ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΓΟΝΕΙΣ
Μέρα δράσης για πλήρη στελέχωση των σχολείων άμεσα

Συγκέντρωση στα υπουργεία Παιδείας, Μακεδονίας - Θράκης και σε Διευθύνσεις Εκπαίδευσης

Μέρα πανελλαδικής δράσης είναι η σημερινή, με κινητοποιήσεις στην Αθήνα, στο υπουργείο Παιδείας, και σε Διευθύνσεις Εκπαίδευσης σε άλλες πόλεις, με αιχμή τα αιτήματα για ικανοποίηση όλων των αναγκών των σχολείων. Με τη χρονιά να έχει ξεκινήσει με 20.000 κενά, με συνέχιση της πολιτικής που θέλει οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί να αποτελούν το 1/3 στα σχολεία, γονείς και εκπαιδευτικοί ζητούν να γίνει άμεσα η δεύτερη φάση πρόσληψης αναπληρωτών και να καλυφθούν όλα τα πραγματικά κενά, να έχει κάθε μαθητής που χρήζει στήριξης τον εκπαιδευτικό του, μόνιμη σταθερή δουλειά και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων - αναπληρωτών.

Στην Αθήνα, Σωματεία και Ομοσπονδίες εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με στάσεις εργασίας, η Ομοσπονδία και Ενώσεις Γονέων της Αττικής, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων και ο Σύλλογος Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Αττικής καλούν σε συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας, στη 1.30 το μεσημέρι, με τα παραπάνω αιτήματα.

Σε κινητοποίηση για την κάλυψη όλων των πραγματικών κενών στα σχολεία προχωρούν επίσης οι ΕΛΜΕ και οι ΣΕΠΕ της Θεσσαλονίκης, στις 2 μ.μ. στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Οπως καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί, αυτήν τη στιγμή το υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να «κόψει» προσλήψεις αναπληρωτών, κόβοντας παράλληλα τη μόρφωση των παιδιών. Ετσι, την ίδια ώρα π.χ. η ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης μοιράζει υπερωρίες β' ανάθεσης για μαθήματα Προσανατολισμού Γ' Λυκείου με προφορικές εντολές, για να καλύψει όπως - όπως τα τεράστια κενά στα σχολεία, καταφεύγοντας σε τακτικές επικίνδυνες για τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών. Οπως καταγγέλλει η Α' ΕΛΜΕ, επιχειρείται να καλυφθεί το κενό των 6 ωρών Βιολογίας Προσανατολισμού στη Γ' Λυκείου του 17ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης με β' ανάθεση σε εκπαιδευτικούς άλλων ειδικοτήτων. Και ενώ οι μαθητές βρίσκονται στην τελική ευθεία στον αγώνα τους για μια θέση στα ΑΕΙ, «χάνεται πολύτιμος χρόνος από την έλλειψη βιολόγου, με απόλυτη ευθύνη της ΔΔΕ και του υπουργείου».

Παρέμβαση προγραμματίζεται ακόμα στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, στη 1 μ.μ., από την ΕΛΜΕ Ηρακλείου και άλλους φορείς. Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει η Ενωση Γονέων Ηρακλείου. Η τρίτη βδομάδα λειτουργίας των σχολείων ξεκίνησε με 1.176 κενά εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (460 στο Ηράκλειο, 322 στα Χανιά, 174 στο Ρέθυμνο και 220 στο Λασίθι). Στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο Ηράκλειο το σύνολο των κενών είναι 216, από τα οποία τα 117 αφορούν την Παράλληλη Στήριξη. Στα Χανιά, μετά τις προσλήψεις α' φάσης αναπληρωτών, άδειες και αποσπάσεις, τα κενά ανέρχονται σε περίπου 100, από τα οποία 31 αφορούν την Παράλληλη Στήριξη. Στο Ρέθυμνο, τα κενά είναι 131 συνολικά, εκ των οποίων 47 στην Παράλληλη στήριξη, 9 στην Ειδική Αγωγή και 75 στη Γενική, και στο Λασίθι 95, τα 27 στην Ειδική Αγωγή. Σε ό,τι αφορά ειδικά την Παράλληλη Στήριξη, τα κενά που παραμένουν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση είναι 297 στο Ηράκλειο, 228 στα Χανιά, 143 στο Ρέθυμνο και 190 στο Λασίθι.

Κινητοποίηση στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στις 11.30 π.μ., για τα κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία, οργανώνει και η ΕΛΜΕ Ζακύνθου. Καλεί σε συμμετοχή εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές, τονίζοντας ότι «αυτήν τη στιγμή τα κενά στη Δευτεροβάθμια είναι πάνω από 40 σε Γενική και Ειδική Αγωγή, στην Παράλληλη Στήριξη, στις μουσικές ειδικότητες του Μουσικού Σχολείου», και συμπληρώνει: «Από αυτούς τους 40, τουλάχιστον 10 είναι εκπαιδευτικοί της Ειδικής Αγωγής, εκπαιδευτικοί δηλαδή για παιδιά που χρειάζονται ιδιαίτερη εκπαιδευτική μέριμνα! Αυτή είναι η "φροντίδα" του ΥΠΑΙΘ γι' αυτούς τους μαθητές!».

Αγωνίζονται για να κρατήσουν ανοιχτό το 6ο Νηπιαγωγείο Ν. Σμύρνης

Από την κινητοποίηση γονιών και εκπαιδευτικών τη Δευτέρα
Από την κινητοποίηση γονιών και εκπαιδευτικών τη Δευτέρα
Οργή και αγανάκτηση έχει προκαλέσει το λουκέτο που μπήκε στο 6ο Νηπιαγωγείο της Νέας Σμύρνης, ως αποτέλεσμα του ιδιοκτησιακού του προβλήματος που δεν έχει ακόμα λυθεί. Την Παρασκευή το νηπιαγωγείο σφραγίστηκε καθώς, λόγω της εγκληματικής αδιαφορίας της δημοτικής αρχής, δεν έγινε η καταβολή της δόσης προς τον ιδιώτη ιδιοκτήτη του κτιρίου, η οποία έπρεπε να είχε καταβληθεί από αρχές Ιουνίου. Τη Δευτέρα, μετά από κάλεσμα της Ενωσης Γονέων και κηδεμόνων και των Συλλόγων Εκπαιδευτικών, βρέθηκαν στον χώρο και πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας γονείς, εκπαιδευτικοί και παιδιά και μάλιστα βρέθηκαν αντιμέτωποι με αστυνομικές δυνάμεις, κάτι που κατήγγειλαν έντονα. Στο πλευρό τους βρέθηκαν σύλλογοι γονέων από άλλα σχολεία καθώς και αντιπροσωπεία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νέας Σμύρνης, με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο Γιάννη Κορφιάτη. Εκπρόσωποί τους βρέθηκαν στο χτεσινό έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία τους, καλώντας τους αρμόδιους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αποδοθεί το σχολείο στους μαθητές.

Από πλευράς και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» τονίστηκαν ιδιαίτερα οι ευθύνες της δημοτικής αρχής και ζητήθηκε να δοθούν εξηγήσεις, καθώς μέσα από αυτή την εξέλιξη φάνηκαν και οι προτεραιότητές της. Δηλώθηκε πως οι δυνάμεις της βρίσκονται στο πλευρό των γονιών που αγωνίζονται να κρατήσουν ανοιχτό το σχολείο τους, υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματα των παιδιών, όπως κάνουν μαζί με μαζικούς φορείς υπερασπιζόμενοι τα σπίτια του λαού. Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία να ανοίξει το σχολείο και να γίνουν όλες οι απαραίτητες παρεμβάσεις.

Στο πλευρό των γονιών δήλωσε από την πρώτη στιγμή η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής. «Οι ευθύνες του δήμου Νέας Σμύρνης είναι τεράστιες. Ευθύνες έχουν και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τα υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας που δεν πήραν κανένα μέτρο για να μην οδηγηθούμε σε αυτήν την τραγική εξέλιξη», τονίζει και προσθέτει: «Είναι απαράδεκτο για άλλη μια φορά ο δήμος Νέας Σμύρνης, τα υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών να κοστολογούν το αγαθό της μόρφωσης των παιδιών μας, να "κρίνουν" αν "αντέχει" η οικονομία και να το περικόπτουν ως κοστοβόρο, ως μη επιλέξιμο, με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα, σχολεία να απειλούνται με έξωση και σε επόμενη φάση να κλείνουν», αναφέρει μεταξύ άλλων.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οχι στην υποβάθμιση και απαξίωση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης

Ανακοίνωση με αφορμή την επίσκεψη της υπουργού Παιδείας σε ελληνικά σχολεία

Σχολεία διαρκώς υποστελεχωμένα, ως αποτέλεσμα της πολιτικής απαξίωσης της ελληνόφωνης εκπαίδευσης από την τωρινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αναγκαιότητα για αίθουσες και στήριξη των εκπαιδευτικών καταγράφει η ΤΕ Βρετανίας του ΚΚΕ, με αφορμή την επίσκεψη της υφυπουργού Παιδείας Δ. Μιχαηλίδου σε ελληνικά ολοήμερα σχολεία του Λονδίνου και το Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας του Cambridge. Οπως επισημαίνει μάλιστα, «παρόλο που έχει αυξηθεί ο αριθμός των Ελλήνων μεταναστών και των αναγκών τους ως αποτέλεσμα των αντιλαϊκών πολιτικών τους στην Ελλάδα, η ελληνόγλωσση εκπαίδευση στενάζει από τις μεγάλες ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό και τα σοβαρά κτιριακά προβλήματα, καθώς σχολεία κινδυνεύουν έως και με άρση της άδειας λειτουργίας τους από το βρετανικό κράτος».

«Τα παροικιακά σχολεία και τα λίγα αναγνωρισμένα από το υπουργείο Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας (ΤΕΓ) βασίζονται στον εθελοντισμό και τη γενναία οικονομική συνεισφορά των γονέων. Οι ελάχιστοι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί στη Βρετανία βρίσκονται αντιμέτωποι με το διαρκώς αυξανόμενο κόστος διαβίωσης και τα πετσοκομμένα και καθυστερημένα επιμίσθια. Τα εκπαιδευτικά κενά καλύπτονται με επισφαλή εργασία συμβασιούχων μηδενικών ωρών, καθώς το υπουργείο Παιδείας δεν έχει διευθετήσει τη διαδικασία για την έκδοση άδειας παραμονής (βίζας) για τους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Η ΤΕ Βρετανίας του ΚΚΕ καλεί σε άμεση οργάνωση και συντονισμό των Ελλήνων μεταναστών μέσω των συλλόγων γονέων και επιτροπών αγώνα, για να διεκδικήσουν πλήρη κάλυψη των υλικοτεχνικών δομών και στέγαση των σχολείων με ευθύνη του ελληνικού κράτους, σχολεία σε οποιαδήποτε περιοχή συγκεντρώνονται Ελληνες μετανάστες, με κατάργηση του απαράδεκτου ορίου των 40 μαθητών, άμεση κάλυψη όλων των αναγκών, χωρίς να επιβαρύνονται οικονομικά οι οικογένειες των μαθητών κ.ά. Επίσης όρους εργασίας για το εκπαιδευτικό και υποστηρικτικό προσωπικό που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων στις χώρες διαμονής, πλήρη αναγνώριση της φοίτησης των παιδιών και διασφάλιση του δικαιώματος ισότιμης πρόσβασής τους στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

91ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Με ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς και προβλήματα υποδομών

Τα σοβαρά προβλήματα του 91ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών «Μίκης Θεοδωράκης» καταγγέλλει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, τονίζοντας ότι αυτά έρχονται να προστεθούν στις τεράστιες ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό.

Σύμφωνα με την καταγγελία, από τους 9 μαθητές που δικαιούνται με γνωμάτευση από το ΚΕΔΑΣΥ παράλληλη στήριξη, στο σχολείο έχουν έρθει μόνο τρεις. Το τμήμα υποδοχής ακόμα δεν λειτουργεί, ενώ το ίδιο ισχύει και για την πρωινή ζώνη λόγω έλλειψης δασκάλων.

Σχετικά με τα κτιριακά προβλήματα του 91ου Δημοτικού, ενός κτιρίου κατασκευής του 1936, τα δύο πιο σοβαρά - σύμφωνα με τον σύλλογο - είναι «η μετόπη του κτιρίου που πέφτουν σοβάδες», καθώς επίσης «οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις που είναι πεπαλαιωμένες και την προηγούμενη σχολική χρονιά κινδυνέψαμε να προκληθεί φωτιά».

«Παρά το γεγονός ότι από τον Απρίλιο του 2023 η δημοτική αρχή προσπάθησε να μας καθησυχάσει ότι "ξεκλείδωσαν οι εργολαβίες" για την επισκευή των κτιρίων, καμία επίσημη διαβεβαίωση δεν υπήρξε ούτε για το τι περιλαμβάνουν αυτές οι εργολαβίες, ούτε για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους», όπως σημειώνει ο Σύλλογος.

«Θεωρούμε ότι η δημοτική αρχή έχει σοβαρή ευθύνη τόσο για την αναστάτωση που έχει προκληθεί στα παιδιά και τις οικογένειές τους με ένα σχολείο γιαπί, που θα κλείσει την ερχόμενη Παρασκευή απλά για να βαφτεί. Εκφράζουμε την ανησυχία μας για την ασφάλεια των παιδιών σε ένα κτίριο με ασυντήρητους ηλεκτρολογικούς πίνακες και σοβάδες να πέφτουν. Σε ένα κτίριο που δεν έχει ούτε πιστοποιητικό αντισεισμικής θωράκισης ούτε βεβαίωση πυρασφάλειας», προσθέτει, καλώντας «την κάθε αρμόδια υπηρεσία του δήμου να βρει λύση ώστε τα παιδιά μας να φοιτούν σε ασφαλές σχολικό περιβάλλον».

Καλεί ακόμη «τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου σε επαγρύπνηση για να κινητοποιηθούμε τόσο για τα κτιριακά προβλήματα όσο και για τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ