Τετάρτη 25 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΞΙΚΟ
Τιμωρητική ενέργεια της κυβέρνησης κατά του ΚΚ Μεξικού

Σύλληψη του Α' Γραμματέα της ΚΕ κατά την επιστροφή του από την 23η ΔΣΚΕΚ

Τη σύλληψη και προσωρινή κράτηση του Α' Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚ Μεξικού, συντρόφου Πάβελ Μπλάνκο Καμπρέρα, αμέσως μετά την επιστροφή του στο Μεξικό από την Τουρκία, όπου συμμετείχε στην 23η Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων (ΔΣΚΕΚ), καταδικάζει με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΚΚ Μεξικού.

Οπως καταγγέλλει, τη Δευτέρα 23/10 ο Πάβελ Μπλάνκο Καμπρέρα συνελήφθη και κρατήθηκε σε απομόνωση στο Διεθνές Αεροδρόμιο «Μπενίτο Χουάρες», όταν προσγειώθηκε στην Πόλη του Μεξικού από τη Σμύρνη της Τουρκίας.

«Ο αρμόδιος φορέας για την προσωρινή κράτηση», επισημαίνει το ΚΚΜ, «ήταν το Εθνικό Ινστιτούτο Μετανάστευσης, κάτι γελοίο, αφού η λειτουργία του αφορά τους μετανάστες πολίτες άλλων εθνικοτήτων. Στην περίπτωση του συντρόφου μας, πρόκειται για Μεξικανό, γεννημένο στο Μεξικό και με μόνιμη διαμονή στη χώρα μας, και επομένως με πλήρη δικαιώματα διέλευσης και ελεύθερης κυκλοφορίας, τα οποία παραβιάστηκαν για διάστημα μεγαλύτερο των δύο ωρών, όπως έγινε και με το δικαίωμά του στην επικοινωνία, καθώς του απαγορεύτηκε να κάνει οποιαδήποτε τηλεφωνική κλήση.

Οι ερωτήσεις των κρατικών πρακτόρων προς τον Α' Γραμματέα του ΚΚΜ αφορούσαν τις σχέσεις με άλλα Κομμουνιστικά Κόμματα στον κόσμο, τη λειτουργία του Κόμματος στο Μεξικό και την προσωπική του ζωή. Μετά από δύο ώρες χωρίς καμία εξήγηση για την προσωρινή κράτηση και την απομόνωση, το διαβατήριο του συντρόφου επιστράφηκε και αφέθηκε ελεύθερος».

Και η ανακοίνωση καταλήγει:

«Πρόκειται για μια παράνομη και τιμωρητική ενέργεια του μεξικανικού κράτους εναντίον του ΚΚΜ και των στελεχών του, η οποία θα απαντηθεί τις επόμενες μέρες. Αυτή η κρατική ενέργεια αντιστοιχεί επίσης στην πρόσφατη στρατιωτικοποίηση του Ινστιτούτου Μετανάστευσης, το οποίο βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο του υπουργείου Ναυτικού.

Ο σύντροφος μπόρεσε να παρατηρήσει την κακή μεταχείριση των κρατούμενων μεταναστών, ανδρών, γυναικών και παιδιών, στην αίθουσα μετανάστευσης στο αεροδρόμιο - η αίθουσα λειτουργεί επισφαλώς, καθιστώντας τις συνθήκες των κρατουμένων εκεί πιο δύσκολες.

Ολα αυτά διαψεύδουν τις πρόσφατες δηλώσεις του (σ.σ. Μεξικανού Προέδρου) Λόπες Ομπραδόρ στη συνάντηση με τους αρχηγούς κρατών της περιοχής για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, καθώς συνεχίζεται η τιμωρητική και αντιμεταναστευτική δράση του Μεξικού, όπως προβλέπουν οι συμφωνίες του με τον Μπάιντεν και προηγουμένως με τον Τραμπ.

Τέλος, το ΚΚΜ επισημαίνει ότι η κυβέρνηση του Λόπες Ομπραδόρ μοιάζει έτσι περισσότερο με προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως αυτή του Φελίπε Καλντερόν, που παρενοχλούσε και καταδίωκε τα στελέχη του ΚΚΜ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ