Πέμπτη 12 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ
ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ - ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ
«Κοινές αξίες και συμφέροντα» με το κράτος - δολοφόνο...

...σφραγισμένα με τη στρατηγική σχέση που έχτισαν διαχρονικά

Από τη συνάντηση Νετανιάχου - Μητσοτάκη τον Σεπτέμβρη

Eurokinissi

Από τη συνάντηση Νετανιάχου - Μητσοτάκη τον Σεπτέμβρη
Ολα τα αστικά κόμματα και επιτελεία, σε ευρωΝΑΤΟική ευθυγράμμιση, στήνουν στο απόσπασμα το δικαίωμα του Παλαιστινιακού λαού να παλεύει ενάντια στην ισραηλινή κατοχή. Και πώς αλλιώς, εφόσον σταθερά και συστηματικά εδώ και περίπου μια δεκαετία έχτισαν στενή «στρατηγική συνεργασία» με το κράτος - δολοφόνο του Παλαιστινιακού λαού, όλα τα κυβερνητικά σχήματα όπου μετείχαν ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, από κοινού με διάφορα αποκόμματα ΑΝΕΛ, ΛΑ.Ο.Σ., ΔΗΜΑΡ, και άλλους.

Η συνεργασία αυτή έχει εξελιχθεί με τον χρόνο σε τέτοιο σημείο ώστε το ελληνικό ΥΠΕΞ να αναφέρει επισήμως ότι «η εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδος - Ισραήλ βασίζεται στις σημαντικές δυνατότητες αμοιβαίως επωφελούς συνεργασίας σε σειρά τομέων, όπως η οικονομία, η άμυνα, το εμπόριο, ο τουρισμός, οι επενδύσεις, η αγροτική ανάπτυξη, η τεχνολογία, η ενέργεια, το περιβάλλον, η ναυτιλία και η εκπαίδευση».

Χαρακτηρίζει, δε, το Ανώτατο Υπουργικό Συμβούλιο Συνεργασίας «θεσμικό επιστέγασμα της άριστης συνεργασίας» μεταξύ των δύο χωρών, ενώ σημειώνει ότι πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο υπουργείων διεξάγονται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Αλλωστε, σύμφωνα και με την πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα, «οι ελληνο-ισραηλινές σχέσεις διανύουν μια χρυσή περίοδο καθώς η Αθήνα και η Ιερουσαλήμ έχουν σφυρηλατήσει έναν νέο στρατηγικό συνεταιρισμό», συνεταιρισμός που εκδηλώνεται και σε στρατιωτικό επίπεδο με πολυάριθμες κοινές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις σε όλα τα πεδία επιχειρήσεων.

Διόλου τυχαία, κάθε χρόνο «τρέχει» «Πρόγραμμα Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ» («Defence Cooperation Program»). Αυτό που αναπτύσσεται για φέτος περιλαμβάνει 58 δραστηριότητες, εκ των οποίων 25 ασκήσεις, 15 εκπαιδεύσεις και 18 λοιπές δράσεις που θα λάβουν χώρα και στις δύο χώρες, και αφορούν μεταξύ άλλων σε:

Συμμετοχή σε διακλαδικές ασκήσεις, όπως και σε αντίστοιχες των επιμέρους Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Συνεκπαιδεύσεις Ειδικών Δυνάμεων - Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων. Συμμετοχή εκπαιδευομένων σε εθνικές - διακλαδικές σχολές και πολυεθνικά σχολεία, καθώς και σε σεμινάρια. Επιτελικές συναντήσεις και συνομιλίες σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Συνεκπαιδεύσεις σε αντικείμενα Διαχείρισης Κρίσεων, Ηλεκτρονικού Πολέμου, καθώς και Ερευνας και Διάσωσης.

«Η υπογραφή του εν λόγω Προγράμματος επιβεβαιώνει την ήδη στενή στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ και εμβαθύνει περαιτέρω τους ισχυρούς δεσμούς των Ενόπλων Δυνάμεών τους, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του ρόλου που διαδραματίζουν οι δύο χώρες για την εξασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και πέραν αυτής», τονίζουν σχετικά από το ΓΕΕΘΑ, επιβεβαιώνοντας την ελληνική συμβολή στην όξυνση των ικανοτήτων των Ισραηλινών φονιάδων, απέναντι στον λαό της Παλαιστίνης και συνολικά στους λαούς της περιοχής.

Υπό αμερικανική «ομπρέλα»

Στο μεταξύ, πριν από 8 χρόνια έστησαν ένα «τριμερές φόρουμ» με συμμετοχή και της Λευκωσίας, διασυνδέοντάς το στην πορεία και με τις ΗΠΑ (σχήμα 3+1) και τα σχέδιά τους στην περιοχή, εξ ου και στην 6η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής του (20/3/2019 στην Ιερουσαλήμ με συμμετοχή του τότε πρωθυπουργού, προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα) μετείχε και ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.

Κατέληξαν τότε σε Κοινή Διακήρυξη των τεσσάρων μερών, όπου τονιζόταν ότι συναντήθηκαν «για να επιβεβαιώσουν την κοινή τους δέσμευση για προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», με το περιεχόμενο βέβαια που οι ιμπεριαλιστές δίνουν σε αυτές τις έννοιες.

Παραπέρα, στη Διακήρυξη τονίζεται ότι «ο υπουργός Εξωτερικών Πομπέο υπογράμμισε την υποστήριξη των ΗΠΑ για τον τριμερή μηχανισμό που θέσπισαν το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος, επισημαίνοντας τη σημασία της αυξημένης συνεργασίας», ενώ «οι ηγέτες συμφώνησαν να αυξήσουν την περιφερειακή συνεργασία. για την υποστήριξη της ενεργειακής ανεξαρτησίας και της ασφάλειας, και να αμυνθούν ενάντια στις εξωτερικές κακόβουλες επιρροές στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή», παραπέμποντας στις κλιμακούμενες κόντρες με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για την επιρροή στην περιοχή και τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων. Αλλωστε, σε αυτό το φόντο, τα τέσσερα μέρη «εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα πρόσφατα ευρήματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και τις δυνατότητες να συμβάλουν στην ενεργειακή ασφάλεια και διαφοροποίηση».

Περιττό να πούμε ότι σε αυτήν την πορεία τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα πήραν οι ΝΔ και Μητσοτάκης. Οι επαφές και συναντήσεις συνεχίστηκαν, και η πιο πρόσφατη, 9η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής έγινε στη Λευκωσία στις 4/9/23 με τη συμμετοχή του Ελληνα πρωθυπουργού και των Νετανιάχου και Χριστοδουλίδη, οπότε και επιβεβαίωσαν τα σχέδια για αξιοποίηση της τριμερούς ως οχήματος για ευρύτερους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή με ΝΑΤΟικό πατρόν και αντάλλαγμα «απτά παραδοτέα» στην Ενέργεια και αλλού.

Ηταν ενδεικτική η Κοινή Δήλωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, όπου ρητά τονίζεται: «Επαναβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τη δυναμική συνεργασία της πλατφόρμας της τριμερούς μας εταιρικής σχέσης. Η δέσμευσή μας αντανακλά τις κοινές μας αξίες και τα συνεχώς αυξανόμενα κοινά μας συμφέροντα». Επίσης, «επαναβεβαιώσαμε τον στόχο μας να προωθήσουμε τις συνεργασίες σε βασικούς τομείς, όπως η ενέργεια, η άμυνα, η αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών» κ.λπ.

Προστίθεται: «Επαναβεβαιώσαμε επίσης την αξία του σχήματος 3+1 με τις ΗΠΑ, το οποίο μπορεί να προσφέρει απτά παραδοτέα, μεταξύ άλλων, στους τομείς της ενέργειας, της οικονομίας, της δράσης για το κλίμα, της ετοιμότητας για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας».

Στο μεταξύ, επιβεβαιώνοντας ότι στον κόσμο του κεφαλαίου κάθε συμβιβασμός τους είναι πρόσκαιρος καθώς εμπεριέχει τον σπόρο της επόμενης αντιπαράθεσης, ισχυρίζονταν ότι «η ενίσχυση και η διεύρυνση του κύκλου της ειρήνης μεταξύ του Ισραήλ και του αραβικού κόσμου, πράγμα αδιανόητο μόλις πριν από λίγα χρόνια, υπόσχεται μια πιο ασφαλή και ευημερούσα περιοχή»... Με τις εξελίξεις να δείχνουν πόση αξία πρέπει να δίνει ο λαός στις διακηρύξεις αυτές.

Ευρεία ανταλλαγή πληροφοριών

Εξάλλου, αποσιωπώντας την πολύχρονη κατοχή της Παλαιστίνης από το ισραηλινό κράτος, με τις πλάτες των ΗΠΑ, της ΕΕ και των συμμάχων τους, διαγράφοντας μονοκοντυλιά τον άγριο πόλεμο που διεξάγεται σε βάρος των Παλαιστινίων και τα συνεχώς εντεινόμενα εγκλήματα των κατοχικών δυνάμεων, δεν παρέλειψαν να καταδικάσουν «σταθερά και απερίφραστα όλες τις μορφές τρομοκρατίας, καθώς και την υποκίνηση σε βία και μίσος».

Επιπλέον, κάλεσαν «τους περιφερειακούς εταίρους μας και την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα να εντείνουν τις προσπάθειες για τον περιορισμό της τρομοκρατίας και να καταστήσουν υπόλογους όλους τους φορείς που την προωθούν και την υποστηρίζουν».

Στο φόντο μάλιστα τέτοιων επεισοδίων τότε, ανέφεραν ότι «οι πρόσφατες τρομοκρατικές συνωμοσίες κατά ισραηλινών και εβραϊκών στόχων ενθαρρύνθηκαν από ξένους παράγοντες που αποσκοπούν στην αποσταθεροποίηση της περιοχής. Αυτές οι κακόβουλες απόπειρες αποτράπηκαν χάρη στις ελληνικές και κυπριακές αρχές και κατέδειξαν την κοινή απειλή της τρομοκρατίας και τη σημασία της στενής μας συνεργασίας στον αγώνα εναντίον της».

Η επισήμανση παραπέμπει ευθέως σε παρακολουθήσεις και ανταλλαγή πληροφοριών από τις αρμόδιες υπηρεσίες των τριών χωρών. Διόλου τυχαία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, επιβεβαιώνοντας εμμέσως ότι οι ελληνικές αρχές παρακολουθούν μετανάστες που εκδηλώθηκαν υπέρ της παλαιστινιακής αντίδρασης, όπως εκφράστηκε τις τελευταίες μέρες, σε σχετική ερώτηση τη Δευτέρα στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, απάντησε: «Είναι αυτονόητο και συμβαίνει, και προφανώς με πολύ αυξημένο τρόπο, ότι οι αρμόδιες αρχές και στη χώρα μας, όλες οι Υπηρεσίες, κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν σε όλα τα επίπεδα». Παρουσίασε, άλλωστε, ως «δεδομένο ότι αυτό που πρέπει να κάνει ο καθένας, ο οποίος έχει τη σχετική αρμοδιότητα, το κάνει, λόγω και των τελευταίων γεγονότων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ