ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2023
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΗΒΑ
Οργή για τον θάνατο του 17χρονου εργαζόμενου μαθητή από πυρά αστυνομικού

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία στην Θήβα
Από τη χτεσινή διαμαρτυρία στην Θήβα
Συγκέντρωση στην είσοδο της πόλης της Θήβας πραγματοποίησαν το πρωί της Τρίτης δεκάδες συμμαθητές, φίλοι και συγγενείς του 17χρονου εργαζόμενου μαθητή Χρήστου Μιχαλοπούλου, που σκοτώθηκε από πυροβολισμό αστυνομικού κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου στο χωριό Λεοντάρι Βοιωτίας, απαιτώντας δικαίωση, να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα και να αποδοθούν ευθύνες.

Μέσα σε κλίμα οργής και θλίψης, και ένα αναπάντητο «γιατί» να κυριαρχεί, μαθητές, φίλοι και συγγενείς του 17χρονου Ρομά, τον αποχαιρέτησαν με οργισμένα συνθήματα, χειροκροτήματα και τραγούδια, αλλά και με το προσκλητήριο: «Χρήστος Μιχαλόπουλος, "παρών"» να δονεί τους δρόμους της Θήβας. Απαίτησαν δικαιοσύνη, τονίζοντας πως ο Χρήστος αποτελεί ένα ακόμη θύμα αστυνομικής αυθαιρεσίας και διατράνωσαν πως δεν θα επιτρέψουν ούτε να ξεχαστεί, αλλά και ούτε να κρυφτούν τα πραγματικά γεγονότα και οι ευθύνες πίσω από το γεγονός ότι ήταν Ρομά.

«Ο Χρήστος δεν είναι εγκληματίας. Δούλευε 12 ώρες τη μέρα σε εταιρεία που έβαζε φωτοβολταϊκά και το βράδυ πήγαινε σχολείο, στο νυχτερινό ΕΠΑΛ στον Αλίαρτο, για να πάρει το χαρτί του ηλεκτρολόγου», ανέφερε ο θείος του Βαγγέλης Μιχαλόπουλος. Σημείωσε μάλιστα ότι «αυτός ζούσε την οικογένειά του από τότε που πέθανε ο πατέρας τους εδώ και δύο χρόνια», ενώ χαρακτήρισε ένα είδος δικαίωσης τη συμπαράσταση των συμμαθητών, των καθηγητών και των φίλων του αδικοχαμένου ανιψιού του.

Στη συγκέντρωση βρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ και της ΚΝΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Μπαγιαρτάκη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ, και τον Δημήτρη Μπιργάλια, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, καθώς και ο Αντώνης Τουλουμάκος, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον δήμο Θήβας.

Την ίδια στιγμή, ερωτήματα υπάρχουν για τις συνθήκες που οδήγησαν στον θάνατο του 17χρονου Χρήστου, η κηδεία του οποίου θα γίνει αύριο. Από την πλευρά της αστυνομίας «διαρρέεται» ότι πρόκειται για «εκπυρσοκρότηση όταν το θύμα προσπάθησε να αποσπάσει το όπλο του αστυνομικού», ενώ από την πλευρά του 16χρονου αδερφού του νεκρού, που επέβαινε στο αυτοκίνητο μαζί με δύο ακόμη ανήλικα κορίτσια, γίνεται λόγος για επίθεση και πυροβολισμό από την πλευρά του αστυνομικού, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία αντίδραση από το θύμα.

Από μικρή απόσταση η βολή του αστυνομικού

Να σημειώσουμε ότι χτες διέρρευσαν τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης, σύμφωνα με τα οποία η σφαίρα προκάλεσε ένα διαμπερές τραύμα στον αριστερό αντίχειρα του 17χρονου και στη συνέχεια κατέληξε στην αριστερή τραχηλική χώρα. Επισημαίνεται μάλιστα ότι η βολή πραγματοποιήθηκε από μικρή απόσταση από το θύμα, το οποίο φέρει εκδορές τριβής στην αριστερή πλευρά του προσώπου του, ενώ δεν διαπιστώνονται χτυπήματα στα πλευρά.

Ο 41χρονος αρχιφύλακας της ΟΠΚΕ Βοιωτίας, σε βάρος του οποίου έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο και παράνομη εκτέλεση πυροβολισμού, αναμένεται να απολογηθεί αύριο, Πέμπτη.

Στο μεταξύ, αλλοίωση αποδεικτικών στοιχείων καταγγέλλει ο δικηγόρος Ιωάννης Μπαρκαγιάννης, που έχει αναλάβει τη νομική εκπροσώπηση της οικογένειας του 17χρονου. Σημειώνει: «Οι προανακριτικοί υπάλληλοι της συγκεκριμένης έρευνας κατάφεραν να πρωτοτυπήσουν παγκοσμίως βάζοντας τον δράστη ως υπεύθυνο φύλαξης του χώρου που τελέστηκε η πράξη. Μάλιστα, όταν έφτασε η Σήμανση εκεί προκειμένου να εντοπίσει DNA, επισημαίνει σε έκθεσή της ότι κάτι τέτοιο είναι δύσκολο, καθώς η περιοχή είχε πλυθεί με νερό».

Και χτες το βράδυ υπήρξαν διαμαρτυρίες Ρομά σε διάφορους οδικούς άξονες στα Μέγαρα, όπου έκλεισε η Εθνική, στη Θήβα και στη Θεσσαλονίκη έξω από τον οικισμό της Νέας Ζωής.

ΕΛΜΕ Βοιωτίας: Απαιτούμε να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη

Την «οργή και αγανάκτησή της για τη δολοφονία ενός ακόμη παιδιού» δηλώνει με καταγγελία της η ΕΛΜΕ Βοιωτίας εκφράζοντας τα συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του 17χρονου Χρήστου και απαιτώντας να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη.

«Η εκπαιδευτική κοινότητα θρηνεί για τον τραγικό θάνατο του 17χρονου εργαζόμενου μαθητή Χρήστου Μιχαλόπουλου που έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά. Μας γεμίζει οργή και αγανάκτηση η δολοφονία ενός ακόμα αθώου παιδιού που έπεσε θύμα της αυξανόμενης αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, του ρατσισμού εναντίον των πιο αδύναμων κοινωνικά».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Αλληλεγγύη και διεκδίκηση για να ορθοποδήσουν οι πληγέντες

Πανθεσσαλική σύσκεψη την Κυριακή 26 Νοέμβρη με σκοπό τον συντονισμό και την κλιμάκωση της αγωνιστικής δράσης

Την πολύμορφη αλληλεγγύη που συνεχίζει να εκδηλώνεται από σωματεία, μαζικούς φορείς όλης της χώρας προς τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας ανέδειξε με συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας. Στη διάρκεια της συνέντευξης ανακοινώθηκαν επίσης οι νέες δράσεις αλληλεγγύης και διεκδίκησης που θα γίνουν το επόμενο διάστημα.

Ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, σημείωσε ότι «η αλληλεγγύη μπορεί να γίνει δύναμη αποτελεσματική μόνο όταν συνδέεται με τη διεκδίκηση. Οταν γίνεται αφορμή για δυνάμωμα της συλλογικής οργάνωσης του λαού μας, όταν γίνεται αφετηρία για μαζικούς, αποφασιστικούς αγώνες».

Στη συνέχεια ευχαρίστησε τους εκατοντάδες φορείς και τους χιλιάδες ανθρώπους που βοήθησαν το προηγούμενο διάστημα, τονίζοντας τα εξής: «Θα θέλαμε ξέχωρα να αναφερθούμε σε φορείς όπως η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, στις τοπικές Ενώσεις Γιατρών στα δύο νοσοκομεία της πόλης μας, αλλά και στην Ενωση Ιατρών Αθήνας και Πειραιά. Επίσης στους μουσικούς και καλλιτέχνες του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, του Πανελλήνιου Σωματείου Ελλήνων Τραγουδιστών, του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, που στάθηκαν στο πλάι του λαού της Θεσσαλίας στη μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης στις 29 Οκτώβρη.

Μας συγκινεί ιδιαίτερα η ανταπόκριση όλων των ξενιτεμένων Ελλήνων, της ελληνικής ομογένειας, όπως η προσπάθεια που οργάνωσαν ο Σύλλογος Ελλασονιτών «Ο Νικοτσάρας» και η ομογένεια της Μελβούρνης, με τον πολυήμερο έρανο και τη συγκέντρωση ενός μεγάλου ποσού (48.000 δολάρια Αυστραλίας - 28.600 ευρώ), ή αντίστοιχα οι ελληνικές κοινότητες στο Μόντρεαλ και στο Κεμπέκ του Καναδά, στη Σουηδία (Στοκχόλμη), στη Δανία, στην Ουγγαρία, στη Γαλλία, στη Γερμανία. Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας σε εκατοντάδες εργατικά σωματεία και φορείς απ' όλη τη χώρα, Ομοσπονδίες όπως η Ομοσπονδία Υπαλλήλων, Εργατικά Κέντρα, αλλά και από την Κύπρο, όπως η Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία».

Μιλώντας για τη συνέχεια στις δράσεις αλληλεγγύης, ανακοίνωσε ότι με τη συμβολή όλων αυτών των φορέων αλλά και εκατοντάδων απλών ανθρώπων συγκεντρώθηκε ένα πολύ μεγάλος όγκος υλικής βοήθειας, όπως και μια σημαντικότατη οικονομική στήριξη μέσω του λογαριασμού αλληλεγγύης. «Μέχρι σήμερα έχουν συγκεντρωθεί συνολικά 60.000 ευρώ», είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει ότι «έως τώρα έχουν δαπανηθεί περί τα 7.352 ευρώ για αγορά τροφίμων και 1.428 ευρώ για είδη πρώτης ανάγκης που διανεμήθηκαν στους πλημμυροπαθείς. Επίσης, δόθηκαν 1.736 ευρώ για αγορά μηχανημάτων ξαθ εξοπλισμού (αντλίες για απαντλήσεις υδάτων, καθαρισμούς κ.λπ.), 1.559 ευρώ για μεταφορές της βοήθειας και 461 ευρώ για είδη συσκευασίας, για τη διανομή της υλικής βοήθειας. Ταυτόχρονα έχουμε διανείμει όλη την υλική βοήθεια που μας είχε σταλεί μέχρι τώρα, σε γειτονιές αλλά και χωριά της γύρω περιοχής.

Προχωράμε στις παρακάτω πρωτοβουλίες:

-- Αγορά και διανομή χρωμάτων για να βαφτούν σπίτια. Η διανομή θα αφορά 1 δοχείο 10 λίτρων λευκού πλαστικού χρώματος Α' ποιότητας ανά πληγέντα. Γι' αυτόν τον σκοπό θα δαπανηθούν συνολικά 60.000 ευρώ.

-- Νέα διανομή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης μέσα στον Δεκέμβρη, αξιοποιώντας και τα υπόλοιπα χρήματα από τον λογαριασμό αλληλεγγύης, καθώς και νέα φορτία από υλική βοήθεια που περιμένουμε».

Κλείνοντας απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στη συγκέντρωση για τον αγωνιστικό εορτασμό του Πολυτεχνείου, την Παρασκευή 17 Νοέμβρη στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία, αλλά και στην πανθεσσαλική σύσκεψη την Κυριακή 26 Νοέμβρη στις 12 μ., όπου θα συζητηθούν οι πρωτοβουλίες με τις οποίες θα κλιμακωθεί ο αγώνας των πλημμυροπαθών.

ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
Προφυλακιστέος ο βασανιστής

Προφυλακιστέος κρίθηκε χτες, με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, ο 42χρονος από το Κερατσίνι που είχε στήσει μια άθλια «μηχανή», όπου βασάνιζε και εξευτέλιζε δύο νέα παιδιά με νοητική υστέρηση και πουλούσε τη βαρβαρότητα ως «θέαμα» στο διαδίκτυο μέσω πλατφόρμας που διέθετε, με αδρή αμοιβή.

Ειδικότερα, οι κατηγορίες εις βάρος του αφορούν σωματικές βλάβες, εξύβριση και μαστροπεία, εγκλήματα που τελέστηκαν με ρατσιστικά χαρακτηριστικά, καθώς και παράβαση του νόμου περί όπλων. Ο βασανιστής ισχυρίστηκε ότι για τις πράξεις υπήρχε η συναίνεση των νέων.

Σύμφωνα με την έρευνα της αστυνομίας, η συστηματική κακοποίηση των νέων ξεκίνησε τον Σεπτέμβρη του 2022. Από την έρευνα έχουν προκύψει ήδη 554 βίντεο φρίκης, όπου συμμετείχαν και άλλοι εκτός από τον 42χρονο, ενώ η πλατφόρμα είχε φτάσει να έχει 22.700 συνδρομητές. Βέβαια, όλη αυτή η σαπίλα έχει την ανοχή του αστικού κράτους και των νόμων του. Να σημειωθεί ότι ο εξευτελισμός και η απαξίωση της ζωής διαδίδονται στο «ελεύθερο και δημοκρατικό» διαδίκτυο όλο και πιο συχνά από τους μονοπωλιακούς ομίλους που το ελέγχουν, κόβονται και εξαφανίζονται οι πραγματικοί λαϊκοί αγώνες που υπερασπίζονται τη ζωή, όπως η αλληλεγγύη στον πολύπαθο Παλαιστινιακό λαό και η καταδίκη της βαρβαρότητας του ισραηλινού κράτους - δολοφόνου.

ΥΠΟΘΕΣΗ «ΚΙΒΩΤΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»
Αντικρουόμενες καταγγελίες

Λίγο πριν από την απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου για την παραπομπή ή όχι σε δίκη του ιδρυτή της ΜΚΟ «Κιβωτός του Κόσμου», ιερέα Αντώνη Παπανικολάου, γίνονται αντικρουόμενες καταγγελίες. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά από την πλευρά του ιερέα, στις 13 Νοέμβρη κατέθεσε στην ανακρίτρια συμπληρωματικό υπόμνημα όπου περιλαμβάνεται ιδιόχειρη επιστολή ενός από τους δύο καταγγέλλοντες, ενός 16χρονου που φέρεται να ζητά συγγνώμη από τον ιερέα για την κατηγορία της ασέλγειας και να λέει ότι το έκανε επειδή του υποσχέθηκαν χρήματα. Την επιστολή ωστόσο αυτή η μητέρα του 16χρονου την χαρακτηρίζει προϊόν πλαστογραφίας.

Επίσης, περιλαμβάνεται επιστολή, με ημερομηνία 26/2, μιας 19χρονης πρώην φιλοξενούμενης σε δομή της ΜΚΟ στον Πειραιά, που υποστηρίζει ότι την προσέγγισαν ο 19χρονος βασικός καταγγέλλων αλλά και στελέχη της νέας διοίκησης για να ψευδομαρτυρήσει σε βάρος του ιερέα και «λόγω της άρνησής της» την εξεδίωξαν.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρότασή του ο εισαγγελέας ζητά την παραπομπή του ιερέα Α. Παπανικολάου σε δίκη, ενώ αναμένεται η απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου. Ο ιερέας κατηγορείται για κατάχρηση ανηλίκων και ελέγχεται και για απιστία, υπεξαίρεση και «ξέπλυμα» χρήματος.

ΧΙΟΣ
Καταδικάστηκε αστυνομικός για ξυλοδαρμό

Με ποινή φυλάκισης 5 μηνών με 3ετή αναστολή καταδικάστηκε χτες αστυνομικός των ΜΑΤ από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Χίου για τον ξυλοδαρμό πολίτη τον Φλεβάρη του 2020, όταν η κυβέρνηση έστειλε δυνάμεις καταστολής στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου προκειμένου να καταστείλει τις κινητοποιήσεις των κατοίκων που βγήκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για την πρόθεση κατασκευής υπερδομών κράτησης προσφύγων και μεταναστών.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο περιστατικό ξυλοδαρμού συνέβη στις 25/2/2020, στην περιοχή του Αγίου Μακαρίου, με τους μάρτυρες κατηγορίας - μεταξύ των οποίων και ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Μάρκος Σκούφαλος - να καταθέτουν πως επρόκειτο για αναίτια επίθεση σε βάρος του πολίτη και πως ο συγκεκριμένος αστυνομικός ήταν εκείνος που τον πέταξε στο έδαφος και τον χτυπούσε, κάτι στο οποίο συμμετείχαν τουλάχιστον δύο άνδρες των ΜΑΤ.

Από την πλευρά του, ο αστυνομικός κατέθεσε ότι ως επικεφαλής της διμοιρίας επιχείρησε να τον συλλάβει επειδή οι συνάδελφοί του είπαν πως τους εξύβρισε αλλά και ότι εφάρμοσε τη «νόμιμη» βία. Οσο για το κάταγμα στη μύτη του πολίτη, ανέφερε ότι ήταν από την πτώση στο έδαφος και ότι δεν ξέρει αν τον χτύπησε κάποιος άλλος από τους αστυνομικούς που συνέδραμαν τη σύλληψή του. Το δικαστήριο απέρριψε όλα τα ελαφρυντικά που ζήτησε ο αστυνομικός.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ