδόματα αδείας.

- Η εργοδοσία ΦΙΛΙΠΠΟΥ βρήκε περίπου 2.000.000 ευρώ για δαπάνες διοίκησης (μόνο το 2021), αλλά δεν βρίσκει τα λιγότερα από 200.000 ευρώ για τα επιδόματα αδείας.

Από τα ίδια στοιχεία εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι δαπάνες μισθοδοσίας ήταν πάνω από 13.000.000 ευρώ για τους 697 εργαζόμενους (μέσος μισθός 1.362 ευρώ!!!). Αλήθεια, τι μισθούς παίρνουν ορισμένοι για να βγαίνει αυτός ο μέσος μισθός, όταν οι περισσότεροι παίρνουν το βασικό;».

Η ανακοίνωση καταλήγει: «Η εργοδοσία κρατάει αυτή τη στάση πατώντας πάνω στο αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που είναι διαμορφωμένο με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και επί της ουσίας, αν και προβλέπει να καταβάλλονται οι συγκεκριμένες αποδοχές κατά τη λήψη της κανονικής άδειας, από την άλλη επιτρέπει στους εργοδότες να καταπατούν τη νομοθεσία που με απαίτηση των ίδιων ψηφίζεται! Αξιο λόγου είναι και ότι το αυτί της εργοδοσίας δεν φαίνεται να "ιδρώνει" ούτε από την Επιθεώρηση Εργασίας!».

Οι εργαζόμενοι απαιτούν την καταβολή στη λήψη της κανονικής άδειας του επιδόματος και των αποδοχών αδείας, με άμεση εξόφληση σε όσους έχουν πάρει την άδειά τους.

Περικοπή επιδόματος στη ΦΑΜΑΡ

Την περικοπή του επιδόματος στείρου χώρου από τη διοίκηση του ομίλου και τη διεύθυνση του εργοστασίου στον Αλιμο καταγγέλλει το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων «ΦΑΜΑΡ ΑΒΕ».

«Φαίνεται πως η εταιρεία ψάχνει την παραμικρή αφορμή για να κόψει τον μισθό των συναδέλφων μας, από μέρος του επιδόματος στείρου χώρου», σχολιάζει το Σωματείο. Με αφορμή τις περικοπές που επέβαλε η εργοδοσία με αστείες δικαιολογίες, υπογραμμίζει πως «ό,τι δεν είναι κατοχυρωμένο με Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΣΣΕ), κόβεται ή μειώνεται ανά πάσα ώρα και στιγμή».

Απαιτεί από την εταιρεία να επιστρέψει τα χρήματα που έκοψε από το επίδομα. Παράλληλα, καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν την υπογραφή επιχειρησιακής Σύμβασης, με βάση σχέδιο Σύμβασης που έχει καταθέσει, με αυξήσεις της τάξης του 10% για όλους και χορήγηση επιδόματος στείρου χώρου 20%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Επίσης, διεκδικεί προσλήψεις προσωπικού «ώστε να καλυφθούν τα τεράστια κενά» και να λειτουργεί «σωστά και ομαλά κάθε μηχανή και κάθε πόστο χωρίς 6ήμερα και 12ωρα», μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου ώστε «να σταματήσει το καθεστώς ομηρίας με τις εργολαβίες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ