ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2023
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
Σε όλη τη χώρα αντηχεί η διεκδίκηση για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία

Σήμερα στις 12 το μεσημέρι, πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση της ΟΕΝΓΕ στο υπουργείο Υγείας

«Θριάσιο» Νοσοκομείο
«Θριάσιο» Νοσοκομείο
«Ως εδώ» φωνάζουν από χτες δυνατά υγειονομικοί, εργατικά σωματεία και φορείς σε τουλάχιστον 22 πόλεις της Ελλάδας, απαιτώντας σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας για όλο τον λαό, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Υγεία.

Σε μεγάλες πόλεις, από τις Σέρρες μέχρι το Ηράκλειο, σχεδόν σε κάθε πύλη νοσοκομείου διαδήλωσαν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας, χτες, πρώτη μέρα της 48ωρης απεργίας που έχει προκηρύξει η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας. Σήμερα έχει προγραμματιστεί πανελλαδικό συλλαλητήριο των νοσοκομειακών γιατρών στις 12 το μεσημέρι, στο υπουργείο Υγείας, ενώ έχει οριστεί συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Μ. Χρυσοχοΐδη.

«Δωρεάν Υγεία για όλο τον λαό, το κράτος να πληρώσει και το κεφάλαιο» είναι το σύνθημα που κυριάρχησε στη μοτοπορεία που πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι γιατροί νοσοκομείων της Αττικής, ενάντια στη λειτουργία των νοσοκομείων ως αυτόνομων επιχειρηματικών μονάδων και την παράδοση υπηρεσιών σε ιδιώτες και εργολάβους.

Με αυτοκίνητα και μηχανές, οι γιατροί ξεκίνησαν από το «Αττικόν» και πορεύτηκαν έξω από τα νοσοκομεία της Αττικής, περνώντας από το Γενικό Κρατικό Νίκαιας, στη συνέχεια από τον κόμβο στο Χίλτον, όπου ήταν συγκεντρωμένοι εργαζόμενοι από τον «Ευαγγελισμό», το «Αιγινήτειο» και το «Λαϊκό». Από τα νοσοκομεία Παίδων «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού». Από το «Σωτηρία» και το «Γεννηματά». Οι υγειονομικοί «υποδέχθηκαν» έξω από τις πύλες των νοσοκομείων τους τους συναδέλφους τους που έκαναν μοτοπορεία, φωνάζοντας συνθήματα.

Μηχανοκίνητη πορεία ΟΕΝΓΕ
Μηχανοκίνητη πορεία ΟΕΝΓΕ
Κινητοποίηση στην πύλη του Νοσοκομείου «Μεταξά» πραγματοποίησε το Σωματείο Εργαζομένων, στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας της ΟΕΝΓΕ, όπου οι εργαζόμενοι μοίρασαν την ανακοίνωση του Σωματείου στους ασθενείς.

«131 κενές θέσεις νοσηλευτών, βοηθών νοσηλευτών, μαιών, τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου. 305 συμβασιούχοι σε εργασιακή ομηρία διαρκείας. Καθηλωμένοι μισθοί - Δουλειά μέχρι τα 67», έγραφε το πανό του Σωματείου Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου καλώντας στην απεργιακή κινητοποίηση σήμερα, στο υπουργείο Υγείας. Μαζί τους και ο βουλευτής Δυτικής Αττικής του ΚΚΕ, Χρήστος Τσοκάνης, εκφράζοντας τη συμπαράσταση του Κόμματος στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων.

Στηρίζει τις κινητοποιήσεις η ΟΓΕ

Τη συμπαράστασή της στον αγώνα των υγειονομικών εκφράζει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), καλώντας τις γυναίκες να συμμετάσχουν μαζικά και μαχητικά στη σημερινή πανελλαδική απεργιακή συγκέντρωση.

«Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους νοσοκομειακούς γιατρούς, ιδιαίτερα στις γυναίκες στο δημόσιο σύστημα Υγείας, που η εντατικοποίηση που βιώνουν έχει "χτυπήσει κόκκινο"», σημειώνει η ΟΓΕ.


Νοσοκομεία Παίδων
Νοσοκομεία Παίδων

Νοσοκομείο «Μεταξά»
Νοσοκομείο «Μεταξά»

Μαζική κινητοποίηση ενάντια στα λουκέτα των ψυχιατρικών νοσοκομείων

Σε συμβολική κατάληψη του διοικητηρίου του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής «Δαφνί» και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη του νοσοκομείου προχώρησαν χθες το πρωί οι εργαζόμενοι, υλοποιώντας την απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης, ενάντια στην πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει το ΨΝΑ, όπως και το «στεγνό» θεραπευτικό πρόγραμμα «18 Ανω».

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης στην πύλη του νοσοκομείου, ο πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων Σταύρος Καλαρίτης στηλίτευσε το νομοσχέδιο με το οποίο επιχειρείται το κλείσιμο των δύο από τα τρία ψυχιατρικά νοσοκομεία που έχουν απομείνει («Δαφνί» και Θεσσαλονίκης), διαμηνύοντας ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης θα μείνει στα χαρτιά, όπως έγινε και το 2013.

Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων μετέφερε ο Παναγιώτης Κατηφές, υπεύθυνος του Τμήματος της ΚΕ Κατά των Ναρκωτικών, εκφράζοντας την αντίθεση του Κόμματος στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση και στη δημιουργία ενός υδροκέφαλου οργανισμού (ΕΟΠΑΕ) που διαλύει τις δομές πρόληψης, απεξάρτησης και επανένταξης. Οπως είπε, «μόνο εσείς έχετε τη δύναμη να τους σταματήσετε. Οι εργαζόμενοι μέσα από τα σωματεία τους έχουν τη δύναμη να αφήσουν τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης στα χαρτιά».

Στο πλευρό τους βρέθηκαν επίσης αντιπροσωπείες του Συνδικάτου Οικοδόμων και των Συλλόγων Γυναικών των όμορων δήμων. Οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό τμήματος της λεωφόρου Καβάλας, ενημερώνοντας τους διερχόμενους οδηγούς για το νομοσχέδιο.


Ξεπάγιασαν νεογνά, λεχώνες και προσωπικό στο μαιευτήριο «Ελενα Βενιζέλου»

Χωρίς μόνιμο προσωπικό η τεχνική υπηρεσία, με ΣΔΙΤ για τη συντήρηση της θέρμανσης, έσκασε το δίκτυο κεντρικής θέρμανσης

Χωρίς θέρμανση είναι τις τελευταίες μέρες νεογνά και λεχώνες στο κεντρικό κτίριο Α του νοσοκομείου «Ελενα Βενιζέλου», καθώς «έσκασε» το δίκτυο κεντρικής θέρμανσης μόλις τέθηκε σε λειτουργία.

Το αποτέλεσμα, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, είναι να έχουν ξεπαγιάσει τόσο οι λεχώνες όσο και το προσωπικό, αλλά και οι ογκολογικοί ασθενείς που περιμένουν για χημειοθεραπείες, προφανώς και τα νεογνά. Αναγκαστικά γυναίκες και νεογνά μεταφέρθηκαν στο Β κτίριο, αφού με τη βλάβη στο δίκτυο της θέρμανσης πλημμύρισαν υπόγεια, ισόγεια και έτρεχαν νερά από σωλήνες στους ορόφους.

Μάλιστα οι εργαζόμενοι εντοπίζουν ότι δεν υπάρχει κανένα χρονοδιάγραμμα για το πότε θα αποκατασταθούν οι βλάβες. «Η ιδιωτική εταιρεία που έχει αναλάβει τη συντήρηση με δέσμευση και εγγύηση ότι θα λειτουργεί έχει άραγε κάποια ευθύνη; Η τεχνική υπηρεσία μπορεί πλέον να λειτουργεί χωρίς προσωπικό μόνιμο δικό της; Μπορεί να λειτουργεί με εργολάβους που στο τέλος δεν έχουν καμία ευθύνη;», σημειώνει το Σωματείο, που επανειλημμένα έχει επισημάνει την εγκατάλειψη των παλαιών κτιρίων του νοσοκομείου και τους κινδύνους για ασθενείς και προσωπικό, καθώς και την σχεδόν πλήρη ιδιωτικοποίηση της τεχνικής υπηρεσίας που έχει διαλύσει τις υποδομές του.

«Οι πολιτικές απαξίωσης και υποχρηματοδότησης του ΕΣΥ οδηγούν σε αυτές τις βάρβαρες και τριτοκοσμικές συνθήκες νοσηλείας των ασθενών και εργασίας για το υγειονομικό προσωπικό. Ντροπή.

Κόψτε τους εξοπλισμούς και τη συμμετοχή σας στους πολέμους, δώστε λεφτά για να σωθεί το ΕΣΥ», σημειώνουν οι εργαζόμενοι.

Προκειμένου να εκτονωθούν η οργή και η αγανάκτηση, ο υπουργός Υγείας Μ. Χρυσοχοΐδης στη γνωστή πεπατημένη του υπουργείου ανακοίνωσε χτες την παύση της διοικήτριας του νοσοκομείου από τα καθήκοντά της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ