ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Αυγούστου 2023 - Κυριακή 27 Αυγούστου 2023
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σκοτώθηκε οικοδόμος στη Μάνδρα Αττικής

Ενας 40χρονος οικοδόμος σκοτώθηκε στη Μάνδρα, καθώς έπεσε από μεγάλο ύψος την ώρα που τοποθετούσε πάνελ. Αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας βρέθηκε στον χώρο του εργοταξίου όπου έγινε το δυστύχημα και παρουσία του ΣΕΠΕ απαίτησε από την εταιρεία να σταματήσουν οι εργασίες, όπως και έγινε, και να μην ξεκινήσουν μέχρι να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα.

«Σύμφωνα με την εταιρεία, δεν υπάρχει εικόνα του πώς έγινε το δυστύχημα», καταγγέλλει το Συνδικάτο σε ανακοίνωσή του και προσθέτει: «Η εικόνα όμως που έχει το Συνδικάτο είναι ότι στο συγκεκριμένο εργοτάξιο έχει παραστεί και άλλες φορές το ΣΕΠΕ και έχει δώσει υποδείξεις για τα μέτρα ασφάλειας και υγείας. Επίσης, το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος εργαζόμενος δούλευε σε μεγάλο ύψος, προφανώς χωρίς προστατευτικά μέτρα και η εταιρεία δεν ήξερε, δεν είδε, δεν άκουσε, αυτό από μόνο του καθιστά το έγκλημα εργοδοτικό.

Ευθύνη τεράστια έχουν και η εταιρεία και η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες, γιατί κατέστησαν τους χώρους δουλειάς κρεματόρια, εντατικοποιώντας παραπέρα την εργασία και αυξάνοντας τις ώρες της ημερήσιας δουλειάς. Μπροστά στον βωμό του κέρδους μειώνουν τα μέτρα ασφάλειας, γιατί είναι κόστος.

Απαιτούμε να ξεκινήσουν οι εργασίες όταν αποκατασταθούν πλήρως οι ανεπάρκειες των μέτρων υγείας και ασφάλειας, με βάση τις υποδείξεις του ΣΕΠΕ. Να αποζημιωθούν πλήρως τα ημερομίσθια των εργαζομένων όσες μέρες μείνει το εργοτάξιο κλειστό. Να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι υπεύθυνοι του εγκλήματος».

Το Συνδικάτο Οικοδόμων εκφράζει τα βαθιά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους συναδέλφους του 40χρονου εργάτη.

Παρέμβαση στην Ελευσίνα

Συγκέντρωση στο Ναυπηγείο «Τάλως» στην Ελευσίνα πραγματοποίησαν το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών. Κατήγγειλαν την πρόθεση της εταιρείας να γίνουν εκτεταμένες εργασίες στο πλοίο εν πλω, στη ράδα, κάτι που απαγορεύεται. Τελικά, κάτω από την παρέμβαση των σωματείων, οι εργασίες του πλοίου θα συνεχιστούν στο ναυπηγείο, όπως προβλέπεται.

ΚΟΒ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΤΕ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Το νοσοκομείο χρειάζεται μόνιμο προσωπικό, όχι εργολάβους

Να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος εργαζόμενος, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, να φύγουν οι εταιρείες και οι εργολάβοι από το Νοσοκομείο Κορίνθου απαιτεί με ανακοίνωσή της η ΚΟΒ Υγείας της ΤΕ Κορίνθου του ΚΚΕ. Σημειώνει αναλυτικά:

«Η ιστορία των εργολάβων είναι παλιά και γνωστή στο ΕΣΥ. Είναι κρίκος στη διαχρονική πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων στην Υγεία που συνεχίζει με ένταση αυτή η κυβέρνηση και με ζήλο σπεύδουν να υλοποιήσουν διοίκηση και 6η ΥΠΕ πατώντας και στα μεγάλα κενά που με ευθύνη τους έχουν συσσωρευτεί όλα αυτά τα χρόνια. Πρόκειται για πολιτική που για να εξασφαλιστεί το κέρδος της εταιρείας, οι υπάλληλοι θα δουλέψουν με χειρότερους όρους, η ποιότητα των υπηρεσιών θα είναι αμφίβολη και συνολικά το Δημόσιο θα επιβαρυνθεί με μεγαλύτερη δαπάνη.

Η σπουδαιότητα της συγκεκριμένης υπηρεσίας γίνεται αντιληπτή υπό το φως μιας σειράς επεισοδίων βιαιοπραγίας που έχουν σημειωθεί στο νοσοκομείο, με το πιο πρόσφατο με ασθενή που απείλησε γιατρούς και προσωπικό με μπιτόνι βενζίνης, βεγγαλικά και αναπτήρα. Τέτοια περιστατικά δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, αλλά ανθίζουν πάνω στο σαθρό έδαφος της υποστελέχωσης, της εντατικοποίησης της εργασίας, της μεγάλης αναμονής και ποιοτικής υποβάθμισης υπηρεσιών που λαμβάνουν οι ασθενείς, όπου έχει οδηγήσει αυτή η πολιτική και τη βιώνει ο απλός κόσμος και εντός και εκτός νοσοκομείου. Δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά. Είναι το αποτέλεσμα ενός απάνθρωπου συστήματος που χειροτερεύει κάθε πλευρά της ζωής των λαϊκών στρωμάτων με αποτέλεσμα να υπάρχει και μεγάλη ψυχολογική πίεση.

Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου να οργανώσουν τον αγώνα τους, μέσα και από το σωματείο τους, απέναντι σε αυτήν τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης που θα συνεχίσει να υλοποιείται. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να είναι σε επιφυλακή. Θυμίζουμε ότι η αρχική προκήρυξη διαγωνισμού περιλάμβανε και τη σίτιση και καθαριότητα, αλλά και πλέον στο "νέο ΕΣΥ", κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να νιώθει απόλυτη ασφάλεια για τη θέση του, καθώς η κάθε θέση, η κάθε κλινική/τμήμα θα αξιολογείται με το γνωστό φίλτρο του κόστους - οφέλους σύμφωνα με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Καλούμε τους ασθενείς, τα λαϊκά στρώματα της Κορίνθου να μην αποδεχθούν αυτήν την κατάσταση.

Να μην απολυθεί κανένας συνάδελφος συμβασιούχος. Εδώ και πολλά χρόνια καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Εξω οι εταιρείες και οι εργολάβοι από το Νοσοκομείο Κορίνθου. Να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις ιατρών, νοσηλευτών, λοιπού προσωπικού και να επικαιροποιηθεί το οργανόγραμμα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες που υπάρχουν! Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους!».

ΑΜΑΛΙΑΔΑ
Δουλειά με πλήρη δικαιώματα απαιτούν οι σχολικές καθαρίστριες

Να εφαρμόσει άμεσα η δημοτική αρχή Ηλιδας την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την απασχόληση 36 σχολικών καθαριστριών με πλήρες ωράριο εργασίας και τα αντίστοιχα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, απαιτεί το Σωματείο Σχολικών Καθαριστριών Ηλείας.

Πρόκειται, μάλιστα, για απόφαση που «επικαιροποιήθηκε» από το σώμα στις 8 Αυγούστου, αφού αντίστοιχη είχε ληφθεί και πέρυσι τον Σεπτέμβρη, με την δημοτική αρχή όμως να την «παρακάμπτει», εφαρμόζοντας το πλήρες ωράριο μόνο για τον τελευταίο ενάμιση μήνα της σχολικής περιόδου.

Ενόψει του ανοίγματος των σχολείων σε λίγες μέρες, το σωματείο καταγγέλλει την αδικαιολόγητη καθυστέρηση του δήμου να προχωρήσει στην προκήρυξη των θέσεων για τη σχολική καθαριότητα, όταν άλλοι έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία και επισημαίνει:

«Η αδικαιολόγητη χρονοτριβή, σε συνδυασμό με την ειδική συνθήκη που δεσμεύει τις διαδικασίες προ των αυτοδιοικητικών εκλογών στους δήμους, μας βάζει σε προβληματισμό και σε υποψίες».

Κρούει καμπανάκι κινδύνου για πιθανό άνοιγμα των σχολείων χωρίς καθαρίστριες (ή και με πιθανή παραχώρηση της καθαριότητας σε ιδιωτικά συνεργεία) και επισημαίνει την ευθύνη της δημοτικής αρχής για την υλοποίηση των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και απέναντι σε εκπαιδευτικούς και γονείς.

Υπογραμμίζοντας, τέλος, ότι το σωματείο δεν θα σταματήσει να κινητοποιείται για το συγκεκριμένο θέμα, καταλήγει: «Ως εργαζόμενοι στον πολύπαθο κλάδο της σχολικής καθαριότητας, δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για πλήρη απασχόληση και σταθερές σχέσεις εργασίας».

Να σημειωθεί ότι έχει ήδη πραγματοποιηθεί παράσταση στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου από το σωματείο και εργαζόμενες. Τη στήριξη στις καθαρίστριες, από την πρώτη στιγμή, εκφράζει και το Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας, καθώς και πέρυσι είχε βγει μπροστά για τη διεκδίκηση πλήρους ωραρίου, ενώ και φέτος απαιτεί όλα τα αναγκαία μέτρα για να έχουν δουλειά με πλήρες ωράριο και αντίστοιχα δικαιώματα οι εργαζόμενες.

Κινητοποίηση την ερχόμενη Πέμπτη ενάντια στις περικοπές θεραπειών

Σε κινητοποίηση την Πέμπτη 31 Αυγούστου, στις 7 μ.μ. έξω από το υπουργείο Υγείας, καλεί ανάπηρους, χρόνια πάσχοντες, γονείς και κηδεμόνες η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), ενάντια στις νέες περικοπές στις θεραπείες των ΑμεΑ και για να μπει «τέρμα στο σμπαράλιασμα του συστήματος Υγείας και στην εμπορευματοποίηση των αναγκών μας».

Για την επιτυχία της κινητοποίησης η ΣΕΑΑΝ καλεί όλες τις Γραμματείες της και τα παραρτήματα του Ενιαίου Συλλόγου «ο καθένας και η καθεμία από εμάς» να «κάνουμε δική μας υπόθεση την ενημέρωση, τη μαζική κάθοδο του κόσμου στην κινητοποίηση έξω από το υπουργείο». Στην ίδια αγωνιστική κατεύθυνση, καλεί σε σύσκεψη την Τρίτη 5 Σεπτέμβρη«για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα αναδειχθούν στην Ειδική Αγωγή με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς».

Τους τελευταίους μήνες, σημειώνει η ΣΕΑΑΝ, είναι σε εξέλιξη ένας νέος κύκλος περικοπών στις θεραπείες των ΑμεΑ. Περικοπών οι οποίες επιβεβαιώνουν ότι το «Εθνικό Σχέδιο για την Αναπηρία» και οι λεγόμενες μεταρρυθμίσεις στην Υγεία δεν είναι τίποτε άλλο από ένα ελάχιστο πακέτο παροχών για τους πιο εξαθλιωμένους, στη λογική «κόστος - όφελος», για τη στήριξη των επιχειρήσεων. Η ΣΕΑΑΝ αναφέρει ότι από τις 11 Ιούλη ζητάει συνάντηση με τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει πάρει απάντηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ