ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ - ΙΣΡΑΗΛ
«Δυσαρέσκεια» των ΗΠΑ για τη δημοσιοποίηση της συνάντησης των ΥΠΕΞ

Την ανησυχία της κυβέρνησης Μπάιντεν για επιπτώσεις στα ευρύτερα σχέδια των ΗΠΑ για την παραπέρα προώθηση συμφωνιών «εξομάλυνσης» σχέσεων του Ισραήλ με αραβικές και μουσουλμανικές χώρες, εξέφρασαν Αμερικανοί αξιωματούχοι σε επαφές με την ισραηλινή πλευρά, επικρίνοντας τη δημοσιοποίηση της συνάντησης που είχε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ελι Κοέν, με την Λίβυα ομόλογό του, Νάιλα αλ - Μανγκούς, με ιταλική διαμεσολάβηση.

Σύμφωνα με το ισραηλινό δίκτυο «Walla», ανώτεροι κρατικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν ότι ενήμερος για τη συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ ήταν και ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, που ενθάρρυνε τους Λίβυους για τη συμμετοχή τους - όπως φέρεται να έκανε σε επίσκεψή του στη Λιβύη, τον Γενάρη, και ο επικεφαλής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς.

Ωστόσο, αξιωματούχοι του αμερικανικού ΥΠΕΞ και της αμερικανικής πρεσβείας στο Ισραήλ διαμαρτυρήθηκαν για τη δημοσιοποίησή της, την οποία ακολούθησε ένα κύμα αντιδράσεων στη Λιβύη, οδηγώντας τελικά στην απομάκρυνση της Λίβυας ΥΠΕΞ - η οποία μάλιστα φέρεται να κατέφυγε στην Τουρκία.

Σημειωτέον, Λιβύη και Ισραήλ δεν έχουν επίσημες διπλωματικές σχέσεις, η Λιβύη δεν έχει αναγνωρίσει καν το ισραηλινό κράτος, ενώ η συναλλαγή με το Ισραήλ επισύρει ποινή φυλάκισης έως και 9 ετών, σύμφωνα με νόμο.

Σύμφωνα με το δίκτυο «Walla», οι Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι η εξέλιξη με τη δημοσιοποίηση της συνάντησης των δύο ΥΠΕΞ και τις σφοδρές αντιδράσεις που ακολούθησαν, θα μπορούσε να αποτρέψει άλλες χώρες από μια απόπειρα προσέγγισης με το Ισραήλ.

«Πολύ πιο δύσκολη η ομαλοποίηση σχέσεων και με άλλες χώρες...»

«Εχει αποκόψει το κανάλι των διαπραγματεύσεων με τη Λιβύη και έχει κάνει τις προσπάθειές μας να προωθήσουμε την ομαλοποίηση (των σχέσεων του Ισραήλ) με άλλες χώρες πολύ πιο δύσκολες», φέρεται να δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος, σχολιάζοντας ότι τέτοιοι χειρισμοί δυσχεραίνουν τις αμερικανικές προσπάθειες για «επίλυση της κρίσης στη Λιβύη» και βλάπτουν τα «συμφέροντα ασφαλείας των ΗΠΑ» στην αφρικανική χώρα.

Στο μεταξύ, αντιδράσεις για τη δημοσιοποίηση της συνάντησης των δύο ΥΠΕΞ εκφράστηκαν και στο Ισραήλ, με την αντιπολίτευση να επικρίνει τον Κοέν για «ερασιτεχνισμό».

Από τη μεριά του, ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, Ελι Κοέν, δήλωσε ότι «τα πολλά επιτεύγματα του υπουργείου τον περασμένο χρόνο, συμπεριλαμβανομένων του ανοίγματος του ουρανού του Ομάν στις πτήσεις, μιας εμπορικής συμφωνίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δύο νέων πρεσβειών μουσουλμανικών χωρών, τριών πρεσβειών που θα μεταφερθούν στην Ιερουσαλήμ και άλλα, δεν θα είχαν ωριμάσει χωρίς διακριτικές προπαρασκευαστικές ενέργειες και καθοδηγητικές μυστικές κινήσεις μέσα από πολλά κανάλια».

Η ίδια η Μανγκούς δεν ήταν σαφές χτες πού βρισκόταν, μετά την αναχώρησή της - σύμφωνα με δημοσιεύματα - από την Τρίπολη με αεροπλάνο, εξαιτίας ανησυχιών για την ασφάλειά της. Σύμφωνα με ΜΜΕ, τη Δευτέρα κατευθυνόταν προς Τουρκία.

Πάντως, το Οργανο Εσωτερικής Ασφάλειας (ΟΕΑ) του αεροδρομίου της Τρίπολης ανακοίνωσε ότι η Μανγκούς δεν έλαβε άδεια να εγκαταλείψει τη λιβυκή επικράτεια «διά των επίσημων οδών από το αεροδρόμιο Μιτίγκα (σ.σ. το μοναδικό της Τρίπολης) είτε από τον κανονικό τερματικό σταθμό είτε από εκείνον για προσωπικότητες».

ΝΙΓΗΡΑΣ
Σχέδιο «διευθέτησης» με 6μηνη «μετάβαση» προωθεί η Αλγερία

Σχέδιο «διευθέτησης» της πολιτικής κρίσης μετά το πραξικόπημα στον Νίγηρα, με 6μηνη «μεταβατική» περίοδο, προωθεί η Αλγερία, η οποία από την πρώτη στιγμή τάσσεται ενάντια στις απειλές της «Οικονομικής Κοινότητας Δυτικής Αφρικής» (ECOWAS) για στρατιωτική επέμβαση, στο όνομα της αποκατάστασης του ανατραπέντος Προέδρου, Μ. Μπαζούμ.

Ο Αλγερινός ΥΠΕΞ, Αχμεντ Ατάφ, ο οποίος πρόσφατα περιόδευσε σε χώρες της Δυτικής Αφρικής, είπε ότι «οι περισσότερες από τις χώρες με τις οποίες έχουμε μιλήσει είναι κατά της στρατιωτικής επέμβασης για τον τερματισμό της κρίσης».

Οπως δήλωσε, η Αλγερία προτείνει μια διπλωματική πρωτοβουλία για την «επίλυση» της πολιτικής κρίσης, με μια εξάμηνη «μεταβατική» περίοδο υπό την ηγεσία πολιτικού.

Αλγερινοί αξιωματούχοι, πρόσθεσε, έχουν μιλήσει τρεις φορές με τον ηγέτη της στρατιωτικής χούντας του Νίγηρα, ο οποίος θέλει μια μεταβατική περίοδο έως και τριών ετών.

Ως μέρος της πρωτοβουλίας της, η Αλγερία θα επιδιώξει μια διάσκεψη του ΟΗΕ, θα προτείνει «εγγυήσεις» για όλες τις πλευρές στην κρίση και θα φιλοξενήσει μια διάσκεψη για την ανάπτυξη στην περιοχή του Σαχέλ, ανέφερε ο Αλγερινός υπουργός.

Στο μεταξύ, ενώ εντείνονται ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και σχεδιασμοί γύρω από τον Νίγηρα, τα προβλήματα για τον λαό οξύνονται ακόμα περισσότερο.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ δήλωσαν χτες ότι οι κυρώσεις που έχει επιβάλει στον Νίγηρα η ECOWAS εμποδίζουν ανθρωπιστική βοήθεια ζωτικής σημασίας.

Φορτηγά με τρόφιμα και ανθρωπιστική βοήθεια μένουν ακινητοποιημένα στα χερσαία σύνορα του Νίγηρα εξαιτίας των κυρώσεων μετά το πραξικόπημα, ανεβάζοντας τις τιμές των τροφίμων. Στα σύνορα έχουν εγκλωβιστεί και περίπου 50 κοντέινερ της UNICEF με φάρμακα και εμβόλια.

Μέχρι στιγμής η ECOWAS δεν έχει εγκρίνει τα αιτήματα για εξαίρεση της ανθρωπιστικής βοήθειας από τις κυρώσεις.

Την ίδια ώρα, η χούντα του Νίγηρα εντείνει τις πιέσεις στον Γάλλο πρέσβη, μετά το τελεσίγραφο 48 ωρών που του έδωσε την περασμένη Παρασκευή για να εγκαταλείψει τη χώρα, το οποίο το Παρίσι απέρριψε, αναφέροντας ότι δεν αναγνωρίζει τους πραξικοπηματίες.

Χτες, τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι οι αρχές διέκοψαν την παροχή ρεύματος και νερού στη γαλλική πρεσβεία στην πρωτεύουσα και στο γαλλικό προξενείο στη Zinder. Το ρωσικό πρακτορείο «Ria Novosti» μετέδωσε επίσης ότι η αστυνομία εμπόδισε ένα όχημα που μετέφερε μια μεγάλη ηλεκτρική γεννήτρια και έφτασε μέχρι τη γαλλική πρεσβεία να εισέλθει στον χώρο της διπλωματικής αποστολής.

Η δε ΕΕ εξέφρασε τη Δευτέρα την «πλήρη στήριξή» της στον Γάλλο πρέσβη στον Νίγηρα, με εκπρόσωπό της να δηλώνει ότι η απόφαση απέλασής του «είναι μία νέα πρόκληση που δεν βοηθά καθόλου στην εξεύρεση διπλωματικής λύσης».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Συνεχίστηκε και χτες η ταλαιπωρία χιλιάδων επιβατών σε πολλές χώρες εξαιτίας του τεχνικού προβλήματος που εμφανίστηκε προχτές στο σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας της Βρετανίας, προκαλώντας καθυστερήσεις και την ακύρωση συνολικά 1.575 πτήσεων από και προς τη χώρα. Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την έναρξη διοικητικής έρευνας για τα αίτια της βλάβης, αλλά φαίνεται να έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο κυβερνοεπίθεσης. Πιθανολογείται ότι το πρόβλημα ίσως οφείλεται σε σφάλμα εισαγωγής δεδομένων από γαλλική αεροπορική εταιρεία. Σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό Μεταφορών, θα χρειαστούν μέρες για την ομαλοποίηση της κατάστασης.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκε η Νότια Καρολίνα των ΗΠΑ εξαιτίας του τυφώνα «Ιντάλια» που πλησιάζει. Ο τυφώνας «Ιντάλια» ενισχύθηκε χτες πάνω από τον Κόλπο του Μεξικού κατά την πορεία του προς την ακτή του Κόλπου της Φλόριντα, αναγκάζοντας τις αρχές να διατάξουν την εκκένωση των παράκτιων περιοχών χαμηλού υψομέτρου οι οποίες αναμένεται να πλημμυρίσουν από την ισχυρή καταιγίδα που θα χτυπήσει σήμερα. Η καταιγίδα πέρασε ήδη από την Κούβα, όπου σημειώθηκαν πλημμύρες κυρίως στην Αβάνα.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Την αναστολή της πρόσφατης καταδίκης του πρώην πρωθυπουργού Ιμράν Καν ανακοίνωσε δικαστήριο του Πακιστάν, ενώ πλησιάζουν οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές από τις οποίες ο ίδιος αποκλείστηκε. Η αναστολή αφορά καταδίκη του Καν για υπόθεση διαφθοράς, ωστόσο επειδή εκκρεμούν σε βάρος του και άλλες κατηγορίες έμενε άγνωστο αν τελικά θα αποφυλακιζόταν.

ΕΝΟΠΛΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΟ ΣΟΥΔΑΝ
Επίσκεψη του Μπουρχάν στην Αίγυπτο

Ο επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας του Σουδάν, στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν, επισκέφτηκε χθες την Αίγυπτο, στο πρώτο ταξίδι του στο εξωτερικό στη διάρκεια των τεσσάρων μηνών της σφοδρής ένοπλης σύγκρουσης στο Σουδάν, ανάμεσα στις δυνάμεις του Μπουρχάν και τις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) υπό τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, μέχρι πρότινος «νούμερο 2» της χούντας.

Η Αίγυπτος θεωρείται ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του Μπουρχάν. Στο αεροδρόμιο του Ελ Αλαμέιν, τον Σουδανό στρατηγό υποδέχτηκε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Μετά τις συνομιλίες, ο Σίσι «επιβεβαίωσε τη σταθερή θέση της Αιγύπτου στο πλευρό του Σουδάν και την υποστήριξή της στην ασφάλεια, στη σταθερότητα και στην εδαφική ακεραιότητά του», σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ.

Ο Μπουρχάν ευχαρίστησε το Κάιρο «για την υποστήριξη και την υποδοχή» που επεφύλαξε σε 280.000 Σουδανούς που κατέφυγαν στην Αίγυπτο αφότου ξέσπασε ο πόλεμος, παρά την αυστηροποίηση των προϋποθέσεων εισόδου στις αρχές Ιούνη.

Μία μέρα πριν, ο Μπουρχάν εμφανίστηκε να απορρίπτει το ενδεχόμενο να αναζητηθεί συμβιβασμός μέσω διαπραγματεύσεων στη σύγκρουση.

«Δεν θα συμφωνήσουμε με προδότες και δεν θα σφίξουμε τα χέρια οποιουδήποτε πρόδωσε τον σουδανικό λαό», δήλωσε, κατά την επίσκεψή του σε ναύσταθμο κοντά στο Πορτ Σουδάν.

Στο μεταξύ, την Κυριακή αναρτήθηκε στο διαδίκτυο εξ ονόματος του στρατηγού Ντάγκλο «μανιφέστο» για την «επίλυση» της σύγκρουσης. Στα δέκα κύρια σημεία συμπεριλαμβάνονται η διεξαγωγή εκλογών, η συμμετοχή των πολιτών στην «ειρηνευτική» διαδικασία και η αναδιάρθρωση του στρατού.

Ο πόλεμος έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 5.000 ανθρώπους, σύμφωνα με εκτίμηση της ΜΚΟ ACLED, ωστόσο ο πραγματικός απολογισμός θεωρείται ότι είναι πολύ πιο βαρύς. Πάνω από 4,6 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και πάνω από 6 εκατομμύρια Σουδανοί βρίσκονται πλέον «στα όρια του λιμού», σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΧΛΩΡΑΚΑΣ
Συνεχίζεται η ένταση μετά τις επιθέσεις εναντίον προσφύγων

Στη σύλληψη 21 ατόμων προχώρησε η αστυνομία της Κύπρου, προχτές βράδυ, στην κοινότητα Χλώρακας της Πάφου, όπου την Κυριακή σημειώθηκαν επιθέσεις κατά σπιτιών και μαγαζιών προσφύγων που μένουν χρόνια στο νησί.

Ακολούθησαν διαμαρτυρίες συνολικά για τους όρους διαμονής όσων κατατρεγμένων φτάνουν τον τελευταίο καιρό. Τη Δευτέρα συναντήθηκε με αντιπροσωπεία τους η υπουργός Δικαιοσύνης, Αννα Προκοπίου, διαβεβαιώνοντας - σύμφωνα με ΜΜΕ - ότι θα επιλυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και θα διορθωθούν οι ζημιές που προκλήθηκαν.

Το βράδυ της Δευτέρας, με φόντο «αντιδράσεις» διαφόρων για «γκετοποίηση της Χλώρακας», προκλήθηκε νέα ένταση. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι έγιναν «εκδηλώσεις διαμαρτυρίας» από «δύο διαφορετικές ομάδες που αποτελούνταν από 250 περίπου άτομα η καθεμία» και οι συμμετέχοντες «άρχισαν να συμπεριφέρονται οχλαγωγικά, θέτοντας φωτιές σε κάδους απορριμμάτων, καθώς επίσης και σε φράκτη κτιρίου».

Για την «καταστολή των επεισοδίων έγινε χρήση χημικών, καθώς επίσης και του αντιδιαδηλωτικού οχήματος "ΑΙΑΝΤΑΣ"», ενώ οι συλληφθέντες (8 Ελληνοκύπριοι, ένας Ελληνας και 12 αλλοδαποί) τέθηκαν υπό κράτηση - σύμφωνα με την ανακοίνωση - για διευκόλυνση των ανακρίσεων, για τα αδικήματα «διάπραξης κακουργήματος», «πρόκλησης ή διέγερσης βιαιοπραγίας», «οπλοφορίας προς διέγερση τρόμου» κ.ά.

Πρόσφυγες που μένουν στην περιοχή για χρόνια καταγγέλλουν ότι στις επιθέσεις εναντίον τους συμμετείχαν άτομα εκτός περιοχής, ενώ ΜΜΕ μετέδιδαν ότι για τις «διαδηλώσεις έφτασε κόσμος» από Λεμεσό, ακόμα και Λευκωσία (60 και 150 χλμ. μακριά αντίστοιχα).

Χαρακτηριστική είναι η παρέμβαση από το φασιστικό μόρφωμα ΕΛΑΜ, που καταγγέλλει ως υπεύθυνους εκείνους που «με τις πολιτικές τους επέτρεψαν να παραλύσει το κράτος και να καταληφθεί η Κύπρος από λαθρομετανάστες»...

Στο μεταξύ, οι παραπάνω εξελίξεις με τους μεταφερόμενους «διαδηλωτές» και τις επιθέσεις σε πρόσφυγες στη Χλώρακα, καταγράφονται ελάχιστα 24ωρα μετά την επίθεση σε τζαμί στη Λεμεσό, κι ενώ το θέμα της «ασφάλειας» και της «σταθερότητας» αξιοποιείται πολύμορφα και στα παζάρια για το Κυπριακό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ