ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 9 Οχτώβρη 2023
Σελ. /28
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Ερμηνεύει το αποτέλεσμα ως έναυσμα νέας αντιλαϊκής επίθεσης

Περιφερειάρχες και δημάρχους που θα περάσουν τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα σε τοπικό επίπεδο θέλει η κυβέρνηση, ενώ ερμηνεύει το χτεσινό αποτέλεσμα ως έναυσμα νέας αντιλαϊκής επίθεσης.

Χαρακτηριστικά, ο πρωθυπουργός, προσερχόμενος χτες το πρωί να ψηφίσει, τόνισε: «Η ΝΔ δεν έχει κρύψει ότι έχει δώσει πολιτική διάσταση στις εκλογές για τις 13 Περιφέρειες της χώρας και τους τρεις μεγάλους δήμους και αυτό διότι θέλουμε, πρωτίστως στις Περιφέρειες, να εκλέξουμε ανθρώπους οι οποίοι να ασπάζονται το όραμά μας για μία καλύτερη Ελλάδα, με έντονη αναπτυξιακή δυναμική».

Αργότερα το βράδυ, εξάλλου, επανέλαβε ότι οι εκλογές αυτές, που ολοκληρώνονται την επόμενη Κυριακή, έχουν «σαφές πολιτικό στίγμα», ενώ για τα αποτελέσματα του χτεσινού, α' γύρου υποστήριξε ότι οι ψηφοφόροι «επανεπιβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στη ΝΔ και στις επιλογές τις οποίες έκανε». Εξ ου και, όπως είπε, η κυβέρνηση από σήμερα «προφανώς συνεχίζει κανονικά τη δουλειά της, την υλοποίηση των μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων», που έχει ανάγκη το κεφάλαιο στις νέες συνθήκες. Ειδικά για τους Οργανισμούς Τοπικής Διοίκησης ισχυρίστηκε ότι «οι πολίτες ζητούν ταυτόχρονα και λογοδοσία και διαφάνεια», και γι' αυτό, όπως είπε, αποδίδει «πολύ μεγάλη σημασία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο βάζει ακριβώς αυτούς τους δείκτες αξιολόγησης στην καθημερινότητα των πολιτών».

Βέβαια, το νομοσχέδιο που πέρασε την περασμένη Τρίτη η κυβέρνηση - απολύτως ενδεικτικό της «μεταρρυθμιστικής» της φούριας - οδηγεί σε ακόμα πιο στενή «αξιολόγηση» με βάση την πολιτική του κόστους - οφέλους, την ταχύτητα ενσωμάτωσης και υλοποίησης των κεντρικών αντιλαϊκών κατευθύνσεων και των προαπαιτούμενων του Ταμείου Ανάκαμψης, τη διαμόρφωση καλύτερου φιλικού επενδυτικού κλίματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον λαό, πρώτα και κύρια ιδιωτικοποιήσεις, εμπορευματοποίηση, παραπέρα υποβάθμιση δημόσιων υπηρεσιών.

Αλλωστε, και το γενικότερο πλαίσιο, όπου θα λειτουργήσουν οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές, περιγράφεται από τις προβλέψεις του κρατικού προϋπολογισμού για το 2024, με τη νέα απογείωση της φοροληστείας, τη διασφάλιση των ματωμένων πλεονασμάτων, το φόρτωμα στον λαό και νέων χαρατσιών. Περιγράφεται επίσης από τη βαρβαρότητα στους χώρους δουλειάς, τις 13 ώρες δουλειάς τη μέρα, την εργοδοτική τρομοκρατία, το χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος που ψηφίστηκαν πρόσφατα από την κυβέρνηση. Οπως, επίσης, περιγράφεται και στη βαθύτερη εμπλοκή στα βρώμικα ΝΑΤΟικά σχέδια.

Στο μεταξύ, καθώς ακριβώς πάνω σε αυτά τα στρατηγικά για την ντόπια αστική τάξη ζητήματα, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κι άλλα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης και οι εκπρόσωποί τους στην Τοπική Διοίκηση βάζουν πλάτη στην κυβερνητική πολιτική, στοιχιζόμενοι πίσω της, μόνο ως αστείο μπορεί να εκληφθεί η μπηχτή Μητσοτάκη ότι «μόνο σε μια Περιφέρεια η αντιπολίτευση θα έχει παρουσία στον δεύτερο γύρο και αυτό πιστεύω μας οδηγεί σε συγκεκριμένα πολιτικά συμπεράσματα»...

ΣΥΡΙΖΑ
Συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ το μήνυμα της κάλπης

Ως πρόκριμα στενότερης συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ σχολίασε το αποτέλεσμα της εκλογικής μάχης ο Στ. Κασσελάκης. Οπως είπε, «σήμερα ήταν ένα πρώτο μήνυμα για την ανάγκη η χώρα να έχει μια νέα μεγάλη προοδευτική παράταξη που μπορεί να κυβερνήσει τον τόπο».

Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνεχάρη συνολικά τις «προοδευτικές υποψηφιότητες», επιχαίροντας ότι σε πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη υπερίσχυσαν, ενώ με κολακευτικά λόγια μίλησε εξίσου για τον Κ. Ζαχαριάδη και τον Γ. Δούκα στην Αθήνα, λέγοντας πως ήταν «εξαιρετικοί υποψήφιοι»!

«Υπάρχουν ευκαιρίες από δω και πέρα για να χτίσουμε τη μεγάλη προοδευτική παράταξη που θα κυβερνήσει τον τόπο. Για να γίνει αυτό, πρέπει να κάνουμε αυτό το οποίο είπε ο πρόεδρος Αλ. Τσίπρας, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται ανανέωση χτες. Η ανανέωση αρχίζει αύριο, αύριο χτίζουμε τη νέα μεγάλη προοδευτική παράταξη και θα αναδείξουμε νέα πρόσωπα και στελέχη. Η αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι ένα ζήτημα διαρκές και ο ΣΥΡΙΖΑ όντως δεν είχε μεγάλη παρουσία στον κοινωνικό ιστό της χώρας, αναλαμβάνω την ευθύνη να χτιστεί αυτή η παρουσία».

Και, επειδή «το γοργόν και χάριν έχει», ο Κ. Ζαχαριάδης ζήτησε συνάντηση άρον άρον αύριο το πρωί με τον Χ. Δούκα, προκειμένου όπως δήλωσε «να συζητήσουμε για το περιεχόμενο της διοίκησης της προοδευτικής Αθήνας»!

Στα κομπρεμί που άρχισαν ήδη να μαγειρεύονται είχε το θράσος να καλέσει να συμμετάσχει και ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», προσθέτοντας: «Οπως έλεγα από την πρώτη στιγμή προεκλογικά, δεν θα μείνω απαθής, θα πάρω θέση και καλώ το ίδιο να κάνει και ο κ. Σοφιανός, και ο κ. Παπαδάκης, γιατί είναι πολύ σημαντικό να ηττηθεί η συντηρητική διοίκηση στην Αθήνα. Θέλω να απευθυνθώ στους δεκάδες χιλιάδες Αθηναίους που απείχαν και να τους καλέσω στον δεύτερο γύρο να ψηφίσουν, να συμμετέχουν».

Στη λογική του «αντιδεξιού μετώπου» και συσκοτίζοντας ότι μια χαρά τα έβρισκαν όλοι μαζί τα προηγούμενα χρόνια σε κρίσιμες επιλογές, δίνοντας την πλειοψηφία που έλειπε στον Μπακογιάννη, κατέληξε λέγοντας: «Θέλω να στείλω ένα ευρύτερο πολιτικό μήνυμα. Οσοι έχουνε περάσει από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο πρέπει να στηριχθούν από όλους μας. Εμείς κάναμε το πρώτο βήμα, ελπίζω ότι θα ακολουθήσουν κι άλλοι, διότι η συντηρητική πλειοψηφία στην τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να ρηγματωθεί»!

ΠΑΣΟΚ
Διεκδικώντας ρόλο διαχειριστή της αντιλαϊκής πολιτικής

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα μίλησε για «αυτοδιοικητικές επιλογές» που έκανε το κόμμα του και ισχυρίστηκε ότι καταγράφεται ως η δεύτερη δύναμη, δηλώνοντας πως η μεγαλύτερη πρόκληση είναι «η δημοκρατική παράταξη να είναι στις επόμενες εθνικές εκλογές η προοδευτική δύναμη, η αξιόπιστη δύναμη που θα αντιμετωπίσει με επιτυχία τη ΝΔ». Εσπευσε να δηλώσει ικανοποιημένος επειδή ο υποψήφιος του κόμματός του στον δήμο της Αθήνας, Χάρης Δούκας, πέρασε στον β΄ γύρο, καλώντας σε «προοδευτική, δημοκρατική συμπαράταξη». Ταυτόχρονα, δίνοντας το στίγμα του για την Τοπική Διοίκηση σημείωσε ότι την θέλει να «είναι υπηρέτης του πολίτη και να διαχειρίζεται σωστά τα ευρωπαϊκά προγράμματα», αποδίδοντας «κακοδιαχείριση» στο καθεστώς Μητσοτάκη, για να αφήσει στο απυρόβλητο την κοινή στρατηγική όλων των αστικών κομμάτων.

Η πρώτη εκτίμηση του αποτελέσματος και πώς κύλησε η εκλογική διαδικασία

Eurokinissi

Από την πρώτη εκτίμηση του αποτελέσματος των εκλογών που έκανε η Singular Logic στις 21.50 (ενσωμάτωση 37% στις Περιφέρειες και 27% στους δήμους) προκύπτουν τα εξής: Σε εφτά Περιφέρειες θα αναδειχθούν οι περιφερειάρχες από την πρώτη Κυριακή, σε τέσσερις Περιφέρειες το αποτέλεσμα θα κριθεί στον β' γύρο.

Στο όριο του σφάλματος βρίσκονται η Περιφέρεια ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και η Πελοπόννησος. Το όριο του σφάλματος που είναι 0,5% σημαίνει ότι μπορεί να εκλεγούν από την πρώτη Κυριακή ή μπορεί και όχι. Από τους έξι μεγάλους δήμους, οι τρεις «κρίθηκαν» από την πρώτη Κυριακή (Πειραιάς, Ηράκλειο και Λάρισα) ενώ δεύτερος γύρος θα γίνει σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα.

Η εκλογική διαδικασία σε γενικές γραμμές κύλησε ομαλά, με ορισμένα μόνο «παρατράγουδα», όπως αυτό στις Σοφάδες Καρδίτσας, όπου συνελήφθησαν τρία άτομα ύστερα από καταγγελία για δωροδοκία εκλογέα. Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, έως τις 5.30 χτες το απόγευμα το ποσοστό ανερχόταν στο 44,6%. Η συμμετοχή ανά Περιφέρεια διαμορφωνόταν εκείνη την ώρα ως εξής: Ανατ. Μακεδονία - Θράκη 45,8%, Κεντρική Μακεδονία 45%, Δυτική Μακεδονία 43,7%, Ηπειρο 49,3%, Θεσσαλία 49,5%, Ιόνια Νησιά 41,8%, Δυτική Ελλάδα 49,7%, Στερεά Ελλάδα 53,4%, Αττική 38,7%, Πελοπόννησος 45,1%, Βόρειο Αιγαίο 39,4%, Νότιο Αιγαίο 48,1% και Κρήτη 51,2%.

Σε πολλά εκλογικά κέντρα, καταγράφηκαν προσπάθειες να εμποδιστεί η παρουσία των αντιπροσώπων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στα εκλογικά κέντρα.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αθήνας κατήγγειλε την προσαγωγή εκλογικού της αντιπροσώπου έξω από εκλογικό κέντρο και ότι η αστυνομία, «προφανώς με παρότρυνση κάνει περιπολίες στα εκλογικά κέντρα του 7ου Διαμερίσματος, απαιτώντας ειδικά οι εκπρόσωποι της "Λαϊκής Συσπείρωσης" να μη μιλάνε με άνθρωπο».

Αντίστοιχη προσπάθεια εκφοβισμού κατήγγειλε και η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δάφνης - Υμηττού, «όπου ο αστυνομικός διευθυντής έχει φτάσει στο σημείο να μπαίνει στα σχολεία και να απειλεί υποψηφίους και εκλογικούς αντιπροσώπους». Σύλληψη υποψήφιου τοπικού συμβούλου της Λαϊκής «Συσπείρωσης» είχαμε και στον δήμο Καλαμάτας, καθώς και μιας γυναίκας που συνομιλούσε μαζί του.

Το απαράδεκτο περιστατικό κατήγγειλε ο Νίκος Κουτουμάνος, υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», αναφέροντας σωρεία περιστατικών με πρωταγωνιστές υποψηφίους της ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων, οι οποίοι επιχείρησαν την αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος.

Ενδεικτικά, σε τμήμα στην Αργολίδα, υποψήφιος πιάστηκε «στα πράσα» να κάνει διπλοψηφία, ενώ σε άλλο τμήμα του νομού σφραγισμένοι φάκελοι έφευγαν εκτός εκλογικού κέντρου. Στο Αργος τραμπούκισαν εκλογικούς αντιπροσώπους, στη Σπάρτη, σε εκλογικό τμήμα έδιναν μόνο τα ψηφοδέλτια του Τατούλη και του Πτωχού κ.ά. Σχετική καταγγελία έκανε και η ΤΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ.

Στο Περιστέρι τέλος, εκπρόσωποι του κοινού υποψηφίου ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ εξυπηρέτησαν ναζί ψηφοφόρο σε εκλογικό τμήμα!

Δηλωμένος φασίστας, φορώντας μπλούζα με το όνομα του φυλακισμένου ναζί εγκληματία Κασιδιάρη, πήγε στο τραπεζάκι της παράταξης του Παχατουρίδη, που στηρίχτηκε από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, και ζήτησε ψηφοδέλτιο, με τους εκπροσώπους της παράταξης όχι απλά να μην τον διώχνουν, αλλά να «σκίζονται» να τον εξυπηρετήσουν, σταυρώνοντας του και το ψηφοδέλτιο!

Νέες αθλιότητες Μπέου

Το άθλιο, τραμπούκικο πρόσωπό του έδειξε για ακόμα μια φορά ο δήμαρχος Βόλου, Αχ. Μπέος. Ο δήμαρχος που όλο το προηγούμενο διάστημα έβαλε το χέρι του εφαρμόζοντας την αντιλαϊκή πολιτική για να πνιγεί ο Βόλος στις λάσπες, που καθημερινά καταφεύγει στις ύβρεις αλλά και στους προπηλακισμούς ενάντια σε όποιον αποκαλύπτει τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της πολιτικής που εφαρμόζει στον δήμο, αυτή τη φορά ξαναχτύπησε.

Ετσι, μετά τον ξυλοδαρμό πλημμυροπαθούς πριν λίγες μέρες, ο οποίος μαζί με συντοπίτες του διαμαρτυρόταν για το μπάζωμα ρέματος στο σημείο, τις χτεσινές καταγγελίες για εξύβριση και ξυλοδαρμό υποψηφίου της παράταξης «Συμμαχία για τον Βόλο» μέσα στην επιχείρησή του το βράδυ του Σαββάτου, συνοδεία 30 μαυροφορεμένων ατόμων, χτες το βράδυ, στην πρώτη ομιλία του μετά την επανεκλογή του, εξαπέλυσε ομοφοβικούς χαρακτηρισμούς εις βάρος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ