Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΟΣ ΚΑΥΚΑΣΟΣ
Κλιμακώνεται η ένταση Ρωσίας - Αρμενίας

Με φόντο και τις κοινές ασκήσεις ΗΠΑ - Αρμενίας που ξεκίνησαν χτες

Οξύνεται ο ανταγωνισμός διαφόρων ιμπεριαλιστικών κέντρων στην περιοχή του Νότιου Καυκάσου, με τα κοινά γυμνάσια Αρμενίας - ΗΠΑ να ξεκινούν χτες και τη Ρωσία να αντιδρά, δηλώνοντας πως θα θέσει το ζήτημα στο «αμυντικό» σύμφωνο Οργανισμός Συνθήκης για τη Συλλογική Ασφάλεια (CSTO), μέλος του οποίου είναι και η Αρμενία.

«Με φόντο την απροθυμία της Αρμενίας να πραγματοποιήσει ασκήσεις με τον CSTO και το τελευταίο της σχέδιο να φιλοξενήσει μια κοινή άσκηση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ίσως, αυτές είναι αποφάσεις που θα απαιτήσουν τη διεξοδική ανάλυσή μας για να καταλάβουμε γιατί η Αρμενία αποφάσισε να το κάνει αυτό και ποιοι είναι οι στόχοι της», σημείωσε χτες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ.

Εδώ και μέρες έχει μεγαλώσει η ένταση μεταξύ Γερεβάν και Μόσχας με διάφορες εκδηλώσεις δυσαρέσκειας της αρμενικής πλευράς και προσέγγισης με τη «Δύση».

Την Παρασκευή, η Ρωσία κάλεσε στο ΥΠΕΞ τον πρέσβη της Αρμενίας, στον οποίο εξέφρασε τη διαμαρτυρία της για αρνητικά σχόλια του προέδρου του αρμενικού Κοινοβουλίου προς την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

Στην ανακοίνωσή του, το ρωσικό ΥΠΕΞ επικρίνει μια σειρά «μη φιλικών κινήσεων» της Αρμενίας, μεταξύ των οποίων οι κοινές ασκήσεις με τις ΗΠΑ και η ανθρωπιστική βοήθεια που έστειλε στην Ουκρανία.

Στο μεταξύ, το Αζερμπαϊτζάν εμφανίζεται να έχει επιβάλει το άνοιγμα δρόμου που συνδέει τη χώρα με την αποσχισθείσα περιοχή Ναγκόρνο Καραμπάχ, για πρώτη φορά μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ.

Το Μπακού προσπαθεί εδώ και δεκαετίες να αποκαταστήσει τις συγκοινωνιακές συνδέσεις μεταξύ των περιοχών που ελέγχει και του θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο οποίος είναι αζέρικο έδαφος όπου κατοικούν όμως κυρίως Αρμένιοι.

Από τον αζέρικο δρόμο και εδάφη που ελέγχει το Μπακού ανακοινώθηκε ότι θα περάσουν αποστολές βοήθειας για τους Αρμένιους του Ναγκόρνο Καραμπάχ. «Ταυτόχρονα, επιτεύχθηκε συμφωνία για την επαναφορά των αποστολών ανθρωπιστικής βοήθειας από τις ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις και τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού κατά μήκος του διαδρόμου Λατσίν», σύμφωνα με αρμενικά ρεπορτάζ.

Πάντως, το Αζερμπαϊτζάν θα διατηρήσει «τα σύνορα και τον τελωνειακό έλεγχο» στον διάδρομο Λατσίν, τον μοναδικό δρόμο που συνδέει το Ναγκόρνο Καραμπάχ με την Αρμενία.

Το Μπακού επαναλαμβάνει ότι οι αυτονομιστικές αρχές του θύλακα πρέπει να διαλυθούν και να αφοπλιστούν.

Στο μεταξύ, ακόμη ένα ένοπλο επεισόδιο σημειώθηκε το Σάββατο, με το υπουργείο Αμυνας του Αζερμπαϊτζάν να κατηγορεί τις αρμενικές δυνάμεις ότι άνοιξαν πυρ εναντίον στρατιωτών του στο Σανταράκ, στο βόρειο Ναχιτσεβάν, έναν θύλακα του Αζερμπαϊτζάν που συνορεύει με Αρμενία, Τουρκία και Ιράν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ