ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
Διαγκωνισμοί για το ποιος εκφράζει καλύτερα το «εφικτό» και «ρεαλιστικό»

Eurokinissi

Δεσμεύσεις στο κεφάλαιο ότι μπορούν να αναστηλώσουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως βασικό κορμό της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας και να του παράσχουν μια αξιόπιστη εναλλακτική για τη διαχείριση, παρείχαν απ' το βήμα του Διαρκούς Συνεδρίου το Σαββατοκύριακο οι πέντε διεκδικητές της προεδρίας του κόμματος.

Μετά την επικύρωση των υποψηφιοτήτων τους απ' το Διαρκές Συνέδριο, ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει στην τελική ευθεία για την εκλογή νέου προέδρου την ερχόμενη Κυριακή, κι αν χρειαστεί δεύτερος γύρος στις 16 Σεπτέμβρη.

Μιλώντας στο Συνέδριο, και οι πέντε υποψήφιοι εγκωμίασαν την κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ, με τα γνωστά αντιλαϊκά πεπραγμένα της, δεσμεύτηκαν για «ρεαλιστικές» προτάσεις, στο πλαίσιο πάντα των «αντοχών της οικονομίας» και των δημοσιονομικών ορίων που θέτουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, ενώ εστίασαν όλοι στην ανάγκη «κοινωνικής γείωσης» του κόμματος ώστε να ανακτήσει την ικανότητα χειραγώγησης του λαού.

Πιο συγκεκριμένα, η Εφη Αχτσιόγλου υπερασπίστηκε τα αντιλαϊκά «έργα και ημέρες» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ορκίστηκε στον «ρεαλισμό» υποσχόμενη «μια αντιπολίτευση δομική, μαχητική και την ίδια στιγμή ένα λόγο θετικό, ρεαλιστικό και ριζοσπαστικό ταυτόχρονα», με τα φούμαρα περί «ριζοσπαστισμού» να καλύπτουν τις χρεοκοπημένες προτάσεις για ένα «κράτος - στρατηγό στην υπηρεσία των πολλών», με το σχέδιο του κεφαλαίου ανά χείρας.

Μίλησε επίσης για «αναπτυξιακό άλμα με ισχυρό τον κόσμο της εργασίας», επικαλούμενη μάλιστα την κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ που επιβεβαιώνει το ακριβώς αντίθετο, ότι δηλαδή η ανάπτυξη του κεφαλαίου έχει ως προϋπόθεση το τσάκισμα του λαού. Αλλά και δίνοντας το στίγμα της παραπέρα εμπλοκής στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, ως «δύναμης που παίρνει πρωτοβουλίες και λύνει προβλήματα», με το ΝΑΤΟικό πατρόν.

Ο Στ. Κασσελάκης στην παρθενική του εμφάνιση εγκωμίασε τον Αλ. Τσίπρα ότι «έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ μεγάλο» και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έβγαλε τη χώρα απ' τα μνημόνια πράττοντας το «πατριωτικό του καθήκον». Εταξε κι αυτός ...«ευκαιρίες» πρόσβασης στο «ελληνικό όνειρο», με τσακισμένα βέβαια τα εργασιακά και άλλα δικαιώματα, ενώ επιστράτευσε και όλα τα χρεοκοπημένα συνθήματα των αστικών κομμάτων περί «βιώσιμης ανάπτυξης», «υγιούς επιχειρηματικότητας», «εσωτερικής δημοκρατίας» στο κόμμα κ.τ.λ.

Με συνθήματα περί «νέας φοράς Αριστερά», έδωσε το στίγμα ότι «αν θέλετε να γυρίσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο ασφαλές λιμάνι της αριστερής καθαρότητας, μάλλον δεν είμαι η κατάλληλη υποψηφιότητα», λέγοντας πως «δεξιά απόκλιση είναι τελικά ό,τι συμφέρει τη δεξιά του κυρίου Μητσοτάκη».

Ο Ε. Τσακαλώτος παρουσίασε τον ΣΥΡΙΖΑ ως τη δύναμη που ...σπρώχνει τα όρια του «εφικτού», τα οποία σαφώς προσδιορίζονται από τα συμφέροντα και τις ανάγκες του κεφαλαίου, και μνημόνευσε τον Αλ. Τσίπρα «που είπε "και ριζοσπαστικά και ρεαλιστικά". Γιατί ρεαλιστικά; Γιατί πρέπει να είμαστε πιστευτοί»!

Ενδεικτικό και το παράδειγμα που έφερε ότι «όταν λέει η ΝΔ λιγότερους φόρους, τι θα λέμε εμείς; Ακόμα λιγότερους φόρους; Δεν μπορούμε να λέμε τέτοια εμείς που θέλουμε δημόσια Υγεία και Παιδεία», με τις «ριζοσπαστικές» προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ να καλούν τον λαό να διαλέξει από πού θα χάσει.

Ομοίως, ο Ν. Παππάς μίλησε για την ανάγκη η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ να ενσωματώνει «τις θετικές εμπειρίες του παρελθόντος» και να αποτελεί «ένα μείγμα ρεαλισμού και ριζοσπαστισμού», με σήμα προς το λεγόμενο «κέντρο» και άνοιγμα σε επαγγελματίες, ενώ για τα Ελληνοτουρκικά είπε αοριστολογώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συναινέσει σε συμφωνία που «υπονομεύει τα εθνικά συμφέροντα και τη σταθερότητα στην περιοχή», έτσι όπως αυτά προφανώς εννοούνται στο πλαίσιο των σχεδιασμών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ.

Με τη γνωστή σάλτσα περί «ανεξαρτησίας της πολιτικής» έντυσε ο Στ. Τζουμάκας τις αντιδραστικές προτάσεις της σοσιαλδημοκρατίας, προτείνοντας «εθνική συζήτηση» «για δέκα μεγάλα θέματα στην οικονομία, στις υποδομές και για το ανθρώπινο και επιστημονικό δυναμικό μας», ενώ τάχθηκε και αναφανδόν υπέρ των «Ηνωμένων Πολιτειών της ΕΕ».

«ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ»
Μετά τον καβγά για το «πάπλωμα» αποφάσισαν να συνεχίζουν να μοιράζονται το «κρεβάτι»

Για γέλια και για κλάματα τα καμώματα των μπροστινών του Κασιδιάρη στο φασιστικό μόρφωμα «Σπαρτιάτες», που έπειτα από μήνες φαγωμάρας, καταγγελιών, αποχωρήσεων και διαγραφών, μεταξύ άλλων και για το «πάπλωμα» της κρατικής χρηματοδότησης, χτες βράδυ αποφάσισαν να... μονιάσουν, ενδεικτικά των διεργασιών στον φασιστικό υπόνομο.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του φασιστικού μορφώματος, Β. Στίγκας, ο ίδιος που τις προάλλες εκτόξευε στους βουλευτές του χαρακτηρισμούς όπως «Greek Mafia» και «ομάδα εκβιαστών», καταγγελίες που προκάλεσαν την παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, ενώπιον της οποίας αναμενόταν να καταθέσει σήμερα το πρωί ο Β. Στίγκας, αλλά και την αποχώρηση 4 βουλευτών απ' την Κοινοβουλευτική Ομάδα των «Σπαρτιατών», χτες βράδυ τους κάλεσε να επιστρέψουν! Απογειώνοντας τη γελοιότητα έφτασε να διαψεύδει τον εαυτό του, λέγοντας ότι οι χαρακτηρισμοί «Greek Mafia» και «ομάδα εκβιαστών» «δεν έχουν καμία σχέση με κανέναν από τους διαγραφέντες ή κάποιον άλλον από την Κοινοβουλευτική Ομάδα μας».

Ο Β. Στίγκας, απευθυνόμενος ονομαστικά στους διαγραμμένους απ' την ΚΟ των «Σπαρτιατών» βουλευτές Γ. Δημητροκάλλη, Χ. Κατσιβαρδά και Γ. Κόντη, ανέφερε ότι «κατόπιν της σημερινής συνάντησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μαζί μου, και έπειτα από τις αμοιβαίες εξηγήσεις που δόθηκαν εκατέρωθεν, ως εκ τούτου, σας καλώ να επανενταχθείτε ως μέλη της ΚΟ σύμφωνα με τους όρους που υπήρχαν πριν τη διαγραφή σας».

Κατά πληροφορίες το αίτημά του θα γίνει δεκτό απ' τους βουλευτές που αναμένεται να ανακοινώσουν την επανένταξή τους στους «Σπαρτιάτες» σήμερα. Αγνωστο αν θα τους ακολουθήσει ο Κ. Φλώρος, ο οποίος χτες γνωστοποίησε την αποχώρησή του απ' την Κοινοβουλευτική Ομάδα, αντιδρώντας στην καταγγελία Στίγκα ότι βουλευτές του κόμματός του «καθοδηγούνται από εξωθεσμικά κέντρα» φωτογραφίζοντας ευθέως τον Κασιδιάρη.

Ο Στίγκας σε συνέντευξή του χτες ισχυρίστηκε ότι η στήριξη που παρείχε στον καταδικασμένο χρυσαυγίτη Κασιδιάρη ήταν θέμα... αβροφροσύνης, υποστηρίζοντας πως «έκλεισα τον κύκλο με τον Ηλία Κασιδιάρη, με στήριξε και τον στήριξα, αυτό έκανα, τίποτα περισσότερο», ενώ επιβεβαίωσε ότι ο αδερφός του Ηλ. Κασιδιάρη είναι μετακλητός σε βουλευτή των «Σπαρτιατών».

Την ίδια ώρα, το ένα μετά το άλλο τα κυβερνητικά στελέχη, μεταξύ αυτών και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, με δηλώσεις τους λένε ότι - με βάση τον πρόσφατο νόμο της κυβέρνησης και τις ενστάσεις που βρίσκονται στα συρτάρια - το μόρφωμα πρέπει να «εκπέσει» με απόφαση του εκλογοδικείου, γιατί τώρα τάχα αποδεικνύεται ότι ο «σκιώδης αρχηγός» είναι ο Κασιδιάρης.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΔΕΘ
Γεμάτο το «καλάθι» για τα μονοπώλια

Τις τελευταίες «πινελιές» στο κείμενο εξαγγελιών του Κυρ. Μητσοτάκη βάζουν στο Μαξίμου, στο πλαίσιο της παρουσίας του πρωθυπουργού στη φετινή ΔΕΘ.

Μεταβαίνει στη Θεσσαλονίκη το απόγευμα της Παρασκευής, ενόψει των εγκαινίων της 87ης ΔΕΘ, και θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με φορείς της περιοχής. Το Σάββατο θα πραγματοποιήσει την εναρκτήρια ομιλία του στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, ενώ την Κυριακή θα παραχωρήσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

Σε ποιο πλαίσιο θα κινηθεί; Με ανάρτησή του την Κυριακή ήταν σαφής: «Αν επέλεγα δύο λέξεις για να σηματοδοτήσω τη δεύτερη τετραετία μας, είναι "μεταρρυθμιστική επιτάχυνση"», είπε, ξεχωρίζοντας π.χ. την «καθιέρωση δημόσιων δεικτών ποιότητας έργου σε δήμους και σε Περιφέρειες, ώστε να απεικονίζονται δημόσια πλέον οι επιδόσεις των τοπικών αρχόντων σε τομείς που έχουν αρμοδιότητα», επισήμανση με ιδιαίτερη σημασία ενόψει των τοπικών εκλογών του Οκτώβρη, καθώς διοικήσεις σε Περιφέρειες και δήμους θα κληθούν να αναλάβουν ακόμα μεγαλύτερο βάρος στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την υλοποίηση του «υπερμνημονίου» του Ταμείου Ανάκαμψης. Η κυβέρνηση άλλωστε «στρώνει χαλί» σε επενδυτές και επιχειρηματικούς ομίλους, με το νέο βάρβαρο αντεργατικό νομοσχέδιο και τα υπόλοιπα αντιλαϊκά «προαπαιτούμενα» του Ταμείου.

Φυσικά, μπροστά στον αρμαγεδδώνα που βιώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά, με τις νέες αυξήσεις σε τρόφιμα, καύσιμα, Ενέργεια κ.λπ., θα πασπαλίσει τις εξαγγελίες του με κάποια τάχα φιλολαϊκά μέτρα, μέτρα διαχείρισης της φτώχειας, πληρωμένα από την άλλη τσέπη του λαού και πάντα «εντός των δημοσιονομικών αντοχών της χώρας» όπως λέει ο πρωθυπουργός, δίνοντας και σ' αυτήν την περίπτωση διαπιστευτήρια δημοσιονομικής πειθαρχίας, και με την «υπεραπόδοση» της φοροληστείας να σπάει κάθε μήνα και νέα ρεκόρ.

Χαρακτηριστικά, διαφημίζουν την παράταση στο «καλάθι του νοικοκυριού», ως «ανάσα για την ελληνική οικογένεια», ή το «καλάθι των μαθητών» την ώρα που οι γονείς πληρώνουν κάθε μήνα τα μαλλιοκέφαλά τους σε φροντιστήρια και δραστηριότητες. Επίσης, την απόδοση νέας «επιταγής ακρίβειας» 200 - 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, άτομα με αναπηρία και μακροχρόνια άνεργους, η οποία θα δοθεί τα Χριστούγεννα, την ώρα που τα λαϊκά στρώματα τσακίζονται όλο τον χρόνο.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι και αυτά θα είναι με ημερομηνία σύντομης λήξης, ενόψει και της επιστροφής στην πιο «σφιχτή» δημοσιονομική πολιτική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ