ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΧΑΛΚΙΔΑ
Κύμα οργής για την απαράδεκτη και βίαιη σύλληψη του διανομέα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 2 Οκτώβρη στα δικαστήρια

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και καταδίκης της βίαιης και απαράδεκτης σύλληψης διανομέα από λιμενικούς σε πεζόδρομο της Χαλκίδας καλεί το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας τη Δευτέρα 2 Οκτώβρη, στις 12 μ., μπροστά από τα δικαστήρια Χαλκίδας.

Να θυμίσουμε ότι για τη Δευτέρα 2 Οκτώβρη έχει οριστεί η δίκη του 24χρονου διανομέα, ο οποίος συνελήφθη το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης και αντιμετωπίζει τις κατηγορίες για βία κατά υπαλλήλων, εξύβριση και απείθεια.

Ο εργαζόμενος ξεκίνησε από το κατάστημα εστίασης στο οποίο εργάζεται και βρίσκεται στον παραλιακό πεζόδρομο της Χαλκίδας προκειμένου να παραδώσει παραγγελία. Ωστόσο λίγα μέτρα μετά ακινητοποιήθηκε από άνδρες του Λιμενικού Σώματος, με πρόφαση ότι κινούνταν σε πεζόδρομο το δίκυκλο. Οπως διακρίνεται και σε σχετικό βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τον έριξαν στο έδαφος και, ασκώντας ωμή βία με κεφαλοκλείδωμα, του πέρασαν χειροπέδες σαν να είναι κοινός εγκληματίας.

Το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας, αντιπροσωπεία του οποίου βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό του συλληφθέντος εργαζόμενου, σημειώνει ότι «το νέο κρούσμα αυταρχισμού και άσκησης ωμής βίας σε βάρος εργαζόμενου που πήγε να βγάλει το μεροκάματό του είναι απαράδεκτο και δεν θα μείνει αναπάντητο. Το συγκεκριμένο συμβάν επιβεβαιώνει ότι ο εργασιακός μεσαίωνας και ο αυταρχισμός πάνε χέρι χέρι για να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου».

Χαρακτηρίζει απαράδεκτη τη στάση της εργοδοσίας, αφού δεν μπήκε καν στον κόπο να στηρίξει τον εργαζόμενο, που δέχθηκε την απρόκλητη βία από το Λιμενικό.

Σωματείο Εργαζομένων «e-food» Αττικής

Την αγανάκτησή του εκφράζει το Σωματείο Εργαζομένων «e-food» Αττικής, σημειώνοντας ότι δεν είναι ούτε «τυχαίο» περιστατικό ούτε «μεμονωμένη περίπτωση» αλλά «αποτέλεσμα της έντασης του αυταρχισμού και της καταστολής», με ευθύνη της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων.

ΚΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΟ «ΑΘΗΝΑΪΚΗΣ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑΣ»
Απολύθηκαν «ελεύθεροι» εργαζόμενοι που αρνήθηκαν τα 12ωρα...

Δύο απολύσεις στην εταιρεία SARMED S.A., στο κέντρο διακίνησης της «Αθηναϊκής Ζυθοποιίας», καταγγέλλουν σε ανακοινώσεις τους το κλαδικό Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής και το Σωματείο Εργαζομένων στην «Αθηναϊκή Ζυθοποιία».

Οπως αναφέρουν, οι απολύσεις έγιναν γιατί οι δύο εργαζόμενοι είχαν αρνηθεί να δουλέψουν 12ωρα και διαμαρτυρήθηκαν για την εντατικοποίηση της δουλειάς και τα εξαντλητικά ωράρια, ως αποτέλεσμα της έλλειψης προσωπικού, όπως επίσης για την απαράδεκτη συμπεριφορά στελεχών της εταιρείας, που τους απευθύνονταν με ύβρεις και απειλές.

Για τα ζητήματα αυτά το κλαδικό Συνδικάτο και το επιχειρησιακό Σωματείο έχουν κάνει παρεμβάσεις, «χωρίς όμως ποτέ να δοθούν πειστικές απαντήσεις και παρότι υπήρξαν διαβεβαιώσεις ότι θα σταματήσουν αυτά τα εξαντλητικά σχήματα εργασίας και οι απαράδεκτες συμπεριφορές, φαίνεται ότι δεν έγινε κάτι ώστε να εκλείψουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι».

Σημειώνουν ακόμα ότι τον Μάη είχαν καταγγείλει εργατικό «ατύχημα» που συνέβη στην αποθήκη, αποτέλεσμα κι αυτό της εντατικοποίησης και των ελλιπών μέτρων ασφάλειας. Το Συνδικάτο προχώρησε και σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας. Στην τριμερή που διενεργήθηκε, ο εκπρόσωπος της SARMED αρνήθηκε κάθε ευθύνη της εταιρείας, επιδεικνύοντας αυταρχισμό και αλαζονική συμπεριφορά απέναντι στους εκπρόσωπους του Συνδικάτου αλλά και στους εργαζόμενους.

Με βάση τα παραπάνω, τονίζουν ότι και σ' αυτήν την περίπτωση αποδεικνύεται ποιους εξυπηρετεί το νομοσχέδιο Γεωργιάδη, πόσο «ελεύθεροι» είναι οι εργαζόμενοι να αρνηθούν να δουλέψουν πέραν του 8ώρου και έξω από τις συμβατικές τους υποχρεώσεις. «Ας αναλογιστεί ο κάθε εργαζόμενος», επισημαίνουν, «ότι αυτά συνέβησαν σε έναν χώρο δουλειάς όπου το Σωματείο αλλά και το Συνδικάτο έχουν σταθερή παρέμβαση για όλα τα ζητήματα που προκύπτουν. Καταλαβαίνει ο καθένας τι επικρατεί σε χώρους όπου δεν υπάρχει καμία οργάνωση και οι εργαζόμενοι είναι μόνοι τους απέναντι στην εργοδοσία».

Τα σωματεία απαιτούν την ανάκληση των απολύσεων έως τη Δευτέρα, διαφορετικά θα προχωρήσουν σε κινητοποίηση, ενώ επαναλαμβάνουν το πάγιο αίτημα για την απορρόφηση από την «Αθηναϊκή Ζυθοποιία» όλων των εργολαβικών εργαζομένων που δουλεύουν στις εγκαταστάσεις της.

Να σταματήσει η ανασφάλεια των 1.000 συμβασιούχων στον ΕΟΔΥ

Στη Βουλή φέρνει το ΚΚΕ την εργασιακή ομηρία των εργαζομένων

Να αντιμετωπιστεί η συνεχιζόμενη εργασιακή ανασφάλεια των συμβασιούχων εργαζομένων στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ζητά το ΚΚΕ με Ερώτησή του προς τον υπουργό Υγείας.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για πάνω από 1.000 συμβασιούχους, που βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της εργασιακής ομηρίας, μια κατάσταση που οι εργαζόμενοι του Οργανισμού τη βιώνουν σχεδόν τρία χρόνια, με τον απαράδεκτο εκβιασμό των ολιγόμηνων συμβάσεων, της λογικής «βλέποντας και κάνοντας». Οι εργαζόμενοι άλλωστε στα προγράμματα «Philos» βίωσαν στο πετσί τους πρόσφατα αυτήν την ανασφάλεια και τον εκβιασμό, αφού η διοίκηση και το υπουργείο τούς ενημέρωσαν (μόλις πρώτη φορά) για την παραμονή τους στην εργασία τους, κυριολεκτικά μόλις 4 ώρες πριν από τη λήξη της βάρδιας τους.

Τώρα, για άλλη μια φορά, επαναλαμβάνεται το ίδιο απαράδεκτο παιχνίδι της σιωπής από την κυβέρνηση, τα αρμόδια υπουργεία, τη διοίκηση του Οργανισμού. Παρόλο που υπάρχει ανακοίνωση από το Σωματείο Εργαζομένων ήδη από τον Ιούλη, υπάρχουν σχετική Ερώτηση του ΚΚΕ στις 17/07/2023 και ανακοίνωση του Κόμματος την 01/08/2023 δεν έχει δοθεί ουδεμία απάντηση από κανέναν αρμόδιο. Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε μόλις δύο μήνες πριν από τη λήξη των συμβάσεων των εργαζομένων στις 30 Νοέμβρη και των εργαζομένων με «μπλοκάκι» στις 30/09/2023.

Οι εργαζόμενοι στα προγράμματα PHILOS, το επικουρικό προσωπικό στα νοσοκομεία, οι εργαζόμενοι στις Κινητές Ομάδες Υγείας, οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Οργανισμού, οι εργαζόμενοι με διοικητικό πόστο, «αφανείς ήρωες» της προηγούμενης περιόδου, κινδυνεύουν άμεσα να περάσουν στην αφάνεια και την ανεργία. Πρόκειται για εργαζόμενους οι οποίοι προσέφεραν τα μέγιστα σε όλη την προηγούμενη περίοδο, με πενιχρά πολλές φορές μέσα, με προσωπικό ρίσκο, χωρίς πολλοί από αυτούς να γνωρίζουν όλα αυτά τα χρόνια «τι σημαίνουν» Κυριακές, γιορτές, αργίες.

Το ΚΚΕ στηρίζει τη διεκδίκηση των εργαζομένων στο πρόγραμμα «Philos» για σταθερή και μόνιμη εργασία με πλήρη δικαιώματα, και με την Ερώτησή του καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει σε ποιες ενέργειες θα προβεί έτσι ώστε κανένας εργαζόμενος να μη μείνει στον δρόμο μετά τις 30/09/2023 και 30/11/2023 αντίστοιχα, αλλά και για να τελειώσει η μόνιμη εργασιακή ομηρία των συμβασιούχων του Οργανισμού ώστε να αποκτήσουν μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας, αξιοποιώντας την πλούσια πείρα τους κατά την περίοδο της πανδημίας.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Τη Δευτέρα η εκλογοαπολογιστική συνέλευση

Σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα 2 Οκτώβρη, στις 4 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Wyndham Grand Athens» στην πλατεία Καραϊσκάκη (Μεταξουργείο) προχωρά το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των εργαζομένων έχει προκηρύξει στάση εργασίας (από τις 3 μ.μ. έως τις 7 μ.μ.).

«Οσο σπάνε τα ρεκόρ κερδών και αφίξεων για τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων, τόσο μειώνεται το εισόδημά μας, τόσο δυσκολεύουν οι συνθήκες εργασίας», σημειώνει το Συνδικάτο, καλώντας τους εργαζόμενους - μέλη του σε μαζική συμμετοχή. Οπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, «το 2011 με 16 εκατομμύρια αφίξεις στην Ελλάδα ο μισθός μας ήταν μεγαλύτερος από ό,τι ήταν το 2021 με 38 εκατομμύρια αφίξεις και 18 δισ. τζίρο». Εκτός από τον μισθό, μεγάλη είναι η επιδείνωση και στις εργασιακές σχέσεις, καθώς έχουν πολλαπλασιαστεί τα «δουλεμπορικά» γραφεία που «νοικιάζουν» εργαζόμενους, η εκ περιτροπής εργασία, οι συνεχόμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου. «Για εμάς τους εργαζόμενους υπάρχει και άλλος δρόμος, αυτός του αγώνα και των συλλογικών διεκδικήσεων, ο δρόμος της αλληλεγγύης και της πάλης που έχει σαν αφετηρία τη ζωντανή λειτουργία του Συνδικάτου μας», τονίζει και καλεί σε μαζική συμμετοχή στη συνέλευση.

Στο μεταξύ, την περασμένη Πέμπτη, μέρα 24ωρης απεργίας, το Συνδικάτο προχώρησε σε μαζικές παρεμβάσεις σε δύο ξενοδοχεία του κέντρου, υπερασπιζόμενο τα δικαιώματα των εργαζομένων από την επίθεση της εργοδοσίας. Στην πρώτη περίπτωση, το Συνδικάτο και δεκάδες απεργοί απαίτησαν την προστασία εγκύου συναδέλφου τους από την εντατικοποίηση, καταγγέλλοντας την πρακτική της εργοδοσίας να την «τρέχει» σε δύο και τρία πόστα, διεκδικώντας να γίνουν προσλήψεις προσωπικού. Στη συνέχεια, η μαζική διαμαρτυρία μεταφέρθηκε έξω από άλλο ξενοδοχείο, η εργοδοσία του οποίου προσπαθεί να τρομοκρατήσει εργαζόμενο με παραινέσεις να «κάτσει καλά» και απειλές ότι σε αντίθετη περίπτωση «δεν θα τα πάμε καλά».

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να δείξουν αλλού τον υπέρμετρο ζήλο τους και όχι σε εργαζόμενους που παλεύουν για το μεροκάματο

Σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ για τη βίαιη σύλληψη του εργαζόμενου διανομέα από λιμενικούς στη Χαλκίδα σημειώνει:

«Καταγγέλλουμε την αδικαιολόγητη βία και σύλληψη από λιμενικούς υπαλλήλους σε βάρος εργαζόμενου διανομέα στη Χαλκίδα, επειδή υπέπεσε στο "τρομερό" παράπτωμα να κινηθεί με το μηχανάκι της δουλειάς του στον παραλιακό πεζόδρομο της Χαλκίδας, όπου και βρίσκεται το κατάστημα εστίασης που εργάζεται.

Το περιστατικό δικαιολογημένα προκάλεσε την οργή παρευρισκόμενων, που κατήγγειλαν τη βιαιότητα των λιμενικών, όπως φαίνεται και από βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο.

Τον υπέρμετρο ζήλο να τον δείξουν αλλού και όχι σε εργαζόμενους που παλεύουν για να βγάλουν το ψωμί τους αντιμετωπίζοντάς τους σαν εγκληματίες.

Απαιτούμε να αποσυρθούν εδώ και τώρα οι κατηγορίες που φόρτωσαν στον εργαζόμενο μόνο και μόνο επειδή διαμαρτυρήθηκε για τη βία σε βάρος του».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ