ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΡΑΪΤΟΝ - ΑΕΚ 2-3
Με την αύρα της πρωταθλήτριας

Με την αύρα της νταμπλούχου Ελλάδας και πραγματοποιώντας ίσως το καλύτερο παιχνίδι από την έναρξη των επίσημων υποχρεώσεων, η ΑΕΚ πέτυχε μια από τις σπουδαιότερες ευρωπαϊκές νίκες επικρατώντας στην Αγγλία της Μπράιτον με 3-2 για την πρεμιέρα του 2ου ομίλου στο Europa League. Οι «κιτρινόμαυροι» απέναντι στην πλέον φορμαρισμένη ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ στάθηκαν επάξια ξεπερνώντας την ατυχία που για μια ακόμη φορά φέτος τους χτύπησε (τραυματισμός και αποχώρηση Χατζισαφί) φθάνοντας στην πολύτιμη επιτυχία. Μάλιστα με δεδομένη την ισοπαλία 3-3 στο άλλο ματς μεταξύ Αγιαξ και Μαρσέιγ η «Ενωση» μπήκε με το ...καλημέρα σε ρόλο οδηγού στον όμιλο.

Η «Ενωση» ήταν ανώτερη και πιο ουσιαστική στο πρώτο μέρος καταφέρνοντας να προηγηθεί με τον Σιντιμπέ αλλά και να έχει και δυο σπουδαίες ευκαιρίες (Γκαρσία) για να εδραιώσει το προβάδισμά της. Ενώ παρά την ισοφάριση των γηπεδούχων με εύστοχο πέναλτι του Ζοάο Πέδρο (30') οι παίκτες του Ματίας Αλμέιδα αντέδρασαν άμεσα ξαναπαίρνονας το προβάδισμα με τον Γκατσίνοβιτς. Στην επανάληψη η ΑΕΚ συνέχισε να στέκεται καλά και να κρατάει το προβάδισμα, ωστόσο η Μπράιτον ξανά με πέναλτι και τον ίδιο σκόρερ κατάφερε να ισοφαρίσει εκ νέου. Οι πρωταθλητές Ελλάδας χτυπώντας στις αντεπιθέσεις κατάφεραν να πετύχουν ξανά γκολ με τον Πόνσε (84'), ενώ στη συνέχεια με τον Στάνκοβιτς να πραγματοποιεί καθοριστικές επεμβάσεις άντεξαν την πίεση της Μπράιτον μέχρι το φινάλε αλλά και στις πολλές (+13) καθυστερήσεις.

Μπράιτον: Στιλ, Εστουπινιάν, Ιγκόρ Ζούλιο, Φαν Χεκ, Μίλνερ (53' Λάνμπτεϊ), Γκίλμουρ (83' Αντινγκά), Γκρος, Μαρτς, Μιτόμα (86' Μπονανότε), Φάτι, Ζοάο Πέδρο (81' Γουέλμπεκ)

ΑΕΚ: Στάνκοβιτς, Σιντιμπέ, Μήτογλου, Σιμάνσκι, Χατζισαφί (55' Μοχαμάντι), Γιόνσον, Πινέδα (78' Ελίασον), Γκατσίνοβιτς (78' Μάνταλος), Αμραμπατ, Αραούχο (66' Τσούμπερ), Γκαρσία (66' Πόνσε).

Το νικητήριο γκολ του Πόνσε

Eurokinissi Sports

Το νικητήριο γκολ του Πόνσε
ΠΑΟ - ΒΙΓΙΑΡΕΑΛ 2-0
Εντυπωσιακό ξεκίνημα

Με εντυπωσιακό τρόπο ξεκίνησε ο Παναθηναϊκός τις υποχρεώσεις του για τον όμιλο του Europa League, ο οποίος χτες στο ΟΑΚΑ πανηγύρισε σπουδαία νίκη με 2-0 απέναντι στη Βιγιαρεάλ για την 1η αγωνιστική. Σπάζοντας μάλιστα μια δυσμενή παράδοση που είχε απέναντι στις ισπανικές ομάδες, όπου μέχρι τώρα μετρούσε 4 ήττες και καμία νίκη.

Οι «πράσινοι» μπήκαν από την αρχή δυνατά πιέζοντας τους αντιπάλους τους για να κερδίσουν χώρους και να γίνουν απειλητικοί. Αν και η Βιγιαρεάλ έχασε τη μεγάλη ευκαιρία να ανοίξει το σκορ με τον Μοράλες, που έφτασε ανενόχλητος στην περιοχή του Παναθηναϊκού αλλά πλάσαρε άουτ, οι γηπεδούχοι ήταν αυτοί που έκαναν το 1-0 στο 38' με έξοχο τελείωμα του Ιωαννίδη.

Στην επανάληψη οι Ισπανοί προσπάθησαν να φέρουν στα ίσα το παιχνίδι, ωστόσο οι «πράσινοι» ήταν αυτοί που κυριάρχησαν επιθετικά χάνοντας αρκετές ευκαιρίες, με πιο σημαντικές αυτές στο 53' με τον Παλάσιος και τον Μλαντένοβιτς, και στο 61' με τον Ιωαννίδη. Αυτό που δεν πέτυχαν οι συμπαίκτες του, το έκανε ο Σπόραρ στο 78' με σουτ, διαμορφώνοντας έτσι το τελικό 2-0.

Παναθηναϊκός: Μπρινιόλι, Κώτσιρας, Σένκεφελντ, Μλαντένοβιτς, Μάγκνουσον, Πέρεθ (76' Αράο), Τσέριν, Παλάσιος (88' Αϊτόρ), Μπερνάρ (77' Τζούριτσιτς), Μαντσίνι (68' Βιλένα), Ιωαννίδης (68' Σπόραρ).

Βιγιαρεάλ: Ρέινα, Πεντράζα, Γκάμπια, Μαντί, Φερμένια, Τριγκέρος (61' Μορένο), Κομεσάνια, Καπού, Σουάρεθ (30' Πίνο), Ντίας, Μοράλες.

  • Στο άλλο παιχνίδι του 6ου ομίλου, η Ρεν επικράτησε της Μακάμπι Χάιφα με 3-0.
  • Η βαθμολογία: Παναθηναϊκός 3, Ρεν 3, Βιγιαρεάλ 0, Μακάμπι Χάιφα 0.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΦΡΑΪΜΠΟΥΡΓΚ 2-3
Πλήρωσε τα λάθη του

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Φράιμπουργκ αποδείχθηκε ανυπέρβλητο εμπόδιο για τον Ολυμπιακό, υποχρεώνοντάς τον σε εντός έδρας ήττα με 3-2 στην πρεμιέρα του ομίλου του για το Europa League, με την εντός έδρας απώλεια βαθμών να βάζει με το «καλημέρα» έξτρα πίεση στην ελληνική για τη συνέχεια του ομίλου, όπου καλείται σε αντίδραση. Οι «ερυθρόλευκοι», παρά το γεγονός ότι κατάφεραν να αντιδράσουν δύο φορές όταν βρέθηκαν πίσω στο σκορ, ουσιαστικά πλήρωσαν τα αμυντικά τους λάθη, που εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο οι φιλοξενούμενοι.

Η Φράιμπουργκ άνοιξε το σκορ νωρίς με τον Σαλάι (9') και παρά την ισοφάριση των γηπεδούχων (Ελ Κααμπί 40') ξαναπέρασε μπροστά στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου, με εύστοχο πέναλτι του Γκριφό. Στην επανάληψη ο Ολυμπιακός ανέβασε την ένταση και την πίεση και ισοφάρισε ξανά, πάλι με τον Ελ Κααμπί (75'), με τη γερμανική ομάδα όμως να ξαναβρίσκει απάντηση, με τον Φιλίπ (86'), παίρνοντας τη νίκη.

Ολυμπιακός: Πασχαλάκης, Ροντινέι, Ρέτσος, Φρέιρε, Ορτέγκα, (76' Κίνι), Εσε (24' Ιμπόρα), Καμαρά, Μασούρας (61' Γιόβετιτς), Μπιέλ (46' Ποντένσε), Φορτούνης (78' Σολμπάκεν), Ελ Κααμπί.

Φράιμπουργκ: Ατουμπολού, Κίμπλερ, Γκίντερ, Λίενχαρτ (86' Φίλιπ), Σμιντ (55' Σιλντιγιά), Ενγκεστάιν, Χέφλερ, Ντοάν, Γκριφό (76' Βαϊσχάουπτ), Σαλάι (76' Φιλίπ), Χέλερ.

Στο άλλο ματς του ομίλου, η Γουέστ Χαμ νίκησε 3-1 την Τόπολα στο Λονδίνο.

ΕΛΣΙΝΚΙ - ΠΑΟΚ 2-3
Ξύπνησε στην επανάληψη

Σημαντικό εκτός έδρας «διπλό», αποδίδοντας όμως μόνο ένα ημίχρονο, κατέκτησε χτες το βράδυ ο ΠΑΟΚ, που επικράτησε με 3-2 της Ελσίνκι στην πρεμιέρα του στους ομίλους του Conference League.

Οι Θεσσαλονικείς είχαν ένα μέτριο πρώτο μέρος αφού οι γηπεδούχοι αν και τους έδωσαν τον χώρο δεν τον εκμεταλλεύτηκαν αδυνατώντας να απειλήσουν με αξιώσεις, με την Ελσίνκι να είναι αυτή που σκόραρε (Μπαντέ 35').

Η αφύπνιση για τους παίκτες του Ρ. Λουτσέσκου ήρθε στο β' μέρος, ειδικά μετά το δοκάρι των αντιπάλων τους στο 50'. Αρχικά ο Κουλιεράκης στο 55' έφερε στα ίσα το ματς, ο Ντεσπόντοφ πέτυχε το παρθενικό του τέρμα γράφοντας το 1-2 ενώ στο 94' ο Μπράντον Τόμας έκανε το 1-3. Σε νεκρό χρόνο (97'), οι γηπεδούχοι κέρδισαν πέναλτι που μετέτρεψε σε γκολ ο Ραντούλοβιτς.

Στο άλλο παιχνίδι του ομίλου, η Αϊντραχτ νίκησε την Αμπερντίν με 2-1.

Ελσίνκι: Μαένπα (13' Εστ), Τοΐβιο, Ντα Γκράκα, Ραϊτάλα, Σοΐρι, Κανελλόπουλος (76' Πάνανεν), Λίνγκμαν, Χαμαλάινεν (62' Κέσκινεν), Χετεμάι (62' Τανάκα), Μπαντέ (62' Μπενίσαν), Ραντούλοβιτς.

ΠΑΟΚ: Κοτάρσκι, Κεντζιόρα, Τροστ - Εκόνγκ, Κουλιεράκης, Μπάμπα, Τσιγγάρας (67' Οζντόεφ), Σβαμπ, Ζίβκοβιτς (67' Τάισον), Μουργκ, Ντεσπόντοφ (85' Βιεϊρίνια), Σαμάτα.

SUPER LEAGUE
Στον... αέρα το ντέρμπι ΠΑΟ - ΑΕΚ

«Μπάχαλο» μετά την αδυναμία ανεύρεσης ξένου διαιτητή από τον επικεφαλής της ΚΕΔ, Σ. Μπένετ. «Αδειάζει» τον Αγγλο η ΕΠΟ

Σοβαρά ζητήματα ανακύπτουν με τον διαιτητή του ντέρμπι στο «Απ. Νικολαΐδης» μεταξύ Παναθηναϊκού και ΑΕΚ για την 5η αγωνιστική τη Δευτέρα 25/9, με αποτέλεσμα τα μέχρι χτες δεδομένα να αφήνουν ρευστή ακόμα και τη διεξαγωγή του. Το πρόβλημα φέρεται να προέκυψε μετά την αδυναμία του επικεφαλής της ΚΕΔ, Αγγλου αρχιδιαιτητή Στιβ Μπένετ, να βρει ξένο διαιτητή, όπως προβλέπεται από τις σχετικές συμφωνίες ΕΠΟ και SL για την παρουσία διεθνών διαιτητών στα ντέρμπι του πρωταθλήματος. Αποτέλεσμα ήταν ο επικεφαλής της ΚΕΔ να προχωρήσει στη λύση ορισμού Ελληνα διαιτητή (χωρίς να ανακοινωθεί επίσημα το όνομα). Πλέον με τα νέα δεδομένα αναμενόταν χτες να οριστούν επίσημα οι διαιτητές της αγωνιστικής, εκτός όμως αυτού για το ντέρμπι. Ωστόσο οι εξελίξεις που υπήρξαν προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις τόσο από πλευράς των δύο αντιπάλων όσο και από την ΕΠΟ.

Αντιδράσεις από ΑΕΚ και ΠΑΟ

Με επίσημη ανακοίνωσή της η ΠΑΕ ΑΕΚ εξέφρασε την αντίθεσή της στον ορισμό Ελληνα διαιτητή στο ντέρμπι της Λεωφόρου αναφέροντας μεταξύ άλλων πως περιμένει από τους αρμοδίους (βλ. ΚΕΔ) να τηρηθούν όσα έχουν συμφωνηθεί σε σχέση με τους διαιτητές στα ντέρμπι. Επίσης, από πλευράς Παναθηναϊκού μέχρι αργά χτες το απόγευμα ξεκαθαριζόταν η πάγια θέση της ΠΑΕ για την παρουσία ξένων διαιτητών τόσο στο ερχόμενο ντέρμπι όσο και στα υπόλοιπα που θα ακολουθήσουν στο πρωτάθλημα. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη διεξαγωγή του ντέρμπι της Τούμπας μεταξύ ΠΑΟΚ και Αρη την προηγούμενη αγωνιστική, στο οποίο ο πρώτος είχε αρκετά παράπονα για τη διαιτησία του Παπαπέτρου, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ απέσυρε την εμπιστοσύνη της προς τον Στιβ Μπένετ.

Θέμα Μπένετ θέτει η ΕΠΟ

Στο θέμα που προέκυψε υπήρξε παρέμβαση από τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Τ. Μπαλτάκο, με γραπτή δήλωση. Σε αυτή ...αδειάζει τον Αγγλο επικεφαλής της ΚΕΔ και αναφέρει πως συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη της Εκτελεστικής Επιτροπής την Τετάρτη 27/9 με μοναδικό θέμα συζήτησης τη θέση του προέδρου της ΚΕΔ. Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΕΠΟ αναφέρει ότι παρά τη συμφωνία των εμπλεκόμενων ποδοσφαιρικών φορέων (ΕΠΟ, SL) αλλά και την παρέμβαση του προέδρου της UEFA, Aλ. Τσέφεριν, για να δοθούν λύσεις στο θέμα, ο Στιβ Μπένετ δεν κατάφερε να βρει ξένο διαιτητή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ