Τρίτη 5 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ
Α΄ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας: Σκηνικό για μπίζνες ή μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς για όλους;

Είκοσι δύο αιώνες μετά άνοιξε ξανά τις πόρτες του για το κοινό το Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας. Η συστηματική συντήρηση και αναστήλωσή του είχαν αρχίσει το 2002, ώστε το ελληνιστικό θέατρο να αποκατασταθεί στη ρωμαϊκή του φάση.

Η εναρκτήρια εκδήλωση, με 800 θεατές, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο παρουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης και της Τοπικής Διοίκησης. Η υπουργός Πολιτισμού, Λ. Μενδώνη, στην ομιλία της δεν παρέλειψε για ακόμα μια φορά να ξεχωρίσει τον Πολιτισμό ως «μοχλό ανάπτυξης» που συμβάλλει κύρια στην οικονομική ανάπτυξη άλλων κλάδων, όπως «ο τουρισμός και η εστίαση».

Σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» δήμου Λαρισαίων σημειώνει ότι «οι εργαζόμενοι και ο λαός της πόλης μπροστά στο δίλημμα "Αρχαίο θέατρο σκηνικό για μπίζνες ή μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς για όλους" μπορούν να βγάλουν τα ανάλογα συμπεράσματα και να επιλέξουν το δεύτερο».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» τονίζει ότι «χέρι χέρι συμβαδίζουν στη λογική εκμετάλλευσης του Α' Αρχαίου Θεάτρου, αυτού του μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, οι εκπρόσωποι της κεντρικής κυβέρνησης και της Τοπικής Διοίκησης στην περιοχή, ανεξαρτήτως κομματικής απόχρωσης». Προσθέτει ότι «αυτοί οι επιχειρηματικοί σχεδιασμοί ακονίζουν μαχαίρια εποφθαλμιώντας την περιοχή του Αρχαίου Θεάτρου χρόνια τώρα, μετά τις αλλαγές χρήσεων γης στην περιοχή από την προηγούμενη δημοτική αρχή και τις αλλεπάλληλες προσπάθειες της διοίκησης Καλογιάννη τα τελευταία 9 χρόνια να ολοκληρώσει το έγκλημα. Αυτή λοιπόν η δημοτική αρχή φέρνει σήμερα μεθοδευμένα, στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο πριν από τις εκλογές, τον αποχαρακτηρισμό του κοινόχρηστου χώρου ΚΧ871 που εδράζει μέσα το μνημείο του Α' Αρχαίου Θεάτρου, αλλάζοντας προηγούμενες αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων, με την επιδίωξη να μετατραπεί σε οικοδομήσιμη περιοχή, δίνοντας όρους δόμησης».

Τονίζει ακόμα ότι «αυτοί που ενδιαφέρονται για την προώθηση των επιχειρηματικών συμφερόντων μέσω της πολιτιστικής κληρονομιάς, είναι φυσικό να μη δίνουν ούτε ευρώ παραπάνω για την πλήρη ανάδειξη του Θεάτρου, την απαλλοτρίωση των γύρω ιδιοκτησιών, την ομαλή ενσωμάτωσή του στον αστικό ιστό του κέντρου της πόλης, την πλήρη ανάδειξή του με τη διάνοιξη του ΚΧ871, όπως άλλωστε προβλέπουν και πολλές προτάσεις του πρόσφατου διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που αφορούσε την ευρύτερη περιοχή. Θέλουν το Αρχαίο Θέατρο σκηνικό στις μπίζνες τους, τοπόσημο για την τουριστική ανάπτυξη που οραματίζονται και ευνοεί μόνο τους μεγάλους του κλάδου. "Οραματίζονται" την πολιτιστική και αρχιτεκτονική μας κληρονομιά πλαισιωμένη με οθόνες led επιχειρηματικών μεγάρων και επιγραφές επιχειρηματικών ομίλων των αλυσίδων εστίασης και εμπορίου, έτσι ώστε να ανεβαίνει το κύρος του τουριστικού προορισμού σε ένα κέντρο που σε λίγα χρόνια θα είναι απλησίαστο για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της πόλης. Κάτι που προκύπτει από τη διεθνή εμπειρία, από παραδείγματα μεσαίων και μεγαλύτερων πόλεων που υιοθέτησαν το τουριστικό μοντέλο ανάπτυξης και τώρα προσπαθούν να ανασχέσουν τις συνέπειες».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» δήμου Λάρισας προκρίνει την πλήρη ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου, «με αποζημίωση των δεσμευμένων ιδιοκτησιών από κονδύλια της κεντρικής κυβέρνησης που κάνει φιέστες ενώ το μνημείο περιστοιχίζεται από εγκαταλελειμμένα καταστήματα έτοιμα να αλλάξουν χρήση για "να πάνε οι μπίζνες μπροστά". Στόχος να αποτελέσει η υλοποίηση του σχεδίου πόλης στην περιοχή που προβλέπει Ελεύθερο Κοινόχρηστο Χώρο γύρω από το Αρχαίο Θέατρο. Να ολοκληρωθεί έτσι το όραμα της δημοτικής αρχής του κομμουνιστή δημάρχου Αρ. Λαμπρούλη που πήρε πριν από 40 χρόνια περίπου τις μεγάλες αποφάσεις για το μέλλον της πόλης, συνδέοντάς το με την πάλη "στο σήμερα" για ελεύθερους δημόσιους χώρους που χάνονται στο πλαίσιο της άναρχης ανάπτυξης της καπιταλιστικής οικονομίας...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ