ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΜΑΡΟΚΟ
Αγώνας με τον χρόνο για τον εντοπισμό επιζώντων

Πάνω από 2.800 νεκροί και τουλάχιστον 2.500 τραυματίες

Μάχη απέναντι στον χρόνο για τον εντοπισμό επιζώντων έδωσαν χτες για τρίτο 24ωρο τα σωστικά συνεργεία στο Μαρόκο, μετά τον καταστροφικό σεισμό 6,8 Ρίχτερ (ή 7 Ρίχτερ, σύμφωνα με το μαροκινό κέντρο επιστημονικής και τεχνικής έρευνας) που σημειώθηκε αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, με επίκεντρο την επαρχία Αλ Χάουζ, νότια της πόλης Μαρακές.

Μέχρι χθες το βράδυ είχαν καταγραφεί 2.862 νεκροί και τουλάχιστον 2.500 τραυματίες, εκ των οποίων πολλοί νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Περίπου 300.000 άνθρωποι είδαν τα σπίτια τους είτε να καταστρέφονται εντελώς είτε να υφίστανται σοβαρές υλικές ζημιές.

Σωστικά συνεργεία, εθελοντές και μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων αναζητούν επιζήσαντες και προσπαθούν να ανασύρουν πτώματα από τα συντρίμμια.

Οι αρχές δεν αποκλείουν αύξηση του αριθμού των θυμάτων μέσα στις επόμενες μέρες, καθώς ολόκληρα χωριά έχουν καταστραφεί σε δύσβατες περιοχές του όρους Ατλαντα και εξαιτίας του σεισμού δεν υπάρχει πρόσβαση στους πληγέντες.

Ο Ερυθρός Σταυρός και η Ερυθρά Ημισέληνος προειδοποίησαν ότι οι αμέσως επόμενες μέρες «θα είναι κρίσιμες» ως προς τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς και ότι θα υπάρχουν ανάγκες που θα πρέπει να καλυφθούν «για μήνες, αν όχι για χρόνια».

Πέρα από τις τεράστιες ανθρώπινες απώλειες, η αρχιτεκτονική κληρονομιά της χώρας επλήγη επίσης από τον σεισμό. Τεράστιες είναι οι καταστροφές στο Μαρακές, στην παλιά πόλη, μεταξύ άλλων σε επάλξεις τειχών του 12ου αιώνα στα όρια της αυτοκρατορικής πόλης.

Την Κυριακή ο βασιλιάς του Μαρόκου, Μοχάμεντ ΣΤ', κήρυξε τη χώρα σε τριήμερο εθνικό πένθος.

Πρόκειται τον πιο καταστροφικό σεισμό που πλήττει το Μαρόκο από εκείνον του 1960, που είχε προκαλέσει περίπου 12.000 θανάτους.

Οι αρχές του Μαρόκου ανακοίνωσαν την Κυριακή το βράδυ ότι ανταποκρίθηκαν θετικά, «σε αυτό το στάδιο», στις προσφορές τεσσάρων χωρών (Ισπανία, Βρετανία, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) «να στείλουν ομάδες έρευνας και διάσωσης», ενώ βοήθεια θα στείλει και η Τουρκία.

Στις χώρες που προσέφεραν τη βοήθειά τους στο Μαρόκο περιλαμβάνεται και η Γαλλία. Μέχρι χθες, ωστόσο, οι μαροκινές αρχές δεν είχαν απαντήσει θετικά, με φόντο τις τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών από το 2021 και την τότε μείωση του αριθμού θεωρήσεων για Μαροκινούς πολίτες από το Παρίσι.

Η δε Αλγερία, η οποία εδώ και δύο χρόνια έχει διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με το Μαρόκο, αποφάσισε να ανοίξει τον εναέριο χώρο της για πτήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας. Τα σύνορα μεταξύ Αλγερίας και Μαρόκου είναι κλειστά από το 1994, ενώ ο αλγερινός εναέριος χώρος ήταν κλειστός για το Μαρόκο από το 2021. Στις διαφορές των δύο πλευρών περιλαμβάνεται το ζήτημα της Δυτικής Σαχάρας, την οποία το Μαρόκο θεωρεί έδαφός του ενώ η Αλγερία στηρίζει το Μέτωπο Πολισάριο, που διεκδικεί την ανεξαρτησία της.

Από την πλευρά της Κίνας, ο κινεζικός σύλλογος του Ερυθρού Σταυρού ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 200.000 δολάρια ΗΠΑ για να προσφερθεί επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια στο Μαρόκο.

Την Κυριακή, στο μεταξύ, επέστρεψαν με ειδική πτήση επαναπατρισμού από το Μαρακές προς το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» 108 Ελληνες ταξιδιώτες.

ΠΑΜΕ: Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους και τον λαό του Μαρόκου

Τη βαθιά του θλίψη και τα θερμά του συλλυπητήρια στους εργαζόμενους και τον λαό του Μαρόκου για τα θύματα του φονικού σεισμού εκφράζει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ.

Επισημαίνοντας ότι την ίδια περίοδο και ο ελληνικός λαός δοκιμάζεται από τεράστιες πυρκαγιές και πλημμύρες, το ΠΑΜΕ τονίζει πως «οι τραγικές συνέπειες για τους λαούς σε κάθε χώρα αναδεικνύουν ότι άνθρωποι θα ζούσαν και περιουσίες θα είχαν σωθεί αν υπήρχε χρηματοδότηση έργων και υποδομών για την προστασία της ζωής του λαού. Αν υπήρχαν έργα πρόληψης, προστασίας από τους σεισμούς, από τις φυσικές καταστροφές, από φαινόμενα που κάθε χρόνο περιμένουμε και κάθε χρόνο βιώνουμε με χειρότερα αποτελέσματα».

«Την ώρα που μετράμε τις πληγές μας, την ίδια ώρα μετατρέπουμε τη θλίψη και την οργή μας σε δύναμη και αγώνα διεκδίκησης», υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ και «εκφράζει την αλληλεγγύη του στον δοκιμαζόμενο λαό και τους εργαζόμενους του Μαρόκου. Είμαστε στο πλευρό σας».

ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανακοίνωση για τα 50 χρόνια από το πραξικόπημα του Πινοσέτ στη Χιλή

Σε ανακοίνωσή του για τα 50 χρόνια από το πραξικόπημα του Πινοσέτ στη Χιλή και τη δολοφονία του Σαλβαδόρ Αλιέντε το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Στις 11 Σεπτέμβρη του 1973 στη Χιλή εκδηλώθηκε και επικράτησε στρατιωτικό πραξικόπημα με επικεφαλής τον στρατηγό Πινοσέτ, που με τη στήριξη των ΗΠΑ ανέτρεψε την κυβέρνηση της Λαϊκής Ενότητας.

Η πείρα της Χιλής επιβεβαίωσε με τραγικό τρόπο το βασικό δίδαγμα που βγήκε από την πείρα της Παρισινής Κομμούνας, το οποίο οι Μαρξ και Ενγκελς τόνισαν και στο Κομμουνιστικό Μανιφέστο, ότι "η εργατική τάξη δεν μπορεί να κατακτήσει την έτοιμη κρατική μηχανή και να τη βάλει σε κίνηση για τους δικούς της σκοπούς". Πρέπει, όπως υπογράμμισε και ο Λένιν, "να συντρίψει, να τσακίσει την «έτοιμη κρατική μηχανή» και να μην περιοριστεί στην απλή κατάληψή της".

Η διακυβέρνηση της Λαϊκής Ενότητας και του Προέδρου Αλιέντε, που έπεσε ηρωικά, ενταφίασε από τότε οριστικά τις αυταπάτες του "ειρηνικού κοινοβουλευτικού δρόμου προς τον σοσιαλισμό", που είχαν σημαία τους τα ευρωκομμουνιστικά και άλλα οπορτουνιστικά κόμματα στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα.

Η 50ή επέτειος προσφέρεται για να αναπτυχθεί ο προβληματισμός γύρω από ζητήματα στρατηγικής του επαναστατικού κινήματος, που αφορούν στο κράτος, στην εξουσία, στη στάση απέναντι στη σοσιαλδημοκρατία, ώστε να απορριφθούν οριστικά οι χρεοκοπημένες θεωρίες του "σοσιαλισμού του 21ου αιώνα", οι υπέρμαχοι των "μεταβατικών προγραμμάτων", των "κυβερνήσεων της αριστεράς" εντός του καπιταλισμού, του "ενδιάμεσου" στόχου εξουσίας, της δήθεν "αντιιμπεριαλιστικής - αντιμονοπωλιακής εξουσίας" κ.ά.

Ο ηρωικός αγώνας των κομμουνιστών και των λαϊκών δυνάμεων της Χιλής, όλων των θυμάτων του αμερικανοκίνητου πραξικοπήματος, τον οποίο τιμούμε, καθώς και οι αγώνες της εργατικής τάξης και των λαών ενάντια στα μονοπώλια και στον καπιταλισμό που συνεχίζονται ως σήμερα, προβάλλουν το κύριο ζήτημα για το κομμουνιστικό κίνημα: Τη διαμόρφωση επαναστατικής στρατηγικής για την ανατροπή του καπιταλισμού, την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, τον κεντρικό σχεδιασμό, την εργατική εξουσία, για τη σοσιαλιστική - κομμουνιστική οικοδόμηση».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ.-- Ενας 16χρονος έφηβος δολοφονήθηκε την Κυριακή πισώπλατα από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών σε καταυλισμό προσφύγων στη Χεβρώνα της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν σε σιδηροδρομικό δυστύχημα την Κυριακή στην Καταλονία, όταν επιχείρησαν να περάσουν σε σημείο που δεν υπήρχε διάβαση. Στο μεταξύ, την Παρασκευή, διασώστες βρήκαν τα πτώματα δύο ανδρών που αγνοούνταν, δυτικά της Μαδρίτης, ανεβάζοντας σε 5 τα θύματα από τις καταρρακτώδεις βροχές στη χώρα.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρ. Σούνακ, κατηγόρησε στο περιθώριο της συνόδου του G20 την Κίνα πως παρεμβαίνει «με απαράδεκτο τρόπο» στις εσωτερικές υποθέσεις της Βρετανίας, αναφερόμενος στη σύλληψη δύο υπαλλήλων στη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας τον περασμένο Μάρτη. Το Πεκίνο χαρακτήρισε τις αιτιάσεις «εντελώς αβάσιμες».

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΟ ΒΙΕΤΝΑΜ
«Στρατηγική σχέση» με έμφαση σε μπίζνες και Νότια Κινεζική Θάλασσα

Με ανακοινώσεις για είσοδο των σχέσεων ΗΠΑ - Βιετνάμ σε μία «ιστορική νέα φάση» και για την «αναβάθμισή» τους «σε μια Ολοκληρωμένη Στρατηγική Εταιρική Σχέση» - όπως επισημαίνεται στην κοινή δήλωση των ηγετών των δύο χωρών - συνοδεύτηκε η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, στο Βιετνάμ, με φόντο τον εντεινόμενο ανταγωνισμό ΗΠΑ - Κίνας και την προσπάθεια της Ουάσιγκτον να αξιοποιήσει προς όφελός της αντιθέσεις ανάμεσα στο Ανόι και το Πεκίνο, για να ενισχύσει τα «πατήματά» της στην κρίσιμη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Στις επαφές του Μπάιντεν με τον γγ του κυβερνώντος κόμματος του Βιετνάμ, Νγκουγέν Φου Τρονγκ και άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους, οι οποίες συνεχίστηκαν και χτες, κυριάρχησαν μια σειρά συμφωνίες οικονομικής συνεργασίας, αλλά και οι έμμεσες «προειδοποιήσεις» απέναντι στις βλέψεις του Πεκίνου στη Νότια Κινεζική Θάλασσα.

«Φωτογραφίζοντας» αυτές τις βλέψεις, Μπάιντεν και Φου Τρονγκ στην κοινή δήλωσή τους τόνισαν «την ακλόνητη υποστήριξή τους για την ειρηνική επίλυση διαφορών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, χωρίς την απειλή ή χρήση βίας, καθώς και την ελευθερία ναυσιπλοΐας και υπερπτήσεων και το απρόσκοπτο νόμιμο εμπόριο στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, τον σεβασμό της κυριαρχίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της δικαιοδοσίας των παράκτιων κρατών στις ΑΟΖ και τις υφαλοκρηπίδες τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας».

Σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι «οι ΗΠΑ δεσμεύονται να συνεχίσουν να βοηθούν το Βιετνάμ για να αναπτύξει τις αυτοδύναμες αμυντικές του ικανότητες».

Στο πλαίσιο δε της «στρατηγικής σχέσης», συμφωνήθηκε η εγκαθίδρυση «ετήσιου διαλόγου» μεταξύ των ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και του Βιετνάμ.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική συνεργασία, επισημαίνεται ότι «οι ΗΠΑ επικροτούν την πρόοδο του Βιετνάμ σε σημαντικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις που βασίζονται στην αγορά», όπως και ότι το Ανόι κατέθεσε επίσημο αίτημα στις 8 Σεπτέμβρη για να αναγνωριστεί επίσημα το Βιετνάμ από τις ΗΠΑ ως «οικονομία της αγοράς».

Στην κοινή ανακοίνωση «αναγνωρίζονται οι τεράστιες δυνατότητες του Βιετνάμ ως σημαντικού παίκτη στη βιομηχανία ημιαγωγών», με τις ΗΠΑ να ανακοινώνουν αρχική χρηματοδότηση 2 δισ. δολαρίων για την παραπέρα ανάπτυξη του κλάδου και τη «βελτίωση της θέσης του Βιετνάμ στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού ημιαγωγών».

Σχετικά σχέδια επενδύσεων «τρέχουν» ήδη από μια σειρά αμερικανικά μονοπώλια («Marvell», «Synopsys», «Amkor», «Intel»).

Στη χτεσινή συνάντηση του Μπάιντεν με τον Βιετναμέζο πρωθυπουργό Pham Minh Chinh, καθώς και στο επιχειρηματικό φόρουμ που ακολούθησε, ξεχώρισε η ανακοίνωση της συμφωνίας ύψους 7,8 δισ. δολαρίων μεταξύ του αμερικανικού μονοπωλίου «Boeing» και της «Vietnam Airlines» για την αγορά 50 επιβατικών αεροσκαφών 737 Max. Η «Boeing» έχει ήδη συμφωνία και με την «VietJet» για την πώληση 200 τέτοιων αεροσκαφών.

Μεταξύ όσων ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, περιλαμβάνονται επίσης συμφωνίες της «Microsoft» και της «Nvidia» με βιετναμέζικες εταιρείες, στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Στο επιχειρηματικό φόρουμ, ο Μπάιντεν υπογράμμισε επίσης τη σημασία του Βιετνάμ στις προμήθειες ορυκτών. Η ασιατική χώρα εκτιμάται ότι έχει τα δεύτερα μεγαλύτερα αποθέματα σπάνιων γαιών στον κόσμο.

ΛΙΒΥΗ
Χιλιάδες νεκροί και αγνοούμενοι από τις πλημμύρες

Καταστροφικές πλημμύρες με αποτέλεσμα τον θάνατο πολλών εκατοντάδων, ενδεχομένως και άνω των 2.000 ανθρώπων, προκάλεσε το τελευταίο τριήμερο στη Λιβύη το σύστημα σφοδρών καταιγίδων «Daniel».

Η Λιβύη κήρυξε τρεις περιοχές στην ανατολική επαρχία της Κυρηναϊκής σε έκτακτη ανάγκη λόγω των πλημμυρών και ζήτησε διεθνή βοήθεια, ανέφερε το Λιβυκό Προεδρικό Συμβούλιο.

Οι αρχές στην ανατολική Λιβύη δήλωσαν ότι τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν και χιλιάδες άλλοι αγνοούνται μετά από μια τεράστια πλημμύρα που έπληξε την πόλη Ντέρνα. Εκπρόσωπος του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) δήλωσε ότι η καταστροφή ήρθε μετά την κατάρρευση φραγμάτων πάνω από την Ντέρνα, «σαρώνοντας ολόκληρες γειτονιές και παρασύροντας τους κατοίκους στη θάλασσα». Εκανε λόγο για 5.000 - 6.000 αγνοούμενους.

Ο πρωθυπουργός της παράλληλης λιβυκής κυβέρνησης στην Ανατολική Λιβύη, στη Βεγγάζη, Οσάμα Χάμαντ, δήλωσε ότι οι νεκροί είναι πάνω από 2.000 και οι αγνοούμενοι «χιλιάδες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ