Πέμπτη 10 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΤΡΑ - ΙΔΡΥΜΑ «ΜΕΡΙΜΝΑ»
Θύματα της διαχρονικής υποχρηματοδότησης και απαξίωσης οι απλήρωτοι εργαζόμενοι

Απαράδεκτη κατάσταση με ευθύνη κυβέρνησης, Περιφέρειας και διοίκησης

Απαράδεκτη είναι η κατάσταση που βιώνουν οι 50 εργαζόμενοι του Θεραπευτικού Παιδαγωγικού Κέντρου Ατόμων με Αναπηρία «Η Μέριμνα» στην Πάτρα, με ευθύνη της κυβέρνησης, της Περιφέρειας και της διοίκησης του Κέντρου. Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, ενώ αναμένεται να μην τους καταβληθεί η μισθοδοσία ούτε για τον Αύγουστο, καθώς το ίδρυμα είναι κλειστό για όλο τον μήνα.

Παρά τις δεσμεύσεις αρχικά του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας - έπειτα από κινητοποιήσεις των εργαζομένων μαζί με το Εργατικό Κέντρο και το κλαδικό Συνδικάτο στην Ιδιωτική Υγεία - για συνάντηση με την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σ. Ζαχαράκη, την παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο, αλλά και την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ύστερα από πρόταση των εκπροσώπων της δημοτικής αρχής, ότι όποια χρηματικά διαθέσιμα έχει το ίδρυμα πρέπει να κατευθυνθούν πρώτα στους εργαζόμενους, κάτι τέτοιο δεν έγινε.

Το μόνο που έγινε ήταν τέλη Ιουλίου οι εργαζόμενοι - οι οποίοι προσφέρουν πολύ σημαντικές υπηρεσίες σε δεκάδες παιδιά και στις οικογένειές τους - να λάβουν «έναντι» για τον Ιούνιο και το επίδομα αδείας.

«Απ' το σύνολο των συναδέλφων, 18 που δουλεύουν με σύμβαση ορισμένου χρόνου έμειναν ανεξόφλητοι ενώ έληξε η σύμβαση εργασίας τους, όπως και άλλοι δύο με μπλοκ παροχής υπηρεσιών», αναφέρει ο Νίκος Αντωνόπουλος, πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων της «Μέριμνας», και προσθέτει ότι ούτε η υπουργός έχει απαντήσει μέχρι σήμερα στο αίτημά τους για συνάντηση προκειμένου να ζητήσουν την απρόσκοπτη λειτουργία του ιδρύματος, με καταβολή του συνόλου της αναγκαίας χρηματοδότησης από το κράτος.

Η υποχρηματοδότηση οδηγεί σε δυσλειτουργία και εμπορευματοποίηση

Από το «κάδρο» των διαχρονικών ευθυνών δεν λείπουν οι διοικήσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (ΝΔ σήμερα, ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ προηγουμένως), καθώς οι ισολογισμοί και προϋπολογισμοί της «Μέριμνας» εγκρίνονται από την Περιφέρεια. Ουσιαστικά η περιφερειακή αρχή, ενώ γνωρίζει ότι είναι ελλιπέστατη η κρατική χρηματοδότηση, βάζει πλάτη στις περικοπές, απαξιώνοντας τη λειτουργία αυτών των δομών και συμβάλλοντας στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Πρόνοιας.

Να σημειωθεί ότι από το 2012 και μετά η κρατική χρηματοδότηση της «Μέριμνας» διατηρείται στα 115.000 ευρώ τον χρόνο (από 300.000) με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και περιφερειακών αρχών. Τα έσοδα του ιδρύματος από τα νοσήλια που καταβάλλονται μέσω ΕΟΠΥΥ δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών, που μεγαλώνουν κι άλλο εξαιτίας των ανατιμήσεων σε καύσιμα, Ενέργεια κ.λπ.

Η λειτουργία του ιδρύματος χρηματοδοτείται από τα προγράμματα που υλοποιεί (Κέντρα Διημέρευσης και Δημιουργικής Απασχόλησης) σε ποσοστό 80%, από μέρος των νοσηλίων του ΕΟΠΥΥ για υπηρεσίες προς τους ασφαλισμένους και την τακτική επιχορήγηση, που καλύπτει μόλις το 10% - 15% του ετήσιου προϋπολογισμού, ενώ οι χορηγίες καλύπτουν άλλο ένα 5%! Ουσιαστικά δηλαδή κυριαρχεί η ανταποδοτικότητα, λόγω της κρατικής υποχρηματοδότησης, στο έδαφος της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων.

«Το ίδρυμα έκλεισε για τον Αύγουστο, όπως κάθε χρόνο, και μείναμε απλήρωτοι! Επιπλέον, δεν έχουμε καμία ενημέρωση για το τι θα γίνει στο μέλλον», επισημαίνει ο πρόεδρος του Σωματείου, ενώ συμπληρώνει ότι μόνο το Εργατικό Κέντρο, το κλαδικό Συνδικάτο και οι εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής στο ΔΣ της «Μέριμνας» ανέδειξαν το θέμα και διεκδίκησαν άμεσα λύση στο πρόβλημά τους, όπως και για τη συνολική λειτουργία του ιδρύματος, σε αντίθεση με τη διοίκηση, που «φρόντισε» να καλυφθούν οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ για να διώξει την ευθύνη από πάνω της σε σχέση με τα χρέη!

Παρέμβαση των εκπροσώπων της δημοτικής αρχής

Στο θέμα παρενέβησαν με δήλωσή τους και οι εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής Πάτρας στο ΔΣ του Ιδρύματος (Θ. Μοδές, Π. Σουλελές), απαιτώντας άμεση οικονομική ενίσχυση για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι και να εξοφληθούν οι εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και αυξημένη, μόνιμη και σταθερή ετήσια χρηματοδότηση.

Καταλογίζουν τις ευθύνες που έχουν η σημερινή και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, με τις περικοπές στη χρηματοδότηση των συγκεκριμένων ιδρυμάτων, αφήνοντας στην τύχη τους ΑμεΑ και τις οικογένειές τους και προωθώντας την εμπορευματοποίηση των ευαίσθητων αυτών τομέων, ενώ η ευθύνη της χρηματοδότησης «θα πρέπει να είναι αποκλειστικά κρατική».

Στέκονται στις παραστάσεις διαμαρτυρίας που έγιναν στις 13 και 20 Ιουλίου, αλλά και στις ευθύνες της πλειοψηφίας της διοίκησης της «Μέριμνας», αφού «παρά την παρέμβαση των εκλεγμένων της δημοτικής αρχής και τη συνεπακόλουθη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της "Μέριμνας" ότι πρέπει να εξοφληθούν άμεσα οι μισθοί και οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων του ιδρύματος, ο πρόεδρος του ΔΣ δεν εφάρμοσε την απόφαση, πλήρωσε μόνο τις εισφορές και άφησε απλήρωτους τους εργαζόμενους, οι οποίοι έχουν λάβει μόνο το επίδομα αδείας!».

Πληρωμένη απάντηση στους συκοφάντες

Καταγγέλλουν επίσης τη στάση της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο: «Μόνο οι εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής σταθερά απαιτούν δημόσια Υγεία και Πρόνοια στο ύψος των σημερινών αναγκών, με ευθύνη του κράτους, και όλες τις αναγκαίες χρηματοδοτήσεις. Το ίδιο απαιτούμε και για τη "Μέριμνα" και όχι κατακερματισμό όλων αυτών των αρμοδιοτήτων, με τα βάρη να μοιράζονται και στους δήμους, για να βγάλουν από πάνω τους την ευθύνη οι κυβερνήσεις και εν τέλει να επιταχυνθεί η ιδιωτικοποίηση και αυτών των δομών. Εκεί οδηγεί η πολιτική που υπηρετούν πιστά και οι ίδιοι, ως εκπρόσωποι των κομμάτων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.ά.) και των έως και σήμερα κυβερνήσεών τους».

Επισημαίνουν ακόμα ότι «όλοι αυτοί που από το 2012 έως και σήμερα περιέκοψαν και διατήρησαν τις περικοπές της ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης προβάλλουν δήθεν το ενδιαφέρον τους για τον χώρο, καλώντας τον δήμο να αναλάβει ευθύνες που δεν του αναλογούν!». Καλούν το κράτος και την Περιφέρεια να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στα 115 παιδιά με τα σοβαρά προβλήματα και στους 50 εργαζόμενους, και καταλήγουν:

«Ο,τι κι αν κάνουν, όσο κι αν προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν τον λαό και να ρίξουν ευθύνες στη δημοτική αρχή για τη "Μέριμνα", ο πατραϊκός λαός γνωρίζει πολύ καλά από πού πρέπει να χρηματοδοτούνται τα ιδρύματα, και όσοι τον περιφρονούν και υποτιμούν τη νοημοσύνη του θα πάρουν την απάντηση που τους αξίζει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ