ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Αυγούστου 2023
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ!
Από τη Θήβα στην «do Value» για την αποτροπή του πλειστηριασμού

Νέα κινητοποίηση αύριο στην Αθήνα, σε συνέχεια της μεγάλης διαδήλωσης ενάντια στο ξεσπίτωμα της εργατικής οικογένειας

Από τη μεγάλη κινητοποίηση που είχε πραγματοποιηθεί στη Θήβα
Από τη μεγάλη κινητοποίηση που είχε πραγματοποιηθεί στη Θήβα
Με κινητοποίηση αύριο Τετάρτη στις 10 π.μ. έξω από τα γραφεία της «do Value» (Κύπρου 27 και Αρχιμήδους, Μοσχάτο) συνεχίζει το Εργατικό Κέντρο Θήβας τις κινητοποιήσεις του ενάντια στον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας τετραμελούς εργατικής οικογένειας. Για τη συμμετοχή στην κινητοποίηση δρομολογεί λεωφορείο, που θα ξεκινήσει στις 7.30 το πρωί από το ΚΤΕΛ της Θήβας.

Υπενθυμίζεται ότι ενάντια στον συγκεκριμένο πλειστηριασμό είχε ήδη πραγματοποιηθεί στις 9 Αυγούστου μια συγκλονιστική και μαζική συγκέντρωση αλληλεγγύης στη Θήβα. Το Εργατικό Κέντρο, σωματεία και μαζικοί φορείς είχαν βρεθεί στο πλευρό των βιοπαλαιστών και των δύο ανήλικων παιδιών τους, στέλνοντας μήνυμα ότι ο λαός της περιοχής δεν θα επιτρέψει να παραδοθεί στα «κοράκια» καμία λαϊκή κατοικία.

«Δίνουμε συνέχεια στη μεγαλειώδη συγκέντρωση της 9ης Αυγούστου και εντείνουμε την πίεση ώστε να μπει φρένο εδώ και τώρα στον πλειστηριασμό. Καλούμε όλα τα συνδικάτα, τους φορείς, τους συμπολίτες μας από Βοιωτία, Εύβοια και Αττική να δηλώσουν την αλληλεγγύη τους και να συμμετάσχουν μαζικά», αναφέρει το Εργατικό Κέντρο. Απαιτεί από την εταιρεία την ακύρωση του συγκεκριμένου πλειστηριασμού και τη ρύθμιση του χρέους της οικογένειας με όρους που να μπορεί να εξυπηρετήσει. Επίσης, διεκδικεί από την κυβέρνηση: Νομοθετική απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. «Κούρεμα» χρεών προς τις τράπεζες. Ρυθμίσεις στις οποίες να μπορεί να ανταποκριθεί η λαϊκή οικογένεια, χωρίς να υποχρεωθεί να υποβαθμίσει περαιτέρω τις ανάγκες της.

Την κινητοποίηση στηρίζει το ΠΑΜΕ και καλεί τα σωματεία της Αττικής να δώσουν το «παρών» (9.30 π.μ. στον ΗΣΑΠ Καλλιθέας). Η Επιτροπή του ΠΑΜΕ ενάντια στους πλειστηριασμούς εκφράζει την αλληλεγγύη της «στην οικογένεια από τη Θήβα που βρέθηκε μπροστά στον κίνδυνο να χάσει το σπίτι της και το υπερασπίστηκε, μαζί με τον λαό και τα σωματεία της περιοχής, με μια μαζική παλλαϊκή κινητοποίηση». «Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα της οικογένειας να μη χάσει το σπίτι της. Είμαστε οι πολλοί, έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, θα νικήσουμε», τονίζει.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Σήμερα η εκδήλωση αλληλεγγύης των εργατικών σωματείων

«Καμία ανοχή, καμία αναμονή στην αντεργατική - αντιλαϊκή επίθεση που ετοιμάζει η νέα κυβέρνηση για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων» στο επίκεντρο της συζήτησης σε χώρους δουλειάς και γειτονιές

Χιλιάδες Γιαννιώτες συμμετέχουν κάθε χρόνο στην εκδήλωση αλληλεγγύης
Χιλιάδες Γιαννιώτες συμμετέχουν κάθε χρόνο στην εκδήλωση αλληλεγγύης
Μεγάλη αποδοχή και στήριξη από τους Γιαννιώτες συναντά για άλλη μια χρονιά η πρωτοβουλία αλληλεγγύης των εργατικών σωματείων. Με κεντρικό σύνθημα «Καμία ανοχή, καμία αναμονή στην αντεργατική - αντιλαϊκή επίθεση που ετοιμάζει η νέα κυβέρνηση για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων», η εκδήλωση πραγματοποιείται σήμερα το βράδυ στην πλατεία Χατζή στους Αμπελόκηπους, με τη στήριξή του Εργατικού Κέντρου και στόχο, ανάμεσα στα άλλα, να συγκεντρωθούν οι οικονομικοί πόροι για τη στήριξη της λειτουργίας των Λαϊκών Μαθημάτων Αλληλεγγύης και συνολικά της δράσης των σωματείων.

Η εκδήλωση αποτελεί την κορύφωση μιας πλούσιας πολιτιστικής ψυχαγωγικής δραστηριότητας, με ημερήσιες εκδρομές για μπάνια, εκδήλωση για μικρά παιδιά κ.ά., που ανέπτυξαν τα σωματεία στη διάρκεια του καλοκαιριού και αγκαλιάστηκε από εκατοντάδες εργαζόμενους, με την παρουσία των νέων ζευγαριών να ξεχωρίζει.

Δείκτης της πλατιάς απήχησης της εκδήλωσης είναι η διακίνηση του λαχνού, με εκατοντάδες μέλη των πρωτοβάθμιων σωματείων να την κάνουν δική τους υπόθεση. Φέτος από την άμιλλα των σωματείων ξεχωρίζουν το κλαδικό Σωματείο του Φαρμάκου, οι Σχολικές Καθαρίστριες και οι Εμποροϋπάλληλοι, συνδικαλιστικές οργανώσεις με πλούσια αγωνιστική δράση όλη την προηγούμενη χρονιά. Παράλληλα, όλο και περισσότερα σωματεία της δύναμης του Εργατικού Κέντρου με αποφάσεις των διοικήσεών τους στηρίζουν την πρωτοβουλία με κάθε τρόπο, ενώ φέτος ξεχωρίζει η συμμετοχή του επιχειρησιακού σωματείου στη βιομηχανία εμφιάλωσης «Ζαγόρι», όπου πέρα από τη διακίνηση του λαχνού αναμένεται αυξημένη η συμμετοχή βιομηχανικών εργατών και από τα τρία εργοστάσια της επιχείρησης.

Οι διοικήσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων από τα μέσα του Ιουλίου, και με ιδιαίτερη ένταση τις τελευταίες μέρες, οργώνουν κάθε δρόμο της πόλης και εργασιακό χώρο. Με τετρασέλιδη ανακοίνωση που έχει διανεμηθεί οργανωμένα σε πάνω από 4.500 αντίτυπα, οι συνδικαλιστές ανοίγουν θαρρετά τη συζήτηση καλώντας τους εργαζόμενους να ζωντανέψουν κι άλλο τα συνδικάτα, να δυναμώσουν την οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική κυβερνήσεων και εργοδοσίας.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, από αυτό το πλατύ άνοιγμα ξεχωρίζει η καθολική αποδοχή και αναγνώριση της δράσης των εργατικών σωματείων, με εκδηλώσεις για ποιοτικό ελεύθερο χρόνο, με παιδικές γιορτές, για ενασχόληση με τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, ανάγκη που υπονομεύεται από τις εμπορευματοποιημένες ή υποβαθμισμένες υποδομές της πόλης, με τις εγκαταλελειμμένες παιδικές χαρές, δημοτικά πάρκα και αθλητικές εγκαταστάσεις. Από την άλλη, η ίδια η σημερινή εκδήλωση δίνει και διέξοδο σε εκατοντάδες λαϊκές οικογένειες να διασκεδάσουν οικονομικά, με τα ακούσματα της λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι φέτος, όπως και πέρυσι, η εκδήλωση συγκεντρώνει συμμετοχές πολύ μεγάλου αριθμού μουσικών της πόλης, με τη στήριξη του σωματείου τους.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ «ΧΗΤΟΣ ΑΕΒΕ»
Σε κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση της πενθήμερης εργασίας

Απόφαση για αγωνιστική διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους πήραν δεκάδες εργάτες και από τα τρία εργοστάσια του ομίλου εμφιάλωσης νερού «Ζαγόρι» στα Γιάννενα, την περασμένη Τετάρτη, στη Γενική Συνέλευση του νεοσύστατου επιχειρησιακού σωματείου «ΧΗΤΟΣ ΑΕΒΕ». Η απόφαση κοινοποιήθηκε από το σωματείο στην εργοδοσία με εξώδικη δήλωση, δίνοντας προθεσμία πέντε ημερών για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Οι εργάτες διεκδικούν την τήρηση της πενθήμερης εργασίας, όπως προβλέπεται από τις συμβάσεις τους, καταγγέλλοντας την προσπάθεια επιβολής 6 και 7 ημερών εργασίας τη βδομάδα. Από τη συζήτηση στη Γενική Συνέλευση αναδείχθηκε η αποφασιστικότητα των εργατών να απαντήσουν συλλογικά στις πιέσεις που δέχονται εδώ και μήνες να δουλέψουν Σάββατο και Κυριακή, πέραν δηλαδή του πενθημέρου, πρακτική που εφαρμοζόταν παρανόμως τα προηγούμενα χρόνια και προκαλεί την ισχυρή αντίδραση των εργαζομένων το τελευταίο διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι οι πιέσεις αυτές τις προηγούμενες βδομάδες έπεσαν στο κενό, αφού μεγάλος αριθμός εργατών αρνήθηκε να προσέλθει για εργασία το Σαββατοκύριακο. Παρεμβάσεις για το ζήτημα του ωραρίου έκανε το προηγούμενο διάστημα στην Επιθεώρηση Εργασίας και το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, από κοινού με το κλαδικό Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, ενώ έχει τεθεί επανειλημμένα στην εργοδοσία από τη διοίκηση του επιχειρησιακού σωματείου.

Παράλληλα, οι εργάτες αποφάσισαν τη διεκδίκηση αποδοχών επτά μηνών, δεδομένου ότι η εργοδοσία οφείλει σε όλο το προσωπικό σημαντικά ποσά από τη μη καταβολή μεροκάματων από την εργασία της 6ης μέρας, την Κυριακή, από άδειες που δεν έχουν ληφθεί, μη αναγνωρισμένες τριετίες και εσφαλμένο υπολογισμό αποδοχών εδώ και αρκετά χρόνια. Παράλληλα απαιτούν την τήρηση της νομοθεσίας που αφορά την απασχόληση και αμοιβή των οδηγών, καθώς και μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

Στη Γενική Συνέλευση παρενέβη και ο Νίκος Εξαρχος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων και βουλευτής του ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας ότι η εργοδοσία μέσα από την καταπάτηση του ωραρίου, παρά τις σαφείς προειδοποιήσεις του σωματείου ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί αυτήν την πρακτική, επιδιώκει να υπονομεύσει το κύρος του στους εργάτες, να σπείρει την απογοήτευση. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις νέες αντεργατικές ανατροπές που ετοιμάζει η κυβέρνηση με το σχέδιο νόμου και την επιβολή 13 ωρών εργασίας, τη θέσπιση συμβάσεων μηδενικών ωρών και την περαιτέρω ποινικοποίηση της απεργίας, με στόχο να αυξήσει ακόμα περισσότερο τον βαθμό εκμετάλλευσης, δίνοντας επιπλέον νομοθετικά εργαλεία στην εργοδοσία για τη διάλυση του εργάσιμου χρόνου. Τέλος, επεσήμανε ότι ο αγώνας των εργατών στο «Ζαγόρι» παραδειγματίζει, στέλνοντας μήνυμα στους εργάτες της περιοχής ότι δεν πρέπει να ανεχτούν τη σημερινή βαρβαρότητα, αντίθετα μέσα από τη συλλογική διεκδίκηση να κάνουν πράξη το δίκιο τους.

ΣΕΕΑΝ
Κινητοποίηση την Πέμπτη ενάντια στις νέες περικοπές σε θεραπείες

Σε κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Υγείας την Πέμπτη 31 Αυγούστου στις 7 μ.μ. καλεί ανάπηρους, χρόνια πάσχοντες, γονείς και κηδεμόνες η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), ενάντια στις νέες περικοπές στις θεραπείες των ΑμεΑ και για να μπει «τέρμα στο σμπαράλιασμα του συστήματος Υγείας και στην εμπορευματοποίηση των αναγκών μας».

Για την επιτυχία της κινητοποίησης η ΣΕΑΑΝ καλεί όλες τις Γραμματείες της και τα παραρτήματα του Ενιαίου Συλλόγου «ο καθένας και η καθεμία από εμάς» να «κάνουμε δική μας υπόθεση την ενημέρωση, τη μαζική κάθοδο του κόσμου στην κινητοποίηση έξω από το υπουργείο». Στην ίδια αγωνιστική κατεύθυνση, καλεί σε σύσκεψη την Τρίτη 5 Σεπτέμβρη«για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα αναδειχθούν στην Ειδική Αγωγή με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς».

Τους τελευταίους μήνες, σημειώνει η ΣΕΑΑΝ, είναι σε εξέλιξη ένας νέος κύκλος περικοπών στις θεραπείες των ΑμεΑ. Περικοπών οι οποίες επιβεβαιώνουν ότι το «Εθνικό Σχέδιο για την Αναπηρία» και οι λεγόμενες μεταρρυθμίσεις στην Υγεία δεν είναι τίποτε άλλο από ένα ελάχιστο πακέτο παροχών για τους πιο εξαθλιωμένους, στη λογική «κόστος - όφελος», για τη στήριξη των επιχειρήσεων. Η ΣΕΑΑΝ αναφέρει μάλιστα ότι από τις 11 Ιούλη ζητάει συνάντηση με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει πάρει απάντηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ