ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Νοέμβρη 2023
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΔΡΩΝ
Λεπτές ισορροπίες για Πογέτ και ΕΠΟ

Εν μέσω των εξελίξεων στη μεταξύ τους σχέση, η Εθνική οδεύει προς το φινάλε των προκριματικών του Euro 2024

Αγνωστο παραμένει το μέλλον του Πογέτ στον πάγκο της Εθνικής

Eurokinissi

Αγνωστο παραμένει το μέλλον του Πογέτ στον πάγκο της Εθνικής
Εν μέσω κλίματος εντεινόμενου προβληματισμού στις σχέσεις της ΕΠΟ και του ομοσπονδιακού τεχνικού Γκουστάβο Πογέτ, η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου συνεχίζει την προετοιμασία της ενόψει του φινάλε των προκριματικών του Euro 2024. Υπενθυμίζεται ότι για την τελευταία αγωνιστική του ομίλου η Εθνική θα φιλοξενήσει τη Γαλλία στην «OPAP Αrena» την Τρίτη 20/11. Του συγκεκριμένου αγώνα για την Εθνική (που στην προτελευταία αγωνιστική θα κάνει το ρεπό της στον όμιλο) θα προηγηθεί φιλικό ματς με τη Νέα Ζηλανδία στο γήπεδο της Ριζούπολης αύριο Παρασκευή, το οποίο θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών. Με την Εθνική να έχει πλέον μόνο μαθηματικές ελπίδες πρόκρισης στα τελικά του Euro μέσω των προκριματικών, όλο το βάρος δίνεται πλέον στη δεύτερη ευκαιρία για πρόκριση στο Euro, μέσω των πλέι οφ του Nations League τον προσεχή Μάρτη.

Ωστόσο, τα αγωνιστικά ζητήματα για μια ακόμα φορά επισκιάζονται από το νέο επεισόδιο στις σχέσεις Πογέτ - ΕΠΟ, με αφορμή τις αποκαλύψεις του Ουρουγουανού τεχνικού για την απουσία του άμεσου βοηθού του, Μαουρίτσιο Ταρίκο, λόγω οικονομικών διαφωνιών με την Ομοσπονδία. Σύμφωνα με τον Πογέτ, ο Ταρίκο ήταν απλήρωτος εδώ και οκτώ μήνες και γι' αυτό αποχώρησε από το τεχνικό επιτελείο. Η ΕΠΟ παραδέχτηκε το γεγονός αυτό, υποστηρίζει όμως ότι έγινε με ευθύνη του Ταρίκο, καθώς δεν δέχτηκε να εκδώσει ελληνικό ΑΦΜ, κάτι που καθιστούσε παράτυπη την πληρωμή. Οπως και να έχουν τα πράγματα, και με βάση παλιότερα περιστατικά (π.χ. για τις κλήσεις των διεθνών), αρκετοί ήταν αυτοί που θεώρησαν το νέο περιστατικό την αρχή του τέλους του Ουρουγουανού στο πάγκο της Εθνικής. Να σημειωθεί ότι τυπικά το συμβόλαιο του Πογέτ λήγει στο τέλος του χρόνου, και πλέον η επέκταση της συνεργασίας των δύο πλευρών μοιάζει δύσκολη, με τη φημολογία για πιθανούς αντικαταστάτες του να έχει ξεκινήσει.

Μ' αυτά και μ' αυτά, η Εθνική συνεχίζει τις προπονήσεις της στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης ενόψει του αυριανού φιλικού με τη Νέα Ζηλανδία. Στην αποστολή ενσωματώθηκε και ο Γιώργος Γιακουμάκης, με τον επιθετικό της αμερικανικής Ατλάντα να ακολουθεί αρχικά πρόγραμμα αποφόρτισης, μετά και το πολύωρο ταξίδι προς την Ελλάδα, ενώ ατομικό πρόγραμμα ακολούθησε και ο Σιώπης. Εκτός αποστολής έχει τεθεί ο Γιάννης Παπανικολάου, αφού ο μεσοαμυντικός της Ράκοβ είναι τραυματίας.

ΕUROLEAGUE
Αγχωτική νίκη για τον ΠΑΟ

Αν και με αρκετό άγχος, ο Παναθηναϊκός επικράτησε χθες στο ΟΑΚΑ της Ζαλγκίρις Κάουνας με 73-71 για την 8η αγωνιστική της Euroleague, ανοίγοντας νικηφόρα τη βδομάδα των διπλών υποχρεώσεων στη διοργάνωση. Με την επιτυχία οι «πράσινοι» ανέβασαν τον απολογισμού τους στο 4-4, διατηρούμενοι κοντά στην οκτάδα.

Σε ένα παιχνίδι - ντέρμπι στο μεγαλύτερο μέρος του, οι παίκτες του «τριφυλλιού» συνάντησαν αρκετά προβλήματα απέναντι στην κλειστή λιθουανική άμυνα. Βρέθηκαν έτσι να κυνηγούν στο σκορ σε όλο το πρώτο μέρος, χωρίς ωστόσο να αφήσουν τους φιλοξενούμενους να ξεφύγουν (13-15 στο 10', 36-38 ημίχρονο). Στην επανάληψη ο Παναθηναϊκός έβγαλε αντίδραση, με μπροστάρηδες αρχικά τον Μήτογλου, τον Γκραντ με μια σειρά καλές άμυνες και τον Σλούκα με κρίσιμα καλάθια, ωστόσο η Ζαλγκίρις δεν τα παράτησε (53-52 στο 30'). Μετά από μια αμφίρροπη τέταρτη περίοδο ο Παναθηναϊκός έδειξε χαρακτήρα στο τελευταίο δίλεπτο, παίρνοντας τη νίκη με τις βολές του Σλούκα και του Γκριγκόνις, καθώς και δύο καθοριστικές άμυνες στα τελευταία 14 δευτερόλεπτα.

Κόντρα σε Ερυθρό Αστέρα και ...απουσίες ο Ολυμπιακός

Στον απόηχο της νίκη του στο ουδέτερο Βελιγράδι επί της Μακάμπι Τελ Αβίβ (70-74), αλλά και του νέου σοκ που προκάλεσε ένας ακόμα τραυματισμός παίκτη, του Γουίλιαμς - Γκος, ο Ολυμπιακός υποδέχεται απόψε στο ΣΕΦ τον Ερυθρό Αστέρα για την 9η αγωνιστική της Euroleague (21.15 - Novasports Prime). Να σημειωθεί ότι ο Αμερικανός γκαρντ υπέστη θλάση στο δικέφαλο και θα απουσιάσει για τουλάχιστον έναν μήνα, προσθέτοντας επιπλέον προβλήματα στον τεχνικό του Ολυμπιακού Γιώργο Μπαρτζώκα. Την ίδια ώρα, ενόψει του αποψινού αγώνα εκτός θα είναι και ο Μιλουτίνοφ, ενώ αμφίβολη παραμένει και η συμμετοχή του ΜακΚίσικ. Στο περιθώριο των προβλημάτων ο Ολυμπιακός επιδιώκει σήμερα να κλείσει με 2 στα 2 τη βδομάδα των διπλών υποχρεώσεων στη διοργάνωση, προκειμένου να εδραιωθεί στις θέσεις εντός της οκτάδας.

Στις δηλώσεις του μπροστά στο ματς, αναφορικά με τον Ερυθρό Αστέρα ο Γ. Μπαρτζώκας στάθηκε στις αλλαγές στο παιχνίδι του τις οποίες έφερε η αλλαγή προπονητή με την έλευση του Γιάννη Σφαιρόπουλου, εστιάζοντας ειδικά στην άμυνα με ένταση που παίζει η σερβική ομάδα. Παρά δε τις απουσίες, εξέφρασε εμπιστοσύνη στους παίκτες του και εμφανίστηκε αισιόδοξος για την εικόνα που θα παρουσιάσουν απόψε.

SUPER LEAGUE 2
Απώλειες για τον Λεβαδειακό

Στις πρώτες απώλειες υποχρέωσε τον πρωτοπόρο του 1ου ομίλου της Super League 2 Λεβαδειακό ο Μακεδονικός με την ισοπαλία 2-2 χτες στη Θεσσαλονίκη σε αγώνα για την 9η αγωνιστική. Για τον ίδιο όμιλο σπουδαία εκτός έδρας νίκη πέτυχε ο Απόλλωνας Πόντου που επικράτησε με 1-0 του Ηρακλή στο Καυταντζόγλειο για την τοπική κόντρα της Θεσσαλονίκης. Στη Μυτιλήνη η Νίκη Βόλου συνέχισε το νικηφόρο σερί των τελευταίων αγωνιστικών (5/5) επικρατώντας του γηπεδούχου Αιολικού με 2-0 και ανεβαίνοντας ψηλότερα στη βαθμολογία. Από το πρόγραμμα της αγωνιστικής αναβλήθηκαν οι αγώνες Κοζάνης - ΠΑΟΚ Β', ΑΕΚ Β' - Καμπανιακού λόγω υποχρεώσεων παικτών των δύο «Δικεφάλων» με τις Εθνικές ομάδες. Ρεπό είχε η Αναγέννηση Καρδίτσας.

Στη βαθμολογία προπορεύεται ο Λεβαδειακός με 22 β. και ακολουθούν η ΑΕΛ με 17 β. και η Νίκη Βόλου με 15 β.

ΠΟΛΟ
Διεύρυνε το απόλυτο ο Ολυμπιακός

Το αήττητο στην Α1 ανδρών του πόλο διεύρυνε ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας, Ολυμπιακός, που χτες για τον 1ο όμιλο επικράτησε εύκολα της Χίου στον Πειραιά με 28-9, στο πλαίσιο της 10ης αγωνιστικής. Ετσι, οι «ερυθρόλευκοι» παρέμειναν μόνοι στην κορυφή της βαθμολογίας του ομίλου, με 30 βαθμούς, διατηρώντας το απόλυτο των νικών (10 νίκες στα 10 παιχνίδια). Για τον ίδιο όμιλο χωρίς νικητή έληξε ο αγώνας στα Χανιά, όπου η τοπική ομάδα και ο Παναθηναϊκός ήρθαν ισόπαλοι 11-11. Για τον 2ο όμιλο του πρωταθλήματος σε δύσκολη νίκη έφθασε στην έδρα της η Βουλιαγμένη επικρατώντας του αξιόμαχου ΠΑΟΚ με 16-13 και παραμένοντας στην κορυφή. Επίσης, σε σπουδαία εκτός έδρας επιτυχία έφθασε ο Εθνικός, που επιβλήθηκε στο Ποσειδώνιο του ΟΦΘ με 11-9 ανεβαίνοντας στην 4η θέση. Από την αγωνιστική αναβλήθηκαν για τις 6/12 οι αγώνες Απόλλωνα Σμύρνης - ΝΟ Πατρών και Υδραϊκού - Πανιωνίου.

FIBA CHAMPIONS LEAGUE
Δεν τα κατάφερε ο Προμηθέας

Την πρώτη του ήττα στον 2o όμιλο του FIBA Champions League γνώρισε ο Προμηθέας, 88-80 από την Ντιζόν στη Γαλλία για την 3η αγωνιστική. Ετσι η ομάδα της Πάτρας, με 2-1 απολογισμό πλέον, έπεσε στη 2η θέση του ομίλου, πίσω από την Ντιζόν, η οποία συνεχίζει αήττητη (3-0).

Στον αγώνα στη Γαλλία ο Προμηθέας πλήρωσε τα πολλά λάθη στην πρώτη περίοδο, που έδωσαν το δικαίωμα στους γηπεδούχους να πάρουν το προβάδισμα (24-19 στο 10', 45-39 ημίχρονο) και να το διευρύνουν στο τρίτο δεκάλεπτο (71-58 στο 30'), ενώ παρά τις προσπάθειες αντίδρασης του Προμηθέα στην τελευταία περίοδο, η Ντιζόν διατηρήθηκε μπροστά στο σκορ χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα μέχρι τη λήξη. Από τους νικητές ξεχώρισε ο Χόλστον με 15 πόντους, ενώ για τον Προμηθέα καλύτερος ήταν ο Ρέινολντς με 10.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΚΥΠΕΛΛΟ
Σπουδαία πρόκριση για τον Γιούχτα

Στην επόμενη φάση του Κυπέλλου Ελλάδας προκρίθηκε ο Γιούχτας, μετά τη σπουδαία νίκη του στον Ασπρόπυργο επί του Εθνικού με 2-1 (Μάλτσης 43', Νοικοκυράκης 53' - Ντινιωτάκης 66') σε αγώνα που εκκρεμούσε για τον 4ο γύρο της διοργάνωσης. Στον 5ο γύρο η κρητική ομάδα θα αντιμετωπίσει σε μονό αγώνα τον Ατρόμητο, με τον νικητή να προκρίνεται στη φάση των «16», όπου θα αντιμετωπίσει την ΑΕΛ. Θυμίζουμε ότι για τον 5ο γύρο, όπου το μεγαλύτερο μέρος των αγώνων έχει πραγματοποιηθεί, εκκρεμεί και η αναμέτρηση Λεβαδειακός - Λαμία, με τον νικητή να αντιμετωπίζει στους «16» τη Νίκη Βόλου.

Αναλυτικά τα ζευγάρια των «16»:

ΟΦΗ - Κηφισιά, Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ - Βόλος, ΑΕΚ - Αρης, Αστέρας Τρίπολης - Πανσερραϊκός, Λεβαδειακός / Λαμία - Νίκη Βόλου, Παναιτωλικός - Καλλιθέα, ΑΕΛ - Γιούχτας / Ατρόμητος.

EUROCUP
Δεν έφθασε η επιστροφή στον Αρη

Παρά τη σπουδαία επιστροφή του από το -19, ο Αρης δεν τα κατάφερε στη Γαλλία γνωρίζοντας την ήττα από την Μπουργκ με 72-65 για την 7η αγωνιστική του Eurocup. Eτσι οι «κίτρινοι» στον όμιλό τους έπεσαν στις 3 νίκες - 4 ήττες και στην 6η θέση της διοργάνωσης, διατηρώντας ωστόσο ελπίδες για την πρόκριση στην επόμενη φάση. Αντίθετα η Μπουργκ ανέβηκε στις 5 νίκες - 2 ήττες και στην 3η θέση της βαθμολογίας.

Στον αγώνα ο Αρης έκανε αρχικά ένα κακό πρώτο δεκάλεπτο που έδωσε το δικαίωμα στους γηπεδούχους να προηγηθούν με 23-4, ωστόσο στη δεύτερη περίοδο ανεβάζοντας την απόδοσή του κατάφερε να μειώσει στο -3 μέχρι το ημίχρονο (37-34). Το ματς ήταν ισορροπημένο στην επανάληψη, με τις δυο ομάδες να εναλλάσσονται στο σκορ, ωστόσο η Μπουργκ διέθετε τις λύσεις στα κρίσιμα σημεία της 4ης περιόδου και με πρωταγωνιστή τον Ρισασέ (16 π.) κλείδωσε τη νίκη. Από τον Αρη ξεχώρισε ο Τολιόπουλος (15 π.).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ