Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΜΑΡΟΚΟ
Αγώνας με τον χρόνο για τον εντοπισμό επιζώντων

Πάνω από 2.800 νεκροί και τουλάχιστον 2.500 τραυματίες

Μάχη απέναντι στον χρόνο για τον εντοπισμό επιζώντων έδωσαν χτες για τρίτο 24ωρο τα σωστικά συνεργεία στο Μαρόκο, μετά τον καταστροφικό σεισμό 6,8 Ρίχτερ (ή 7 Ρίχτερ, σύμφωνα με το μαροκινό κέντρο επιστημονικής και τεχνικής έρευνας) που σημειώθηκε αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, με επίκεντρο την επαρχία Αλ Χάουζ, νότια της πόλης Μαρακές.

Μέχρι χθες το βράδυ είχαν καταγραφεί 2.862 νεκροί και τουλάχιστον 2.500 τραυματίες, εκ των οποίων πολλοί νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Περίπου 300.000 άνθρωποι είδαν τα σπίτια τους είτε να καταστρέφονται εντελώς είτε να υφίστανται σοβαρές υλικές ζημιές.

Σωστικά συνεργεία, εθελοντές και μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων αναζητούν επιζήσαντες και προσπαθούν να ανασύρουν πτώματα από τα συντρίμμια.

Οι αρχές δεν αποκλείουν αύξηση του αριθμού των θυμάτων μέσα στις επόμενες μέρες, καθώς ολόκληρα χωριά έχουν καταστραφεί σε δύσβατες περιοχές του όρους Ατλαντα και εξαιτίας του σεισμού δεν υπάρχει πρόσβαση στους πληγέντες.

Ο Ερυθρός Σταυρός και η Ερυθρά Ημισέληνος προειδοποίησαν ότι οι αμέσως επόμενες μέρες «θα είναι κρίσιμες» ως προς τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς και ότι θα υπάρχουν ανάγκες που θα πρέπει να καλυφθούν «για μήνες, αν όχι για χρόνια».

Πέρα από τις τεράστιες ανθρώπινες απώλειες, η αρχιτεκτονική κληρονομιά της χώρας επλήγη επίσης από τον σεισμό. Τεράστιες είναι οι καταστροφές στο Μαρακές, στην παλιά πόλη, μεταξύ άλλων σε επάλξεις τειχών του 12ου αιώνα στα όρια της αυτοκρατορικής πόλης.

Την Κυριακή ο βασιλιάς του Μαρόκου, Μοχάμεντ ΣΤ', κήρυξε τη χώρα σε τριήμερο εθνικό πένθος.

Πρόκειται τον πιο καταστροφικό σεισμό που πλήττει το Μαρόκο από εκείνον του 1960, που είχε προκαλέσει περίπου 12.000 θανάτους.

Οι αρχές του Μαρόκου ανακοίνωσαν την Κυριακή το βράδυ ότι ανταποκρίθηκαν θετικά, «σε αυτό το στάδιο», στις προσφορές τεσσάρων χωρών (Ισπανία, Βρετανία, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) «να στείλουν ομάδες έρευνας και διάσωσης», ενώ βοήθεια θα στείλει και η Τουρκία.

Στις χώρες που προσέφεραν τη βοήθειά τους στο Μαρόκο περιλαμβάνεται και η Γαλλία. Μέχρι χθες, ωστόσο, οι μαροκινές αρχές δεν είχαν απαντήσει θετικά, με φόντο τις τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών από το 2021 και την τότε μείωση του αριθμού θεωρήσεων για Μαροκινούς πολίτες από το Παρίσι.

Η δε Αλγερία, η οποία εδώ και δύο χρόνια έχει διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με το Μαρόκο, αποφάσισε να ανοίξει τον εναέριο χώρο της για πτήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας. Τα σύνορα μεταξύ Αλγερίας και Μαρόκου είναι κλειστά από το 1994, ενώ ο αλγερινός εναέριος χώρος ήταν κλειστός για το Μαρόκο από το 2021. Στις διαφορές των δύο πλευρών περιλαμβάνεται το ζήτημα της Δυτικής Σαχάρας, την οποία το Μαρόκο θεωρεί έδαφός του ενώ η Αλγερία στηρίζει το Μέτωπο Πολισάριο, που διεκδικεί την ανεξαρτησία της.

Από την πλευρά της Κίνας, ο κινεζικός σύλλογος του Ερυθρού Σταυρού ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 200.000 δολάρια ΗΠΑ για να προσφερθεί επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια στο Μαρόκο.

Την Κυριακή, στο μεταξύ, επέστρεψαν με ειδική πτήση επαναπατρισμού από το Μαρακές προς το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» 108 Ελληνες ταξιδιώτες.

ΠΑΜΕ: Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους και τον λαό του Μαρόκου

Τη βαθιά του θλίψη και τα θερμά του συλλυπητήρια στους εργαζόμενους και τον λαό του Μαρόκου για τα θύματα του φονικού σεισμού εκφράζει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ.

Επισημαίνοντας ότι την ίδια περίοδο και ο ελληνικός λαός δοκιμάζεται από τεράστιες πυρκαγιές και πλημμύρες, το ΠΑΜΕ τονίζει πως «οι τραγικές συνέπειες για τους λαούς σε κάθε χώρα αναδεικνύουν ότι άνθρωποι θα ζούσαν και περιουσίες θα είχαν σωθεί αν υπήρχε χρηματοδότηση έργων και υποδομών για την προστασία της ζωής του λαού. Αν υπήρχαν έργα πρόληψης, προστασίας από τους σεισμούς, από τις φυσικές καταστροφές, από φαινόμενα που κάθε χρόνο περιμένουμε και κάθε χρόνο βιώνουμε με χειρότερα αποτελέσματα».

«Την ώρα που μετράμε τις πληγές μας, την ίδια ώρα μετατρέπουμε τη θλίψη και την οργή μας σε δύναμη και αγώνα διεκδίκησης», υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ και «εκφράζει την αλληλεγγύη του στον δοκιμαζόμενο λαό και τους εργαζόμενους του Μαρόκου. Είμαστε στο πλευρό σας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ