Πέμπτη 12 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στέλνουν όπλα και αεροπλανοφόρα, προετοιμάζονται για ενδεχόμενη διάχυση της σύγκρουσης

Ισραηλινά τανκς κοντά στα σύνορα με τη Γάζα

Copyright 2023 The Associated

Ισραηλινά τανκς κοντά στα σύνορα με τη Γάζα
Την ώρα που κλιμακώνονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας και προετοιμάζεται χερσαία εισβολή, οι ΗΠΑ και ΝΑΤΟικοί σύμμαχοί τους αυξάνουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή και προωθούν σχέδια για παραπέρα εξοπλισμό του Ισραήλ, εντείνοντας προετοιμασίες για ενδεχόμενη διάχυση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

«Σημαντικό μήνυμα είναι ότι κάθε χώρα ή οργάνωση εχθρική απέναντι στο Ισραήλ δεν πρέπει να προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει την κατάσταση που βλέπουμε τώρα. Και βλέπουμε παράλληλα ότι π.χ. οι ΗΠΑ έχουν αυξήσει τη στρατιωτική παρουσία τους στην περιοχή, για να σταλεί και ένα μήνυμα αποτροπής της κλιμάκωσης της σύγκρουσης», ανέφερε χτες το βράδυ ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την πρώτη μέρα της Συνόδου των υπουργών Αμυνας της λυκοσυμμαχίας. Ταυτόχρονα, επανέλαβε προκλητικά ότι «το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του από τέτοιου είδους τρομοκρατικές επιθέσεις».

Μήνυμα προς το Ιράν «να είναι προσεκτικό» έστειλε χθες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σε νέες δηλώσεις του. Απευθυνόμενος στους ηγέτες της εβραϊκής κοινότητας στις ΗΠΑ, είπε ότι η ανάπτυξη στρατιωτικών πλοίων και αεροσκαφών από τις ΗΠΑ πιο κοντά στο Ισραήλ θα πρέπει να θεωρηθεί μήνυμα προς το Ιράν «να είναι προσεκτικό».

Επίσης χθες, για τέταρτη μέρα ο Μπάιντεν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου, λέγοντας σε δημοσιογράφους: «Ας είμαστε ξεκάθαροι, δεν υπάρχει δικαιολογία για τρομοκρατία. Καμία δικαιολογία». Στη συνέχεια είπε ότι θα πυκνώσει τις συναντήσεις και διαβουλεύσεις «όλη τη μέρα και πέραν αυτής».

Ο δε Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, δήλωσε χτες ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στα σύνορα Λιβάνου - Ισραήλ και ότι θα ήθελαν να αποφευχθεί η διεύρυνση της σύγκρουσης. «Εχουμε δει ρουκέτες να εκτοξεύονται από τον νότιο Λίβανο προς το βόρειο Ισραήλ. Προφανώς παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία. Δεν θέλουμε να δούμε αυτήν τη σύγκρουση να διευρύνεται», είπε στο MSNBC.

Σε αυτό το φόντο, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν αναχώρησε εκτάκτως για το Ισραήλ και την Ιορδανία, επιδιώκοντας ρόλο υποτιθέμενης «αποκλιμάκωσης», ενώ ανοιχτά του βόρειου Ισραήλ βρίσκεται ήδη το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Gerald Ford» και αναμένονται κι άλλες θαλάσσιες και εναέριες ενισχύσεις, μεταξύ των οποίων και βομβαρδιστικά Β-52.

Στην ευρύτερη περιοχή μάλιστα αναμένεται και δεύτερο αμερικανικό αεροπλανοφόρο, που είχε προγραμματιστεί να φτάσει στη Μέση Ανατολή πριν την ανάφλεξη σε Γάζα και Ισραήλ. Σύμφωνα με τη «Wall Street Journal» πρόκειται για το «USS Dwight D. Eisenhower», που συνοδεύεται από άλλα πολεμικά πλοία και αναμένεται να φτάσει στην περιοχή σε δυο βδομάδες.

Σύμφωνα με νέες δηλώσεις που έκανε χτες το βράδυ ο Κίρμπι, το «USS Dwight D. Eisenhower» μπορεί - εφόσον χρειαστεί - να πάει στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου βρίσκεται ήδη το «Gerald Ford».

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση Μπάιντεν για την ώρα διαψεύδει τον όποιο ρόλο του Ιράν στη νέα σύγκρουση σε Γάζα και Ισραήλ. Ανώνυμος Αμερικανός αξιωματούχος υποστήριξε χτες πως το Ιράν πιθανότατα γνώριζε ότι η παλαιστινιακή οργάνωση «Χαμάς» είχε σχεδιάσει «επιχειρήσεις κατά του Ισραήλ», αλλά η Ουάσιγκτον μέχρι στιγμής δεν έχει πληροφορίες ότι η Τεχεράνη διηύθυνε ή ενορχήστρωσε την επίθεση των ενόπλων της «Χαμάς». Πρόσθεσε δε ότι οι ΗΠΑ θα εξετάσουν πρόσθετες πληροφορίες, μεταξύ τους και το «κατά πόσον υπήρχαν τουλάχιστον κάποιοι εντός του συστήματός τους που είτε είχαν μια σαφέστερη αίσθηση του τι ερχόταν, είτε συνέβαλαν ακόμα και σε πτυχές του σχεδιασμού». Ωστόσο ο αξιωματούχος δήλωσε στο «Reuters» ότι είναι πρόωρο να εξαχθούν τελικά συμπεράσματα.

Επίσης, ρεπορτάζ των «New York Times», επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους, αναφέρει ότι οι ΗΠΑ έχουν συλλέξει πληροφορίες που δείχνουν ότι σημαντικοί Ιρανοί ηγέτες αιφνιδιάστηκαν από τις πρωτοφανείς επιθέσεις της «Χαμάς» στο Ισραήλ.

Στο Ισραήλ είναι από χτες για διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση Νετανιάχου και ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Τζέιμς Κλέβερλι. «Ο υπουργός Εξωτερικών έφτασε στο Ισραήλ για να επιδείξει την ακλόνητη αλληλεγγύη του Ηνωμένου Βασιλείου προς τον ισραηλινό λαό έπειτα από τις τρομοκρατικές ενέργειες της "Χαμάς"», ανέφερε το βρετανικό υπουργείο.

Αυξάνονται οι προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο γενίκευσης του πολέμου

Οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου συνεδρίασαν χθες εκτάκτως στο Κάιρο, καλώντας Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους σε άμεση κατάπαυση πυρός, προειδοποιώντας για τους σοβαρούς κινδύνους διάχυσης της σύγκρουσης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Ο γγ του Συνδέσμου, Αμπούλ Γκάιτ, είπε πως κανείς δεν θέλει μία τέτοια κλιμάκωση και πως ο ίδιος καταδικάζει κάθε πράξη βίας κατά αμάχων.

Την ίδια ώρα ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Α. Φ. Σίσι συνάντησε τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών, Αντ. Ταγιάνι, λέγοντάς του πως είναι βαριές οι επιπτώσεις από τη σύγκρουση σε Γάζα και Ισραήλ και σε επίπεδο ασφαλείας και σε επίπεδο ανθρωπιστικό. Διαβεβαίωσε πως η κυβέρνησή του εντείνει όλες τις προσπάθειες για «περιορισμό της κατάστασης».

Νωρίτερα, ο Κινέζος ειδικός απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή Τζάι Ζουν είχε επικοινωνία με Αιγύπτιους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων, ο Ουσάμα Χεντρ, διευθυντής της υπηρεσίας Παλαιστινιακών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου, που ορίσθηκε τον Αύγουστο πρεσβευτής στο Ισραήλ. Ο Κινέζος αξιωματούχος επιβεβαίωσε πως επιδιώκει συνεργασία με το Κάιρο για την αναζήτηση λύσης στον πόλεμο.

Στο Αμάν, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β' δήλωσε ότι καμία ειρήνη δεν είναι δυνατή στη Μέση Ανατολή χωρίς την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο Ισραήλ.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν από την άλλη, μιλώντας σε Φόρουμ Ενέργειας στη Μόσχα, στηλίτευσε ξανά την αποτυχία της πολιτικής των ΗΠΑ στο Παλαιστινιακό, τονίζοντας πως προωθούσαν ένα σχέδιο για την «υλική βελτίωση» της κατάστασης των Παλαιστινίων αδιαφορώντας για τον διακαή πόθο του παλαιστινιακού λαού για ανεξάρτητο κράτος.

Ο Πρόεδρος Πούτιν κάλεσε στη συνέχεια σε διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, θεωρώντας αυτό «απαραίτητο» για να αποφευχθεί μια «επέκταση της σύγκρουσης», η οποία θα έχει συνέπειες σε όλο τον κόσμο. «Είναι απαραίτητο να εργαστούμε για τη διπλωματία παρά για τη στρατιωτική πτυχή και να αναζητήσουμε λύσεις προκειμένου να σταματήσουν οι μάχες, και το συντομότερο δυνατό», δήλωσε. Ζήτησε άμεση επιστροφή στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, η οποία «πρέπει να είναι αποδεκτή από όλα τα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των Παλαιστινίων». Εκτίμησε επίσης ότι πρέπει «να αποφευχθεί η επέκταση της σύγκρουσης πάση θυσία, γιατί αν συμβεί αυτό, θα έχει συνέπειες στη διεθνή κατάσταση και όχι μόνο στην περιοχή».

Υπενθύμισε ότι η Ρωσία, που είναι μέλος του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή μαζί με τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τον ΟΗΕ - το οποίο συγκροτήθηκε για να έχει μεσολαβητικό ρόλο - θα μπορούσε «να έχει τη δική της συμβολή σε αυτή τη διαδικασία διευθέτησης». Εκρινε ωστόσο ότι η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή, που είναι «δύσκολο να βοηθηθεί η διαδικασία διευθέτησης».

Παρατηρήσεις για «δυσανάλογη απάντηση» του Ισραήλ

Στην Τουρκία, ο Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν αποδοκίμασε το Ισραήλ, λέγοντας πως «δεν πρέπει να ξεχνά πως, αν συμπεριφέρεται ως οργάνωση μάλλον παρά ως κράτος, θα καταλήξει να αντιμετωπίζεται ως τέτοια». «Να βομβαρδίζεις κοινότητες αμάχων, να σκοτώνεις αμάχους, να εμποδίζεις την ανθρωπιστική βοήθεια και να προσπαθείς να τα παρουσιάζεις αυτά ως κατορθώματα, δεν μπορεί να είναι παρά αντίδραση μιας οργάνωσης και όχι ενός κράτους», επέμεινε.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ προειδοποίησε την ισραηλινή κυβέρνηση ότι η διεθνής αλληλεγγύη στο εβραϊκό κράτος μετά τις επιθέσεις της Χαμάς μπορεί να «εξανεμιστεί» αν η ισραηλινή απάντηση στη Λωρίδα της Γάζας είναι δυσανάλογη. «Η θέση της Ιρλανδίας είναι πολύ ξεκάθαρη σε αυτό - το Ισραήλ είναι μια δημοκρατική χώρα, είναι ένα κυρίαρχο κράτος, είναι ένα κράτος με διεθνή αναγνώριση, έχει δικαίωμα να υπάρχει», τόνισε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, προσθέτοντας: «Λέμε πολύ ξεκάθαρα στην ισραηλινή κυβέρνηση ότι ενώ υπάρχει αυτή τη στιγμή ισχυρή αλληλεγγύη από τις ΗΠΑ, από ευρωπαϊκές χώρες προς το Ισραήλ, αυτή η αλληλεγγύη μπορεί να εξανεμιστεί, και πιστεύω ότι θα εξανεμιστεί, αν η απάντηση του Ισραήλ στη Γάζα είναι δυσανάλογη, ιδιαίτερα αν στοχεύει αμάχους».

Στο Παρίσι ο Γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος Ολ. Βεράν είπε πως η χώρα του τάσσεται κατά της κλιμάκωσης της βίας στη Μέση Ανατολή, απευθύνοντας ταυτόχρονα έκκληση για την πολιτική επίλυση της σύρραξης και για την επίτευξη σταθερής ειρήνης. Ο Βεράν δήλωσε τέλος ότι θα πρέπει να αποφευχθεί η εισαγωγή της σύγκρουσης στο γαλλικό έδαφος, επισημαίνοντας ωστόσο ότι τοποθετήσεις που συγχωρούν τη βία καταλήγουν στο να προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερη βία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ