Πέμπτη 10 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΥΓΕΙΑ
Το μαχαίρι στον λαιμό

Αν ένας ασθενής απευθυνθεί σε γνωστό Καρδιοχειρουργικό Κέντρο της Αττικής, ΝΠΙΔ, θα βρεθεί σε λίστα αναμονής προκειμένου να χειρουργηθεί. Ωστόσο το Κέντρο προβλέπει ότι αν επιλέξει ο ασθενής την «υποχρεωτική αναβάθμιση», δηλαδή να πληρώσει στο νοσοκομείο, προκειμένου να φύγει από το 4κλινο δωμάτιο, τότε αυτόματα - ανάλογα με τη θέση για την οποία έχει πληρώσει - προηγείται της λίστας εκείνων που δεν μπορούν να πληρώσουν!

Ενδεικτικά αναφέρουμε: 3.500 ευρώ για τη θέση ΒΑ, 4.000 ευρώ για δωμάτιο Α και 6.000 ευρώ για σουίτα. Και το πράγμα δεν σταματάει εδώ. Ενας ασθενής που πρέπει να κάνει επέμβαση βαλβίδας θα έχει τη βαλβίδα Μagna, με 8-12 χρόνια ζωής, μόνο αν έχει πληρώσει την «υποχρεωτική ανάβαθμιση» και επιπλέον 1.000 ευρώ για τη Magna. Αν δεν πληρώσει, θα χειρουργηθεί τελευταίος και θα του τοποθετηθεί χαμηλότερης ποιότητας βαλβίδα, με διάρκεια 2-3 χρόνια, οπότε θα πρέπει να ξαναχειρουργηθεί.

Η απόφαση του Καρδιοχειρουργικού Κέντρου προβλέπει επίσης ότι όποιος ασθενής εισάγεται σε αναβαθμισμένη θέση μέσω του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) «καταβάλλει πλέον του ασφαλιστικού του φορέα διαφορά θέσεως ανά ημέρα στο νοσήλιο, αλλά και στις εξετάσεις ή ιατρικές πράξεις στις οποίες υποβάλλεται. Η αρχική ενημέρωση που λαμβάνει από το λογιστήριο ασθενών είναι συγκεκριμένη τιμή μόνο για το νοσήλιο, καθώς το εύρος των εξετάσεων ή η ιατρική πράξη στην οποία θα υποβληθεί δεν είναι γνωστές στις έκτακτες εισαγωγές. Αυτές είναι οι περιπτώσεις στις οποίες συνήθως υπάρχουν διαμαρτυρίες από τους ασθενείς και τους οικείους τους για το σύνολο των χρεώσεων».

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τα περιστατικά που εισάγονται από το ΤΕΠ αφορούν κυρίως απλές καρδιολογικές παρακολουθήσεις, τοποθέτηση βηματοδότη, πνευμονικό οίδημα κ.ά., όπου «σε αναβαθμισμένη θέση με παράλληλη χρήση του ταμείου τους», την πρώτη μέρα καλούνται να πληρώσουν 400 ευρώ για τη ΒΑ θέση, 500 για την Α, 700 για σουίτα και για κάθε επιπλέον μέρα 300, 400 και 700 αντίστοιχα. Να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο Καρδιολογικό Κέντρο εξωθούνται και παιδιά, μετά τη μη λειτουργία του Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου (ΕΚΑΣΚΑΠ) στο Παίδων «Αγία Σοφία», ασθενείς από τα δημόσια νοσοκομεία κ.λπ.

Τα παραπάνω - που αποτελούν γροθιά στο στομάχι - καταγγέλλει αναγνώστης του «Ριζοσπάστη», δίνοντας μια «γεύση» από τα συστατικά του εμπορευματοποιημένου συστήματος Υγείας, όπως τα ΝΠΙΔ, οι ΣΔΙΤ, η «ελεύθερη επιλογή» και η «ισότιμη πρόσβαση», που βάζουν το μαχαίρι στον λαιμό του ασθενούς στην κρίσιμη στιγμή για την υγεία ή και τη ζωή του, ανοίγοντας διάπλατα την πόρτα της κερδοφορίας για τα μεγαθήρια της Υγείας, με όποια μορφή κι αν πλασάρονται.


Τ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Λίστα χειρουργείων με έξτρα χρεώσεις την ώρα της ανάγκης (2023-08-18 00:00:00.0)
Επίθεση σε Ταμεία και ασφαλισμένους (1998-02-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ