ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
SUPER LEAGUE
Πτήση για ψηλά η ΑΕΚ

Η σπουδαία νίκη της «Ενωσης» επί του ΠΑΟ στο «Απόστολος Νικολαΐδης» ξεχώρισε στην 5η αγωνιστική

Ο Πινέδα σημείωσε το γκολ που έδωσε τη νίκη στην ΑΕΚ

Eurokinissi Sports

Ο Πινέδα σημείωσε το γκολ που έδωσε τη νίκη στην ΑΕΚ
Η πολύτιμη νίκη της ΑΕΚ επί του Παναθηναϊκού με 2-1 στο ντέρμπι της Λεωφόρου ήταν το σημαντικότερο αποτέλεσμα στην 5η αγωνιστική της Super League. Το «διπλό» της «Ενωσης», λίγες μέρες μετά απ' αυτό στην Αγγλία επί της Μπράιτον, της επιτρέπει να καλύψει ένα μέρος από το χαμένο βαθμολογικό έδαφος των πρώτων αγωνιστικών και παράλληλα διατηρεί σε ιδανικά επίπεδα την ψυχολογία της ομάδας ενόψει της συνέχειας, ενώ για τον Παναθηναϊκό η ήττα συνεπάγεται χαμένη ευκαιρία να ξεφύγει από την ΑΕΚ.

Σε ένα πρώτο μέρος με υψηλή ένταση και πλούσιο σε φάσεις, ο Παναθηναϊκός άνοιξε το σκορ με τον Τζούρισιτς (10'), ωστόσο η ΑΕΚ έβγαλε αντίδραση, με πίεση ψηλά, που της απέφερε αρχικά τρεις σημαντικές στιγμές (ευκαιρίες Λ. Γκαρσία) και τελικά την ισοφάριση με τον Τσούμπερ (38'). Στο δεύτερο μέρος ο ρυθμός έπεσε, οι φιλοξενούμενοι όμως, που έδειξαν πιο δραστήριοι, κατάφεραν να βρουν το δεύτερο τέρμα σε αντεπίθεση (Πινέδα 69') και να κρατήσουν το προβάδισμα, παρά το ανέβασμα της έντασης επιθετικά από τους γηπεδούχους, που είχαν δύο καλές στιγμές με Ιωαννίδη και Αράο.

Να σημειωθεί ότι πριν την έναρξη του ντέρμπι δημιουργήθηκε ένταση εξαιτίας της ενέργειας μερίδας οπαδών των γηπεδούχων να αναρτήσουν πανό συμπαράστασης στους φυλακισμένους Κροάτες νεοναζί χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, με την ΑΕΚ μάλιστα να απειλεί με αποχώρηση αν δεν κατέβαινε το πανό.

Στο Φάληρο ο Ολυμπιακός, αν και αγωνιζόμενος με αλλαγές στο βασικό σχήμα, έβγαλε αντίδραση μετά την ήττα από την Φράιμπουργκ για το Europa League και έφτασε σε μία ακόμα ευρεία νίκη, 4-0 επί της Κηφισιάς (Ελ Κααμπί 21' πέναλτι, Ποντένσε 25', Γιόβετιτς 64' πέν., Ιμπόρα 90'+4). Οι «ερυθρόλευκοι» έβαλαν τις βάσεις για τη νίκη στο πρώτο ημίχρονο, προηγούμενοι 2-0 στο 25', για να ρίξουν ρυθμούς στη συνέχεια και να τους ξανανεβάσουν στο τελευταίο 25λεπτο, διαμορφώνοντας το τελικό σκορ.

Την επιστροφή στις νίκες πανηγύρισε στα Γιάννενα ο ΠΑΟΚ, που επιβλήθηκε του ΠΑΣ με 3-1 (Κωνσταντέλιας 4', 33', Ζίβκοβιτς 77' - Παμλίδης 25'), ένα αποτέλεσμα σημαντικό τόσο βαθμολογικά όσο και για ψυχολογικούς λόγους. Οι φιλοξενούμενοι με πρωταγωνιστή τον Κωνσταντέλια αποδείχθηκαν καλύτεροι αγωνιστικά και πιο ουσιαστικοί στην τελική προσπάθεια, ενώ οι γηπεδούχοι ισοφάρισαν μεν αρχικά αλλά δεν είχαν ανάλογη συνέχεια.

Βαθμολογική και κυρίως ψυχολογική ανάσα πήρε ο Αρης, επικρατώντας εύκολα με 3-0 του Παναιτωλικού εντός έδρας, με καλύτερο παίκτη και δις σκόρερ τον Μορόν (22', 55'), ενώ το τελικό σκορ διαμόρφωσε στο 85' ο Χριστοδουλόπουλος.

Σε σπουδαία εκτός έδρας νίκη έφτασε ο Αστέρας Τρίπολης επί του Βόλου με 2-1 (Τρουιγέ 59' πέν. - Μιριτέλο 7', Γκροζντάνιτς 22') στο Πανθεσσαλικό Στάδιο, με τους Αρκάδες να επιστρέφουν στις επιτυχίες μετά από δύο αγωνιστικές και να παίρνουν σημαντική βαθμολογική ώθηση. Ο αγώνας στιγματίστηκε από τον σοβαρό τραυματισμό του Σιέλη στον ώμο, στη φάση του πέναλτι υπέρ των γηπεδούχων.

Τις πολύ καλές εμφανίσεις στο ξεκίνημα της επιστροφής του στη μεγάλη κατηγορία συνέχισε ο Πανσερραϊκός, που αγωνιζόμενος για πρώτη φορά στη φυσική του έδρα (μετά την ολοκλήρωση των έργων στο γήπεδο των Σερρών) νίκησε τη Λαμία με 2-0 (Κόστα 66', Στάικος 70').

Στην Κρήτη, σε εντός έδρας απώλεια υποχρέωσε τον ΟΦΗ ο αξιόμαχος Ατρόμητος, με ισοπαλία 1-1 (Λουίζ 33' - Ντενζέλ 84'), σε ένα γεμάτο ματς, με καλές φάσεις και δοκάρια εκατέρωθεν.

  • Η βαθμολογία: Ολυμπιακός 13, ΠΑΟΚ 9, Παναθηναϊκός 9, ΑΕΚ 8, ΟΦΗ 8, Αρης 7, Αστέρας Τρίπολης 7, Πανσερραϊκός 6, ΠΑΣ Γιάννινα 5, Λαμία 5, Κηφισιά 4, Παναιτωλικός 2, Βόλος 2, Ατρόμητος 2.

Σημείωση: Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, Παναιτωλικός και Ατρόμητος έχουν από έναν αγώνα λιγότερο.

SUPER LEAGUE 2
Πρεμιέρα στη σκιά των προβλημάτων

Στη σκιά των σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία των ποδοσφαιριστών της κατηγορίας - όπως αποκαλύφθηκαν και στο πρόσφατο, πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ του Συνδέσμου Παικτών και Παικτριών (ΠΣΑΠΠ) με τίτλο «ΧΑΟΣ» - η Super League 2 άνοιξε την αυλαία της για τη νέα σεζόν, χωρίς να λείψουν τα ανοιχτά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη διοργάνωση.

Ειναι χαρακτηριστικό ότι στο «παρά ένα» της έναρξης της σεζόν ο Αλμωπός Αριδαίας αποχώρησε, καθώς δεν εξασφάλισε πιστοποιητικό, ενώ στην Καρδίτσα, στο ματς της Αναγέννησης με την ΑΕΚ Β', δεν υπήρχε ασθενοφόρο, με αποτέλεσμα να υπάρξει 25λεπτη καθυστέρηση στη σέντρα. Παράλληλα οι γηπεδούχοι παρατάχθηκαν με μόλις 13 παίκτες (μικρότερο αριθμό από αυτόν που προβλέπεται στον κανονισμό), όμως η «Ενωση» δεν προχώρησε σε ένσταση. Την ίδια στιγμή, ρευστό παραμένει το τοπίο σε ό,τι αφορά την αναζήτηση τηλεοπτικής «στέγης» από τη Λίγκα.

Τα αποτελέσματα της 1ης αγωνιστικής:

1ος όμιλος: Μακεδονικός - Ηρακλής 0-0, Κοζάνη - Αιολικός 1-2, Αναγέννηση Καρδίτσας - ΑΕΚ Β' 2-1, ΑΕΛ - Καμπανιακός 2-1, ΠΑΟΚ Β' - Απόλλων Πόντου 4-0. Ρεπό: Λεβαδειακός.

2ος όμιλος: Ολυμπιακός Β' - Ηλιούπολη 0-0, Καλλιθέα - Παναχαϊκή 0-0, Ιωνικός - Χανιά 0-3, Παναθηναϊκός Β' - Καλαμάτα 1-4, Τηλυκράτης - Αιγάλεω 0-0, Γιούχτας - Διαγόρας Ρόδου 2-0.

ΠΟΛΟ
Συνεχίζουν ευρωπαϊκά Απόλλωνας και Πανιώνιος

Με τους Απόλλωνα Σμύρνης και Πανιώνιο να παίρνουν σπουδαίες προκρίσεις και αντίθετα το Περιστέρι και τον Παναθηναϊκό να αποχαιρετούν τα ευρωπαϊκά τους όνειρα ολοκληρώθηκε η προκριματική φάση στο Euro Cup ανδρών του πόλο.

Ο Απόλλωνας Σμύρνης σε έναν δύσκολο όμιλο, που διοργανώθηκε στη Βαρκελώνη, τερμάτισε στη δεύτερη προνομιούχο θέση, πίσω από την πρώτη Μπαρτσελονέτα. Οι «κυανόλευκοι» κατάφεραν να φθάσουν σε καθοριστικές νίκες κόντρα στην Μλάντοστ με 15-7 και την Πότσδαμ με 11-9, ενώ ηττήθηκαν από την οικοδέσποινα με 13-6.

Ο Πανιώνιος, στον όμιλο που διοργανώθηκε στην έδρα του, κατάφερε να σφραγίσει την πρόκριση επικρατώντας στον τελευταίο καθοριστικό αγώνα της ουγγρικής Ορβοσι με 14-11. Για τους γηπεδούχους είχε προηγηθεί η επιβλητική νίκη επί της Τενερίφης με 15-5 ενώ είχαν υποστεί ήττα από την έτερη ουγγρική ομάδα του ομίλου Χόνβεντ με 15-12.

Στον όμιλο που έγινε στο Κότορ του Μαυροβουνίου με διπλή ελληνική συμμετοχή Περιστέρι και Παναθηναϊκός δεν κατάφεραν να βρεθούν στις δύο πρώτες θέσεις που έδιναν την πρόκριση, τερματίζοντας στην τρίτη και τέταρτη θέση του ομίλου αντίστοιχα.

ΧΑΝΤΜΠΟΛ - PREMIER
Με φόρα ο Ολυμπιακός, δυσκολεύτηκε η ΑΕΚ

Με ανεβασμένη ψυχολογία, μετά την κατάκτηση του Super Cup, ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με φόρα και τις υποχρεώσεις του στο πρωτάθλημα της Premier χάντμπολ, επικρατώντας στην έδρα της Δράμας με 41-31. Στα αξιοσημείωτα της πρεμιέρας η δύσκολη νίκη της πρωταθλήτριας ΑΕΚ στη Θεσσαλονίκη επί της Πυλαίας με 22-21, με τους γηπεδούχους μάλιστα να φωνάζουν για τη διαιτησία. Για μια ακόμα φορά μετά τον περσινό προημιτελικό Κυπέλλου ο Δούκας έκανε ζημιά στον ΠΑΟΚ, περνώντας νικηφόρα από την Πυλαία με 24-22. Σε ένα συναρπαστικό ματς στο Κιλκίς η τοπική ομάδα και ο Διομήδης μοιράστηκαν γκολ και βαθμούς, μένοντας στο ισόπαλο 27-27. Νικηφόρα ξεκίνησε το πρωτάθλημα και ο Ιωνικός, που επιβλήθηκε εντός έδρας του Πανελληνίου με 30-22.

ΤΕΝΙΣ
Τον δεύτερο τίτλο της κατέκτησε η Σάκκαρη

Στην κατάκτηση του δεύτερου τίτλου στην καριέρα της έφτασε η Μαρία Σάκκαρη, που αναδείχθηκε νικήτρια στο διεθνές τουρνουά τένις της Γκουανταλαχάρα στο Μεξικό, στο πλαίσιο της σειράς 1000 της WTP. Η Ελληνίδα τενίστρια στον τελικό της διοργάνωσης νίκησε την Αμερικανίδα Κάρολαϊν Ντόλχαϊντ με 2-0 σετ (7-5, 6-3), ολοκληρώνοντας ιδανικά τη γενικότερη πολύ καλή παρουσία της στη διοργάνωση. Αυτός ήταν συνολικά ο 9ος τελικός όπου συμμετείχε μέχρι τώρα στην καριέρα της η Σάκκαρη και ο δεύτερος τίτλος που κερδίζει, μετά το 2019 και το διεθνές τουρνουά στο Ραμπάτ του Μαρόκου για τη σειρά 250 WTP. Η νέα επιτυχία ανέβασε την Σάκκαρη στην 6η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, αυξάνοντας τις ελπίδες της για συμμετοχή στα φετινά ATP Finals (συμμετέχουν οι οκτώ πρώτες τενίστριες της παγκόσμιας κατάταξης).

ΜΠΑΣΚΕΤ
Κατέκτησε το τουρνουά «Π. Γιαννακόπουλος» ο ΠΑΟ

Στην κατάκτηση του πρώτου - έστω και ανεπίσημου - τίτλου της νέας σεζόν έφτασε ο Παναθηναϊκός, που επικράτησε στο φετινό διεθνές τουρνουά «Π. Γιαννακόπουλος», που διοργάνωσε ο ίδιος, στο ΟΑΚΑ. Στον τελικό οι πράσινοι νίκησαν την Εφές με 70-69, μετά από ένα συναρπαστικό σε εξέλιξη ματς, χάρη σε μια καλή άμυνα στην τελευταία επίθεση της τουρκικής ομάδας. Ετσι, το «τριφύλλι» έκλεισε επιτυχημένα την πρόβα τζεναράλε πριν την έναρξη των επίσημων υποχρεώσεων.

Ολυμπιακός: Την απόκτηση του Καναδολιθουανού Ιγκνας Μπραζντέικις για τα επόμενα τρία χρόνια ανακοίνωσε η ΚΑΕ Ολυμπιακός, συμπληρώνοντας το ρόστερ της ομάδας για τη νέα σεζόν με έναν ακόμα φόργουορντ. Ο 24χρονος παίκτης, ύψους 2,01 μ., πέρυσι αγωνιζόταν στη Ζαλγκίρις Κάουνας, ενώ έχει θητεία και σε ομάδες του ΝΒΑ.

ΑΕΚ: Προβληματισμό δημιουργούν στην ΑΕΚ, λίγο πριν την έναρξη των επίσημων υποχρεώσεων, οι τραυματισμοί των Φλιώνη και Μακλεμόρ κατά την πρόσφατη παρουσία της ομάδας στο τουρνουά «Μαυροσκούφεια» της Πυλαίας. Σε αυτό η «Ενωση» είχε μία βαριά ήττα από τον ΠΑΟΚ (113-75) και μία νίκη επί της Καρδίτσας (90-68).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ