Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΟ ΒΙΕΤΝΑΜ
«Στρατηγική σχέση» με έμφαση σε μπίζνες και Νότια Κινεζική Θάλασσα

Με ανακοινώσεις για είσοδο των σχέσεων ΗΠΑ - Βιετνάμ σε μία «ιστορική νέα φάση» και για την «αναβάθμισή» τους «σε μια Ολοκληρωμένη Στρατηγική Εταιρική Σχέση» - όπως επισημαίνεται στην κοινή δήλωση των ηγετών των δύο χωρών - συνοδεύτηκε η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, στο Βιετνάμ, με φόντο τον εντεινόμενο ανταγωνισμό ΗΠΑ - Κίνας και την προσπάθεια της Ουάσιγκτον να αξιοποιήσει προς όφελός της αντιθέσεις ανάμεσα στο Ανόι και το Πεκίνο, για να ενισχύσει τα «πατήματά» της στην κρίσιμη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Στις επαφές του Μπάιντεν με τον γγ του κυβερνώντος κόμματος του Βιετνάμ, Νγκουγέν Φου Τρονγκ και άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους, οι οποίες συνεχίστηκαν και χτες, κυριάρχησαν μια σειρά συμφωνίες οικονομικής συνεργασίας, αλλά και οι έμμεσες «προειδοποιήσεις» απέναντι στις βλέψεις του Πεκίνου στη Νότια Κινεζική Θάλασσα.

«Φωτογραφίζοντας» αυτές τις βλέψεις, Μπάιντεν και Φου Τρονγκ στην κοινή δήλωσή τους τόνισαν «την ακλόνητη υποστήριξή τους για την ειρηνική επίλυση διαφορών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, χωρίς την απειλή ή χρήση βίας, καθώς και την ελευθερία ναυσιπλοΐας και υπερπτήσεων και το απρόσκοπτο νόμιμο εμπόριο στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, τον σεβασμό της κυριαρχίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της δικαιοδοσίας των παράκτιων κρατών στις ΑΟΖ και τις υφαλοκρηπίδες τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας».

Σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι «οι ΗΠΑ δεσμεύονται να συνεχίσουν να βοηθούν το Βιετνάμ για να αναπτύξει τις αυτοδύναμες αμυντικές του ικανότητες».

Στο πλαίσιο δε της «στρατηγικής σχέσης», συμφωνήθηκε η εγκαθίδρυση «ετήσιου διαλόγου» μεταξύ των ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και του Βιετνάμ.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική συνεργασία, επισημαίνεται ότι «οι ΗΠΑ επικροτούν την πρόοδο του Βιετνάμ σε σημαντικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις που βασίζονται στην αγορά», όπως και ότι το Ανόι κατέθεσε επίσημο αίτημα στις 8 Σεπτέμβρη για να αναγνωριστεί επίσημα το Βιετνάμ από τις ΗΠΑ ως «οικονομία της αγοράς».

Στην κοινή ανακοίνωση «αναγνωρίζονται οι τεράστιες δυνατότητες του Βιετνάμ ως σημαντικού παίκτη στη βιομηχανία ημιαγωγών», με τις ΗΠΑ να ανακοινώνουν αρχική χρηματοδότηση 2 δισ. δολαρίων για την παραπέρα ανάπτυξη του κλάδου και τη «βελτίωση της θέσης του Βιετνάμ στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού ημιαγωγών».

Σχετικά σχέδια επενδύσεων «τρέχουν» ήδη από μια σειρά αμερικανικά μονοπώλια («Marvell», «Synopsys», «Amkor», «Intel»).

Στη χτεσινή συνάντηση του Μπάιντεν με τον Βιετναμέζο πρωθυπουργό Pham Minh Chinh, καθώς και στο επιχειρηματικό φόρουμ που ακολούθησε, ξεχώρισε η ανακοίνωση της συμφωνίας ύψους 7,8 δισ. δολαρίων μεταξύ του αμερικανικού μονοπωλίου «Boeing» και της «Vietnam Airlines» για την αγορά 50 επιβατικών αεροσκαφών 737 Max. Η «Boeing» έχει ήδη συμφωνία και με την «VietJet» για την πώληση 200 τέτοιων αεροσκαφών.

Μεταξύ όσων ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, περιλαμβάνονται επίσης συμφωνίες της «Microsoft» και της «Nvidia» με βιετναμέζικες εταιρείες, στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Στο επιχειρηματικό φόρουμ, ο Μπάιντεν υπογράμμισε επίσης τη σημασία του Βιετνάμ στις προμήθειες ορυκτών. Η ασιατική χώρα εκτιμάται ότι έχει τα δεύτερα μεγαλύτερα αποθέματα σπάνιων γαιών στον κόσμο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ