ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Οχτώβρη 2023
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΑΣΘ
«Εθελοντική» εξαήμερη εργασία φέρνουν η κυβέρνηση και η διοίκηση!

Προσλήψεις εργαζομένων με κατοχυρωμένα δικαιώματα για να μην «κουτουλάνε» στο τιμόνι, απαιτεί η ΔΑΣ

φωτ.αρχείου
φωτ.αρχείου
Με «εθελοντική» εξαήμερη εργασία των οδηγών, εφαρμόζοντας τον νόμο Γεωργιάδη, προσπαθούν κυβέρνηση, ΟΑΣΘ και η πλειοψηφία του ΔΣ του Συνδικάτου να δώσουν «λύση» στο δραματικό έλλειμμα οδηγών που η κυβερνητική πολιτική φέρνει στον Οργανισμό.

Η απόφαση αυτή λήφθηκε με πρόσχημα την άσχημη κατάσταση του βασικού συγκοινωνιακού φορέα της πόλης, ενόψει του κυκλοφοριακού χάους που θα δημιουργηθεί με την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του fly over.

Το βασικό πρόβλημα εντοπίζεται στην έλλειψη οδηγών, αφού από τους 1.700 οδηγούς που ήταν κάποτε έχουν απομείνει 800 και για να κυκλοφορήσουν τα 370 λεωφορεία που υποχρεούται με βάση τον νόμο να κινεί καθημερινά ο ΟΑΣΘ πρέπει να προσληφθούν 400 οδηγοί.

Αυτό το έλλειμμα, λοιπόν, επιδιώκουν να καλυφθεί με την «εθελοντική» εξαήμερη εργασία των οδηγών.

Ετσι, στο ΔΣ του Συνδικάτου των εργαζομένων του ΟΑΣΘ στις 10/10 οι παρατάξεις της πλειοψηφίας «ΕΝΟΤΗΤΑ», «ΔΡΟΜΕΑΣ» και ΔΑΚΕ πήραν την απόφαση να εργάζονται οι λιγοστοί οδηγοί του ΟΑΣΘ στις μέρες των ρεπό και των κανονικών αδειών τους με «τυράκι» μια προσαύξηση 40%, υλοποιώντας τον νόμο έκτρωμα του Γεωργιάδη.

Επιπλέον, όπως καταγγέλλει η ΔΑΣ ΟΑΣΘ, συμφώνησαν με την κυβέρνηση και τη διοίκηση του ΟΑΣΘ να αλλάξει ο εσωτερικός Κανονισμός Προσωπικού που προβλέπει 5ήμερη εργάσιμη βδομάδα, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία (τροπολογία) για να νομιμοποιήσει αυτό το έγκλημα.

Η ΔΑΣ ΟΑΣΘ προειδοποιεί ότι η αλλαγή του Κανονισμού Εργασίας δεν θα έχει ούτε «προσωρινό» ούτε «εθελοντικό» χαρακτήρα.

Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Μετά από τις αλλαγές που θα γίνουν, η εργασία των οδηγών σε μέρες και ώρες ανάπαυσης (6ήμερο) δεν θα ενοχλεί τόσο τη διοίκηση του ΟΑΣΘ και ούτε θα εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια μεταφορά, αφού πλέον θα το προβλέπουν ο εσωτερικός Κανονισμός και ο νόμος.

Αν στα παραπάνω προσθέσουμε την καθυστέρηση του ΜΕΤΡΟ και την έναρξη των εργασιών για το fly over, οι εργαζόμενοι οδηγοί όχι μόνο θα οδηγούν περισσότερες μέρες αλλά και σε συνθήκες πιο μεγάλης πίεσης στο συγκοινωνιακό της πόλης.

Οι κυβερνήσεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) λειτουργούν με σχέδιο και παράλληλα αξιοποιούν το αντιδραστικό πλαίσιο που νομοθετούν με γνώμονα την αρχή του κόστους - οφέλους που τελικά αποβαίνει εις βάρος τόσο των εργαζομένων, όσο και των επιβατών.

Αυτό το σχέδιο όμως είναι που πρέπει να χαλάσουν οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ και όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας».

Η ΔΑΣ καλεί τους εργαζόμενους να πετάξουν στα μούτρα της διοίκησης, του υπουργείου και της πλειοψηφίας του ΔΣ την άθλια αυτή απόφαση, και σημειώνει ότι οι αφόρητες συνθήκες εργασίας πίσω από το τιμόνι αποτυπώνονται και σε σχετικές μελέτες του ΕΛΙΝΥΑΕ.

«Ο λαός της Θεσσαλονίκης έχει συμφέρον όχι από εξουθενωμένους οδηγούς που θα "κουτουλάνε" στο τιμόνι θέτοντας σε κίνδυνο τους επιβάτες και τους εποχούμενους αλλά από σύγχρονα λεωφορεία και προσλήψεις εργαζομένων με κατοχυρωμένα δικαιώματα.

Για αυτήν τη συγκοινωνία που θα δουλεύει όχι για τα κέρδη των εταιρειών leasing και των εργολάβων των ΚΤΕΛ αλλά για τις ανάγκες του λαού μας για φθηνή και ποιοτική μετακίνηση τώρα πρέπει να χτιστεί ένα αγωνιστικό μέτωπο διεκδίκησης από τον λαό και τους εργαζόμενους».

Με βάση τα παραπάνω, η ΔΑΣ καλεί το προσωπικό να οργανωθεί και να παλέψει για 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο με ουσιαστικές αυξήσεις των μισθών με βάση τις σύγχρονες ανάγκες. Για προσλήψεις οδηγών και τεχνιτών με συμβάσεις αορίστου χρόνου και όχι 8μηνα. Για ανταλλακτικά και αναλώσιμα σε επάρκεια για τη συντήρηση των λεωφορείων και την επισκευή των βλαβών, για σύγχρονα οχήματα κατάλληλα για τις κλιματολογικές και μορφολογικές συνθήκες της Θεσσαλονίκης.

ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΟΙ ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ ΣΤΙΣ 8 ΝΟΕΜΒΡΗ
Υπόθεση των συνδικάτων η επιτυχία της μεγάλης μάχης

Νέο εργατικό «ατύχημα» με τραυματισμό οικοδόμων

Κάλεσμα στην πανοικοδομική απεργία την Τετάρτη 8 Νοέμβρη και στη συγκέντρωση που θα γίνει στην Αθήνα, στην πλατεία Κάνιγγος στις 10.30 π.μ., απευθύνει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας του κλάδου.

Για την οργάνωση του αγώνα και την επιτυχία της απεργίας το Συνδικάτο καλεί και σε Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 25 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία του.

Υπενθυμίζεται ότι οι οικοδόμοι διεκδικούν:

  • Αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων.
  • Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
  • Κήρυξη ως υποχρεωτικής της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ).
  • Υπογραφή εργοταξιακών συμβάσεων εργασίας σε εργοτάξια και χώρους δουλειάς με αυξήσεις σε όλα τα μεροκάματα.
Τραυματισμός δύο οικοδόμων σε εργατικό «ατύχημα»

Στο μεταξύ, τα καθημερινά εργατικά «ατυχήματα» στα εργοτάξια, με νεκρούς και τραυματίες εργάτες οικοδόμους, επιβεβαιώνουν κάθε διεκδίκηση των Συνδικάτων και της Ομοσπονδίας. Σημειώνεται ότι οι νεκροί οικοδόμοι από την αρχή της χρονιάς έχουν φτάσει τους 15, στοιχείο που μαρτυρά τις συνθήκες εντατικοποίησης και την απουσία ελέγχων με ευθύνη της κυβέρνησης.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι ότι άλλοι δύο οικοδόμοι τραυματίστηκαν το περασμένο Σάββατο σε εργασίες μόνωσης σε πολυκατοικία στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης. Οι ελαιοχρωματιστές εκτελούσαν εργασίες στην πλάκα του μπαλκονιού πρώτου ορόφου σε σκαλωσιά που ήταν τοποθετημένη στο πεζοδρόμιο.

Οπως καταγγέλλει η Ενωση Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Αλεξανδρούπολης και Περιφέρειας, «τα ανύπαρκτα μέτρα ασφάλειας είχαν ως αποτέλεσμα αυτή να πέσει και μαζί της οι δύο εργάτες, με αποτέλεσμα ο ένας να χτυπήσει στη μέση ενώ ο άλλος να υποστεί κατάγματα».

Στο σημείο βρέθηκε αμέσως το σωματείο, βοηθώντας να διασφαλιστούν όλες οι κατάλληλες διαδικασίες για την υγεία των εργαζομένων και την απόδοση ευθυνών. Ετσι λίγο αργότερα κατέφθασαν δύο ασθενοφόρα και η αστυνομία για την καταγραφή του «ατυχήματος».

Η Ενωση Οικοδόμων εύχεται στους εργαζόμενους γρήγορη ανάρρωση και απαιτεί να διενεργηθεί έλεγχος από το ΣΕΠΕ για τα αίτια του «ατυχήματος» και να αποδοθούν ευθύνες.

«Αυτήν τη στιγμή είναι σε εξέλιξη στην πόλη μας έργα με εργάτες που όλος ο λαός της πόλης βλέπει να δουλεύουν από τα χαράματα ως αργά το βράδυ. Το σωματείο, με παρεμβάσεις που πραγματοποίησε τις τελευταίες μέρες στους εργαζόμενους των εργοταξίων, στους εργολάβους - εργοδότες και στην Επιθεώρηση Εργασίας απαίτησε άμεσα μέτρα πριν είναι πολύ αργά», σημειώνει επίσης σε ανακοίνωσή της και καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να μην κάνουν ούτε βήμα πίσω για να προφυλάξουν την ίδια τους τη ζωή, για να επιστρέφουν σπίτι τους υγιείς.

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Σύσκεψη για την κλιμάκωση του αγώνα την Τρίτη 17 Οκτώβρη

Σε σύσκεψη για την οργάνωση της κλιμάκωσης του αγώνα καλούν εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης, την Τρίτη 17 Οκτώβρη, στις 7.30 μ.μ., στον πολυχώρο WE (λεωφ. 3ης Σεπτεμβρίου 3). Καλούν σε συμμετοχή όλα τα εργατικά σωματεία, στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, κάθε συνδικαλιστή, όλους τους εργαζόμενους.

«Γεμάτοι οργή και αγανάκτηση για τις εγκληματικές πολιτικές που έκαψαν και πλημμύρισαν τη χώρα μας, γεμάτοι θυμό από την ψήφιση του νόμου - έκτρωμα για τα Εργασιακά, αλλά γεμάτοι αισιοδοξία από τη μεγάλη συμμετοχή εργαζομένων στην απεργιακή μάχη στις 21 Σεπτέμβρη: Συνεχίζουμε! Για να σπάσουν ο φόβος, η μοιρολατρία, η απόγνωση. Κλιμακώνουμε! Γιατί ξέρουμε πως μόνο ο οργανωμένος αγώνας μπορεί να μας εξασφαλίσει τη ζωή που μας αξίζει!», σημειώνεται στο κάλεσμα που απευθύνουν.

Το κάλεσμα υπογράφουν τα σωματεία: ΣΕΤΕΠΕ, Σωματείο Εργαζομένων στις Τηλεπικοινωνίες και την Πληροφορική, Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης, Σωματείο Τροφίμων - Ποτών Κ. Μακεδονίας, Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Θεσσαλονίκης, Συνδικάτο Πωλητών, Οδηγών και Βοηθών Εμφιαλωμένων Ποτών και Τυποποιημένων Τροφίμων Β. Ελλάδος, Ενωση Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών Β. Ελλάδος, Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «Μαλαματίνα».

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Εκβιασμοί της εργοδοσίας για να διώξει προσωπικό

Τους εκβιασμούς εργαζομένων από τη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, κυρίως σε καταστήματα της περιφέρειας, αλλά και στην Αττική, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το κλαδικό Σωματείο Χρηματοπιστωτικού Συστήματος Αττικής. Οι εργαζόμενοι ενημερώνονται από την τράπεζα ουσιαστικά ότι δεν έχουν ρόλο και άρα θέση στο «νέο μοντέλο λειτουργίας» και έτσι η εργοδοσία προσπαθεί να τους πείσει να αποδεχθούν την απόλυσή τους μέσω «εθελούσιας εξόδου».

Είναι χαρακτηριστικό ότι εργαζόμενοι πάνε για δουλειά και διαπιστώνουν ότι τους έχει αφαιρεθεί μέχρι και ο υπολογιστής, σε ένα στημένο δηλαδή σκηνικό που τους δίνει «μήνυμα» ότι «περισσεύουν». Μάλιστα, αυτά συμβαίνουν ακόμα και σε καταστήματα σε περιοχές που πρόσφατα πνίγηκαν από τις πλημμύρες, όπως στον Παλαμά Καρδίτσας. «Πετούν στην ανεργία ανθρώπους που πριν λίγες μέρες είδαν τη ζωή, το σπίτι και την περιουσία τους να καταστρέφεται!», σχολιάζει το Συνδικάτο.

Το Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να μην αποδεχτούν τη νέα επίθεση της εργοδοσίας και να κλείσουν τα αυτιά στις σειρήνες της εθελούσιας απόλυσης. Να απευθυνθούν στο κλαδικό Σωματείο άμεσα σε περίπτωση που γίνουν κι εκείνοι δέκτες τέτοιων προκλητικών εκβιασμών. Παράλληλα, καλεί όλα τα επιχειρησιακά σωματεία της Τράπεζας Πειραιώς σε κοινό βηματισμό. Σε οργάνωση συσκέψεων, Γενικών Συνελεύσεων για να ληφθούν κοινές αγωνιστικές και απεργιακές αποφάσεις, που θα βάλουν φρένο στις αντεργατικές μεθοδεύσεις της Τράπεζας Πειραιώς.

Οχι στον εμπαιγμό μακροχρόνια ανέργων από δημοτικές αρχές

Εργαζόμενος στον δήμο Χαλανδρίου κινδυνεύει να μείνει χωρίς δουλειά. Παράσταση διαμαρτυρίας από το Συνδικάτο ΟΤΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο Χαλανδρίου, την Τρίτη 17 Οκτώβρη, στις 10 π.μ., θα πραγματοποιήσει το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής απαιτώντας από τη δημοτική αρχή να προχωρήσει στην ανανέωση όλων των συμβάσεων του προγράμματος «55 - 67 plus». Οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα αυτό προέρχονται από μακροχρόνια ανεργία και προσπαθούν να μαζέψουν ένσημα για να βγουν στη σύνταξη.

Το Συνδικάτο έκανε ήδη παρέμβαση για το ζήτημα αυτό την Τετάρτη 11 Οκτώβρη ζητώντας συνάντηση με τον δήμαρχο, καθώς έγινε γνωστό ότι η δημοτική αρχή δεν προχωρά στην ανανέωση της σύμβασης ενός από τους εργαζόμενους, μέσα από το πρόγραμμα «55 - 67 plus». Ομως, ο δήμαρχος αρνήθηκε τη συνάντηση, επικαλούμενος φόρτο εργασίας, παρόλο που ο συγκεκριμένος εργαζόμενος κινδυνεύει να μείνει χωρίς δουλειά.

Η πραγματική αιτία της μη ανανέωσης, επισημαίνει το Συνδικάτο, είναι ότι ο συνάδελφος «έψαχνε» τα δικαιώματά του και τις υποχρεώσεις του και αυτό είχε προκαλέσει δυσαρέσκεια στη δημοτική αρχή. Παράλληλα, αγωνιζόταν για το δικαίωμά του στη μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα.

Ξεκίνησαν οι στάσεις εργασίας στην EMFI (πρώην ΕΒΓΑ)

Από τη νυχτερινή βάρδια της Πέμπτης ξεκίνησαν οι εργαζόμενοι στην EMFI (πρώην ΕΒΓΑ) τις δίωρες στάσεις εργασίας, που θα τις συνεχίσουν και σήμερα Παρασκευή, πρωί και απόγευμα, ενάντια σε τρεις απολύσεις εργαζομένων και για την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ. Την απόφαση για τις κινητοποιήσεις πήραν οι εργαζόμενοι με έκτακτη Γενική Συνέλευση του επιχειρησιακού σωματείου, ενώ τη στήριξή τους στον δίκαιο αγώνα τους εκφράζουν τα επιχειρησιακά σωματεία «TASTY», ΦΑΓΕ και «HELLENIC QUALITY FOODS» Εύβοιας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ