ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Οχτώβρη 2023
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΟΣ ΚΑΥΚΑΣΟΣ
Η Γαλλία καλεί την ΕΕ να «δεσμευτεί» περισσότερο στην Αρμενία

Ολο και περισσότεροι «παίκτες» αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο στον Νότιο Καύκασο - σταυροδρόμι όπου συναντιούνται αγωγοί, δρόμοι μεταφοράς εμπορευμάτων και αντικρουόμενα συμφέροντα - μετά και τη στρατιωτική επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, που επιτάχυνε εξελίξεις και κλιμάκωσε τον ανταγωνισμό.

Η Γαλλία στρέφεται όλο και πιο ανοιχτά απέναντι στη Ρωσία, προκειμένου να μεγαλώσει τη δική της επιρροή στην περιοχή. Η Γαλλίδα ΥΠΕΞ, Κατρίν Κολονά, ανακοίνωσε ότι το Παρίσι υπέγραψε συμφωνία με την Αρμενία για να της προμηθεύσει στρατιωτικό εξοπλισμό προκειμένου να διασφαλίσει την ασφάλειά της απέναντι στο Αζερμπαϊτζάν. Μάλιστα, κατηγορεί ανοιχτά τη Ρωσία ότι είναι αναξιόπιστος «εταίρος» της Αρμενίας, στηρίζοντας πολιτικά την αζέρικη επίθεση στον θύλακα.

Επιπλέον η Γαλλία θα ανοίξει προξενείο στην περιοχή Σιουνίκ της Αρμενίας, μια κρίσιμη περιοχή στα νότια, όπου σημειώνονταν συχνά ένοπλα επεισόδια μεταξύ Αρμενίων και Αζέρων στρατιωτών και όπου το Μπακού επιδιώκει να δημιουργήσει τον διάδρομο Zanguezour, που θα ενώνει το Αζερμπαϊτζάν με τον αζέρικο θύλακα Ναχιτσεβάν μέσω αρμενικού εδάφους. Το Ναχιτσεβάν συνορεύει με Αρμενία - Τουρκία - Ιράν και αυτός ο διάδρομος θα ένωνε επομένως και την Τουρκία με το Αζερμπαϊτζάν.

«Είναι απτές αποδείξεις της παρουσίας της Γαλλίας δίπλα στην Αρμενία», δήλωσε η Κολονά προ ημερών, προσθέτοντας: «Η εγκατάλειψη της Ρωσίας από την Αρμενία και η συνενοχή της Ρωσίας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Αζερμπαϊτζάν καθιστούν τη διεθνή διπλωματική δράση ακόμη πιο αναγκαία».

Η υπουργός επέμεινε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να εμπλακεί περισσότερο μαζί με τη Γαλλία στην Αρμενία.

Αντιδρώντας στις κινήσεις του Παρισιού, ο Αζέρος Πρόεδρος, Ιλχ. Αλίεφ, ακύρωσε τη συμμετοχή του στη χτεσινή σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στη Γρανάδα, όπου αναμενόταν να έχει συνάντηση με τον Αρμένιο πρωθυπουργό, Ν. Πασινιάν, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμ. Μακρόν, και τον Γερμανό καγκελάριο, Ολ. Σολτς. Επίσης, το Μπακού είχε ζητήσει στη συνάντηση αυτή να παραβρεθεί και ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό, με αποτέλεσμα να ακυρώσει και ο Ερντογάν τη συμμετοχή του στη σύνοδο, δηλώνοντας «συνάχι».

Πάντως, το Μπακού δηλώνει πρόθυμο να συνεχίσει να συμμετέχει στις τριμερείς συναντήσεις Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν - ΕΕ στις Βρυξέλλες, με στόχο μια «συμφωνία ειρήνης».

Χωρίς τον Αλίεφ πλέον, οι Μακρόν, Σολτς και Μισέλ συναντήθηκαν χτες στη Γρανάδα με τον Ν. Πασινιάν, και «τόνισαν την ακλόνητη υποστήριξή τους στην ανεξαρτησία, στην κυριαρχία, στην εδαφική ακεραιότητα και το απαραβίαστο των συνόρων της Αρμενίας», όπως υπογραμμίζει ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση.

Παράλληλα, «εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ - Αρμενίας, σε όλες τις διαστάσεις των σχέσεων», προσθέτει η ανακοίνωση.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Αμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανέφερε επιθέσεις στα σύνορα με την Αρμενία χτες τα ξημερώματα και κατηγόρησε τις αρμενικές Ενοπλες Δυνάμεις ότι χτύπησαν θέσεις του στρατού της χώρας προς την κατεύθυνση του οικισμού Yellija της περιοχής Καλμπαχάρ.

Το Ευρωκοινοβούλιο ζήτησε «στοχευμένες κυρώσεις» στο Μπακού

Στο μεταξύ, χτες, το Ευρωκοινοβούλιο ζήτησε «στοχευμένες κυρώσεις» κατά του Αζερμπαϊτζάν, χαρακτηρίζοντας «εθνοκάθαρση» την προσφυγική έξοδο τουλάχιστον 100.000 Αρμενίων από το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Με ψήφισμά του, το Ευρωκοινοβούλιο καταδικάζει «την προσχεδιασμένη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση του Αζερμπαϊτζάν κατά του Ναγκόρνο Καραμπάχ στις 19 Σεπτεμβρίου», η οποία «συνιστά κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Οι ευρωβουλευτές «καταδικάζουν απερίφραστα τις απειλές και τη βία που διαπράττουν τα αζέρικα στρατεύματα κατά των Αρμενίων κατοίκων του Ναγκόρνο Καραμπάχ», αν και οι παρατηρητές του ΟΗΕ που μετέβησαν στην περιοχή δεν ανέφεραν τέτοια περιστατικά.

Εκφράζοντας «σοβαρή ανησυχία για τις αλυτρωτικές και εμπρηστικές δηλώσεις του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, και άλλων Αζέρων αξιωματούχων που απειλούν την εδαφική ακεραιότητα της Αρμενίας», οι ευρωβουλευτές προειδοποιούν το Μπακού για κάθε ενδεχόμενο στρατιωτικό τυχοδιωκτισμό, εννοώντας κάποια στρατιωτική κίνηση στην περιοχή της Αρμενίας που συνορεύει με το Ναχιτσεβάν. Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές καλούν την Τουρκία να «περιορίσει τη σύμμαχο χώρα» της.

Το Ευρωκοινοβούλιο καλεί την ΕΕ να προβεί σε συνολική επανεξέταση των σχέσεών της με το Μπακού, σε μια συγκυρία που έχει ανέβει η γεωπολιτική σημασία του Αζερμπαϊτζάν ως προμηθευτή φυσικού αερίου της ΕΕ μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Παροτρύνουν την ΕΕ να αναστείλει τυχόν διαπραγματεύσεις για ανανεωμένη εταιρική σχέση και να εξετάσει το ενδεχόμενο αναστολής της εφαρμογής της συμφωνίας της ΕΕ για απλούστευση της έκδοσης βίζας με το Αζερμπαϊτζάν.

Το Ευρωκοινοβούλιο καλεί επίσης την ΕΕ να μειώσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές αζέρικου φυσικού αερίου.

Ισραήλ: Εντείνει «κινήσεις» με το Αζερμπαϊτζάν με το βλέμμα στο Ιράν

Με το βλέμμα πάντα στην αντιπαράθεσή του με το Ιράν, το Ισραήλ ενισχύει παραπέρα τη συνεργασία του με το Αζερμπαϊτζάν, του οποίου επίσης ζωτικά συμφέροντα συγκρούονται με τα ιρανικά.

Πριν από λίγες μέρες ο επικεφαλής της Israel Aerospace Industries και ο επικεφαλής της αζέρικης διαστημικής υπηρεσίας Azercosmos υπέγραψαν στο περιθώριο του συνεδρίου στο Μπακού συμφωνία αξίας 120 εκατ. δολαρίων, για την πώληση δύο ισραηλινών αναγνωριστικών δορυφόρων, που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα Azersky-2.

Το Αζερμπαϊτζάν απέκτησε διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ τον περασμένο Μάρτη. Τα δύο κράτη διαπραγματεύονται συμφωνίες για «εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας».

Το 2022 το Ισραήλ εισήγαγε από το Αζερμπαϊτζάν πάνω από 2 εκατ. τόνους πετρελαίου, που αντιστοιχούν σε 40% των αναγκών του, ενώ το Μπακού φέρεται να έχει προσφέρει στην ισραηλινή αεροπορία πρόσβαση σε αζέρικες αεροπορικές βάσεις, που θα είναι πολύτιμες σε ενδεχόμενο στρατιωτικό πλήγμα του Ισραήλ στο Ιράν, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ.

Στον πόλεμο Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, το φθινόπωρο του 2020, οι αζέρικες Ενοπλες Δυνάμεις χρησιμοποιούσαν κυρίως τουρκικά και ισραηλινά όπλα, ενώ ο πρεσβευτής της Αρμενίας στο Ισραήλ υποστήριξε ότι και η πρόσφατη στρατιωτική επιχείρηση στον θύλακα στηρίχθηκε σε οπλισμό που μεταφέρθηκε από το Ισραήλ.

ΣΥΡΙΑ
Εκατόμβη νεκρών από επιδρομή drone σε στρατιωτική ακαδημία

Εκατόμβη νεκρών προκάλεσε χτες αεροπορική επιδρομή τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών άγνωστης προέλευσης σε στρατιωτική ακαδημία του συριακού στρατού στην πόλη Χομς, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 100 ανθρώπων (μεταξύ τους και τουλάχιστον 14 πολιτών) και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων.

Σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA, την επίθεση εξαπέλυσαν «ένοπλες τρομοκρατικές οργανώσεις» που έβαλαν στόχο την τελετή αποφοίτησης νεαρών αξιωματικών της στρατιωτικής ακαδημίας.

Πληροφορίες του «Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», που εδρεύει στη Βρετανία, αναφέρουν ότι πάνω από τα μισά θύματα είναι νεαροί στρατιωτικοί απόφοιτοι της ακαδημίας. Οι τραυματίες υπολογίζονται σε τουλάχιστον 125.

Μέχρι χτες το βράδυ καμία οργάνωση δεν είχε αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας καταδίκασε το «ειδεχθές τρομοκρατικό έγκλημα», χαρακτηρίζοντάς το «μέρος των βάρβαρων επιθέσεων τις οποίες διέπραξαν οι τρομοκρατικές οργανώσεις που υποστηρίζονται από τις κατοχικές δυνάμεις των ΗΠΑ, για να αποσταθεροποιήσουν τη Συρία».

Κατάρριψη τουρκικού drone στη βορειοανατολική Συρία

Νωρίτερα, σε κουρδικές περιοχές της βορειοανατολικής Συρίας τουρκικές αεροπορικές επιδρομές σε στρατιωτικές περιοχές προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 9 ανθρώπων.

Παράλληλα, χτες ο διεθνής συνασπισμός των ΗΠΑ κατά του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία ανακοίνωσε ότι κατέρριψε τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος που πετούσε κοντά σε βάση στη βορειοανατολική Συρία, όπου υπήρχαν «συμμαχικά στρατεύματα και Κούρδοι μαχητές».

Αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Αμυνας δήλωσε «άγνοια» για το συμβάν, ενώ άλλο στέλεχος του υπουργείου διέψευσε ότι το drone ήταν τουρκικό.

Ωστόσο, χτες το βράδυ το πρακτορείο «Reuters» επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ κατέρριψαν τουρκικό πολεμικό drone τύπου «Anka», επειδή επιχειρούσε σε περιοχές Κούρδων, συμμάχων των ΗΠΑ, πολύ κοντά σε βάση του αμερικανικού στρατού.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στην εφημερίδα WSJ ότι είχαν προηγηθεί «κλήσεις» σε Τούρκους αξιωματούχους, προειδοποιώντας τους ότι επιχειρούσαν κοντά σε αμερικανικά στρατεύματα, χωρίς αποτέλεσμα.

Σχέδια χερσαίας επέμβασης επαναφέρει η Τουρκία

Στο μεταξύ, αξιοποιώντας την πρόσφατη επίθεση έξω από το υπουργείο Εσωτερικών στην Αγκυρα, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το PKK, η τουρκική κυβέρνηση επαναφέρει τους σχεδιασμούς για νέα χερσαία επέμβαση στη βόρεια Συρία, ενάντια σε ένοπλες κουρδικές οργανώσεις όπως η YGP, την οποία θεωρεί παράρτημα του PKK.

Στέλεχος του τουρκικού υπουργείου Αμυνας ισχυρίστηκε ότι «ο μοναδικός στόχος μας είναι να εξαλείψουμε τις τρομοκρατικές οργανώσεις που δημιουργούν απειλή για την Τουρκία» και ότι «μια χερσαία επιχείρηση είναι μία από τις επιλογές για την εξάλειψη αυτής της απειλής, αλλά όχι η μόνη που έχουμε».

ΗΠΑ και Ρωσία, καθεμιά για δικούς της λόγους, αντιδρούν σθεναρά στο σχέδιο για τουρκική χερσαία στρατιωτική επέμβαση στη βόρεια Συρία.

Σε αυτό τον «καμβά» εξελίξεων, οι Ρώσοι ανακοίνωσαν ότι προχώρησαν σε κοινά στρατιωτικά γυμνάσια εκπαίδευσης Σύρων κομάντο.

ΙΣΡΑΗΛ - ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Νέα αιματηρή ισραηλινή επιδρομή στη Δυτική Οχθη

Νέα εισβολή του κατοχικού ισραηλινού στρατού στην πόλη Τουλκαρέμ της Δυτικής Οχθης προκάλεσε χτες τον θάνατο δύο νεαρών Παλαιστίνιων μαχητών.

Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε ότι «εξουδετέρωσε τρομοκράτες», επειδή πυροβόλησαν εναντίον «ισραηλινού οχήματος». Στον καταυλισμό προσφύγων της Τουλκαρέμ, οι ισραηλινές δυνάμεις επεσήμαναν ότι διεξήγαγαν «αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις», στο πλαίσιο «έρευνας» για εντοπισμό και σύλληψη αντικατοχικών μαχητών.

Στη διάρκεια της ισραηλινής επιδρομής, τραυματίστηκαν πέντε μέλη της ισραηλινής αστυνομίας στις κατεχόμενες περιοχές, τρεις εκ των οποίων σοβαρά, από αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό.

Από την πλευρά τους οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, ανακοίνωσαν στο «Telegram» ότι κάποια μέλη τους ενεπλάκησαν σε «συγκρούσεις» με τις ισραηλινές δυνάμεις στον καταυλισμό προσφύγων της Τουλκάρεμ.

  • Ενας Αμερικανοεβραίος τουρίστας έριξε και έσπασε αρχαία αγάλματα της ελληνιστικής περιόδου στο Ισραηλινό Μουσείο της Ιερουσαλήμ, απαγγέλλοντας στίχους από την Τορά και στη συνέχεια δικαιολόγησε τον αποτρόπαιο βανδαλισμό, λέγοντας «τα αγάλματα είναι κατά της Τορά» και του Θεού. Μετά τον βανδαλισμό συνελήφθη ώστε να οδηγηθεί σήμερα στον εισαγγελέα.
Στο Ισραήλ θα πάει ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας

Με φόντο εντεινόμενες διεργασίες σε όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, με αιχμή και την Ενέργεια, χτες έγινε γνωστό ότι τον Νοέμβρη ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Αλπ. Μπαϊρακτάρ, θα κάνει επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ.

Σε σχετικές δηλώσεις του ο Μπαϊρακτάρ έσπευσε να επισημάνει ότι η Τουρκία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη αγορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη και ότι σκοπεύει επίσης να αποτελέσει «χώρα διέλευσης» για φυσικό αέριο που προορίζεται για τις ευρωπαϊκές χώρες. Πρόσθεσε δε ότι οι επαφές του στο Ισραήλ θα εστιάσουν στην παράδοση ισραηλινού αερίου στην Τουρκία για εθνική κατανάλωση αλλά και για την οργάνωση παραδόσεων στην Ευρώπη.

Η Αγκυρα υπέγραψε πρόσφατα σχετικές συμφωνίες (για παράδοση αερίου προς Ευρώπη) με Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία και Μολδαβία.

Θυμίζουμε ακόμα ότι μόλις προχτές, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χ. Φιντάν είπε ότι «η αναμονή για την τελική λύση στο νησί (σ.σ. την Κύπρο) για να επωφεληθεί κανείς από ενεργειακούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι καλή κατάσταση, τόσο για την περιοχή όσο και για τον κόσμο» και ότι «υπάρχουν πρόσφατα παραδείγματα στον κόσμο. Ενα τέτοιο παράδειγμα, και το αναφέρω επειδή είναι στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι αυτό της συμφωνίας Ισραήλ - Λιβάνου. Γιατί να μην υπάρχει μια παρόμοια συμφωνία στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο;».

Η συμφωνία Ισραήλ - Λιβάνου με διαμεσολάβηση των ΗΠΑ αφορά στο ξεμπλοκάρισμα της έρευνας και της εκμετάλλευσης κοιτασμάτων σε αμφισβητούμενες θαλάσσιες περιοχές, χωρίς επίλυση των διμερών διαφορών, οι οποίες μπορούν ανά πάσα στιγμή να οδηγήσουν σε νέα όξυνση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ