Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Να συνεχιστεί η συνεργασία του ΑΠΘ με τους Δασικούς Συνεταιρισμούς Περτουλίου

Τη στήριξή της στα μέλη των Δασικών Συνεταιρισμών Περτουλίου (σε Περτούλι και Τζιατζιά), που διεκδικούν να συνεχιστεί η συνεργασία του ΑΠΘ μαζί τους για να μην πεταχτούν στην ανεργία, εκφράζει σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλίας.

Θυμίζουμε ότι με νόμο του 2022 καταργήθηκε το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) με την επωνυμία «Ταμείο Διοίκησης και Διαχείρισης Πανεπιστημιακών Δασών, του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης», το οποίο διαχειριζόταν τα πανεπιστημιακά δάση στο Περτούλι Τρικάλων και στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής. Αυτά τα δάση εντάχθηκαν στην υπό σύσταση Ανώνυμη Εταιρεία του ΑΠΘ για την «αξιοποίηση» της πανεπιστημιακής περιουσίας. Με την ένταξη αυτών των δασών στην ΑΕ του ΑΠΘ ανοίγει ο δρόμος για την παράδοσή τους στις κερδοσκοπικές επιδιώξεις των επιχειρηματικών ομίλων.

Ηδη, έναν χρόνο μετά την αλλαγή αυτή, οι εξελίξεις επιβεβαίωσαν τις ανησυχίες, καθώς φέτος δεν έγινε υλοτόμηση στο δάσος Περτουλίου και σταμάτησαν απαραίτητα έργα, όπως ο καθαρισμός.

Επιπλέον, υπάρχει ο κίνδυνος να σταματήσει η πολύχρονη συνεργασία του ΑΠΘ με τους Δασικούς Συνεταιρισμούς Περτουλίου, αφού το πρώτο θα είναι υποχρεωμένο να προκηρύσσει δημόσιο διεθνή διαγωνισμό για τις υλοτομικές εργασίες, που μέχρι τώρα τις έκανε το ίδιο το ΑΠΘ μέσω του ΝΠΔΔ, υπογράφοντας σύμβαση με τον Δασικό Συνεταιρισμό. Αυτό σημαίνει ότι θα τεθούν σε νέα διαπραγμάτευση οι τιμές ανάθεσης των υλοτομικών εργασιών και των λοιπών εργασιών συγκομιδής και θα τεθεί σε αμφισβήτηση η χορήγηση των μικροϋλοτομικών, που είχε καθιερωθεί προς τα μέλη του συνεταιρισμού. Αν εφαρμοστούν αυτά, κινδυνεύουν να βρεθούν στην ανεργία δεκάδες μέλη του Συνεταιρισμού.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλίας στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των Δασικών Συνεταιρισμών Περτουλίου και ζητά από το υπουργείο Παιδείας άμεσα να αναστείλει την Υπουργική Απόφαση, καθώς επίσης να καταργηθεί το άρθρο 296 του προαναφερθέντος νόμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ