Δευτέρα 9 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
2023 ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Ελπιδοφόρο μήνυμα η ενίσχυση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε κάθε γωνιά της χώρας

ΑΤΤΙΚΗ

Μεγάλη αύξηση σε σχέση με το 2019 σημείωσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Περιφέρεια Αττικής με υποψήφιο περιφερειάρχη τον Γιάννη Πρωτούλη. Συγκεκριμένα, κατέγραφε 14,01% από 8,28% το 2019, δηλαδή 5,73 περισσότερες ποσοστιαίες μονάδες.

Ο συνδυασμός που στηρίζει το ΚΚΕ κατέλαβε την 3η θέση (από 4η στις περιφερειακές του 2019), την ίδια που κατέχει το Κόμμα και στις βουλευτικές εκλογές, επιβεβαιώνοντας τους δεσμούς με τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα των εργατογειτονιών και των συνοικιών της Αττικής. Μάλιστα, στις Περιφερειακές Ενότητες Δυτικού Τομέα και Κεντρικού Τομέα Αθηνών μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές η «Λαϊκή Συσπείρωση» ήταν 2η δύναμη.

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ

Ιδιαίτερα σημαντικό και ελπιδοφόρο είναι το αποτέλεσμα και στον δήμο της Αθήνας, τον μεγαλύτερο της χώρας. Εκεί η «Λαϊκή Συσπείρωση», με υποψήφιο δήμαρχο τον Νίκο Σοφιανό, κατέγραψε ποσοστό που άγγιξε το 13% (από 7,46% το 2019) και για κάτι λιγότερο από 1,5 μονάδα δεν εισήλθε στον β' γύρο.

Συνολικά στην Αττική αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τους δήμους που η «Λαϊκή Συσπείρωση» μπήκε στον β' γύρο (βλ. σελ. 4 - 5) αναδεικνύεται 2η δύναμη σε Περιστέρι, Γαλάτσι, Μοσχάτο - Ταύρο, ενώ στην Τοπική Κοινότητα Βαρνάβα του δήμου Μαραθώνος είναι 1η (75% ενσωμάτωση).


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Σημαντική ενίσχυση σε ψήφους και ποσοστά κατέγραψε η «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ήταν τρίτη δύναμη, με ποσοστό 8,04% (είχε 5,67% το 2019). Δεύτερη δύναμη αναδεικνυόταν στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης (Α' Εκλογική Περιφέρεια Θεσσαλονίκης) με ποσοστό 10,94%.

Επίσης, ήταν δεύτερη δύναμη στις εκλογές για την Περιφέρεια σε μια σειρά από δήμους, όπως Καλαμαριάς με 12,43%, Νεάπολης - Συκεών με 11,87%, Θεσσαλονίκης με 10,73%, Θέρμης με 10,01%, Κορδελιού - Ευόσμου με 9,25%, Δέλτα με 8,80% κ.ά.

Με δήλωσή του ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, σημείωσε: «Χαιρετίζουμε όσες και όσους στήριξαν το ψηφοδέλτιο της "Λαϊκής Συσπείρωσης", ιδιαίτερα αυτούς που το έκαναν για πρώτη φορά. Η σημαντική ενίσχυση της "Λαϊκής Συσπείρωσης" με την ανάδειξή μας σε τρίτη δύναμη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και σε δεύτερη δύναμη στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, δηλαδή στην Α' Θεσσαλονίκης, στέλνει ένα ελπιδοφόρο μήνυμα μέσα σε έναν κατά τα άλλα αρνητικό συσχετισμό.

Ενισχύεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης, αργά αλλά σταθερά, της κυρίαρχης αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο. Και ταυτόχρονα ένα ρεύμα διεκδίκησης για όλα όσα μας αξίζουν για ζωή και δουλειά με δικαιώματα, για σύγχρονες υποδομές σε όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Συνεχίζουμε δυναμικά! Εμείς οι εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι με τη "Λαϊκή Συσπείρωση" θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις στον αγώνα για μια καλύτερη ζωή».

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΑΛΛΟΙ ΔΗΜΟΙ

Σημαντική άνοδο 2,5% σε σχέση με το 2019 κατέγραφε η «Λαϊκή Συσπείρωση» δήμου Θεσσαλονίκης, με υποψήφιο δήμαρχο τον Βασίλη Τομπουλίδη, με 7,10% (στο 50% της ενσωμάτωσης) από 4,46% το 2019. Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα, ο Βασίλης Τομπουλίδης σημείωσε ότι «την επόμενη μέρα απέναντι στην αντιλαϊκή δημοτική αρχή, όποιος κι αν είναι ο επόμενος δήμαρχος, όπως δηλώναμε εξαρχής, αντιπολίτευση πραγματική θα κάνουν η "Λαϊκή Συσπείρωση", οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι και οι υποψήφιοί της συνολικά».

Ανοδο κατέγραφε η «Λαϊκή Συσπείρωση» και σε μια σειρά άλλους δήμους της Περιφέρειας, όπως στην περίπτωση του δήμου Αλεξάνδρειας Ημαθίας, όπου αναδείχθηκε δεύτερη με ποσοστό 20,72%, αλλά και σε μια σειρά δήμους της Δυτικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης: Στον δήμο Νεάπολης - Συκεών, δεύτερη δύναμη με ποσοστό 12,58% (είχε 5,82%). Δεύτερη δύναμη με ποσοστό 9,35% (είχε 6,15%) και στον δήμο Αμπελοκήπων Μενεμένης. Στον δήμο Κορδελιού - Ευόσμου 7,18% από 5,51%. Στον δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη 9,88% από 6,67%. Στον δήμο Θέρμης 9% από 6,92%. Στον δήμο Καλαμαριάς 7,44% από 6,95%, στον δήμο Δέλτα 6,84% από 5,89%, στον δήμο Παύλου Μελά 6,91% από 6,71% κ.α.

Τέλος, στην Πιερία, στον δήμο Δίου - Ολύμπου κατέγραφε 7,91% από 4,17%, με εκτίναξη του ποσοστού στη ΔΕ Λιτοχώρου, όπου αναδείχθηκε δεύτερη δύναμη με 22,09% από 9,37% το 2019.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Με φόντο τις μεγάλες καταστροφές από τις πλημμύρες, ο εργαζόμενος λαός της Θεσσαλίας ενίσχυσε σημαντικά τους συνδυασμούς της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και σε όλους τους δήμους της περιοχής. Εστειλε έτσι το μήνυμα ότι δεν δίνει συγχωροχάρτι με την ψήφο του στην κυβέρνηση της ΝΔ και στα άλλα κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα, στους εκλεκτούς τους στην Τοπική Διοίκηση, που η πολιτική τους οδήγησε στη σημερινή τραγωδία.

Εστειλε επίσης μήνυμα ενίσχυσης του αγώνα και της διεκδίκησης, για να υπάρξουν ουσιαστικά μέτρα στήριξης και προστασίας, για να μπορεί να ζει και να παράγει στον τόπο του. Σ' αυτόν τον αγώνα πρωτοστατούν όλες αυτές τις μέρες οι κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές, οι εκλεγμένοι και υποψήφιοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» σε δήμους και Περιφέρεια, κάτι που αναγνωρίστηκε από πλατιές λαϊκές μάζες.

Με ενσωμάτωση πάνω από 60%, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας η «Λαϊκή Συσπείρωση» συγκέντρωνε σχεδόν 12,7%, καταγράφοντας σημαντική άνοδο σε ψήφους και ποσοστό, τη μεγαλύτερη σε όλη την Ελλάδα, καθώς διπλασιάζει σχεδόν τα ποσοστά της (6,99% το 2019).

Σημαντική άνοδο σε ψήφους καταγράφεται και στην πόλη της Λάρισας, όπου είναι συγκεντρωμένη η πλειοψηφία των εργαζομένων και της νεολαίας του νομού, με ποσοστό σχεδόν 9,1% (από 6,23%). Επίσης, στην πόλη της Καρδίτσας, με ποσοστό υπερδιπλάσιο από το προηγούμενο (18% από 7,94%), και στην πόλη των Τρικάλων, με ποσοστό σχεδόν 14,5% (από 11,1%). Ανοδο σημειώνει και στην πόλη του Βόλου.

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

Σημαντική εκλογική ενίσχυση καταγράφει η «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ενώ ενισχυμένα βγαίνουν τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και σε αρκετούς δήμους της Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας.

Συγκεκριμένα και με την καταμέτρηση σε εξέλιξη, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Στερεάς Ελλάδας βρισκόταν σταθερά πάνω από το 9%, από 5,59% το 2019.

Η αύξηση αυτή καταγράφεται απ' άκρη σ' άκρη της Περιφέρειας. Στη Βοιωτία το ποσοστό της «Λαϊκής Συσπείρωσης» καταγράφεται πάνω από το 11% (6,97% το 2019). Πάνω από 8% είναι και το ποσοστό στην Εύβοια (από 5,6%). Μεγάλη είναι η αύξηση και στη Φθιώτιδα (από 4,65% το 2019, σταθερά πάνω από 9%). Αύξηση επίσης και στη Φωκίδα (8,5% από 6,69% το 2019) και στην Ευρυτανία (7,5% από 3,45% το 2019).

Χιλιάδες εργαζόμενοι, βιοπαλαιστές αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι, νέοι, συνταξιούχοι και γυναίκες της περιοχής έδωσαν και με την ψήφο τους δύναμη σε όσους στάθηκαν δίπλα τους στους αγώνες που αναπτύχθηκαν στη Στερεά Ελλάδα το προηγούμενο διάστημα, όπως στη ΛΑΡΚΟ, στη Βόρεια Εύβοια, στους πλημμυροπαθείς στον κάμπο της Λαμίας, στο Ληλάντιο, στους αγώνες για την ενίσχυση των νοσοκομείων, σε μικρούς και μεγάλους εργασιακούς χώρους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ποσοστά της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Στερεάς Ελλάδας στα χωριά γύρω από το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ ξεπερνούν το 20%. Υψηλά ποσοστά καταγράφει επίσης στον δήμο Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας (πάνω από 22%), στη Βόρεια Εύβοια, αλλά και σε μεγάλους δήμους, όπως στη Λιβαδειά (πάνω από 19%), στη Θήβα (πάνω από 17%) και στον δήμο Διστόμου - Αράχωβας (πάνω από 13%).

Συνολικά το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» λίγο πριν από την ολοκλήρωση της καταμέτρησης κατέγραφε ποσοστό πάνω από 10% σε 8 από τους 25 συνολικά δήμους της Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας.

ΚΡΗΤΗ

Μεγάλη άνοδος σημειώθηκε σε ψήφους και ποσοστά της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Κρήτης και σε αρκετούς δήμους του νησιού. Στην Περιφέρεια, με ενσωμάτωση στο 53,7% των εκλογικών τμημάτων, το ποσοστό της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ήταν 8,45%.

Ξεχωρίζει η άνοδος σε όλους τους δήμους των μεγάλων αστικών κέντρων και της Περιφέρειας. Στον δήμο Ηρακλείου το ποσοστό της «Λαϊκής Συσπείρωσης» έφτασε το 6,79% από 4,3% το 2019. Στον δήμο Χανίων υπήρξε πολύ μεγάλη άνοδος με υπερδιπλασιασμό του ποσοστού από τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, φτάνοντας στο 11% από 4,29%.

Αντίστοιχη αύξηση υπήρξε στον δήμο Ρεθύμνης με αύξηση του ποσοστού από 2,9% σε 6,91%. Εντυπωσιακή η άνοδος στον δήμο Σητείας με ποσοστό 22% από 2,20% και στη Δημοτική Ενότητα Αρχανών στον δήμο Αρχανών - Αστερουσίων, με το ποσοστό της «Λαϊκής Συσπείρωσης» να φτάνει το 20%. Σημαντική άνοδος υπήρξε στον δήμο Βιάννου με ποσοστό 15% και στον δήμο Ανωγείων με ποσοστό 12%. Τέλος, στον δήμο Πλατανιά του νομού Χανίων το ποσοστό της «Λαϊκής Συσπείρωσης έφτασε κοντά στο 13%.

ΘΑΣΟΣ

Πολύ μεγάλη αύξηση σε ποσοστά σημείωσαν τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στη Θάσο, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά τους ισχυρούς δεσμούς του νησιού με το ΚΚΕ. Συγκεκριμένα, το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον δήμο Θάσου, με επικεφαλής τον Νίκο Χρυσάφη, στο 37% της ενσωμάτωσης συγκέντρωνε 24,42% (από 9,92% στις δημοτικές του 2019), ενώ το ψηφοδέλτιό της στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, με επικεφαλής τον Διονύση Κλάδη, στο 40,63% της ενσωμάτωσης συγκέντρωνε 29,38% (από 14,10% στις περιφερειακές του 2019). Υπενθυμίζεται ότι στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Ιούνη, το ΚΚΕ κατέγραψε στη Θάσο ποσοστό 14,81%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ