ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Στο πλευρό των εργαζομένων της ΕΡΤ3

Εγκρίθηκε ομόφωνα στη χθεσινή συνεδρίαση

Στο πλευρό των εργαζομένων της ΕΡΤ3, που παλεύουν ενάντια στην απόφαση της διοίκησης της ΕΡΤ να αλλάξει και να συρρικνώσει τον ενημερωτικό χαρακτήρα της ΕΡΤ3, τάχθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης.

Εκπρόσωποι των εργαζομένων της ΕΡΤ3 πραγματοποίησαν παρέμβαση στη συνεδρίαση της Τρίτης. Οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κατέθεσαν προς ψήφιση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το ψήφισμα της συνέλευσης των εργαζομένων της ΕΡΤ3, το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα.

Νωρίτερα, τόσο η διοίκηση του δήμου όσο και η εκπρόσωπος της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκαν να αποσύρουν τα σχετικά ψηφίσματα που είχαν καταθέσει, καθώς ήταν αναντίστοιχα με τις διεκδικήσεις των εργαζομένων της ΕΡΤ3. Προκλητικοί εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι των φασιστικών μορφωμάτων στο ΔΣ, οι οποίοι επέλεξαν να ξεπλύνουν τις ευθύνες της κυβέρνησης και να επιτεθούν στους εργαζόμενους.

Στο ψήφισμα που εγκρίθηκε καταγγέλλεται η συνεχής και συστηματική απαξίωση και υποβάθμιση της φυσιογνωμίας, του προγράμματος και του προσωπικού της ΕΡΤ3. Αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«Δηλώνουμε αντίθετοι με την κατάργηση των δύο καθημερινών δελτίων ειδήσεων γενικού περιεχομένου, των μοναδικών που παράγονται και εκπέμπονται πανελλαδικά από τη Θεσσαλονίκη, κατάργηση η οποία δεν αντισταθμίζεται από τον σχεδιασμό που έγινε για ένα ημίωρο δελτίο περιφερειακών ειδήσεων και ένα 15λεπτο ένθετο περιφερειακών ειδήσεων στο "ΕRΤ News".

Απαντάμε στους ισχυρισμούς της διοίκησης περί "αναβάθμισης", ότι η συνεχιζόμενη δραματική μείωση του συνολικού χρόνου παραγόμενου ενημερωτικού και άλλου προγράμματος από την ΕΡΤ3 και η μετατροπή της σε ανταποκριτικό γραφείο του "ΕRΤ News" υπονομεύουν έμπρακτα την ίδια την ύπαρξη του τρίτου καναλιού της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, προσβάλλοντας παράλληλα την επαγγελματική μας αξιοπρέπεια.

Καλούμε τη διοίκηση της ΕΡΤ να ανακαλέσει άμεσα τις αποφάσεις για το ειδησεογραφικό πρόγραμμα της τηλεόρασης, να σταματήσει τώρα τη συρρίκνωση του ενημερωτικού περιεχομένου και να επαναφέρει τον πλήρη ενημερωτικό χαρακτήρα του τηλεοπτικού καναλιού. Διεκδικούμε:

- Την ενδυνάμωση της ΕΡΤ3 στη Θεσσαλονίκη, στην περιφέρεια και στην κοινωνία.

- Την ενίσχυση της φυσιογνωμίας και των χαρακτηριστικών του τηλεοπτικού προγράμματος, με πολυθεματικό περιεχόμενο (ενημερωτικό, ψυχαγωγικό, μορφωτικό, πολιτιστικό, αθλητικό) και με την ανάπτυξη εσωτερικών παραγωγών και ντοκιμαντέρ.

- Την αναβάθμιση των δύο ραδιοφωνικών σταθμών, 102 FM και 95,8 FM.

- Τη διατήρηση των οργανωτικών μονάδων της ΕΡΤ3 στο πλαίσιο του υπηρεσιακού οργανισμού, με το σύνολο του προσωπικού και με πλήρεις αρμοδιότητες.

- Τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων, σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.

- Ελεύθερη, ανεξάρτητη, πολυφωνική δημόσια ραδιοτηλεόραση, απαγκιστρωμένη από την εκάστοτε κυβερνητική κηδεμονία.

- Πλήρη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, χωρίς αποκλεισμούς, σε όλα τα μέσα και τις δομές της ΕΡΤ.

- Ενίσχυση όλων των περιφερειακών σταθμών της ΕΡΤ και αναβάθμιση των ραδιοφωνικών προγραμμάτων τους.

- Εξασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων, εφαρμογή της ΣΣΕ και πραγματοποίηση προσλήψεων προσωπικού με συμβάσεις αορίστου χρόνου, όχι με ψευδεπίγραφες συμβάσεις έργου ή ορισμένου χρόνου, όχι με μονομελή εξωτερικά συνεργεία».

ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Αμεση αποκατάσταση των προβλημάτων στον βιολογικό καθαρισμό απαιτεί η «Λαϊκή Συσπείρωση»

Αμεσα μέτρα για την εύρυθμη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού απαιτεί η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ζακύνθου, καταγγέλλοντας την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στον χώρο, με τα λύματα να καταλήγουν ακατέργαστα στον χείμαρρο Αγίου Χαραλάμπους και από εκεί στη θάλασσα, δημιουργώντας μεγάλα ζητήματα δυσοσμίας και οχλήσεων σε μεγάλη έκταση.

Καταγγέλλοντας τη δημοτική αρχή Αρετάκη, η «Λαϊκή Συσπείρωση» σημειώνει ότι «το τελευταίο διάστημα, τα ακατέργαστα λύματα, στερεά και υγρά απόβλητα, πέφτουν στο ποτάμι στην περιοχή Αεροδρομίου - Αμπελοκήπων, γιατί παραμένουν αφρώδη και δεν γίνεται αφυδάτωση. Το πρόβλημα έχει προκύψει γιατί δεν μεταφέρεται η λυματολάσπη εκτός Ζακύνθου και παραμένει στη λεκάνη επεξεργασίας».

Θυμίζει ότι για τα προβλήματα οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΖ έγκαιρα είχαν ενημερώσει τους αρμόδιους όπως και για «τις βλάβες στον εξοπλισμό, τη συσσώρευση της λυματολάσπης στις εγκαταστάσεις αλλά και την έλλειψη προσωπικού», υπογραμμίζοντας ότι παρά τις καταγγελίες εργαζομένων, σωματείων, αλλά και των κατοίκων της περιοχής των Αμπελοκήπων (όπου λειτουργεί ο βιολογικός),«η κατάσταση παραμένει επικίνδυνη και εγκληματική και επιδεινώνεται συνεχώς. Προφανώς, επειδή η περιοχή δεν αποτελεί τουριστικό προορισμό, υπάρχει παντελής αδιαφορία για την ποιότητα ζωής των κατοίκων!».

Και καταλήγει: «Η "Λαϊκή Συσπείρωση" απαιτεί σήμερα τη λύση του προβλήματος, το οποίο σχετίζεται άμεσα με την υγεία και την υγιεινή των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής. Απαιτούμε να γίνουν άμεσα οι απαιτούμενες παρεμβάσεις για την πλήρη και ασφαλή λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού. Δεν θα συμβιβαστούμε να ζούμε σε απάνθρωπες συνθήκες!».

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Να συνεχιστεί η συνεργασία του ΑΠΘ με τους Δασικούς Συνεταιρισμούς Περτουλίου

Τη στήριξή της στα μέλη των Δασικών Συνεταιρισμών Περτουλίου (σε Περτούλι και Τζιατζιά), που διεκδικούν να συνεχιστεί η συνεργασία του ΑΠΘ μαζί τους για να μην πεταχτούν στην ανεργία, εκφράζει σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλίας.

Θυμίζουμε ότι με νόμο του 2022 καταργήθηκε το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) με την επωνυμία «Ταμείο Διοίκησης και Διαχείρισης Πανεπιστημιακών Δασών, του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης», το οποίο διαχειριζόταν τα πανεπιστημιακά δάση στο Περτούλι Τρικάλων και στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής. Αυτά τα δάση εντάχθηκαν στην υπό σύσταση Ανώνυμη Εταιρεία του ΑΠΘ για την «αξιοποίηση» της πανεπιστημιακής περιουσίας. Με την ένταξη αυτών των δασών στην ΑΕ του ΑΠΘ ανοίγει ο δρόμος για την παράδοσή τους στις κερδοσκοπικές επιδιώξεις των επιχειρηματικών ομίλων.

Ηδη, έναν χρόνο μετά την αλλαγή αυτή, οι εξελίξεις επιβεβαίωσαν τις ανησυχίες, καθώς φέτος δεν έγινε υλοτόμηση στο δάσος Περτουλίου και σταμάτησαν απαραίτητα έργα, όπως ο καθαρισμός.

Επιπλέον, υπάρχει ο κίνδυνος να σταματήσει η πολύχρονη συνεργασία του ΑΠΘ με τους Δασικούς Συνεταιρισμούς Περτουλίου, αφού το πρώτο θα είναι υποχρεωμένο να προκηρύσσει δημόσιο διεθνή διαγωνισμό για τις υλοτομικές εργασίες, που μέχρι τώρα τις έκανε το ίδιο το ΑΠΘ μέσω του ΝΠΔΔ, υπογράφοντας σύμβαση με τον Δασικό Συνεταιρισμό. Αυτό σημαίνει ότι θα τεθούν σε νέα διαπραγμάτευση οι τιμές ανάθεσης των υλοτομικών εργασιών και των λοιπών εργασιών συγκομιδής και θα τεθεί σε αμφισβήτηση η χορήγηση των μικροϋλοτομικών, που είχε καθιερωθεί προς τα μέλη του συνεταιρισμού. Αν εφαρμοστούν αυτά, κινδυνεύουν να βρεθούν στην ανεργία δεκάδες μέλη του Συνεταιρισμού.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλίας στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των Δασικών Συνεταιρισμών Περτουλίου και ζητά από το υπουργείο Παιδείας άμεσα να αναστείλει την Υπουργική Απόφαση, καθώς επίσης να καταργηθεί το άρθρο 296 του προαναφερθέντος νόμου.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Νεκροί και αγνοούμενοι από τις πλημμύρες

Τουλάχιστον 6 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μετά από τις πλημμύρες που συνόδευσαν τις καταρρακτώδεις βροχές και στη βορειοδυτική Τουρκία. Δύο από τα θύματα καταγράφηκαν στη μεγαλούπολη της Κωνσταντινούπολης, όπου ολόκληροι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια. Επίσης, 12 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Ακόμα, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επαρχία Κιρκλαρελί, ενώ τρία άτομα αγνοούνταν μέχρι και χτες. Είχαν παρασυρθεί από χειμάρρους σε περιοχή όπου παραθέριζαν, κοντά στα σύνορα με Βουλγαρία και Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή, στο Τσάροβο της Βουλγαρίας (παράλια Μαύρης Θάλασσας) τα θύματα από τις πλημμύρες έφτασαν τα τρία, ενώ τουλάχιστον ένα άτομο ακόμα αγνοούνταν. Μεταξύ άλλων ζημιές προκλήθηκαν στο δίκτυο υδροδότησης, που οι αρχές χαρακτήρισαν ακατάλληλο για χρήση. Ο πρωθυπουργός Νικολάι Ντενκόφ ζήτησε από τον πληθυσμό να μην μπαίνει στη θάλασσα το επόμενο 48ωρο και να μην πίνει το νερό από τις βρύσες, περιμένοντας νεότερες οδηγίες...

Οι αρχές και στις δύο χώρες έκαναν λόγο για «πρωτόγνωρα καιρικά φαινόμενα» και εστίασαν τη στήριξη του πληθυσμού σε συστάσεις για αποφυγή μετακινήσεων κ.τ.λ.

  • Τουλάχιστον 21 άτομα σκοτώθηκαν στη νότια Βραζιλία (Ρίο Γκράντε ντο Σουλ) μετά το πέρασμα κυκλώνα, που έπληξε ειδικά την κοινότητα Μουσούμ. Ολόκληρες κατοικημένες περιοχές απομονώθηκαν εξαιτίας τεράστιων ζημιών στο οδικό δίκτυο και χρειάστηκε να χρησιμοποιηθούν ελικόπτερα για να απομακρυνθούν κάτοικοι. Περισσότεροι από 25.000 άνθρωποι από σχεδόν 60 πόλεις επλήγησαν από τις καταρρακτώδεις βροχές, οι οποίες προκάλεσαν «κατολισθήσεις και πλημμύρες», εξήγησαν οι τοπικές αρχές σε ανακοίνωση. Στην επιφάνεια βγήκε πάλι η απουσία σχεδίου ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας. Μόνο με βάση επίσημες εκτιμήσεις, υπολογίζεται ότι σχεδόν 9,5 εκατομμύρια από τους 203 εκατομμύρια κατοίκους της Βραζιλίας ζουν σε περιοχές που κινδυνεύουν από πλημμύρες ή κατολισθήσεις.
Νέα ναυάγια ξεριζωμένων

Καθημερινό φαινόμενο είναι τα ναυάγια με κατατρεγμένους πρόσφυγες και μετανάστες στο Αιγαίο. Χτες το Λιμενικό προχώρησε στη διάσωση 25 μεταναστών (15 από τους οποίους είναι ανήλικοι) που είχαν εγκλωβιστεί σε βραχονησίδα της Σάμου. Συγκεκριμένα, 5 άνδρες, 5 γυναίκες και 15 παιδιά εντοπίστηκαν το πρωί στη βραχονησίδα Διαπορίου της Σάμου. Από εκεί παραδόθηκαν στην αστυνομία και ακολούθησε ο εγκλεισμός τους στην κλειστή ελεγχόμενη δομή - φυλακή της ΕΕ στο νησί.

Αλλο ένα ναυάγιο σημειώθηκε βορειοδυτικά της Σύμης, με 40 ξεριζωμένους μέσα σε φουσκωτή βάρκα, οι οποίοι οδηγήθηκαν στην αστυνομία.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Σύγκρουση δύο εμπορικών πλοίων με εκδήλωση πυρκαγιάς στο ένα

Σύγκρουση δύο εμπορικών πλοίων κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες σημειώθηκε χτες τα ξημερώματα σε θαλάσσια περιοχή κοντά στην Κεφαλονιά, περίπου 4 ναυτικά μίλια νότια της παραλίας Ξι στην περιοχή της Παλικής.

Στην πρώτη ενημέρωση προχώρησε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, αφού από τη σύγκρουση προκλήθηκε πυρκαγιά σε ένα από τα δύο πλοία και στο σημείο έσπευσαν πλωτά πλοιάρια της Υπηρεσίας, από τις γύρω περιοχές.

Πρόκειται για ένα εμπορικό πλοίο με σημαία Πορτογαλίας και ένα με σημαία Μάλτας, με 11 και 12 άτομα πλήρωμα αντίστοιχα, που ευτυχώς είναι καλά στην υγεία τους, αφού δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός.

Τα δύο πλοία ρυμουλκήθηκαν ανοιχτά του Ληξουρίου, όπου παρέμεναν έως και χτες το απόγευμα προκειμένου να ελεγχθεί η κατάστασή τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ