Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Συνάντηση Ερντογάν - Σίσι στο Νέο Δελχί

Συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του G20 στην Ινδία πραγματοποίησαν οι Πρόεδροι της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, και της Αιγύπτου, Α. Φ. Αλ Σίσι, δίνοντας συνέχεια στα βήματα «εξομάλυνσης» των σχέσεων των δύο χωρών.

Ο Ερντογάν χαρακτήρισε τη συνάντηση «θετική» και πρόσθεσε πως οι ΥΠΕΞ και οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών έχουν αναλάβει να κανονίσουν τις λεπτομέρειες μιας νέας συνάντησης στην Τουρκία. Αναφέρθηκε δε στην ανάγκη οι διμερείς σχέσεις να αποκατασταθούν «στο επίπεδο που αξίζουν το συντομότερο δυνατόν».

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι Τουρκία και Αίγυπτος έχουν μεγάλες δυνατότητες σε οικονομία και εμπόριο, και μπορούν να εργαστούν ώστε να διπλασιάσουν τον όγκο των εμπορικών συναλλαγών τους. Θύμισε δε πως έχει ήδη συσταθεί Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας Ανωτέρου Επιπέδου και πως η βελτίωση των διμερών σχέσεων θα έχει «θετικά αποτελέσματα και σε πολλά διμερή θέματα, ιδιαιτέρως στο θέμα της Συρίας».

Την Κυριακή ο Ερντογάν, πάλι στο περιθώριο της Συνόδου του G20, συναντήθηκε και με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ζήτησε να αποσυνδεθεί το ζήτημα της αγοράς των F-16 από το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι «αυτή η προσέγγιση μας αναστατώνει σοβαρά».

Ισχυρίστηκε δε ότι αρμόδια για την έγκριση είναι η τουρκική Βουλή, προσθέτοντας πως «η Σουηδία θα πρέπει να εκπληρώσει τα καθήκοντά της».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ