Παρεμβαίνοντας στη συνεδρίαση, η Κοσοβάρα Πρόεδρος, Βιόσα Οσμάνι, είπε ότι η Σερβία θέλει το έδαφος του Κοσσυφοπεδίου «αλλά δεν θα το πάρει ποτέ» και ότι στις 24 Σεπτέμβρη (ένοπλες συγκρούσεις με ομάδα Σέρβων ενόπλων στο βόρειο Κόσοβο) «η Σερβία απέδειξε πως θέλει πόλεμο. Αλλά δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί αυτό». Εκανε λόγο δε για σχέδιο «αποσταθεροποίησης» όλων των Δυτικών Βαλκανίων.
«Δεσμευόμαστε να κάνουμε περισσότερα για τους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο», ισχυρίστηκε η Οσμάνι, προσθέτοντας ωστόσο - αναφερόμενη στην Ενωση Σερβικών Δήμων - ότι «δεν θα δώσουμε στη Σερβία όργανα μέσω των οποίων μπορεί να καταστρέψει τις ζωές των Σέρβων που ζουν στο Κοσσυφοπέδιο και να συνεχίσουν να προσπαθούν να καταστρέψουν την κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα».
Από τη μεριά της, η Σέρβα πρωθυπουργός, Αννα Μπρνάμπιτς, επανέλαβε ότι «το Βελιγράδι ή οι δυνάμεις ασφαλείας, οι δομές ασφαλείας δεν συμμετείχαν σε αυτό το γεγονός» (τη σύγκρουση στις 24 Σεπτέμβρη), εμφανίζοντας τις εξελίξεις ως «λογική συνέπεια του τρόμου που έχει εφαρμόσει η Πρίστινα κατά των Σέρβων». Επέμεινε δε ότι για την Πρίστινα οι Σέρβοι που ζουν στο Κοσσυφοπέδιο «πρέπει να φύγουν» και «οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν δεν θα εφαρμοστούν», καταλογίζοντας στην κοσοβάρικη πλευρά «βίαιες εκστρατείες» κατά των Σέρβων, μιλώντας για περισσότερα από 400 «επεισόδια» μόνο την τελευταία χρονιά.
Η επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Caroline Ziadeh, κάλεσε σε «διάλογο» και έξοδο από το «πολιτικό αδιέξοδο», σχολιάζοντας ότι «τα μέτρα αποκλιμάκωσης είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση της έντασης», επανήλθε δε κι αυτή στην προώθηση «χωρίς καθυστέρηση ή προϋποθέσεις» της Ενωσης Σερβικών Δήμων στο Κοσσυφοπέδιο.
Είχαν προηγηθεί, το Σαββατοκύριακο, επαφές που είχαν σε Βελιγράδι και Πρίστινα εκπρόσωποι από ΗΠΑ, ΕΕ αλλά και Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, τις οποίες ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλ. Βούτσιτς, χαρακτήρισε «δύσκολες», εκφράζοντας πάντως την προσδοκία ότι «το επόμενο διάστημα θα βρούμε διέξοδο από την κρίση» και ότι «τις επόμενες ημέρες περιμένω σημαντικές συναντήσεις στις Βρυξέλλες».
Ο αντιπρόσωπος της ΕΕ, Μ. Λάιτσακ, επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει ευρωπαϊκό μέλλον ούτε για τη Σερβία ούτε για το Κόσοβο χωρίς την εξομάλυνση των σχέσεών τους και την εφαρμογή των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν είτε πρόσφατα είτε στο παρελθόν. Θέλουμε να δούμε μια σταθερή, ευημερούσα και ευρωπαϊκή περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων».
Ο ίδιος, μετά τη συνάντησή του με τον Κοσοβάρο πρωθυπουργό, Αλ. Κούρτι, είπε ότι ο διάλογος για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας «δεν έχει εναλλακτική».
Στο μεταξύ, την Παρασκευή, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε νέες κυρώσεις σε βάρος ατόμων και οντοτήτων που - όπως υποστηρίζει η Ουάσιγκτον - αποτελούν βασικό μέρος του «δικτύου» με το οποίο ο Πρόεδρος της «Σερβικής Δημοκρατίας» (της μίας από τις δύο οντότητες που συναποτελούν τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη), Μ. Ντόντικ, «υπονομεύει την ειρηνευτική συμφωνία του Ντέιτον του 1995 και την εξουσία του Υψηλού Αντιπροσώπου, αλλά και διαιωνίζει τη βαθιά εδραιωμένη διαφθορά στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη».
Μεταξύ άλλων οι κυρώσεις αφορούν τα δύο παιδιά του Ντόντικ, Ιγκόρ και Γκόριτσα. Στη σχετική ανακοίνωση επικρίνεται ο Ντόντικ για «διχαστική εθνο-εθνικιστική ρητορική» και δράση, που «σπέρνει περαιτέρω διχασμό και πολιτικό αδιέξοδο».
Σύλληψη του Α' Γραμματέα της ΚΕ κατά την επιστροφή του από την 23η ΔΣΚΕΚ
Τη σύλληψη και προσωρινή κράτηση του Α' Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚ Μεξικού, συντρόφου Πάβελ Μπλάνκο Καμπρέρα, αμέσως μετά την επιστροφή του στο Μεξικό από την Τουρκία, όπου συμμετείχε στην 23η Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων (ΔΣΚΕΚ), καταδικάζει με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΚΚ Μεξικού.
Οπως καταγγέλλει, τη Δευτέρα 23/10 ο Πάβελ Μπλάνκο Καμπρέρα συνελήφθη και κρατήθηκε σε απομόνωση στο Διεθνές Αεροδρόμιο «Μπενίτο Χουάρες», όταν προσγειώθηκε στην Πόλη του Μεξικού από τη Σμύρνη της Τουρκίας.
«Ο αρμόδιος φορέας για την προσωρινή κράτηση», επισημαίνει το ΚΚΜ, «ήταν το Εθνικό Ινστιτούτο Μετανάστευσης, κάτι γελοίο, αφού η λειτουργία του αφορά τους μετανάστες πολίτες άλλων εθνικοτήτων. Στην περίπτωση του συντρόφου μας, πρόκειται για Μεξικανό, γεννημένο στο Μεξικό και με μόνιμη διαμονή στη χώρα μας, και επομένως με πλήρη δικαιώματα διέλευσης και ελεύθερης κυκλοφορίας, τα οποία παραβιάστηκαν για διάστημα μεγαλύτερο των δύο ωρών, όπως έγινε και με το δικαίωμά του στην επικοινωνία, καθώς του απαγορεύτηκε να κάνει οποιαδήποτε τηλεφωνική κλήση.
Οι ερωτήσεις των κρατικών πρακτόρων προς τον Α' Γραμματέα του ΚΚΜ αφορούσαν τις σχέσεις με άλλα Κομμουνιστικά Κόμματα στον κόσμο, τη λειτουργία του Κόμματος στο Μεξικό και την προσωπική του ζωή. Μετά από δύο ώρες χωρίς καμία εξήγηση για την προσωρινή κράτηση και την απομόνωση, το διαβατήριο του συντρόφου επιστράφηκε και αφέθηκε ελεύθερος».
Και η ανακοίνωση καταλήγει:
«Πρόκειται για μια παράνομη και τιμωρητική ενέργεια του μεξικανικού κράτους εναντίον του ΚΚΜ και των στελεχών του, η οποία θα απαντηθεί τις επόμενες μέρες. Αυτή η κρατική ενέργεια αντιστοιχεί επίσης στην πρόσφατη στρατιωτικοποίηση του Ινστιτούτου Μετανάστευσης, το οποίο βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο του υπουργείου Ναυτικού.
Ο σύντροφος μπόρεσε να παρατηρήσει την κακή μεταχείριση των κρατούμενων μεταναστών, ανδρών, γυναικών και παιδιών, στην αίθουσα μετανάστευσης στο αεροδρόμιο - η αίθουσα λειτουργεί επισφαλώς, καθιστώντας τις συνθήκες των κρατουμένων εκεί πιο δύσκολες.
Ολα αυτά διαψεύδουν τις πρόσφατες δηλώσεις του (σ.σ. Μεξικανού Προέδρου) Λόπες Ομπραδόρ στη συνάντηση με τους αρχηγούς κρατών της περιοχής για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, καθώς συνεχίζεται η τιμωρητική και αντιμεταναστευτική δράση του Μεξικού, όπως προβλέπουν οι συμφωνίες του με τον Μπάιντεν και προηγουμένως με τον Τραμπ.
Τέλος, το ΚΚΜ επισημαίνει ότι η κυβέρνηση του Λόπες Ομπραδόρ μοιάζει έτσι περισσότερο με προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως αυτή του Φελίπε Καλντερόν, που παρενοχλούσε και καταδίωκε τα στελέχη του ΚΚΜ».
Επίσημες επαφές στην Ουάσιγκτον θα έχει ο Κινέζος ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι από αύριο μέχρι το Σάββατο, όπως επιβεβαίωσε χτες το Πεκίνο, με φόντο τον εντεινόμενο ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό ΗΠΑ - Κίνας.
Η αμερικανική πλευρά ανακοίνωσε ότι το ταξίδι θα γίνει ενόψει πιθανής επίσκεψης του Προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στις ΗΠΑ μέχρι το τέλος της χρονιάς.
Η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Μάο Νινγκ, ανέφερε ότι κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ ο Γουάνγκ Γι «θα έχει σε βάθος ανταλλαγές απόψεων με υψηλόβαθμους αξιωματούχους των ΗΠΑ για διμερείς σχέσεις και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα κοινών συμφερόντων», καθώς επίσης «θα διατυπώσει τη θέση αρχών και τις θεμιτές ανησυχίες της Κίνας για τις διμερείς σχέσεις». Πρόσθεσε δε ότι «οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με την Κίνα για να ακολουθήσουν τις σημαντικές κοινές συνεννοήσεις μεταξύ των δύο αρχηγών κρατών, να ενισχύσουν την επικοινωνία και τον διάλογο, να επεκτείνουν την πρακτική συνεργασία, να διαχειριστούν σωστά τις διαφορές και να επαναφέρουν από κοινού τις διμερείς σχέσεις σε υγιή και σταθερή τροχιά ανάπτυξης».
Το πρακτορείο «Bloomberg» μετέδωσε ότι ο Γουάνγκ, εκτός από συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, Αντ. Μπλίνκεν, θα έχει συνομιλίες και με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν.
Στο μεταξύ, τη Δευτέρα έγινε στην Ουάσιγκτον η πρώτη συνάντηση ανώτατων αξιωματούχων των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας ΗΠΑ - Ινδονησίας (σχήμα 2+2), κατά την οποία «οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν την πρόθεση των ηγετών τους να ανυψώσουν τη σχέση ΗΠΑ - Ινδονησίας σε μια Περιεκτική Στρατηγική Εταιρική Σχέση για την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας τους σε ένα εύρος τομέων».
Σύμφωνα με την Κοινή Ανακοίνωση, οι δύο πλευρές συζήτησαν «για ένα εύρος θεμάτων που αφορούν την παγκόσμια και την περιφερειακή ασφάλεια», περιλαμβανομένων των εξελίξεων σε Μέση Ανατολή και Νότια Κινεζική Θάλασσα, ενώ η Ουάσιγκτον συνεχάρη την Τζακάρτα για την «επιτυχημένη ολοκλήρωση της άσκησης "2023 Super Garuda Shield" (...) που αναδείχθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες πολυμερείς στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή, ενσωματώνοντας τις ΗΠΑ, την Ινδονησία και 11 χώρες - παρατηρητές».
Τονίστηκε δε ότι «ως ο μεγαλύτερος συνεργάτης της Ινδονησίας σε επίπεδο στρατιωτικής συνδρομής, οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στη στήριξη του εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ινδονησίας».
Σε ένα ακόμα μεγάλο εργοστάσιο του κλάδου επεκτάθηκε από τη Δευτέρα η μεγάλη απεργία στις αυτοκινητοβιομηχανίες στις ΗΠΑ που έχει ξεκινήσει από τις 13 Σεπτέμβρη.
Η ηγεσία του κλαδικού συνδικάτου United Auto Workers (UAW) αποφάσισε την επέκταση της απεργίας στο εργοστάσιο συναρμολόγησης «Sterling Heights» (SHAP) της «Stellantis» στο Μίσιγκαν, όπου δουλεύουν 6.800 μέλη του σωματείου.
Πλέον οι απεργοί στις εταιρείες «Ford», «General Motors» και «Stellantis» ξεπερνούν τους 40.000 εργαζόμενους. Συνολικά στον κλάδο (και εκεί που δεν έχει κηρύξει απεργία) το συνδικάτο έχει 146.000 μέλη.
Η «Stellantis», ιδιοκτήτης της «Chrysler», της «Jeep», της «Ram», της «Dodge» και της «Peugeot» μεταξύ άλλων, δήλωσε «αγανακτισμένη» από την απόφαση, απειλώντας για επιπτώσεις «που θα διαρκέσουν» τόσο στον κλάδο όσο στην τοπική και την εθνική οικονομία.
Οι απεργοί διεκδικούν ουσιαστική αύξηση των μισθών, μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας χωρίς μείωση αποδοχών, βελτίωση ασφαλιστικών δικαιωμάτων και συνταξιοδοτικών προγραμμάτων, ισχυρότερη εργασιακή ασφάλεια.
Αδιέξοδα φαίνεται ότι παραμένουν τα εσωκομματικά παζάρια στους Ρεπουμπλικάνους για την εκλογή νέου προέδρου στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, θέση που παραμένει κενή από τις 3 Οκτώβρη, όταν καθαιρέθηκε ο Κέβιν Μακάρθι.
Χτες, μετά από αλλεπάλληλες εσωκομματικές ψηφοφορίες στην κοινοβουλευτική ομάδα, υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για τη θέση αναδείχθηκε ο Τομ Εμερ, ωστόσο από την αρχή φαινόταν απίθανο να συγκεντρώσει τις 217 ψήφους που απαιτούνταν για να εκλεγεί πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν ισχνή πλειοψηφία στο σώμα, με 221 βουλευτές. Ηδη όμως κατά την τελική εσωκομματική ψηφοφορία χτες, 26 βουλευτές του κόμματος αρνήθηκαν να στηρίξουν τον Εμερ, ο οποίος τελικά λίγες ώρες μετά αποσύρθηκε από την κούρσα εκλογής.
Λίγο νωρίτερα, ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, είχε τοποθετηθεί αρνητικά για τον Εμερ και είχε προαναγγείλει ότι «μου φαίνεται ότι είναι τελειωμένος»...
Υπενθυμίζεται ότι μετά την καθαίρεση του Κ. Μακάρθι, υποψήφιοι των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων αναδείχθηκαν διαδοχικά ο Στιβ Σκαλίζ και ο Τζιμ Τζόρνταν, ωστόσο και οι δύο αναγκάστηκαν να αποσυρθούν καθώς απέτυχαν να συγκεντρώσουν τη στήριξη 217 βουλευτών.