Παρασκευή 13 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΟΙ ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ ΣΤΙΣ 8 ΝΟΕΜΒΡΗ
Υπόθεση των συνδικάτων η επιτυχία της μεγάλης μάχης

Νέο εργατικό «ατύχημα» με τραυματισμό οικοδόμων

Κάλεσμα στην πανοικοδομική απεργία την Τετάρτη 8 Νοέμβρη και στη συγκέντρωση που θα γίνει στην Αθήνα, στην πλατεία Κάνιγγος στις 10.30 π.μ., απευθύνει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας του κλάδου.

Για την οργάνωση του αγώνα και την επιτυχία της απεργίας το Συνδικάτο καλεί και σε Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 25 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία του.

Υπενθυμίζεται ότι οι οικοδόμοι διεκδικούν:

  • Αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων.
  • Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
  • Κήρυξη ως υποχρεωτικής της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ).
  • Υπογραφή εργοταξιακών συμβάσεων εργασίας σε εργοτάξια και χώρους δουλειάς με αυξήσεις σε όλα τα μεροκάματα.
Τραυματισμός δύο οικοδόμων σε εργατικό «ατύχημα»

Στο μεταξύ, τα καθημερινά εργατικά «ατυχήματα» στα εργοτάξια, με νεκρούς και τραυματίες εργάτες οικοδόμους, επιβεβαιώνουν κάθε διεκδίκηση των Συνδικάτων και της Ομοσπονδίας. Σημειώνεται ότι οι νεκροί οικοδόμοι από την αρχή της χρονιάς έχουν φτάσει τους 15, στοιχείο που μαρτυρά τις συνθήκες εντατικοποίησης και την απουσία ελέγχων με ευθύνη της κυβέρνησης.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι ότι άλλοι δύο οικοδόμοι τραυματίστηκαν το περασμένο Σάββατο σε εργασίες μόνωσης σε πολυκατοικία στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης. Οι ελαιοχρωματιστές εκτελούσαν εργασίες στην πλάκα του μπαλκονιού πρώτου ορόφου σε σκαλωσιά που ήταν τοποθετημένη στο πεζοδρόμιο.

Οπως καταγγέλλει η Ενωση Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Αλεξανδρούπολης και Περιφέρειας, «τα ανύπαρκτα μέτρα ασφάλειας είχαν ως αποτέλεσμα αυτή να πέσει και μαζί της οι δύο εργάτες, με αποτέλεσμα ο ένας να χτυπήσει στη μέση ενώ ο άλλος να υποστεί κατάγματα».

Στο σημείο βρέθηκε αμέσως το σωματείο, βοηθώντας να διασφαλιστούν όλες οι κατάλληλες διαδικασίες για την υγεία των εργαζομένων και την απόδοση ευθυνών. Ετσι λίγο αργότερα κατέφθασαν δύο ασθενοφόρα και η αστυνομία για την καταγραφή του «ατυχήματος».

Η Ενωση Οικοδόμων εύχεται στους εργαζόμενους γρήγορη ανάρρωση και απαιτεί να διενεργηθεί έλεγχος από το ΣΕΠΕ για τα αίτια του «ατυχήματος» και να αποδοθούν ευθύνες.

«Αυτήν τη στιγμή είναι σε εξέλιξη στην πόλη μας έργα με εργάτες που όλος ο λαός της πόλης βλέπει να δουλεύουν από τα χαράματα ως αργά το βράδυ. Το σωματείο, με παρεμβάσεις που πραγματοποίησε τις τελευταίες μέρες στους εργαζόμενους των εργοταξίων, στους εργολάβους - εργοδότες και στην Επιθεώρηση Εργασίας απαίτησε άμεσα μέτρα πριν είναι πολύ αργά», σημειώνει επίσης σε ανακοίνωσή της και καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να μην κάνουν ούτε βήμα πίσω για να προφυλάξουν την ίδια τους τη ζωή, για να επιστρέφουν σπίτι τους υγιείς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ