ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Σεπτέμβρη 2023 - Κυριακή 3 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
«Επιτάχυνση της διεύρυνσης» θέλει η ΕΕ ρίχνοντας «λάδι στη φωτιά»

«Να είμαστε έτοιμοι έως το 2030», λέει ο Μισέλ

Ο Μισέλ στο βήμα του «Στρατηγικού Φόρουμ στο Μπλεντ»
Ο Μισέλ στο βήμα του «Στρατηγικού Φόρουμ στο Μπλεντ»
Η «ανησυχία» των Βρυξελλών για τις καθυστερήσεις στην ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων - σε συνθήκες που η όξυνση του ανταγωνισμού με τη Ρωσία και την Κίνα εντείνει την κόντρα και στα Βαλκάνια - αποτυπώθηκε στην πρόσφατη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, όπου ο επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας, Ζ. Μπορέλ, περιέλαβε στα «παράπλευρα αποτελέσματα» του πολέμου στην Ουκρανία την «επιτάχυνση της διαδικασίας διεύρυνσης» της ΕΕ και ζήτησε «πολιτική ώθηση στη διαδικασία».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, στην ομιλία του στο «Στρατηγικό Φόρουμ στο Μπλεντ» (28 - 29/8), έθεσε και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων, ζητώντας «να είμαστε έτοιμοι - και από τις δύο πλευρές - έως το 2030 για τη διεύρυνση».

«Ηρθε η ώρα να απαλλαγούμε από τις ασάφειες. Είναι καιρός να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις με σαφήνεια και ειλικρίνεια (...) Ο αργός ρυθμός αυτού του ταξιδιού στην ΕΕ έχει απογοητεύσει πολλούς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ο καθορισμός ημερομηνίας ωθεί την ΕΕ να προετοιμαστεί και δίνει στα Δυτικά Βαλκάνια ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για να έχουν αποτέλεσμα από την πλευρά τους», πρόσθεσε.

Καθώς βέβαια ο στόχος της διεύρυνσης «σκοντάφτει» και σε καπιταλιστικές αντιθέσεις εντός της ΕΕ, πρόσθεσε ότι «υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει», μιλώντας για «δύσκολο και μερικές φορές επώδυνο» έργο, «για τα μελλοντικά κράτη - μέλη και για την ΕΕ», παραπέμποντας και στον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ που «θα πρέπει να περιλαμβάνει τους κοινούς μας στόχους», αφού «αυτό είναι φιλόδοξο, αλλά απαραίτητο».

Μεταξύ άλλων, ο Μισέλ είπε ότι πρέπει «τώρα να εξετάσουμε σοβαρά την ικανότητα της ΕΕ να απορροφά νέα μέλη» και ότι η ένταξη νέων μελών «θα επηρεάσει τις πολιτικές μας, τα προγράμματά μας και τους προϋπολογισμούς μας. Θα απαιτηθούν πολιτικές μεταρρυθμίσεις και πολιτικό θάρρος».

Επισήμανε ακόμα ότι «το ΑΕΠ των μελλοντικών κρατών - μελών είναι περίπου το 50% - 70% της μικρότερης οικονομίας της ΕΕ» και αυτό σημαίνει ότι τα νέα μέλη θα είναι καθαροί αποδέκτες του προϋπολογισμού της ΕΕ, άρα «πρέπει να δούμε πώς θα διαχειριστούμε αυτήν την περίπλοκη μετάβαση».

Ο Μισέλ ανακοίνωσε ακόμα ότι στις 14 - 15 Δεκέμβρη θα συγκαλέσει την επόμενη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων.

Το θέμα της διεύρυνσης θα συζητηθεί και στη Σύνοδο της «Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας» στις 5 Οκτώβρη στη Μάλαγα της Ισπανίας.

«Ουκρανοποίηση», «εκβιασμούς» και «πιέσεις» καταγγέλλει η Ρωσία

Πρωταγωνιστικό ρόλο στους σχεδιασμούς διεύρυνσης της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια και στη βαθύτερη εμπλοκή τους στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΝΑΤΟ - ΕΕ με τη Ρωσία διεκδικεί και η ελληνική κυβέρνηση. Το γεγονός αυτό αποτυπώθηκε χαρακτηριστικά με την πρόσφατη Διάσκεψη των Αθηνών, τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των ηγετών μιας σειράς χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και των Προέδρων της Ουκρανίας και της Μολδαβίας, η οποία κατέληξε σε μια διακήρυξη - φωτιά για την ενεργότερη εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Σχολιάζοντας τα παραπάνω, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, επισήμανε ότι «η "Διακήρυξη των Αθηνών" έδειξε ξεκάθαρα για άλλη μια φορά πως η σημερινή ηγεσία της ΕΕ συνεχίζει τη γραμμή προς την πλήρη ουκρανοποίηση της ατζέντας όλων των σχημάτων πολυμερούς συνεργασίας», ενώ πρόσθεσε ότι «μέσω της πολιτικής και οικονομικής πίεσης και του εκβιασμού τα μέλη της ΕΕ προσπαθούν να επιβάλουν την επιθετική τους γραμμή κατά της Ρωσίας στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (...) Προσπαθούν να εδραιώσουν τον φιλοδυτικό προσανατολισμό των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων».

«Πιο συνεπή υποστήριξη» ζήτησε ο Ράμα

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Εντι Ράμα, εξέφρασε δυσαρέσκεια για την καθυστέρηση στην ενταξιακή πορεία της χώρας του, λέγοντας ότι «δεν πρέπει να υπάρξουν μόνο μεταρρυθμίσεις και κριτική που είναι απαραίτητες, αλλά και πιο συνεπής υποστήριξη (σ.σ. από την πλευρά των Βρυξελλών), και δεν μιλάω μόνο από οικονομικής άποψης, αλλά και για την πρόσβαση των επιχειρήσεών μας στην αγορά».

Πρόσθεσε δε χαρακτηριστικά ότι «αυτό που συμβαίνει όλα αυτά τα χρόνια σε αυτές τις χώρες είναι πως από τη μία πλευρά, μέσω της "Διαδικασίας του Βερολίνου", μιλήσαμε για τις υποδομές και τον τρόπο χρηματοδότησης των έργων, από την άλλη πλευρά, οι υποδομές κατασκευάζονται από τους Αμερικανούς, τους Κινέζους και τους Αραβες».

Σχολιάζοντας ωστόσο την (όπως είπε) «απρόσμενα ειλικρινή ομιλία» του Μισέλ στο Φόρουμ του Μπλεντ, είπε ότι «το αργό λεωφορείο της ΕΕ γίνεται ένα ενδιαφέρον μέρος για να βρίσκεται κανείς ακόμα και χωρίς δωρεάν θέση», αλλά και ότι «αναμφίβολα οι επιβάτες από τα Δυτικά Βαλκάνια θα αντέξουν καλύτερα το μακρύ ταξίδι παρακολουθώντας την ηχηρή συζήτηση ανάμεσα στους επιβάτες που θα ταξιδεύουν καθιστοί».

Ολα αυτά ενώ ο Ζ. Μπορέλ ανακοίνωσε ότι τις επόμενες βδομάδες θα επιδιώξει νέα συνάντηση με τις ηγεσίες Σερβίας - Κοσόβου.

ΑΡΜΕΝΙΑ - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Νέες αιματηρές μάχες στα σύνορά τους

Επιδεινώνεται η ανθρωπιστική κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Μάχες στα σύνορα Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησαν την Παρασκευή το πρωί, ενώ ένοπλα επεισόδια σημειώνονται τακτικά στη μεθόριο των δύο κρατών του Νότιου Καυκάσου, που βρίσκονται εδώ και ενάμιση χρόνο σε διαπραγματεύσεις για «συνθήκη ειρήνης», καθορισμό των συνόρων και του καθεστώτος του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

ΗΠΑ, ΕΕ και Ρωσία ανταγωνίζονται για «διαμεσολάβηση», ώστε να επιβάλουν τους δικούς τους όρους και να αυξήσουν την επιρροή τους στον Νότιο Καύκασο.

Η Αρμενία κατηγόρησε τις Ενοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν ότι άνοιξαν πυρ στις θέσεις του αρμενικού στρατού κοντά στο χωριό Σοτκ, στα νοτιοανατολικά σύνορα. Μάλιστα, το αρμενικό υπουργείο Αμυνας ανέφερε ότι δύο Αρμένιοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Αμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανέφερε ότι τρεις Αζέροι στρατιώτες τραυματίστηκαν από ένα αρμενικό επιθετικό drone που έπληξε τις θέσεις του στρατού προς την κατεύθυνση του Σοτκ.

Το Γερεβάν διέψευσε την αναφορά του Μπακού ότι οι αρμενικές Ενοπλες Δυνάμεις φέρεται να συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό όπλων, στρατιωτικού εξοπλισμού και προσωπικού στο Σοτκ.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται ο αποκλεισμός του διαδρόμου του Λατσίν από το Αζερμπαϊτζάν, του μοναδικού οδικού άξονα που συνδέει την Αρμενία με τον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο οποίος ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν αλλά κατοικείται κυρίως από Αρμένιους. Στο σημείο σταθμεύουν και περίπου 2.000 Ρώσοι στρατιώτες που «εγγυώνται» τη «σταθερότητα» στον θύλακα.

Εδώ και σχεδόν εννέα μήνες ο διάδρομος του Λατσίν έχει αποκλειστεί από τις αρχές του Αζερμπαϊτζάν για «λόγους ασφαλείας», με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις τροφίμων, φαρμάκων, προϊόντων υγιεινής και καυσίμων στην αποσχισθείσα περιοχή, όπως καταγγέλλουν οι αρχές της Αρμενίας και του θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Πρόσφατο ρεπορτάζ του BBC ανέφερε ότι άνθρωποι στέκονται στην ουρά για ψωμί και άλλα τρόφιμα, καθώς και θανάτους από υποσιτισμό. Το Αζερμπαϊτζάν ισχυρίζεται ότι ο διάδρομος του Λατσίν δεν είναι κλειστός για τους πολίτες.

Οι ΗΠΑ κάλεσαν το Αζερμπαϊτζάν να αφήσει αμέσως να εισέλθει βοήθεια στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Κάλεσαν ακόμη τους αξιωματούχους των δύο πλευρών να καταλήξουν «χωρίς καθυστέρηση στην εξεύρεση συμφωνίας για τα μέσα μεταφοράς ειδών πρώτης ανάγκης».

Την Πέμπτη, το Μπακού κατήγγειλε επίσης «την άμεση ανάμειξη» της Γαλλίας και κάλεσε την πρέσβειρά της στο υπουργείο Εξωτερικών για να διαμαρτυρηθεί μετά την αποστολή αυτοκινητοπομπής με ανθρωπιστική βοήθεια, που συνοδευόταν από Γάλλους βουλευτές.

ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΓΚΑΜΠΟΝ
«Παλατιανή επανάσταση» καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Οι Ενοπλες Δυνάμεις της Γκαμπόν κατέλαβαν την εξουσία στη χώρα την Τετάρτη, σε μια εξέλιξη που προσθέτει άλλο ένα πραξικόπημα στην αφρικανική ήπειρο, σε συνθήκες που εντείνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και οι ενδοαστικές διαμάχες σε αυτήν.

Από το 2020 έχουν εκδηλωθεί πραξικοπήματα στο Μάλι, στην Μπουρκίνα Φάσο, στη Γουινέα, στο Τσαντ, μόλις τον περασμένο μήνα στον Νίγηρα και τώρα στην Γκαμπόν, χώρα με πλούσια αποθέματα πετρελαίου και ορυκτών όπως το μαγγάνιο, με το ένα τρίτο του πληθυσμού της να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, και στενή σύμμαχο της Γαλλίας, της οποίας ήταν αποικία μέχρι το 1960.

Το πραξικόπημα στην Γκαμπόν εκδηλώθηκε λίγη ώρα αφού η εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε ότι ο Αλί Μπόνγκο εξασφάλισε τρίτη θητεία στην προεδρία της χώρας, επικρατώντας του υποψηφίου της αντιπολίτευσης, Αλμπέρ Οντό Οσά, ο οποίος κατήγγειλε νοθεία.

Η οικογένεια Μπόνγκο έχει την προεδρία της Γκαμπόν επί 56 χρόνια (πρώτα με τον Ομάρ Μπόνγκο, από το 1967 έως τον θάνατό του το 2009, και στη συνέχεια με τον γιο του, Αλί). Μετά το πραξικόπημα, «μεταβατικός Πρόεδρος» της χώρας ορίστηκε ο επικεφαλής της επίλεκτης Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, στρατηγός Μπρις Ολγκί Γκεμά, ο οποίος είναι ξάδελφος του ανατραπέντος Προέδρου.

Η ανατροπή του Αλί Μπόνγκο έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς και μαζικές διαδηλώσεις υπέρ του πραξικοπήματος σε όλη τη χώρα, ωστόσο, σε μια νεότερη εξέλιξη, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Αλμπέρ Οντό Οσά, μιλώντας στο γαλλικό δίκτυο TV5 την Πέμπτη, κατήγγειλε ότι οι πραξικοπηματίες στην πραγματικότητα έκαναν μια «παλατιανή επανάσταση» με στόχο να διατηρήσουν την εξουσία της οικογένειας Μπόνγκο, υπό την ηγεσία του ξαδέλφου του ανατραπέντος Προέδρου.

Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης χαρακτηρίζει νοθευμένο το εκλογικό αποτέλεσμα που ανακοινώθηκε πριν το πραξικόπημα και ζητά επανακαταμέτρηση των ψηφοδελτίων, απορρίπτει την επικείμενη ορκωμοσία του Γκεμά ως «μεταβατικού Προέδρου» και καλεί τις Ενοπλες Δυνάμεις σε διαβουλεύσεις.

Στο μεταξύ, στον Νίγηρα, η στρατιωτική κυβέρνηση αποφάσισε την αναστολή των δραστηριοτήτων διεθνών οργανισμών, ΜΚΟ και του ΟΗΕ στις «ζώνες επιχειρήσεων» του στρατού, επικαλούμενη την «κατάσταση ασφαλείας».

Είχαν προηγηθεί η αφαίρεση της διπλωματικής ασυλίας του Γάλλου πρέσβη στη Νιαμέι και οι εντολές που δόθηκαν την Πέμπτη στην αστυνομία να τον απελάσει.

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Νεκρός Παλαιστίνιος σε νέα επιδρομή των κατοχικών δυνάμεων

Ενας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε στη διάρκεια νέας επιδρομής των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων την Παρασκευή στη Δυτική Οχθη, στο χωριό Ακαμπα, κοντά στη Ναμπλούς.

Ο 36χρονος Abdul Rahim Fayez Ghannam πυροβολήθηκε στο κεφάλι, με αυτόπτες μάρτυρες να καταγγέλλουν στο «Αλ Τζαζίρα» ότι οι δυνάμεις κατοχής όχι απλά εμπόδισαν τα ασθενοφόρα να προλάβουν τον τραυματία πριν ξεψυχήσει, αλλά έριξαν και σε αυτά πυροβολισμούς.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι η «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση αφορούσε έρευνες για τον εντοπισμό δράστη πρόσφατης επίθεσης εναντίον σημείου ελέγχου των κατοχικών δυνάμεων στα όρια της Δυτικής Οχθης.

Κάτοικοι του χωριού δήλωσαν ότι τα ξημερώματα, οι ισραηλινές δυνάμεις περικύκλωσαν πολυώροφο κτίριο και στη συνέχεια πυροδότησαν βόμβες ήχου, δακρυγόνα, αντιαρματικές χειροβομβίδες, τρομοκρατώντας τους κατοίκους και προκαλώντας διάφορες καταστροφές, μεταξύ άλλων και σε έναν χώρο όπου ετοιμαζόταν ένας γάμος... Το δίκτυο «Αλ Τζαζίρα» έκανε λόγο για «βίαιες συγκρούσεις» που ακολούθησαν για 5 ώρες, ενώ συγγενείς του νεκρού Παλαιστινίου ανέφεραν ότι αυτός δεν βρισκόταν στο περικυκλωμένο κτίριο αλλά πυροβολήθηκε ενώ επέστρεφε από το χωράφι του.

Στο μεταξύ, από τις 4 ως τις 9 Σεπτέμβρη θα βρεθεί στην ευρύτερη περιοχή η Αμερικανίδα βοηθός ΥΠΕΞ, Μάλορι Στιούαρτ, που θα έχει επαφές στο Ισραήλ και στην Τουρκία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ