ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Οχτώβρη 2023
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΩΝ
Συντονίζουν τη δράση τους διεκδικώντας μέτρα στήριξης

Συλλαλητήριο την Τετάρτη 25 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Λάρισας

Από τη σύσκεψη που έγινε την Παρασκευή στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας
Από τη σύσκεψη που έγινε την Παρασκευή στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας
Μια σημαντική πρωτοβουλία για τον συντονισμό των πλημμυροπαθών στον αγώνα που κάνουν για να ορθοποδήσουν πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στη Λάρισα. Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των Επιτροπών πληγέντων της Λάρισας με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου, με σκοπό τον συντονισμό του αγώνα σε επίπεδο πόλης.

Στη σύσκεψη, οι εκπρόσωποι των Επιτροπών πληγέντων ανέδειξαν την εγκατάλειψη που βιώνουν εκατοντάδες πληγέντες από το κράτος, καθώς δεν έχουν δοθεί στην πλειοψηφία τους ούτε καν οι μικρές αποζημιώσεις. Ταυτόχρονα, τονίστηκε από όλους ότι οι πληγέντες έναν δρόμο έχουν για να ορθοποδήσουν, να προστατέψουν τη ζωή τους, να μη γίνουν «στο ίδιο έργο θεατές»: Τη συλλογική διεκδίκηση και δράση, την οργάνωση και πάλη μέσα από τους συλλογικούς τους φορείς και τις Επιτροπές πληγέντων.

Ετσι, μετά την εισήγηση του Γιάννη Σκόκα, προέδρου του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, και τις τοποθετήσεις των πληγέντων αποφασίστηκαν τα εξής:

-- Συλλαλητήριο την Τετάρτη 25 Οκτώβρη, 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία με διαμαρτυρία σε Περιφέρεια και δήμο.

--Να επιδιωχθεί συνάντηση με τα αρμόδια υπουργεία στην Αθήνα.

Αναγκαία η συλλογική διεκδίκηση και δράση

Ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, σημείωσε εισηγητικά μεταξύ άλλων τα εξής: «Τα μεγάλα προβλήματα που έφερε η φονική πλημμύρα παραμένουν ακόμη, χωρίς να έχουν δοθεί ουσιαστικές λύσεις σε σχέση με αυτά. Δεν έχουμε ακόμη απαντήσεις για πάρα πολλά από αυτά. Ο,τι έχει γίνει μέχρι σήμερα, έχει γίνει κυρίως από τον ίδιο τον κόσμο και την αλληλεγγύη του υπόλοιπου λαού και πολύ λίγο από την κρατική αρωγή. Νερά που αντλήθηκαν, σπίτια και χώροι που καθαρίστηκαν γίνονται με τις πλάτες των ίδιων των πληγέντων.

Για τα μέτρα οικονομικής στήριξης και ανακούφισης το μεγαλύτερο μέρος των πληγέντων δεν έχει πάρει ούτε κι αυτή την πρώτη αρωγή. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση με τους εργαζόμενους που είναι σε καθεστώς αναστολής, οι οποίοι όχι μόνο είναι αναγκασμένοι να ζήσουν με 534 ευρώ τον μήνα, αλλά έως τώρα δεν έχουν πάρει δεκάρα τσακιστή, με τους λογαριασμούς και τις υποχρεώσεις να τρέχουν. Δεν έχει ανακοινωθεί το παραμικρό ουσιαστικό έργο αντιπλημμυρικής θωράκισης της πόλης και της περιοχής. Κανείς τους δεν απαντά τι θα γίνει με το ανάχωμα της Σανδράκη, που κινδύνεψε να πλημμυρίσει όλη η Λάρισα, τα αναχώματα στις Εργατικές Κατοικίες Γιάννουλης, στο Κιόσκι, στο ρέμα στο Αγ. Γεώργιο - Σμύρνη κ.λπ.

Ο κίνδυνος σήμερα είναι να δοθούν ορισμένα χρήματα στην καλύτερη των περιπτώσεων όπως είναι αυτά της πρώτης αρωγής, κι από εκεί και πέρα η κατάσταση να μείνει στάσιμη, να ξεχαστεί. Τα λέμε αυτά γιατί υπάρχει πείρα και από άλλες καταστροφές στην περιοχή μας, όπως με τον "Ιανό", τον σεισμό το 2021.

Γι' αυτό χρειάζεται να ανέβει και η προσπάθεια διεκδίκησης, συντονίζοντας τον αγώνα με όλων των πληγέντων καταρχήν στην πόλη. Με τον αγώνα μας να τους αναγκάσουμε λοιπόν να ικανοποιήσουν όλες αυτές τις ανάγκες».

ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Συνεχίζουμε τον αγώνα για να μείνουμε στον τόπο μας

Την πλήρη αποζημίωση των πληγέντων αγροτών διεκδικεί η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Καρδίτσας, κόντρα στα ψίχουλα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση

Την πλήρη αποζημίωση των πληγέντων αγροτών διεκδικεί η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Καρδίτσας, κόντρα στα ψίχουλα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, ενώ ταυτόχρονα καταγγέλλει την καθυστέρηση στη λήψη των απαραίτητων μέτρων στήριξης.

Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία τονίζει ότι «πέρασε πάνω από ένας μήνας και αρκετοί πλημμυροπαθείς δεν έχουμε πάρει ακόμα έστω τα 6.600 ευρώ που υποσχέθηκε η κυβέρνηση, γυροφέρνουμε από συγγενείς σε φίλους χωρίς να γνωρίζουμε τι θα γίνει με τη στέγασή μας, έχουμε ζητήματα υγιεινής - διατροφής, το Κέντρο Υγείας Παλαμά ουσιαστικά εξακολουθεί να μη λειτουργεί, ενώ μια σειρά ζητήματα που αφορούν την επιβίωσή μας έχουν εναποτεθεί στην ατομική ευθύνη».

Σχολιάζοντας τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, επισημαίνει ότι «είναι πολύ κάτω από όσα απαιτούνται για να καταφέρουμε να κρατηθούμε στην παραγωγή και στα χωριά μας. Οι προκαταβολές, που θα δοθούν μετά από έναν μήνα, θα είχαν αξία αν συνοδεύονταν από τη δέσμευση ότι η αποζημίωση θα είναι στο 100% της ζημιάς, που σημαίνει τουλάχιστον 250 ευρώ / στρέμμα για το βαμβάκι και το καλαμπόκι και αντίστοιχα, δηλαδή με βάση το πραγματικό κόστος, και στα υπόλοιπα προϊόντα και ζώα, με ορίζοντα εξόφλησης το τέλος του έτους. Ομως ο κανονισμός του ΕΛΓΑ που ισχύει προβλέπει ανώτατη αποζημίωση 180,2 ευρώ / στρέμμα για το βαμβάκι για χωράφι με 100% ζημιά (με την ασφαλιστική αξία στο 100%, όπως στον "Ιανό"), κι αυτό μόνο στην περίπτωση που η μέση παραγωγικότητα του χωραφιού είναι μεγαλύτερη των 450 κιλών / στρέμμα, όταν σύμφωνα με τον τιμοκατάλογο του ΕΛΓΑ η μέση παραγωγικότητα στον νομό Καρδίτσας είναι 340 κιλά / στρέμμα και η τιμή στα 0,53 ευρώ. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι σε περίπτωση ζημιάς 80% σε βαμβακοκαλλιέργεια ακόμα και με εκτιμώμενη απόδοση πολύ άνω της μέσης, π.χ. 400κιλά / στρέμμα, ο αγρότης θα πάρει αποζημίωση με βάση τον τύπο που ενσωματώνει τους κόφτες του ΕΛΓΑ: 0,53*(80%-15%)*0,88*400=121,26 ευρώ/στρ. Δηλαδή είναι σίγουρο ότι οι παραγωγοί με ζημιά 80% - 100% όχι μόνο δεν θα αποζημιωθούν με βάση τη ζημιά που έπαθαν και το κόστος παραγωγής, αλλά θα κληθούν να επιστρέψουν και χρήματα από την προκαταβολή των 140 ευρώ.

Οσο για τους κτηνοτρόφους, οι δηλώσεις του υπουργού είναι: "Πληρώστε πρώτα για να αγοράσετε τα ζώα κ.λπ., και μετά τα βρίσκουμε".

Καμία συγκεκριμένη αναφορά δεν έγινε για την αντικατάσταση του μελισσοκομικού κεφαλαίου και την αποζημίωση των μελισσοκόμων, όπου, όπως και στους κτηνοτρόφους, τα προβλεπόμενα ποσά από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ είναι ψίχουλα».

Η Ομοσπονδία διεκδικεί:

-- Να υπάρχει χρονοδιάγραμμα εξόφλησης ολόκληρης της αποζημίωσης στο 100% της ζημιάς έως το τέλος του έτους, καθώς και εξατομίκευση των ζημιών από τον ΕΛΓΑ, ώστε να μην υπάρχουν αδικίες όπως μετά τον «Ιανό».

-- Αμεση αποζημίωση στους κτηνοτρόφους στο 100% της ζημιάς και εισόδημα επιβίωσης μέχρι να γίνουν παραγωγικά τα ζώα, αντίστοιχα και για τους μελισσοκόμους.

-- Να ξεκινήσει η αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας και να αποκατασταθούν οι ζημιές στα αναχώματα κ.λπ. που έχουν γίνει από τις πλημμύρες.

Σε αυτό το πλαίσιο, ενημερώνει ότι θα πάρει νέες πρωτοβουλίες, για να αναδειχθούν τα δίκαια αιτήματα, σε συντονισμό με τις άλλες Ομοσπονδίες της Θεσσαλίας και στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑΣ ΞΥΛΟΥ
Να παρθούν μέτρα προστασίας των μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν στη Θεσσαλία από την κακοκαιρία

Υπόμνημα προς τους υπουργούς Οικονομικών, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας καθώς επίσης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, απαιτώντας μεταξύ άλλων αποζημιώσεις και μέτρα στήριξης για τις μικρές επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πρόσφατη κακοκαιρία στη Θεσσαλία, απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου (ΠΟΒΣΚΞ).

Τα αιτήματα που καταθέτει στα υπουργεία, όπως αναφέρει, προέκυψαν μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε από την Ομοσπονδία στον Βόλο την 1η Οκτώβρη με σωματεία και πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας, ενώ ζητά και συνάντηση με τους υπουργούς.

Απαιτεί:

- Την άμεση και πλήρη καταγραφή των ζημιών σε όλες τις μικρές επιχειρήσεις που επλήγησαν στην περιοχή. Σε επιχειρήσεις που επλήγησαν δύο φορές να υπολογιστούν τυχόν επισκευές ή αποκαταστάσεις που έγιναν με ίδια έξοδα της επιχείρησης στο ενδιάμεσο των δύο κακοκαιριών.

- Αμεση καταβολή αποζημίωσης στο 100% των ζημιών, προκειμένου να αντικατασταθούν ή να επισκευαστούν μηχανήματα, επαγγελματικά οχήματα, ηλεκτρολογικές, υδραυλικές και άλλες εγκαταστάσεις των κτιρίων που στεγάζονται οι επιχειρήσεις. Αμεση καταβολή αποζημίωσης στο 100% των ζημιών, προκειμένου να αντικατασταθούν πρώτες ύλες, άλλα αναλώσιμα και να μπορέσουν οι συγκεκριμένες μικροεπιχειρήσεις να λειτουργήσουν στο μέλλον.

- Την αποδέσμευση, με νομοθετική ρύθμιση, των επιχειρήσεων από συμφωνημένες ποινικές ρήτρες προθεσμιών έργου και επαναδιαπραγμάτευσή τους με βάση τις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στις επιχειρήσεις αυτές.

- Καταβολή μηνιαίου επιδόματος χωρίς όρους και προϋποθέσεις για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες επιβίωσης για έναν χρόνο.

- Απαλλαγή φόρων για τουλάχιστον δύο έτη. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, του τέλους επιτηδεύματος, απαλλαγή από όλα τα δημοτικά τέλη.

- Απαλλαγή από την καταβολή των εισφορών ατομικής ασφάλισης και επιδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό για τα επόμενα δύο έτη.

- Αναστολή όλων των τρεχουσών ρυθμίσεων για τα επόμενα δύο έτη σε εφορία, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία. Γενναία διαγραφή χρεών.

- Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, π.χ. κατασχέσεις, πλειστηριασμοί κ.λπ. πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης.

- Αναστολή πληρωμής λογαριασμών σε Ενέργεια, νερό τηλεπικοινωνίες για έναν χρόνο.

- Αμεσα να προχωρήσει η κυβέρνηση σε αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα προκειμένου να θωρακιστεί η περιοχή από ανάλογες κακοκαιρίες στο μέλλον.

Βοήθεια στους πλημμυροπαθείς του Παλαμά παρέδωσαν οι πυροπαθείς της Β. Εύβοιας

Οι «καμένοι» ρετσινάδες και αγρότες της Βόρειας Εύβοιας έδειξαν την αλληλεγγύη τους στους «πνιγμένους» αγρότες και τον λαό του Παλαμά Καρδίτσας, μεταφέροντας εμφιαλωμένα νερά στο εκεί Στέκι Αλληλεγγύης και Διεκδίκησης Πλημμυροπαθών. Με αυτόν τον τρόπο ανταπέδωσαν την αλληλεγγύη που και ο λαός της Βόρειας Εύβοιας είχε δεχθεί.

Με 65 και πλέον συμμετοχές η συναυλία στήριξης των πλημμυροπαθών στη Λάρισα

Κάθε προηγούμενο έχει ξεπεράσει η συμμετοχή καλλιτεχνών στη μεγάλη συναυλία του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου στη Λάρισα, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29 Οκτωβρίου, για την στήριξη των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας.

Μέχρι στιγμής έχει προγραμματιστεί να εμφανιστούν στη συναυλία πάνω από 65 μουσικοί και τραγουδιστές από Αθήνα, Εύβοια, Βόρεια Ελλάδα και Λάρισα, ενώ πάνω από 80 καλλιτέχνες έχουν εκφράσει τη στήριξή τους με μηνύματα που έρχονται στο Παράρτημα Λάρισας του Συλλόγου.

Εκτός από τα συγκροτήματα θα συμμετέχουν στη συναυλία ορχήστρα που αποτελείται από μουσικούς της πόλης και ορχήστρα αποτελούμενη από μουσικούς από την Αθήνα, με τη μουσική διεύθυνση του Γιάννη Παπαζαχαριάκη και ερμηνευτές μεταξύ άλλων την Γιώτα Νέγκα και τον Μανώλη Φάμελλο.

Σύντομα θα ανακοινωθούν ο χώρος της συναυλίας, το ολοκληρωμένο πρόγραμμα και οι υπόλοιπες λεπτομέρειες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ