Τρίτη 29 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ «ΧΗΤΟΣ ΑΕΒΕ»
Σε κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση της πενθήμερης εργασίας

Απόφαση για αγωνιστική διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους πήραν δεκάδες εργάτες και από τα τρία εργοστάσια του ομίλου εμφιάλωσης νερού «Ζαγόρι» στα Γιάννενα, την περασμένη Τετάρτη, στη Γενική Συνέλευση του νεοσύστατου επιχειρησιακού σωματείου «ΧΗΤΟΣ ΑΕΒΕ». Η απόφαση κοινοποιήθηκε από το σωματείο στην εργοδοσία με εξώδικη δήλωση, δίνοντας προθεσμία πέντε ημερών για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Οι εργάτες διεκδικούν την τήρηση της πενθήμερης εργασίας, όπως προβλέπεται από τις συμβάσεις τους, καταγγέλλοντας την προσπάθεια επιβολής 6 και 7 ημερών εργασίας τη βδομάδα. Από τη συζήτηση στη Γενική Συνέλευση αναδείχθηκε η αποφασιστικότητα των εργατών να απαντήσουν συλλογικά στις πιέσεις που δέχονται εδώ και μήνες να δουλέψουν Σάββατο και Κυριακή, πέραν δηλαδή του πενθημέρου, πρακτική που εφαρμοζόταν παρανόμως τα προηγούμενα χρόνια και προκαλεί την ισχυρή αντίδραση των εργαζομένων το τελευταίο διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι οι πιέσεις αυτές τις προηγούμενες βδομάδες έπεσαν στο κενό, αφού μεγάλος αριθμός εργατών αρνήθηκε να προσέλθει για εργασία το Σαββατοκύριακο. Παρεμβάσεις για το ζήτημα του ωραρίου έκανε το προηγούμενο διάστημα στην Επιθεώρηση Εργασίας και το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, από κοινού με το κλαδικό Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, ενώ έχει τεθεί επανειλημμένα στην εργοδοσία από τη διοίκηση του επιχειρησιακού σωματείου.

Παράλληλα, οι εργάτες αποφάσισαν τη διεκδίκηση αποδοχών επτά μηνών, δεδομένου ότι η εργοδοσία οφείλει σε όλο το προσωπικό σημαντικά ποσά από τη μη καταβολή μεροκάματων από την εργασία της 6ης μέρας, την Κυριακή, από άδειες που δεν έχουν ληφθεί, μη αναγνωρισμένες τριετίες και εσφαλμένο υπολογισμό αποδοχών εδώ και αρκετά χρόνια. Παράλληλα απαιτούν την τήρηση της νομοθεσίας που αφορά την απασχόληση και αμοιβή των οδηγών, καθώς και μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

Στη Γενική Συνέλευση παρενέβη και ο Νίκος Εξαρχος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων και βουλευτής του ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας ότι η εργοδοσία μέσα από την καταπάτηση του ωραρίου, παρά τις σαφείς προειδοποιήσεις του σωματείου ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί αυτήν την πρακτική, επιδιώκει να υπονομεύσει το κύρος του στους εργάτες, να σπείρει την απογοήτευση. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις νέες αντεργατικές ανατροπές που ετοιμάζει η κυβέρνηση με το σχέδιο νόμου και την επιβολή 13 ωρών εργασίας, τη θέσπιση συμβάσεων μηδενικών ωρών και την περαιτέρω ποινικοποίηση της απεργίας, με στόχο να αυξήσει ακόμα περισσότερο τον βαθμό εκμετάλλευσης, δίνοντας επιπλέον νομοθετικά εργαλεία στην εργοδοσία για τη διάλυση του εργάσιμου χρόνου. Τέλος, επεσήμανε ότι ο αγώνας των εργατών στο «Ζαγόρι» παραδειγματίζει, στέλνοντας μήνυμα στους εργάτες της περιοχής ότι δεν πρέπει να ανεχτούν τη σημερινή βαρβαρότητα, αντίθετα μέσα από τη συλλογική διεκδίκηση να κάνουν πράξη το δίκιο τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ