Δευτέρα 9 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
2023 ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Η πρώτη εκτίμηση του αποτελέσματος και πώς κύλησε η εκλογική διαδικασία

Eurokinissi

Από την πρώτη εκτίμηση του αποτελέσματος των εκλογών που έκανε η Singular Logic στις 21.50 (ενσωμάτωση 37% στις Περιφέρειες και 27% στους δήμους) προκύπτουν τα εξής: Σε εφτά Περιφέρειες θα αναδειχθούν οι περιφερειάρχες από την πρώτη Κυριακή, σε τέσσερις Περιφέρειες το αποτέλεσμα θα κριθεί στον β' γύρο.

Στο όριο του σφάλματος βρίσκονται η Περιφέρεια ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και η Πελοπόννησος. Το όριο του σφάλματος που είναι 0,5% σημαίνει ότι μπορεί να εκλεγούν από την πρώτη Κυριακή ή μπορεί και όχι. Από τους έξι μεγάλους δήμους, οι τρεις «κρίθηκαν» από την πρώτη Κυριακή (Πειραιάς, Ηράκλειο και Λάρισα) ενώ δεύτερος γύρος θα γίνει σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα.

Η εκλογική διαδικασία σε γενικές γραμμές κύλησε ομαλά, με ορισμένα μόνο «παρατράγουδα», όπως αυτό στις Σοφάδες Καρδίτσας, όπου συνελήφθησαν τρία άτομα ύστερα από καταγγελία για δωροδοκία εκλογέα. Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, έως τις 5.30 χτες το απόγευμα το ποσοστό ανερχόταν στο 44,6%. Η συμμετοχή ανά Περιφέρεια διαμορφωνόταν εκείνη την ώρα ως εξής: Ανατ. Μακεδονία - Θράκη 45,8%, Κεντρική Μακεδονία 45%, Δυτική Μακεδονία 43,7%, Ηπειρο 49,3%, Θεσσαλία 49,5%, Ιόνια Νησιά 41,8%, Δυτική Ελλάδα 49,7%, Στερεά Ελλάδα 53,4%, Αττική 38,7%, Πελοπόννησος 45,1%, Βόρειο Αιγαίο 39,4%, Νότιο Αιγαίο 48,1% και Κρήτη 51,2%.

Σε πολλά εκλογικά κέντρα, καταγράφηκαν προσπάθειες να εμποδιστεί η παρουσία των αντιπροσώπων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στα εκλογικά κέντρα.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αθήνας κατήγγειλε την προσαγωγή εκλογικού της αντιπροσώπου έξω από εκλογικό κέντρο και ότι η αστυνομία, «προφανώς με παρότρυνση κάνει περιπολίες στα εκλογικά κέντρα του 7ου Διαμερίσματος, απαιτώντας ειδικά οι εκπρόσωποι της "Λαϊκής Συσπείρωσης" να μη μιλάνε με άνθρωπο».

Αντίστοιχη προσπάθεια εκφοβισμού κατήγγειλε και η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δάφνης - Υμηττού, «όπου ο αστυνομικός διευθυντής έχει φτάσει στο σημείο να μπαίνει στα σχολεία και να απειλεί υποψηφίους και εκλογικούς αντιπροσώπους». Σύλληψη υποψήφιου τοπικού συμβούλου της Λαϊκής «Συσπείρωσης» είχαμε και στον δήμο Καλαμάτας, καθώς και μιας γυναίκας που συνομιλούσε μαζί του.

Το απαράδεκτο περιστατικό κατήγγειλε ο Νίκος Κουτουμάνος, υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», αναφέροντας σωρεία περιστατικών με πρωταγωνιστές υποψηφίους της ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων, οι οποίοι επιχείρησαν την αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος.

Ενδεικτικά, σε τμήμα στην Αργολίδα, υποψήφιος πιάστηκε «στα πράσα» να κάνει διπλοψηφία, ενώ σε άλλο τμήμα του νομού σφραγισμένοι φάκελοι έφευγαν εκτός εκλογικού κέντρου. Στο Αργος τραμπούκισαν εκλογικούς αντιπροσώπους, στη Σπάρτη, σε εκλογικό τμήμα έδιναν μόνο τα ψηφοδέλτια του Τατούλη και του Πτωχού κ.ά. Σχετική καταγγελία έκανε και η ΤΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ.

Στο Περιστέρι τέλος, εκπρόσωποι του κοινού υποψηφίου ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ εξυπηρέτησαν ναζί ψηφοφόρο σε εκλογικό τμήμα!

Δηλωμένος φασίστας, φορώντας μπλούζα με το όνομα του φυλακισμένου ναζί εγκληματία Κασιδιάρη, πήγε στο τραπεζάκι της παράταξης του Παχατουρίδη, που στηρίχτηκε από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, και ζήτησε ψηφοδέλτιο, με τους εκπροσώπους της παράταξης όχι απλά να μην τον διώχνουν, αλλά να «σκίζονται» να τον εξυπηρετήσουν, σταυρώνοντας του και το ψηφοδέλτιο!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ