ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Νοέμβρη 2023
Σελ. /28
Μπαράζ επαφών Μπλίνκεν για την «επόμενη μέρα» της σφαγής και της κατοχής

Με το μάτι στραμμένο στην «επόμενη μέρα» του πολέμου στη Γάζα, αλλά και στο υπαρκτό ενδεχόμενο γενίκευσής του, οι ΗΠΑ εντείνουν το διπλωματικό παζάρι στην ευρύτερη περιοχή, παρέχοντας παράλληλα πλήρη κάλυψη στη δολοφονική μηχανή του Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων.

Χτες το μεσημέρι ολοκληρώθηκε στην Αγκυρα το διπλωματικό «γαϊτανάκι» που ξεκίνησε την Παρασκευή ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, σε Ισραήλ, Δυτική Οχθη, Ιορδανία, Ιράκ, Κύπρο και Τουρκία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει από την Αγκυρα, ο Μπλίνκεν είπε ότι υπήρξε «πρόοδος σε διάφορα μέτωπα», διαβεβαιώνοντας πως οι ΗΠΑ «δουλεύουν επιθετικά για να εξασφαλίσουν βοήθεια» στη Λωρίδα της Γάζας και την αποχώρηση ανθρώπων διπλής ή ξένης υπηκοότητας και τραυματιών από τον θύλακα στην Αίγυπτο. Πρόσθεσε δε ότι τις επόμενες μέρες θα γίνει ορατή μία «διεύρυνση της βοήθειας» στη Γάζα «με σημαντικούς τρόπους», χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.

«Εστιάζουμε και στην επόμενη μέρα (...) ότι υπάρχει ένα καλύτερο μονοπάτι μετά από αυτό», συνέχισε, ενώ δήλωσε «εξαιρετικά ανήσυχος» για την έκρηξη των επιθέσεων Εβραίων εποίκων στους Παλαιστίνιους της Δυτικής Οχθης.

Στην Ιορδανία ο Μπλίνκεν συμμετείχε στην έκτακτη σύνοδο που συγκάλεσε ο Ιορδανός ΥΠΕΞ Αϊμάν Σαφάντι, με τη συμμετοχή των ομολόγων του από τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ παρέστη και στέλεχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO). Οι Αραβες αξιωματούχοι ζήτησαν τερματισμό των ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα και άμεση εκεχειρία, και καταδίκασαν τον θάνατο χιλιάδων Παλαιστινίων αμάχων. Ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ Σάμεχ Σούκρι κατηγόρησε το Ισραήλ ότι προβαίνει σε «συλλογική τιμωρία των Παλαιστινίων» και ότι αυτό «δεν είναι νόμιμο δικαίωμα στην αυτοάμυνα».

Ο Μπλίνκεν επέμεινε στην άρνησή του για εκεχειρία, προτείνοντας «σύντομες παύσεις» βομβαρδισμών για «ανθρωπιστικούς» λόγους. Υποστήριξε ξανά ότι μια εκεχειρία θα έβλαπτε το «δικαίωμα» του Ισραήλ στην «άμυνα», μετά τις επιθέσεις της Χαμάς.

Διαφωνίες καταγράφηκαν και στο θέμα της «επόμενης μέρας», με τους Αραβες αξιωματούχους να ζητούν κατά προτεραιότητα τον άμεσο τερματισμό των ισραηλινών επιθέσεων.

Την Κυριακή ο Μπλίνκεν μετέβη στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης, όπου είδε τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς για πρώτη φορά από την έναρξη των ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα. Ο Αμπάς διαμαρτυρήθηκε για τις σφαγές χιλιάδων Παλαιστινίων στη Γάζαμ ζητώντας άμεσο τερματισμό της επίθεσης, επίσης άμεση και γρήγορη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, καθώς και την υδροδότηση και ηλεκτροδότησή της.

Συνεχίζοντας, χαρακτήρισε τον πόλεμο στη Γάζα «γενοκτονία» και προειδοποίησε για τον κίνδυνο διωγμού Παλαιστινίων από τη Γάζα και τη Δυτική Οχθη ή την Ιερουσαλήμ, ενώ παράλληλα κατήγγειλε το πογκρόμ των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων και των εποίκων σε βάρος των Παλαιστινίων. Πρόσθεσε δε ότι πραγματική ασφάλεια και ειρήνη στην περιοχή μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, στα σύνορα του 1967.

Στη συνέχεια ο Μπλίνκεν μετέβη αιφνιδιαστικά στην Κύπρο (βλ. σχετικό θέμα) και ακολούθως στο Ιράκ.

Στη Βαγδάτη συνομίλησε με τον Ιρακινό πρωθυπουργό, Μοχάμεντ Σία Αλ Σουντάνι, για τους κινδύνους επέκτασης του πολέμου. Εκεί ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι είναι «εντελώς απαράδεκτες» οι επιθέσεις σιιτικών πολιτοφυλακών και άλλων οργανώσεων εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων σε βάσεις στο Ιράκ και στη Συρία. «Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουμε τους δικούς μας», ανέφερε.

Να σημειωθεί ότι χτες, ένα 24ωρο μετά την επίσκεψη Μπλίνκεν στη Βαγδάτη, ο Ιρακινός πρωθυπουργός μετέβη στην Τεχεράνη και συναντήθηκε με τον Ιρανό Πρόεδρο Ε. Ραϊσί, ο οποίος κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «ενθαρρύνουν» το Ισραήλ «να σκοτώνει και να διαπράττει απάνθρωπες ενέργειες» εναντίον των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ ζήτησε ξανά «άμεση εκεχειρία» στη Γάζα.

Η Νότια Αφρική ανακάλεσε τον πρέσβη από το Ισραήλ

Η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής αποφάσισε να ανακαλέσει τον πρέσβη και όλο το διπλωματικό προσωπικό της χώρας στο Ισραήλ, χαρακτηρίζοντας το μακελειό που διαπράττει το Ισραήλ στη Γάζα «γενοκτονία».

Στη Ρωσία, ο ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ δήλωσε ότι η «Δύση» ωθεί την περιοχή της Μέσης Ανατολής στα πρόθυρα ενός «μεγάλου πολέμου», που οδηγεί σε έξαρση της τρομοκρατίας και των προσφυγικών ροών. «Τώρα βλέπουμε πώς οι Αγγλοσάξονες κυριολεκτικά σπρώχνουν τη Μέση Ανατολή στα πρόθυρα ενός μεγάλου πολέμου», δήλωσε στη διάρκεια της Διεθνούς Εκθεσης και του «Φόρουμ της Ρωσίας» στη Μόσχα. Πρόσθεσε δε ότι αυτή η προσέγγιση που χρησιμοποιείται από τη «Δύση» «εκδηλώνεται πλήρως» σε Ουκρανία, Ιράκ, Λιβύη και Συρία.

Στην Κίνα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ουάνγκ Ουενμπίν ανακοίνωσε πως το Πεκίνο θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν «για να αποκαταστήσει την ειρήνη» στα παλαιστινιακά εδάφη, καθώς από αρχές Νοέμβρη ανέλαβε την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Χτες, σε μία πρώτη κίνηση, ζήτησε την άμεση κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κατάσταση στη Γάζα και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Ο «οδικός χάρτης» της ΕΕ

Η EE ανακοίνωσε χτες ότι θα αυξήσει την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα κατά 25 εκατομμύρια ευρώ, αφού την αξιοποιεί ως εργαλείο παρέμβασης στην περιοχή, την ίδια ώρα που και αυτή κλίνει σε όλες τις πτώσεις το «δικαίωμα αυτοάμυνας» του Ισραήλ.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας στο Συνέδριο των Μόνιμων Αντιπροσώπων των χωρών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, είπε ότι η συνολική ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ για τη Γάζα θα ανέλθει σε 100 εκατ. ευρώ.

Στη συνέχεια ανακοίνωσε έναν «οδικό χάρτη» πέντε σημείων για το «μέλλον» της Γάζας μετά το τέλος του πολέμου. Προτείνει να μην υπάρξει μελλοντικά ασφαλές καταφύγιο για τους «τρομοκράτες της Χαμάς», καμία κυβέρνηση υπό την ηγεσία της Χαμάς, καμία μακροπρόθεσμη ισραηλινή παρουσία ασφαλείας, καμία αναγκαστική μετακίνηση Παλαιστινίων, όχι άλλος διαρκής αποκλεισμός.

Νωρίτερα, στο Αλ Αρίς της Αιγύπτου κατέφτασε χτες με C-130 η ελληνική ανθρωπιστική βοήθεια που προορίζεται για τους αμάχους της Λωρίδας της Γάζας.

Στο Ισραήλ μετέβη χτες ο Βούλγαρος πρωθυπουργός N. Ντένκοφ, «ευλογώντας» πιο απροκάλυπτα και από τις ίδιες τις ΗΠΑ το αιματοκύλισμα του παλαιστινιακού λαού από τον ισραηλινό στρατό...

Συναντώντας στην Ιερουσαλήμ τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπ. Νετανιάχου, δήλωσε ότι το κράτος και ο λαός του Ισραήλ έχουν την πλήρη υποστήριξη της Βουλγαρίας.

Συναντώντας αργότερα τον Πρόεδρο του Ισραήλ Ι. Χέρτζογκ, διαβεβαίωσε πως η Βουλγαρία θα παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια ...στο Ισραήλ, ενώ τόνισε ότι «αναγνωρίζουμε τα δικαιώματά σας να υπερασπιστείτε το κράτος του Ισραήλ και τον λαό σας» και ότι «η Χαμάς και ολόκληρη η στρατιωτική και διοικητική δομή της πρέπει να εξαλειφθούν, διαφορετικά δεν θα υπάρξει διαρκής ειρήνη».

ΕΠΑΦΕΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΥΠΕΞ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Με αιχμή την «ευρωατλαντική ασφάλεια» και την επόμενη μέρα στη Μέση Ανατολή

Συζήτηση εφ' όλης της ύλης, με φόντο τον πόλεμο στη Γάζα, είχε χτες στην Αγκυρα, με τον Τούρκο ομόλογό του Χ. Φιντάν, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, συνομιλώντας για την «ευρωατλαντική ασφάλεια», τη «συνεχιζόμενη υποστήριξη προς την Ουκρανία», την «ανάγκη να διατηρηθεί η ενότητα στη Συμμαχία του ΝΑΤΟ», όπως περιέγραφε από το Σαββατοκύριακο την ατζέντα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ...

Η συνάντηση διήρκεσε πάνω από 2,5 ώρες, ενώ δεν ακολούθησε η καθιερωμένη κοινή συνέντευξη Τύπου. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε πως οι δύο υπουργοί «συζήτησαν τη σύγκρουση Ισραήλ - Χαμάς, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης να αποτραπεί η εξάπλωση της σύγκρουσης σε ολόκληρη την περιοχή» και «συμφώνησαν στην κρίσιμη σημασία της προστασίας των αμάχων και της διασφάλισης της ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους στη Γάζα». Ακόμα, οι δύο αξιωματούχοι φέρονται να «τόνισαν τη σημασία της μακροχρόνιας συνεργασίας ΗΠΑ - Τουρκίας ως Συμμάχων του ΝΑΤΟ και προτεραιοτήτων ευρωατλαντικής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ».

Με φόντο τον ρόλο που και η Αγκυρα διεκδικεί ως κέντρο διεργασιών για την επόμενη μέρα στη Μέση Ανατολή, παζαρεύοντας σχετικά ανταλλάγματα, ο Μπλίνκεν είπε ότι έγιναν σημαντικές συνομιλίες με τις χώρες της περιοχής για τη δημιουργία... συνθηκών δικαιοσύνης και ειρήνης, ενώ το τουρκικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε πως στη συνάντηση «τονίστηκε επίσης η ανάγκη να εργαστούμε από κοινού για τη λύση των δύο κρατών». Δεν παρέλειψε δε να τονίσει κι αυτό ότι προτάχθηκε στη συζήτηση η διαδικασία διεύρυνσης του ΝΑΤΟ με την ένταξη της Σουηδίας.

Στάση και στη Λάρνακα

Πριν μεταβεί στην Αγκυρα, ο Μπλίνκεν έκανε σύντομη στάση στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, όπου συναντήθηκε με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη.

Σύμφωνα με «ασφαλείς πληροφορίες» ΜΜΕ, η συνάντηση έγινε σε «εξαιρετικό κλίμα» και ο Μπλίνκεν ευχαρίστησε τη Λευκωσία για την πρωτοβουλία της στον «θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο» και για τη βοήθεια στις επιχειρήσεις εκκένωσης, με φόντο μια σειρά σχέδια που βγαίνουν για τον οριστικό εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τη Γάζα και την «επόμενη μέρα» στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Η Κύπρος, εξάλλου, με τις βρετανικές βάσεις και άλλες υποδομές, και την εγγύτητά της στη Μέση Ανατολή, περιλαμβάνεται σε διάφορα ευρωατλαντικά σχέδια για την περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του ενδεχομένου γενικευμένης σύγκρουσης.

Ο Μπλίνκεν ευχαρίστησε την Κύπρο για τη βοήθεια που παρέχει σε πολλά επίπεδα, για τη στάση της συνολικά ως χώρας «που συνομιλεί με όλους». Αμερικανικές πηγές σχολίαζαν τη στάση στη Λάρνακα ως χαρακτηριστική του ρόλου που η Ουάσιγκτον θέλει για την Κύπρο στην περιοχή.

Ανακλήθηκε ο Τούρκος πρέσβης από το Ισραήλ

Ολα αυτά ενώ οι σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ συνεχίζουν να επιδεινώνονται, με φόντο το σκληρό παζάρι που δυναμώνει στις πλάτες του παλαιστινιακού λαού και όλων των λαών της περιοχής.

Ετσι η κυβέρνηση Ερντογάν προχώρησε κι αυτή στην ανάκληση του πρέσβη της από το Τελ Αβίβ για διαβουλεύσεις σχετικά με την «απόρριψη από το Ισραήλ των εκκλήσεων για κατάπαυση του πυρός» και «τις συνεχιζόμενες επιθέσεις εναντίον αμάχων», όπως μετέδωσε και το πρακτορείο «Αναντολού».

Είχαν προηγηθεί νέες δηλώσεις Ερντογάν, που επικρίνοντας τις επιλογές και τους χειρισμούς της σημερινής ισραηλινής κυβέρνησης είπε ότι «ο Νετανιάχου δεν είναι πλέον κάποιος με τον οποίο μπορούμε να συζητήσουμε, τον έχουμε διαγράψει».

ΛΙΒΑΝΟΣ - ΥΕΜΕΝΗ
Επίθεση Ισραηλινών σε αυτοκινητοπομπή αμάχων και αντίποινα

Συνεχίζονται για 30ή μέρα οι εχθροπραξίες μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου. Η «Χεζμπολάχ» απάντησε με βροχή ρουκετών το βράδυ της Κυριακής στην ισραηλινή φονική επίθεση κατά αυτοκινητοπομπής αμάχων στον οδικό άξονα αλ Μααΐσρα (μεταξύ των περιοχών Αϊνάτα και Αϊταρούν), με αποτέλεσμα τον θάνατο μιας γιαγιάς και των τριών μικρών εγγονών της.

Τα θύματα ήταν μέλη της οικογένειας του Σαμίρ Αγιούμπ, Λιβανέζου δημοσιογράφου. Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου (ΑΝΙ), ο δημοσιογράφος τραυματίστηκε, ενώ τα τέσσερα θύματα είναι η αδερφή του και τα εγγόνια της που ακολουθούσαν το όχημα του δημοσιογράφου με το αυτοκίνητό τους.

Οι ρουκέτες της «Χεζμπολάχ», που ακολούθησαν, έπληξαν τον ισραηλινό μεθοριακό εποικισμό Κιργιάτ Σμονά δίχως να γίνουν γνωστά θύματα ή υλικές ζημιές.

Αργότερα, βουλευτής της «Χεζμπολάχ» χαρακτήρισε αυτήν την επίθεση «επικίνδυνη εξέλιξη» που μπορεί να έχει επιπτώσεις. «Ο εχθρός θα πληρώσει το τίμημα για τα εγκλήματά του κατά των αμάχων», δήλωσε συγκεκριμένα στο «Ρόιτερς» ο Χασάν Φαντλάλα.

Το πρωί της Κυριακής, τέσσερις διασώστες τραυματίστηκαν στον νότιο Λίβανο, στα σύνορα με το Ισραήλ, από ισραηλινό βομβαρδισμό εναντίον δύο ασθενοφόρων που ανήκαν σε τοπικό σύλλογο.

Από τις 8 Οκτώβρη, έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά στον Λίβανο 81 άτομα, εκ των οποίων οι 59 είναι μαχητές της «Χεζμπολάχ».

Σε χτεσινοβραδινή ανακοίνωση της ένοπλης πτέρυγας της «Χαμάς», «Ταξιαρχίες αλ Κασάμ», αναφέρεται πως έριξαν 16 ρουκέτες σε θέσεις του ισραηλινού στρατού στην πόλη Ναχαρίγια του Ισραήλ και στα νότια περίχωρα της Χάιφα. Το Ισραήλ από τη μεριά του μέτρησε τουλάχιστον 30 εκτοξεύσεις ρουκετών από το Ισραήλ χτες βράδυ σε μία ώρα.

Νέα επίθεση από τους Χούθι

Από τη μεριά τους, οι Χούθι της Υεμένης εξαπέλυσαν χτες άλλο ένα σμήνος μη επανδρωμένων αεροσκαφών εναντίον «ευαίσθητων» στόχων εντός του Ισραήλ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Ενοπλες Δυνάμεις των Σιιτών ενόπλων, η οποία μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι «Al Masirah», οι στόχοι των αεροσκαφών ήταν «ποικίλοι και ευαίσθητοι». Λόγω της επίθεσης διακόπηκε «για ώρες» η δραστηριότητα στις βάσεις και τα αεροδρόμια που τέθηκαν στο στόχαστρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ