Πέμπτη 28 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΓΟΝΕΙΣ
Μέρα δράσης για πλήρη στελέχωση των σχολείων άμεσα

Συγκέντρωση στα υπουργεία Παιδείας, Μακεδονίας - Θράκης και σε Διευθύνσεις Εκπαίδευσης

Μέρα πανελλαδικής δράσης είναι η σημερινή, με κινητοποιήσεις στην Αθήνα, στο υπουργείο Παιδείας, και σε Διευθύνσεις Εκπαίδευσης σε άλλες πόλεις, με αιχμή τα αιτήματα για ικανοποίηση όλων των αναγκών των σχολείων. Με τη χρονιά να έχει ξεκινήσει με 20.000 κενά, με συνέχιση της πολιτικής που θέλει οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί να αποτελούν το 1/3 στα σχολεία, γονείς και εκπαιδευτικοί ζητούν να γίνει άμεσα η δεύτερη φάση πρόσληψης αναπληρωτών και να καλυφθούν όλα τα πραγματικά κενά, να έχει κάθε μαθητής που χρήζει στήριξης τον εκπαιδευτικό του, μόνιμη σταθερή δουλειά και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων - αναπληρωτών.

Στην Αθήνα, Σωματεία και Ομοσπονδίες εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με στάσεις εργασίας, η Ομοσπονδία και Ενώσεις Γονέων της Αττικής, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων και ο Σύλλογος Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Αττικής καλούν σε συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας, στη 1.30 το μεσημέρι, με τα παραπάνω αιτήματα.

Σε κινητοποίηση για την κάλυψη όλων των πραγματικών κενών στα σχολεία προχωρούν επίσης οι ΕΛΜΕ και οι ΣΕΠΕ της Θεσσαλονίκης, στις 2 μ.μ. στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Οπως καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί, αυτήν τη στιγμή το υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να «κόψει» προσλήψεις αναπληρωτών, κόβοντας παράλληλα τη μόρφωση των παιδιών. Ετσι, την ίδια ώρα π.χ. η ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης μοιράζει υπερωρίες β' ανάθεσης για μαθήματα Προσανατολισμού Γ' Λυκείου με προφορικές εντολές, για να καλύψει όπως - όπως τα τεράστια κενά στα σχολεία, καταφεύγοντας σε τακτικές επικίνδυνες για τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών. Οπως καταγγέλλει η Α' ΕΛΜΕ, επιχειρείται να καλυφθεί το κενό των 6 ωρών Βιολογίας Προσανατολισμού στη Γ' Λυκείου του 17ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης με β' ανάθεση σε εκπαιδευτικούς άλλων ειδικοτήτων. Και ενώ οι μαθητές βρίσκονται στην τελική ευθεία στον αγώνα τους για μια θέση στα ΑΕΙ, «χάνεται πολύτιμος χρόνος από την έλλειψη βιολόγου, με απόλυτη ευθύνη της ΔΔΕ και του υπουργείου».

Παρέμβαση προγραμματίζεται ακόμα στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, στη 1 μ.μ., από την ΕΛΜΕ Ηρακλείου και άλλους φορείς. Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει η Ενωση Γονέων Ηρακλείου. Η τρίτη βδομάδα λειτουργίας των σχολείων ξεκίνησε με 1.176 κενά εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (460 στο Ηράκλειο, 322 στα Χανιά, 174 στο Ρέθυμνο και 220 στο Λασίθι). Στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο Ηράκλειο το σύνολο των κενών είναι 216, από τα οποία τα 117 αφορούν την Παράλληλη Στήριξη. Στα Χανιά, μετά τις προσλήψεις α' φάσης αναπληρωτών, άδειες και αποσπάσεις, τα κενά ανέρχονται σε περίπου 100, από τα οποία 31 αφορούν την Παράλληλη Στήριξη. Στο Ρέθυμνο, τα κενά είναι 131 συνολικά, εκ των οποίων 47 στην Παράλληλη στήριξη, 9 στην Ειδική Αγωγή και 75 στη Γενική, και στο Λασίθι 95, τα 27 στην Ειδική Αγωγή. Σε ό,τι αφορά ειδικά την Παράλληλη Στήριξη, τα κενά που παραμένουν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση είναι 297 στο Ηράκλειο, 228 στα Χανιά, 143 στο Ρέθυμνο και 190 στο Λασίθι.

Κινητοποίηση στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στις 11.30 π.μ., για τα κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία, οργανώνει και η ΕΛΜΕ Ζακύνθου. Καλεί σε συμμετοχή εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές, τονίζοντας ότι «αυτήν τη στιγμή τα κενά στη Δευτεροβάθμια είναι πάνω από 40 σε Γενική και Ειδική Αγωγή, στην Παράλληλη Στήριξη, στις μουσικές ειδικότητες του Μουσικού Σχολείου», και συμπληρώνει: «Από αυτούς τους 40, τουλάχιστον 10 είναι εκπαιδευτικοί της Ειδικής Αγωγής, εκπαιδευτικοί δηλαδή για παιδιά που χρειάζονται ιδιαίτερη εκπαιδευτική μέριμνα! Αυτή είναι η "φροντίδα" του ΥΠΑΙΘ γι' αυτούς τους μαθητές!».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενωσαν τις φωνές τους για την τραγική κατάσταση στα σχολεία (2023-09-29 00:00:00.0)
Πανελλαδική μέρα δράσης πρωτοβάθμιων σωματείων εκπαιδευτικών (2018-09-28 00:00:00.0)
Στο προσκήνιο οι ανάγκες της εκπαίδευσης (2017-09-30 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις γονιών, μαθητών, εκπαιδευτικών (2014-10-16 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις για τις σοβαρές ελλείψεις (2001-10-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ