ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ
Α΄ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας: Σκηνικό για μπίζνες ή μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς για όλους;

Είκοσι δύο αιώνες μετά άνοιξε ξανά τις πόρτες του για το κοινό το Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας. Η συστηματική συντήρηση και αναστήλωσή του είχαν αρχίσει το 2002, ώστε το ελληνιστικό θέατρο να αποκατασταθεί στη ρωμαϊκή του φάση.

Η εναρκτήρια εκδήλωση, με 800 θεατές, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο παρουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης και της Τοπικής Διοίκησης. Η υπουργός Πολιτισμού, Λ. Μενδώνη, στην ομιλία της δεν παρέλειψε για ακόμα μια φορά να ξεχωρίσει τον Πολιτισμό ως «μοχλό ανάπτυξης» που συμβάλλει κύρια στην οικονομική ανάπτυξη άλλων κλάδων, όπως «ο τουρισμός και η εστίαση».

Σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» δήμου Λαρισαίων σημειώνει ότι «οι εργαζόμενοι και ο λαός της πόλης μπροστά στο δίλημμα "Αρχαίο θέατρο σκηνικό για μπίζνες ή μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς για όλους" μπορούν να βγάλουν τα ανάλογα συμπεράσματα και να επιλέξουν το δεύτερο».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» τονίζει ότι «χέρι χέρι συμβαδίζουν στη λογική εκμετάλλευσης του Α' Αρχαίου Θεάτρου, αυτού του μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, οι εκπρόσωποι της κεντρικής κυβέρνησης και της Τοπικής Διοίκησης στην περιοχή, ανεξαρτήτως κομματικής απόχρωσης». Προσθέτει ότι «αυτοί οι επιχειρηματικοί σχεδιασμοί ακονίζουν μαχαίρια εποφθαλμιώντας την περιοχή του Αρχαίου Θεάτρου χρόνια τώρα, μετά τις αλλαγές χρήσεων γης στην περιοχή από την προηγούμενη δημοτική αρχή και τις αλλεπάλληλες προσπάθειες της διοίκησης Καλογιάννη τα τελευταία 9 χρόνια να ολοκληρώσει το έγκλημα. Αυτή λοιπόν η δημοτική αρχή φέρνει σήμερα μεθοδευμένα, στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο πριν από τις εκλογές, τον αποχαρακτηρισμό του κοινόχρηστου χώρου ΚΧ871 που εδράζει μέσα το μνημείο του Α' Αρχαίου Θεάτρου, αλλάζοντας προηγούμενες αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων, με την επιδίωξη να μετατραπεί σε οικοδομήσιμη περιοχή, δίνοντας όρους δόμησης».

Τονίζει ακόμα ότι «αυτοί που ενδιαφέρονται για την προώθηση των επιχειρηματικών συμφερόντων μέσω της πολιτιστικής κληρονομιάς, είναι φυσικό να μη δίνουν ούτε ευρώ παραπάνω για την πλήρη ανάδειξη του Θεάτρου, την απαλλοτρίωση των γύρω ιδιοκτησιών, την ομαλή ενσωμάτωσή του στον αστικό ιστό του κέντρου της πόλης, την πλήρη ανάδειξή του με τη διάνοιξη του ΚΧ871, όπως άλλωστε προβλέπουν και πολλές προτάσεις του πρόσφατου διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που αφορούσε την ευρύτερη περιοχή. Θέλουν το Αρχαίο Θέατρο σκηνικό στις μπίζνες τους, τοπόσημο για την τουριστική ανάπτυξη που οραματίζονται και ευνοεί μόνο τους μεγάλους του κλάδου. "Οραματίζονται" την πολιτιστική και αρχιτεκτονική μας κληρονομιά πλαισιωμένη με οθόνες led επιχειρηματικών μεγάρων και επιγραφές επιχειρηματικών ομίλων των αλυσίδων εστίασης και εμπορίου, έτσι ώστε να ανεβαίνει το κύρος του τουριστικού προορισμού σε ένα κέντρο που σε λίγα χρόνια θα είναι απλησίαστο για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της πόλης. Κάτι που προκύπτει από τη διεθνή εμπειρία, από παραδείγματα μεσαίων και μεγαλύτερων πόλεων που υιοθέτησαν το τουριστικό μοντέλο ανάπτυξης και τώρα προσπαθούν να ανασχέσουν τις συνέπειες».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» δήμου Λάρισας προκρίνει την πλήρη ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου, «με αποζημίωση των δεσμευμένων ιδιοκτησιών από κονδύλια της κεντρικής κυβέρνησης που κάνει φιέστες ενώ το μνημείο περιστοιχίζεται από εγκαταλελειμμένα καταστήματα έτοιμα να αλλάξουν χρήση για "να πάνε οι μπίζνες μπροστά". Στόχος να αποτελέσει η υλοποίηση του σχεδίου πόλης στην περιοχή που προβλέπει Ελεύθερο Κοινόχρηστο Χώρο γύρω από το Αρχαίο Θέατρο. Να ολοκληρωθεί έτσι το όραμα της δημοτικής αρχής του κομμουνιστή δημάρχου Αρ. Λαμπρούλη που πήρε πριν από 40 χρόνια περίπου τις μεγάλες αποφάσεις για το μέλλον της πόλης, συνδέοντάς το με την πάλη "στο σήμερα" για ελεύθερους δημόσιους χώρους που χάνονται στο πλαίσιο της άναρχης ανάπτυξης της καπιταλιστικής οικονομίας...».

Σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής η τιμητική εκδήλωση για τον Ζ. Λιβανελί

Δύο μεγάλοι και αναγνωρισμένοι διεθνώς καλλιτέχνες συναντιούνται στην Αθήνα και τραγουδούν για την αλληλεγγύη και την ειρήνη μεταξύ των λαών. Ο λόγος για την Μαρία Φαραντούρη και τον Ζιλφί Λιβανελί.

Ο Παγκρήτιος Σύλλογος Φίλων Μ. Θεοδωράκη τιμά τον Τούρκο δημιουργό, Ζ. Λιβανελί, με εκδήλωση που διοργανώνει σήμερα στις 7.30 το απόγευμα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην αίθουσα «Γιάννης Μαρίνος» του Συλλόγου «Οι φίλοι της μουσικής».

Για τη ζωή και το έργο του Λιβανελί θα μιλήσει ο Γιώργος Αγοραστάκης, για τον συγγραφέα Λιβανελί θα μιλήσουν η Αννα Πατάκη και ο Χρήστος Χωμενίδης, και για τον μουσικό Λιβανελί θα μιλήσει ο Henning Schmiedt.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με μουσικό πρόγραμμα από την Μαρία Φαραντούρη, την οποία θα συνοδεύσει στο πιάνο ο H. Schmiedt.

Την Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη η Φαραντούρη και ο Λιβανελί δίνουν μία και μοναδική συναυλία στο Ηρώδειο, με τραγούδια από το κοινό τους ρεπερτόριο, καθώς και από έργα του Μίκη Θεοδωράκη. Συμμετέχει η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, με μαέστρο τον Στάθη Σούλη. Μαζί τους η Gorkem Ezgi Yildirim.

Στη συναυλία θα ακουστούν τραγούδια από τους δύο κοινούς τους δίσκους. Ο πρώτος, με τίτλο «Η Μαρία Φαραντούρη τραγουδά Λιβανελί», σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου, κυκλοφόρησε το 1982 και περιέχει τα πολυτραγουδισμένα «Σαν τον μετανάστη», «Με φυτέψανε σαν καμένη γη», «Σαν τον Κερέμ» κ.ά. Ο δεύτερος, με τίτλο «Η μνήμη του νερού», σε στίχους Αγαθής Δημητρούκα, κυκλοφόρησε το 2005. Το πρόγραμμα της συναυλίας στο Ηρώδειο συμπληρώνεται από τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος στα τέλη της δεκαετίας του '80 μαζί με τον Λιβανελί δημιούργησε την Επιτροπή Ελληνοτουρκικής Φιλίας, για την περαιτέρω προσέγγιση των δύο λαών.

Προπώληση εισιτηρίων: viva.gr.

Οι «μικρομηκάδες» δίνουν ραντεβού στη Δράμα

Ξεκίνησε χθες το 46ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, το οποίο θα ολοκληρωθεί στις 10 Σεπτέμβρη και περιλαμβάνει 182 ταινίες από 41 χώρες, μεταξύ τους και 64 ελληνικές. Στο Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα συμμετέχουν 35 ταινίες, σκηνοθετημένες από 26 άνδρες και 13 γυναίκες.

Το Φεστιβάλ έχει πλέον 7 διαγωνιστικά τμήματα (Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα - Διεθνές Διαγωνιστικό - Διεθνές Σπουδαστικό - Εθνικό Σπουδαστικό Πρόγραμμα - Διεθνές Animation - Short & Green - KIDDO με ταινίες για παιδιά και από παιδιά) και για πρώτη φορά φέτος οι δύο ταινίες που θα αποσπάσουν τις κορυφαίες διακρίσεις στο Εθνικό, αλλά και στο Διεθνές Διαγωνιστικό του τμήμα, θα εξασφαλίσουν αυτόματα το πολυπόθητο «εισιτήριο» για τη συμμετοχή στη διαδικασία των Οσκαρ.

Το 46ο Φεστιβάλ θα διεξαχθεί στον κινηματογράφο «Ολύμπια» και στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας (αίθουσα «Αντώνης Παπαδόπουλος»), στον θερινό κινηματογράφο «Αλέξανδρος», στον κήπο του πολιτιστικού χώρου ΚΥΚΛΩΨ και στο καφέ - πολυχώρο «Ελευθερία» (συμβολή των οδών Βενιζέλου και Κουντουριώτου), ενώ ταυτόχρονα θα πραγματοποιηθεί και online, μέσα από την πλατφόρμα https://www.dramafilmfestival.gr/online-festival/

Οι ταινίες θα είναι προσβάσιμες σε όλη την Ελλάδα.

Η είσοδος είναι δωρεάν για όλο το online περιεχόμενο του Φεστιβάλ, που περιλαμβάνει τα 7 διαγωνιστικά τμήματα. Οι βραβευμένες ταινίες θα παραμείνουν διαθέσιμες στην πλατφόρμα μέχρι τις 11 Σεπτέμβρη.

Το Φεστιβάλ θα παρουσιαστεί και στην Αθήνα, στις 26 - 29 Οκτώβρη, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, όπου θα παρουσιαστεί το σύνολο του Εθνικού Διαγωνιστικού Προγράμματος του Φεστιβάλ.

Λουλούδια στον τάφο του Μ. Θεοδωράκη κατέθεσαν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ

Με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη τελέστηκε στο Νεκροταφείο του Γαλατά Χανίων μνημόσυνο.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση, η χορωδία της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου απέδωσε δύο συνθέσεις του και οι συγκεντρωμένοι άφησαν λουλούδια στον τάφο του.

Στο μνημόσυνο παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ, στην οποία συμμετείχαν ο Τηλέμαχος Δημουλάς, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ, ο Αλέκος Μαρινάκης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Κρήτης και υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και ο Μανώλης Συντυχάκης, μέλος της ΕΠ Κρήτης και βουλευτής του Κόμματος. Μεταξύ άλλων, στο μνημόσυνο το «παρών» έδωσαν και φίλοι της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη που ταξίδεψαν από τη Γερμανία στα Χανιά.

Μετά το τέλος της τελετής, κατέθεσαν λουλούδια ο Μανώλης Συντυχάκης, εκ μέρους του ΚΚΕ, και ο Κώστας Αποστόλου, εκ μέρους της ΚΝΕ, Γραμματέας της Τομεακής Οργάνωσης Σπουδάζουσας Χανίων.

Επίσης, πραγματοποιήθηκε και η τελετή ονοματοδοσίας της Παλαιάς Εθνικής Οδού Χανίων - Κολυμβαρίου, μήκους 22 χιλιομέτρων, σε «Λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη». «Η σημερινή τελετή αποτελεί καθήκον μας. Οφείλουμε ευγνωμοσύνη στον αξέχαστο Μίκη για όσα έχει προσφέρει στην Ελλάδα και τον Πολιτισμό», δήλωσε ο πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου «Φίλοι Μίκη Θεοδωράκη», Γιώργος Αγοραστάκης.

«Πόλεμος πατήρ πάντων;»

Στο πλαίσιο της συμμετοχής της στη φετινή διοργάνωση της «ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ» η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ), σε συνεργασία με την Εταιρία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης και την Καλλιτεχνική Ομάδα FireArt, οργανώνει εκδήλωση παρουσίασης της αντιπολεμικής ανθολογίας της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης (ΕΛΘ) «Πόλεμος πατήρ πάντων;», με πεζά κείμενα και ποιήματα 49 μελών της Εταιρείας. Η εκδήλωση θα γίνει αύριο, Τετάρτη 6 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στον χώρο παράλληλων εκδηλώσεων, δίπλα στα περίπτερα.

Η παρουσίαση της ανθολογίας θα γίνει από την αντιπρόεδρο της ΕΛΘ, Χλόη Κουτσουμπέλη. Αποσπάσματα της ανθολογίας θα διαβάσουν οι Κατερίνα Γιαννούλη και Καίτη Σαμαρά.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει παρουσίαση της ταινίας μικρού μήκους της Καλλιτεχνικής Ομάδας FireArt με τίτλο «Κάτω από τον ίδιο ουρανό». Η παρουσίαση θα γίνει από την εικαστικό Χρύσα Κοφίνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ