ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Οχτώβρη 2023
Σελ. /24
ΙΣΡΑΗΛ - ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Ισοπεδώνει τη Γάζα και «θερίζει» αμάχους ο κατοχικός ισραηλινός στρατός

Μεγάλος κίνδυνος επέκτασης του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Ακατάπαυστα συνεχίστηκε χτες για πέμπτο 24ωρο το ανελέητο σφυροκόπημα από τον κατοχικό ισραηλινό στρατό στη Λωρίδα της Γάζας, πολλαπλασιάζοντας τον αριθμό των νεκρών και των θυμάτων, την ίδια ώρα που το ισραηλινό κράτος κλιμακώνει τον απάνθρωπο πλήρη αποκλεισμό των 2,4 εκατομμυρίων Παλαιστινίων της Γάζας, στερώντας τους το νερό, το ρεύμα, τα καύσιμα, τα φάρμακα και άλλα στοιχειώδη αγαθά.

Με αεροπορικούς βομβαρδισμούς, πυρά πυροβολικού και πολεμικών πλοίων, ο κατοχικός στρατός «εξαφανίζει» ολόκληρες συνοικίες από τον χάρτη - με διάφορους αναλυτές να επισημαίνουν ότι ανοίγουν «δρόμοι» για την προετοιμαζόμενη χερσαία εισβολή στη Γάζα.

Την ίδια ώρα, αυξάνεται ο κίνδυνος διάχυσης της σύγκρουσης ευρύτερα στη Μέση Ανατολή, με τη Χεζμπολάχ να επιβεβαιώνει τη ρίψη ρουκετών ως απάντηση σε ισραηλινά πυρά, αλλά και τη χρήση βομβών λευκού φωσφόρου από το Ισραήλ σε χωριά της λιβανέζικης μεθορίου, που προκάλεσαν τον τραυματισμό τριών αμάχων και ζημιές σε τουλάχιστον 10 σπίτια.

Οι νεκροί Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας από τις ισραηλινές επιδρομές ξεπέρασαν χτες τους 1.100 και οι τραυματίες τους 5.300.

Οι εκτοπισμένοι από 160.000 την Τρίτη το βράδυ έφθασαν χτες το μεσημέρι τους 250.000 αμάχους.

Το ίδιο διάστημα, το Ισραήλ ανακοινώνει ότι οι νεκροί Ισραηλινοί από την επίθεση της Χαμάς, τις εχθροπραξίες των πρώτων ημερών και τις ρουκέτες της Χαμάς που εξακολουθούν να πλήττουν κυρίως το νότιο και κεντρικό Ισραήλ, έφτασαν τους 1.200 (εκ των οποίων ανακοινώθηκε ότι οι 169 είναι στρατιώτες) και οι τραυματίες τους 2.500.

Χτες βράδυ, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν Αλ Κάσαμ (ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς) επιβεβαίωσαν την εκτόξευση ρουκέτας τύπου R-160 στη βόρεια ισραηλινή πόλη Χάιφα.

Λίγη ώρα πριν, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι έλαβε αναφορές για πιθανή διείσδυση από τον Λίβανο στον ισραηλινό εναέριο χώρο, με αποτέλεσμα να ηχούν παντού σειρήνες συναγερμού.

Η ισραηλινή πολιτική άμυνα (υπεύθυνη για την προστασία του πληθυσμού) από την πλευρά της έκανε λόγο για επίθεση «μεγάλης κλίμακας» στις περιοχές Τιβεριάδα και Μπέιτ Σεάν, κάτι που στη συνέχεια διαψεύστηκε.

Χωρίς ρεύμα, χωρίς καύσιμα, χωρίς μέρος που να μη φτάνουν οι βόμβες

Ο απάνθρωπος ισραηλινός αποκλεισμός στη Λωρίδα της Γάζας, με ορατή την απειλή χερσαίας επέμβασης, είχε χτες ως συνέπεια να ξεμείνει από καύσιμα ο μοναδικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Η λιγοστή ηλεκτροδότηση γίνεται πλέον μόνο με γεννήτριες, αλλά και αυτές είναι θέμα λίγου χρόνου να παύσουν να λειτουργούν, καθώς εξαντλούνται τα καύσιμα, ακόμα και στα νοσοκομεία, που αντιμετωπίζουν ήδη δραματική κατάσταση.

Γιατροί σε διεθνείς ΜΚΟ προειδοποιούν για την υγειονομική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας και απευθύνουν έκκληση για δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου αποστολής βοήθειας.

«Η κατάσταση είναι καταστροφική! Δεν πιστεύω ότι ο οποιοσδήποτε είναι ασφαλής στη Γάζα», δήλωσε χτες η Σάρα Σατό, υπεύθυνη του προγράμματος για την Παλαιστίνη στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (MSF). Η ίδια πρόσθεσε πως πλέον «η μεταφορά των ασθενών έχει μειωθεί με τον αποκλεισμό, την ένταση των βομβαρδισμών» και πως «διακυβεύεται η επιβίωση της ομάδας μας».

Μέσα σε εκατοντάδες κτίρια που ισοπεδώθηκαν από τα ισραηλινά αεροπλάνα, ήταν και το κέντρο της πόλης της Γάζας, η συνοικία αλ Ριμάλ, όπου είχαν την έδρα τους μεγάλα ξένα ΜΜΕ, διεθνείς οργανώσεις αρωγής, τηλεπικοινωνιακές εταιρείες, πανεπιστήμια, νοσοκομεία.

Μεταξύ των εκατοντάδων θυμάτων των βομβαρδισμών περιλαμβάνονται αρκετοί Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα ΜΜΕ.

Από το Σάββατο έως χτες σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά τουλάχιστον 11 εργαζόμενοι του ΟΗΕ στην υπηρεσία για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) και 30 μαθητές σχολείων του ΟΗΕ τα οποία βομβαρδίστηκαν.

Στο μεταξύ, αξιωματούχοι στην Αίγυπτο εντείνουν τις επαφές με αξιωματούχους του ΟΗΕ, σε μία προσπάθεια να ανοίξει ένας ανθρωπιστικός διάδρομος στα σύνορα Αιγύπτου - Γάζας, ώστε να ανεφοδιαστούν οι Παλαιστίνιοι με τα απαραίτητα.

Την ίδια ώρα, όμως, οι αιγυπτιακές αρχές παίρνουν μέτρα αποτροπής πιθανής μαζικής εισόδου Παλαιστινίων προσφύγων από το πέρασμα της Ράφα, το οποίο προχθές βομβαρδίστηκε από το Ισραήλ.

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Α. Φ. Σίσι χαρακτήρισε την κλιμάκωση της επίθεσης στη Γάζα «εξαιρετικά επικίνδυνη», προσθέτοντας ότι το Κάιρο επιδιώκει την εξεύρεση λύσης μέσω διαπραγμάτευσης σε συνεργασία με περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους. «Η Αίγυπτος δεν θα επιτρέψει το ζήτημα να διευθετηθεί εις βάρος άλλων», ανέφερε.

Ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ Σ. Σούκρι συναντήθηκε με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή Τορ Βένεσλαντ και τον επικεφαλής της UNRWA Φίλιπε Λατσαρίνι. Ο Σούκρι τόνισε πως «στηρίζει πλήρως τις υπηρεσίες του ΟΗΕ», προκειμένου να διασφαλιστεί «η άφιξη ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους της Γάζας» και προειδοποίησε για τις «επιπτώσεις της πολιτικής συλλογικής τιμωρίας που συνίσταται στο να λιμοκτονούν και να πολιορκούνται άμαχοι κατά παράβαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Νέες εχθροπραξίες στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου

Νέες εχθροπραξίες σημειώθηκαν χτες στη μεθόριο Ισραήλ - Λιβάνου, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τουλάχιστον τριών Λιβανέζων αμάχων και ζημιές σε χωριά στα λιβανέζικα σύνορα.

Η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε πως απάντησε με πυραύλους σε ισραηλινά πυρά αλλά και πως ο εχθρός εκτόξευσε και όλμους με φώσφορο. Ανέφερε επίσης πως τα δικά της αντίποινα προκάλεσαν μεγάλο αριθμό τραυματιών και απωλειών στην ισραηλινή πλευρά.

Στη συνέχεια εξέδωσε ανακοίνωση για την εμφάνιση του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «USS Gerald Ford» ανοικτά του βόρειου Ισραήλ, υποστηρίζοντας πως η εξέλιξη αντικατοπτρίζει «τον φόβο του Ισραήλ» και πως δεν φοβίζει την ίδια την οργάνωση.

Στηλίτευσε δε τον ρόλο των ΗΠΑ, αναφέροντας ότι οι ΗΠΑ είναι πλήρης εταίρος της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα. Κατέληξε υποστηρίζοντας πως η αποστολή του αμερικανικού αεροπλανοφόρου στην περιοχή δεν τρομάζει ούτε τον λαό του Λιβάνου, «ούτε τις οργανώσεις αντίστασης που είναι έτοιμες να πολεμήσουν μέχρι τη νίκη».

Διευρυμένη κυβέρνηση πολέμου στο Ισραήλ

Σε διευρυμένη ισραηλινή κυβέρνηση πολέμου συμμετέχει από χτες ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κόμματος Εθνική Ενότητα και πρώην υπουργός Αμυνας, Μπένι Γκαντς, υπό την πρωθυπουργία του Μπ. Νετανιάχου.

Ο Γκαντς επέβαλε μια σειρά όρους, συμπεριλαμβανόμενου ενός μικρού ολιγομελούς κέντρου που θα παίρνει τις καίριες αποφάσεις στον πόλεμο συμπεριλαμβανομένου του ίδιου, του Νετανιάχου και του υπουργού Αμυνας, Γ. Γκάλαντ. Ρόλο παρατηρητή σε αυτό το σχήμα παίρνουν ο πρώην γενικός επιτελάρχης του στρατού και βουλευτής του κόμματος του Γκαντς, Γκάντι Εϊσενκοτ, και ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων του Ισραήλ, Ρον Ντέρμερ.

Γκαντς και Νετανιάχου άφησαν ανοικτή την «πόρτα» αυτής της κυβέρνησης πολέμου στον πρώην πρωθυπουργό και επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Υπάρχει Μέλλον» Γ. Λαπίντ, ο οποίος ωστόσο έχει θέσει ως όρο την απομάκρυνση των ακροδεξιών υπουργών.

Νωρίτερα, ο ισραηλινός υπουργός Υγείας ανακοίνωσε πως δεν θα περιθάλπονται στα δημόσια νοσοκομεία του Ισραήλ οι τραυματίες ένοπλοι Παλαιστίνιοι, αλλά μόνο σε νοσοκομεία του στρατού και των φυλακών, για να μείνουν στα δημόσια νοσοκομεία μόνο οι τραυματίες Ισραηλινοί.

Σε ένα τέτοιο έδαφος, ορδές δεκάδων Ισραηλινών εθνικιστών εισέβαλαν χτες στο νοσοκομείο Shiba Tel Hashomer και έφτυναν ή εκφόβιζαν τους υγειονομικούς, κατηγορώντας τους πως παρείχαν υπηρεσίες περίθαλψης σε «τρομοκράτες της Χαμάς».


Διαδηλώσεις αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό

ΠΣΟ: Μέρα Δράσης υπέρ της Παλαιστίνης αύριο Παρασκευή

ΓΑΛΛΙΑ
ΓΑΛΛΙΑ
Την αλληλεγγύη τους στον Παλαιστινιακό λαό εκφράζουν σωματεία και άλλοι μαζικοί φορείς με διαδηλώσεις σε πολλές χώρες, κόντρα και σε αυταρχικές αποφάσεις απαγόρευσης που εκδίδουν η αστυνομία και κρατικές αρχές σε χώρες της ΕΕ, όπως η Γαλλία και η Γερμανία.

Στη Γαλλία, δυναμική κινητοποίηση αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης διοργάνωσαν προχτές τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο Εργατικό Κέντρο Μασσαλίας (CGT 13). Με την κινητοποίηση, που πραγματοποιήθηκε παρά την προσπάθεια απαγόρευσης από την αστυνομία, τα συνδικάτα απαίτησαν ειρήνη για τους λαούς της Μέσης Ανατολής, να σταματήσει το ισραηλινό κράτος την πολιτική απαρτχάιντ και την ασφυκτική πολιορκία στη Λωρίδα της Γάζας. Διαδηλωτές στα πλακάτ τους έγραφαν συνθήματα όπως «Είμαστε όλοι η αντίσταση των Παλαιστινίων!».

Διάφορες εκδηλώσεις συμπαράστασης οργανώθηκαν και στις ΗΠΑ, σε Σικάγο, Φιλαδέλφεια και μπροστά από τον Λευκό Οίκο. Στο Εντμοντον του Καναδά υψώθηκαν πλακάτ με συνθήματα όπως «Οι Παλαιστίνιοι έχουν δικαίωμα να αντισταθούν στην κατοχή».

Διαδήλωση αλληλεγγύης έγινε και στη Βρετανία, στο Μάντσεστερ. Στο Σέφιλντ, το Δημοτικό Συμβούλιο ακολουθώντας εντολές της βρετανικής κυβέρνησης ύψωσε την ισραηλινή σημαία, την ώρα που μαίνονται οι δολοφονικοί ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Γάζα. Ενας διαδηλωτής ανέβηκε στο κτίριο και την αντικατέστησε με αυτήν της Παλαιστίνης.

ΚΑΝΑΔΑΣ
ΚΑΝΑΔΑΣ
Στη Γερμανία, στο Βερολίνο, ακούστηκε δυνατά το σύνθημα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη», παρότι η αστυνομία εκδίδει απαγορεύσεις διαδηλώσεων αλληλεγγύης στους Παλαιστινίους, ισχυριζόμενη ότι αποτελούν «απειλή για τη δημόσια ασφάλεια και τάξη». Στον αντίποδα, κανένα κάλεσμα σε εκδήλωση στήριξης του κατοχικού ισραηλινού κράτους δεν ερμηνεύτηκε ως απειλή για τη δημόσια τάξη, ούτε και απαγορεύτηκε...

Αλλά και στην Αυστρία η αστυνομία απαγόρευσε την προγραμματισμένη για χθες συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, επίσης επικαλούμενη «κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια»...

Μέρα Δράσης από το Ευρωπαϊκό Γραφείο της ΠΣΟ

Να μετατραπεί η αυριανή μέρα, Παρασκευή 13 Οκτώβρη, σε Μέρα Δράσης των συνδικάτων της Ευρώπης, για να εκφραστεί η αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη, καλεί το Ευρωπαϊκό Γραφείο της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας.

Σε σχετική ανακοίνωση καλεί «τα συνδικάτα της Ευρώπης σε δράσεις αλληλεγγύης με τον λαό της Παλαιστίνης, ενάντια στην ισραηλινή βαρβαρότητα και κατοχή. Στις 13 Οκτώβρη αγωνιστικά συνδικάτα της Ευρώπης κλιμακώνουν σειρά δράσεων και κινητοποιήσεων στήριξης του δίκαιου αγώνα των Παλαιστινίων για Παλαιστίνη ελεύθερη και ανεξάρτητη, στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».


Η αφίσα της ΠΣΟ για τη Μέρα Δράσης
Η αφίσα της ΠΣΟ για τη Μέρα Δράσης

ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΤΙΚΟ ΜΠΑΡΑΖ ΜΕ FAKE NEWS
Επιχείρηση στράτευσης του λαού με τα νέα εγκλήματα του κατοχικού κράτους

Η προσπάθεια των επιτελείων του συστήματος να «ξεπλύνουν» το έγκλημα της κατοχής της Παλαιστίνης και ακόμα περισσότερο να στρατεύσουν τον λαό με το ισραηλινό κατοχικό κράτος, την ώρα που κλιμακώνει με νέα εγκλήματα πολέμου τη σφαγή των Παλαιστινίων, με τη στήριξη ΗΠΑ - ΕΕ, δεν θα μπορούσε παρά να συνοδεύεται από ένα καλά επεξεργασμένο προπαγανδιστικό μπαράζ, με «κορωνίδα» και αυτήν τη φορά τα «απαραίτητα» fake news.

Από την πρώτη στιγμή της νέας όξυνσης των συγκρούσεων, αστικά ΜΜΕ της χώρας μας, κανάλια και ιστοσελίδες, αναπαράγουν «αμάσητα», χωρίς καμία διασταύρωση, έναν καταιγισμό από βίντεο, «πληροφορίες» και «προσωπικές ιστορίες» που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, σε ισραηλινά και ευρωατλαντικά επιτελεία, εμφανίζοντας τη «βαρβαρότητα των Παλαιστίνιων τρομοκρατών» εναντίον αμάχων.

Οπως και στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, βέβαια, τα πρώτα fake news αποκαλύπτονται ελάχιστα 24ωρα μετά τη μετάδοσή τους και έπεται συνέχεια...

Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα:

  • Ενα βίντεο που έκανε τον γύρο του διαδικτύου και αναπαράχθηκε και εδώ στην Ελλάδα, έδειχνε παιδιά μέσα σε κλουβιά, που υποτίθεται ότι ήταν ισραηλινών οικογενειών και είχαν αιχμαλωτιστεί από τη «Χαμάς». Τελικά, αποδείχθηκε ότι ήταν μια ...κλασική περίπτωση fake news. Τα σενάρια για την πραγματική προέλευση του βίντεο είναι πολλά, το σίγουρο όμως είναι ότι ανέβηκε στο διαδίκτυο και στο TikTok πριν από τις 7 Οκτώβρη, οπότε και ξεκίνησε η επίθεση της «Χαμάς».
  • Ο λογαριασμός @Israel στην πλατφόρμα X, που είναι ο επίσημος λογαριασμός του ισραηλινού κράτους, ανάρτησε την Τρίτη ένα βίντεο με «ρεπορτάζ» του καναλιού «i24» από το ισραηλινό κιμπούτζ Κφαρ Αζά, σύμφωνα με το οποίο «τουλάχιστον 40 μωρά δολοφονήθηκαν» από την επίθεση της «Χαμάς» τα ξημερώματα του Σαββάτου, με την δημοσιογράφο μάλιστα να μεταδίδει ότι οι ένοπλοι της «Χαμάς» «αποκεφάλισαν βρέφη». Η είδηση μεταδιδόταν σε ελληνικά ΜΜΕ και χτες, Τετάρτη. Ηδη από το βράδυ της Τρίτης, ωστόσο, το τουρκικό πρακτορείο «Anandolu» μετέδωσε ότι επικοινώνησε τηλεφωνικά με εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού και ρώτησε γι' αυτούς τους ισχυρισμούς, παίρνοντας την απάντηση ότι «είδαμε τα νέα, αλλά δεν έχουμε λεπτομέρειες ή επιβεβαίωση για αυτό»... Η ίδια η Ισραηλινή δημοσιογράφος υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση, «διευκρινίζοντας» σε ανάρτησή της στο X ότι η πληροφορία δεν είχε προέλθει από δική της έρευνα/αυτοψία, αλλά από «Ισραηλινούς στρατιώτες». Αργότερα χτες, και το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε τη δήλωση εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ ότι το υπουργείο δεν είναι σε θέση «σε αυτό το στάδιο» να επιβεβαιώσει ότι «40 μωρά δολοφονήθηκαν» στο κιμπούτζ Κφαρ Αζά...
  • Εδώ και μέρες, πολλά ΜΜΕ και στη χώρα μας μετέδιδαν πλήθος «ρεπορτάζ» για τη «δολοφονία» της Σάνι Λουκ, μιας Γερμανοεβραίας κοπέλας η οποία, όπως μεταδόθηκε, συμμετείχε σε μουσικό φεστιβάλ κοντά στη Λωρίδα της Γάζας που δέχθηκε την επίθεση της «Χαμάς». Ωστόσο η ίδια η μητέρα της νεαρής κοπέλας δήλωσε χτες ότι έλαβε μήνυμα που αλλάζει τα δεδομένα. «Τώρα έχουμε στοιχεία ότι η Σάνι είναι ζωντανή, αλλά έχει σοβαρό τραύμα στο κεφάλι και βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Κάθε λεπτό είναι κρίσιμο», δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα «Bild» η μητέρα της, Ricarda. Αργότερα μάλιστα μεταδόθηκε ότι η νεαρή κοπέλα - τη «δολοφονία» της οποίας έσπευσαν να προδικάσουν τα περισσότερα ΜΜΕ - νοσηλεύεται βαριά τραυματισμένη, σε νοσοκομείο στη Γάζα...

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στέλνουν όπλα και αεροπλανοφόρα, προετοιμάζονται για ενδεχόμενη διάχυση της σύγκρουσης

Ισραηλινά τανκς κοντά στα σύνορα με τη Γάζα

Copyright 2023 The Associated

Ισραηλινά τανκς κοντά στα σύνορα με τη Γάζα
Την ώρα που κλιμακώνονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας και προετοιμάζεται χερσαία εισβολή, οι ΗΠΑ και ΝΑΤΟικοί σύμμαχοί τους αυξάνουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή και προωθούν σχέδια για παραπέρα εξοπλισμό του Ισραήλ, εντείνοντας προετοιμασίες για ενδεχόμενη διάχυση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

«Σημαντικό μήνυμα είναι ότι κάθε χώρα ή οργάνωση εχθρική απέναντι στο Ισραήλ δεν πρέπει να προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει την κατάσταση που βλέπουμε τώρα. Και βλέπουμε παράλληλα ότι π.χ. οι ΗΠΑ έχουν αυξήσει τη στρατιωτική παρουσία τους στην περιοχή, για να σταλεί και ένα μήνυμα αποτροπής της κλιμάκωσης της σύγκρουσης», ανέφερε χτες το βράδυ ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την πρώτη μέρα της Συνόδου των υπουργών Αμυνας της λυκοσυμμαχίας. Ταυτόχρονα, επανέλαβε προκλητικά ότι «το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του από τέτοιου είδους τρομοκρατικές επιθέσεις».

Μήνυμα προς το Ιράν «να είναι προσεκτικό» έστειλε χθες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σε νέες δηλώσεις του. Απευθυνόμενος στους ηγέτες της εβραϊκής κοινότητας στις ΗΠΑ, είπε ότι η ανάπτυξη στρατιωτικών πλοίων και αεροσκαφών από τις ΗΠΑ πιο κοντά στο Ισραήλ θα πρέπει να θεωρηθεί μήνυμα προς το Ιράν «να είναι προσεκτικό».

Επίσης χθες, για τέταρτη μέρα ο Μπάιντεν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου, λέγοντας σε δημοσιογράφους: «Ας είμαστε ξεκάθαροι, δεν υπάρχει δικαιολογία για τρομοκρατία. Καμία δικαιολογία». Στη συνέχεια είπε ότι θα πυκνώσει τις συναντήσεις και διαβουλεύσεις «όλη τη μέρα και πέραν αυτής».

Ο δε Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, δήλωσε χτες ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στα σύνορα Λιβάνου - Ισραήλ και ότι θα ήθελαν να αποφευχθεί η διεύρυνση της σύγκρουσης. «Εχουμε δει ρουκέτες να εκτοξεύονται από τον νότιο Λίβανο προς το βόρειο Ισραήλ. Προφανώς παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία. Δεν θέλουμε να δούμε αυτήν τη σύγκρουση να διευρύνεται», είπε στο MSNBC.

Σε αυτό το φόντο, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν αναχώρησε εκτάκτως για το Ισραήλ και την Ιορδανία, επιδιώκοντας ρόλο υποτιθέμενης «αποκλιμάκωσης», ενώ ανοιχτά του βόρειου Ισραήλ βρίσκεται ήδη το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Gerald Ford» και αναμένονται κι άλλες θαλάσσιες και εναέριες ενισχύσεις, μεταξύ των οποίων και βομβαρδιστικά Β-52.

Στην ευρύτερη περιοχή μάλιστα αναμένεται και δεύτερο αμερικανικό αεροπλανοφόρο, που είχε προγραμματιστεί να φτάσει στη Μέση Ανατολή πριν την ανάφλεξη σε Γάζα και Ισραήλ. Σύμφωνα με τη «Wall Street Journal» πρόκειται για το «USS Dwight D. Eisenhower», που συνοδεύεται από άλλα πολεμικά πλοία και αναμένεται να φτάσει στην περιοχή σε δυο βδομάδες.

Σύμφωνα με νέες δηλώσεις που έκανε χτες το βράδυ ο Κίρμπι, το «USS Dwight D. Eisenhower» μπορεί - εφόσον χρειαστεί - να πάει στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου βρίσκεται ήδη το «Gerald Ford».

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση Μπάιντεν για την ώρα διαψεύδει τον όποιο ρόλο του Ιράν στη νέα σύγκρουση σε Γάζα και Ισραήλ. Ανώνυμος Αμερικανός αξιωματούχος υποστήριξε χτες πως το Ιράν πιθανότατα γνώριζε ότι η παλαιστινιακή οργάνωση «Χαμάς» είχε σχεδιάσει «επιχειρήσεις κατά του Ισραήλ», αλλά η Ουάσιγκτον μέχρι στιγμής δεν έχει πληροφορίες ότι η Τεχεράνη διηύθυνε ή ενορχήστρωσε την επίθεση των ενόπλων της «Χαμάς». Πρόσθεσε δε ότι οι ΗΠΑ θα εξετάσουν πρόσθετες πληροφορίες, μεταξύ τους και το «κατά πόσον υπήρχαν τουλάχιστον κάποιοι εντός του συστήματός τους που είτε είχαν μια σαφέστερη αίσθηση του τι ερχόταν, είτε συνέβαλαν ακόμα και σε πτυχές του σχεδιασμού». Ωστόσο ο αξιωματούχος δήλωσε στο «Reuters» ότι είναι πρόωρο να εξαχθούν τελικά συμπεράσματα.

Επίσης, ρεπορτάζ των «New York Times», επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους, αναφέρει ότι οι ΗΠΑ έχουν συλλέξει πληροφορίες που δείχνουν ότι σημαντικοί Ιρανοί ηγέτες αιφνιδιάστηκαν από τις πρωτοφανείς επιθέσεις της «Χαμάς» στο Ισραήλ.

Στο Ισραήλ είναι από χτες για διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση Νετανιάχου και ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Τζέιμς Κλέβερλι. «Ο υπουργός Εξωτερικών έφτασε στο Ισραήλ για να επιδείξει την ακλόνητη αλληλεγγύη του Ηνωμένου Βασιλείου προς τον ισραηλινό λαό έπειτα από τις τρομοκρατικές ενέργειες της "Χαμάς"», ανέφερε το βρετανικό υπουργείο.

Αυξάνονται οι προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο γενίκευσης του πολέμου

Οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου συνεδρίασαν χθες εκτάκτως στο Κάιρο, καλώντας Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους σε άμεση κατάπαυση πυρός, προειδοποιώντας για τους σοβαρούς κινδύνους διάχυσης της σύγκρουσης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Ο γγ του Συνδέσμου, Αμπούλ Γκάιτ, είπε πως κανείς δεν θέλει μία τέτοια κλιμάκωση και πως ο ίδιος καταδικάζει κάθε πράξη βίας κατά αμάχων.

Την ίδια ώρα ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Α. Φ. Σίσι συνάντησε τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών, Αντ. Ταγιάνι, λέγοντάς του πως είναι βαριές οι επιπτώσεις από τη σύγκρουση σε Γάζα και Ισραήλ και σε επίπεδο ασφαλείας και σε επίπεδο ανθρωπιστικό. Διαβεβαίωσε πως η κυβέρνησή του εντείνει όλες τις προσπάθειες για «περιορισμό της κατάστασης».

Νωρίτερα, ο Κινέζος ειδικός απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή Τζάι Ζουν είχε επικοινωνία με Αιγύπτιους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων, ο Ουσάμα Χεντρ, διευθυντής της υπηρεσίας Παλαιστινιακών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου, που ορίσθηκε τον Αύγουστο πρεσβευτής στο Ισραήλ. Ο Κινέζος αξιωματούχος επιβεβαίωσε πως επιδιώκει συνεργασία με το Κάιρο για την αναζήτηση λύσης στον πόλεμο.

Στο Αμάν, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β' δήλωσε ότι καμία ειρήνη δεν είναι δυνατή στη Μέση Ανατολή χωρίς την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο Ισραήλ.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν από την άλλη, μιλώντας σε Φόρουμ Ενέργειας στη Μόσχα, στηλίτευσε ξανά την αποτυχία της πολιτικής των ΗΠΑ στο Παλαιστινιακό, τονίζοντας πως προωθούσαν ένα σχέδιο για την «υλική βελτίωση» της κατάστασης των Παλαιστινίων αδιαφορώντας για τον διακαή πόθο του παλαιστινιακού λαού για ανεξάρτητο κράτος.

Ο Πρόεδρος Πούτιν κάλεσε στη συνέχεια σε διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, θεωρώντας αυτό «απαραίτητο» για να αποφευχθεί μια «επέκταση της σύγκρουσης», η οποία θα έχει συνέπειες σε όλο τον κόσμο. «Είναι απαραίτητο να εργαστούμε για τη διπλωματία παρά για τη στρατιωτική πτυχή και να αναζητήσουμε λύσεις προκειμένου να σταματήσουν οι μάχες, και το συντομότερο δυνατό», δήλωσε. Ζήτησε άμεση επιστροφή στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, η οποία «πρέπει να είναι αποδεκτή από όλα τα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των Παλαιστινίων». Εκτίμησε επίσης ότι πρέπει «να αποφευχθεί η επέκταση της σύγκρουσης πάση θυσία, γιατί αν συμβεί αυτό, θα έχει συνέπειες στη διεθνή κατάσταση και όχι μόνο στην περιοχή».

Υπενθύμισε ότι η Ρωσία, που είναι μέλος του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή μαζί με τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τον ΟΗΕ - το οποίο συγκροτήθηκε για να έχει μεσολαβητικό ρόλο - θα μπορούσε «να έχει τη δική της συμβολή σε αυτή τη διαδικασία διευθέτησης». Εκρινε ωστόσο ότι η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή, που είναι «δύσκολο να βοηθηθεί η διαδικασία διευθέτησης».

Παρατηρήσεις για «δυσανάλογη απάντηση» του Ισραήλ

Στην Τουρκία, ο Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν αποδοκίμασε το Ισραήλ, λέγοντας πως «δεν πρέπει να ξεχνά πως, αν συμπεριφέρεται ως οργάνωση μάλλον παρά ως κράτος, θα καταλήξει να αντιμετωπίζεται ως τέτοια». «Να βομβαρδίζεις κοινότητες αμάχων, να σκοτώνεις αμάχους, να εμποδίζεις την ανθρωπιστική βοήθεια και να προσπαθείς να τα παρουσιάζεις αυτά ως κατορθώματα, δεν μπορεί να είναι παρά αντίδραση μιας οργάνωσης και όχι ενός κράτους», επέμεινε.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ προειδοποίησε την ισραηλινή κυβέρνηση ότι η διεθνής αλληλεγγύη στο εβραϊκό κράτος μετά τις επιθέσεις της Χαμάς μπορεί να «εξανεμιστεί» αν η ισραηλινή απάντηση στη Λωρίδα της Γάζας είναι δυσανάλογη. «Η θέση της Ιρλανδίας είναι πολύ ξεκάθαρη σε αυτό - το Ισραήλ είναι μια δημοκρατική χώρα, είναι ένα κυρίαρχο κράτος, είναι ένα κράτος με διεθνή αναγνώριση, έχει δικαίωμα να υπάρχει», τόνισε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, προσθέτοντας: «Λέμε πολύ ξεκάθαρα στην ισραηλινή κυβέρνηση ότι ενώ υπάρχει αυτή τη στιγμή ισχυρή αλληλεγγύη από τις ΗΠΑ, από ευρωπαϊκές χώρες προς το Ισραήλ, αυτή η αλληλεγγύη μπορεί να εξανεμιστεί, και πιστεύω ότι θα εξανεμιστεί, αν η απάντηση του Ισραήλ στη Γάζα είναι δυσανάλογη, ιδιαίτερα αν στοχεύει αμάχους».

Στο Παρίσι ο Γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος Ολ. Βεράν είπε πως η χώρα του τάσσεται κατά της κλιμάκωσης της βίας στη Μέση Ανατολή, απευθύνοντας ταυτόχρονα έκκληση για την πολιτική επίλυση της σύρραξης και για την επίτευξη σταθερής ειρήνης. Ο Βεράν δήλωσε τέλος ότι θα πρέπει να αποφευχθεί η εισαγωγή της σύγκρουσης στο γαλλικό έδαφος, επισημαίνοντας ωστόσο ότι τοποθετήσεις που συγχωρούν τη βία καταλήγουν στο να προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερη βία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ