ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ
Ούτε βήμα πίσω από τη διεκδίκηση για δημόσια και δωρεάν Υγεία, για ενίσχυση των νοσοκομείων

Επόμενος αγωνιστικός σταθμός η πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία στις 6 Δεκέμβρη

Μια μεγάλη και μαχητική απεργιακή συγκέντρωση, χτες στο υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας που είχε προκηρύξει η ΟΕΝΓΕ, έδωσε το στίγμα των μαζικών αγώνων που έπονται και της αποφασιστικότητας των νοσοκομειακών γιατρών, όπως και των υπόλοιπων εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα Υγείας, να χαλάσουν τα σχέδια διάλυσης και ιδιωτικοποίησης.

Η συμμετοχή στην απεργία ήταν μαζική, σε τμήματα και κλινικές έφτασε το 100%.

Γιατροί απ' όλα τα νοσοκομεία της Αττικής, Ενώσεις Ιατρών από όλη την Ελλάδα διαδήλωσαν στην Αθήνα, διατρανώνοντας ένα δυνατό «ως εδώ» και πραγματοποιώντας μια από τις μεγαλύτερες απεργιακές συγκεντρώσεις των τελευταίων χρόνων. Μαζί τους σωματεία των ψυχιατρικών νοσοκομείων, καθώς τα δύο από τα τρία που έχουν απομείνει στη χώρα απειλούνται με «λουκέτο». Σωματεία από το πεδίο της Απεξάρτησης μαζί με τις οικογένειες που δίνουν τη μάχη στο πλευρό των παιδιών τους για «ζωή ολόκληρη και όχι με δόσεις».

Στο πλευρό τους αντιπροσωπεία από τη Γενική Ενωση Παλαιστινίων Εργατών, όπως και αντιπροσωπεία των Εργατικών Κέντρων Αθήνας και Πειραιά. Επίσης αντιπροσωπεία της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, μεταφέροντας τη στήριξη εκατοντάδων συνδικάτων από όλη τη χώρα.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Θανάση Παφίλη.

Αμέσως μετά την απεργιακή συγκέντρωση ακολούθησε μαχητική πορεία μέχρι τη Βουλή, με τα συνθήματα «Δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλο το λαό», «Τα νοσοκομεία τα πλήρωσε ο λαός, δεν τα παζαρεύουμε για χάρη κανενός» να δονούν τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, βρίσκοντας θερμή ανταπόκριση από περαστικούς και εμποροϋπαλλήλους, εργαζόμενους στα ξενοδοχεία κ.ά.

Από μια κλωστή κρέμονται τα νοσοκομεία όλης της χώρας

Αναφερόμενος στα δύο σοβαρά προβλήματα του δημόσιου συστήματος Υγείας, την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, υπενθύμισε ότι η προκήρυξη του 2019 ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί και ζήτησε να μπει τείχος απέναντι στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση που διαλύει ό,τι έχει απομείνει στη δημόσια Ψυχική Υγεία και τα προγράμματα απεξάρτησης.

Εκ μέρους της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Καρδίτσας, ο Εκτορας Γάζος υπογράμμισε ότι πάνω από το 30% των οργανικών θέσεων του νοσοκομείου στην Καρδίτσα είναι κενές και μετέφερε την εικόνα εγκατάλειψης μετά την κακοκαιρία «Ιανός» και τις πρόσφατες πλημμύρες. «Αυτό είναι το επιτελικό κράτος τους, επιτελικά ικανό να δίνει δισ. ευρώ στον ιδιωτικό τομέα και στις ΣΔΙΤ, αλλά αρνείται να φροντίσει για την υγεία μας». Σημείωσε ακόμα τη σημαντική συνεισφορά της ΟΕΝΓΕ με την ίδρυση του Ιατρείου Αλληλεγγύης στον Παλαμά Καρδίτσας.

«Οι γιατροί δεν φτάνουμε. Δεν αντέχουμε άλλο. Μόνο στον δρόμο μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα», σημείωσε εκ μέρους της Ενωσης Ιατρών Ζακύνθου ο Νίκος Ποταμίτης, αναδεικνύοντας ότι μόλις το 1% των θέσεων ειδικευόμενων γιατρών είναι καλυμμένο, με την κατάσταση να επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο κάθε καλοκαίρι οπότε ο πληθυσμός του νησιού τριπλασιάζεται.

Στη σημαντική βοήθεια της ΟΕΝΓΕ και των Ενώσεών της, που έχει διαθέσει 80.000 ευρώ για τις ανάγκες των πλημμυροπαθών, αναφέρθηκε ο Νίκος Νταφούλης εκ μέρους της Ενωσης Ιατρών Λάρισας, ενώ στην αντίπερα όχθη βρίσκεται η 5η ΥΠΕ η οποία έδωσε εντολή πάνω από 2.000 χειρουργεία να γίνουν σε ιδιωτικές κλινικές με υπερδιπλάσια νοσήλια.

«Το 30% - 50% των οργανικών θέσεων είναι κενές, έρχονται περιστατικά από 60 χιλιόμετρα μακριά, η εργασιακή εξουθένωση είναι τεράστια και μας απαντούν με μετακινήσεις και απλήρωτες εφημερίες», κατήγγειλε η Χρύσα Μάλλιου, από την Ενωση Ιατρών Μεσσηνίας.

Την αδιανόητη απόφαση να στήσει στο εδώλιο του κατηγορούμενου 200 γιατρούς που υπηρέτησαν στο Νοσοκομείο Αγρινίου από τον Αύγουστο του 2018 μέχρι τον Γενάρη του 2021, όχι επειδή δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους, αλλά λόγω της ...μη ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των παραπεμπτικών εξετάσεων στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών καθώς δεν υπήρχαν κατάλληλη υποδομή και εξοπλισμός, κατήγγειλε ο Μάκης Αραβανής, από την Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αιτωλοακαρνανίας, σημειώνοντας ότι μετακυλίουν τις δικές τους ευθύνες στους γιατρούς. Κάλεσε το υπουργείο Υγείας «να αφήσει τα μισόλογα» και να απαντήσει αν οι 200 γιατροί βλάπτουν το νοσοκομείο που υπηρετούν, διαμηνύοντας ότι στις 11 Γενάρη εάν καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορούμενου οι γιατροί, το νοσοκομείο δεν θα λειτουργήσει.

Αγωνιστικό χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», Γιώργος Φερεντίνος, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι πάνω από 1.100 εργαζόμενοι λείπουν στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, ενώ η διοίκηση πιέζει τους γιατρούς να στέλνουν ασθενείς σε ιδιωτικές κλινικές, απειλεί δε με ΕΔΕ τους εργαζόμενους επειδή υπάρχουν ράντζα στο νοσοκομείο.

Τις επιπτώσεις της γενικευμένης εργολαβοποίησης που αναδείχθηκαν γλαφυρά από τη διάλυση ακόμα και του συστήματος θέρμανσης του Νοσοκομείου «Ελενα Βενιζέλου» ανέδειξε ο Κώστας Καταραχιάς, από το εκεί σωματείο.

Ενίσχυση της δωρεάν Απεξάρτησης και όχι διάλυση

Την ανάγκη ενίσχυσης της Απεξάρτησης και όχι τη διάλυσή της, ανέδειξε ο Παντελής Ξυπολητάς, εκ μέρους της Ομοσπονδίας Συλλόγων Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ, και απαίτησε την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου, «το οποίο θέτει σε κίνδυνο όλα τα δωρεάν προγράμματα απεξάρτησης, τώρα που η κοινωνία τα έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ».

Το δώρο της κυβέρνησης στο ΚΕΘΕΑ «Ιθάκη», που κλείνει 40 χρόνια, είναι η ...κατάργηση του ΚΕΘΕΑ, η κατάργηση της Απεξάρτησης, σημείωσε ο Βασίλης Γρετσίστας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ, εκφράζοντας την αντίθεση των εργαζομένων, αλλά και των ωφελούμενων, των τοπικών κοινωνιών στο νομοσχέδιο και κάλεσε στις 10 Δεκέμβρη στο ανοιχτό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί για την Απεξάρτηση στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να ορίσει ποιοι θα ζήσουν και ποιοι όχι. Ιδιωτικοποιούν την Απεξάρτηση και προωθούν τη μείωση της βλάβης. Πρόκειται για μια κατασταλτική πολιτική σε βάρος των ανθρώπων που υποφέρουν», σημείωσε η Κατερίνα Μάτσα, πρώην διευθύντρια του θεραπευτικού προγράμματος 18 ΑΝΩ.

Τέλος, διαβάστηκε το ψήφισμα αλληλεγγύης του Σωματείου Εργαζομένων στο Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών, όπου μεταξύ άλλων απαιτεί την απόσυρση του νομοσχεδίου για την Ψυχική Υγεία.

Δεσμεύσεις του υπουργού κάτω από τη μεγάλη πίεση των απεργών

Κάτω από τις αλλεπάλληλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις και μετά τη μαζική συμμετοχή στη 48ωρη πανελλαδική απεργία, στη συγκέντρωση και πορεία στη Βουλή, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας απέσπασε δεσμεύσεις από τον υπουργό υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν χτες το μεσημέρι.

Συγκεκριμένα, ο Μ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι θα δοθεί αύξηση στην ωριαία αποζημίωση των εφημεριών των νοσοκομειακών γιατρών από 1-1-2024. Αναφέρθηκε ακόμα ότι εξετάζεται η χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος στους νοσοκομειακούς γιατρούς.

Για τις προσλήψεις, το υπουργείο επανέλαβε τη χιλιοπαιγμένη εξαγγελία για 1.500 άμεσες προσλήψεις γιατρών, από τις οποίες οι περίπου 250 θα είναι θέσεις για την πρώτη βαθμίδα των πανεπιστημιακών νοσοκομείων (επίκουροι στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία). Θα ανανεωθούν επίσης οι συμβάσεις 2.000 τουλάχιστον επικουρικών γιατρών, αντί να μονιμοποιηθούν χωρίς όρους και προϋποθέσεις, όπως διεκδικεί η ΟΕΝΓΕ.

Η ΟΕΝΓΕ έθεσε το ζήτημα των ειδικευόμενων νοσηλευτών, οι συμβάσεις των οποίων έληξαν προχτές, με τον υπουργό - αν και αναγνώρισε ότι είναι αναγκαίοι - να μη δεσμεύεται για το εργασιακό μέλλον τους.

Η Ομοσπονδία διαμηνύει ότι θα συνεχίσει αποφασιστικά και θα κλιμακώσει τους αγώνες και τις δράσεις μέχρι να ικανοποιηθεί το σύνολο των δίκαιων αιτημάτων των νοσοκομειακών γιατρών.

Ανανεώνει δε το αγωνιστικό ραντεβού για τις 6 Δεκέμβρη, μέρα κινητοποίησης των εργαζομένων του Δημοσίου στο υπουργείο Οικονομικών και για την Παρασκευή 15 Δεκέμβρη, στο συλλαλητήριο ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό στις 7 μ.μ., στο Σύνταγμα.

Ο αγώνας των γιατρών συναντιέται με τον αγώνα όλου του λαού για την Υγεία που του αξίζει

Αποσπάσματα από την ομιλία της προέδρου της ΟΕΝΓΕ Αφροδίτης Ρέτζιου

Την κεντρική ομιλία στη μαζική απεργιακή συγκέντρωση έκανε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αφροδίτη Ρέτζιου, μεταφέροντας το μήνυμα ότι το μυαλό και η καρδιά των νοσοκομειακών γιατρών της χώρας μας είναι «στους συναδέλφους μας που δίνουν άνιση μάχη με τις ασθένειες και τον θάνατο στη μεγαλύτερη φυλακή του κόσμου, στη Γάζα».

Υπογράμμισε την επιτυχία της 48ωρης απεργίας που προκήρυξε η ΟΕΝΓΕ, με τμήματα και κλινικές που η συμμετοχή στην απεργία είναι σχεδόν καθολική. «Ακόμα και αυτοί που δεν έκαναν το βήμα, στηρίζουν τα αιτήματά μας. Δεν θα τα βάλουμε κάτω. Θα επιμείνουμε. Γιατί έχουμε επιλέξει να βαδίσουμε τον δρόμο του αγώνα. Είναι δύσκολη επιλογή, αλλά και η μοναδική αξιοπρεπής επιλογή που μπορεί να φέρει αποτελέσματα. (...)

Ο αγώνας μας ενάντια στις συγχωνεύσεις και τα λουκέτα τμημάτων, κλινικών, ολόκληρων νοσοκομείων συναντιέται με τον αγώνα όλου του λαού, για να έχει την Υγεία που του αξίζει τον 21ο αιώνα χωρίς να χρειάζεται να ματώνει οικονομικά και να πληρώνει διπλά και τρίδιπλα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 70% των συνολικών δαπανών για την Υγεία, σύμφωνα με τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού, είναι ιδιωτικές. Το κράτος συμμετέχει με ποσοστό μόλις 30% (...).

Να μπει τέλος στους παγωμένους μισθούς

Ως εδώ με τους καθηλωμένους μισθούς μας εδώ και 15 χρόνια! Οι αυξήσεις 10% που δόθηκαν με το νέο ιατρικό μισθολόγιο της κυβέρνησης της ΝΔ στην πραγματικότητα νομιμοποιούν τις απώλειες των τελευταίων χρόνων (...).

Ως εδώ με τις εξευτελιστικά χαμηλές αμοιβές των εφημεριών, τις καθυστερήσεις στις πληρωμές, τις αυθαίρετες οριζόντιες περικοπές δεδουλευμένων υπεράριθμων εφημεριών (...)

Ως εδώ με τον εμπαιγμό των συναδέλφων που εργάζονται σε άγονες περιοχές και παίρνουν μηνιαίο επίδομα αγόνου 11,40 ευρώ, αφού όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα χορηγούν αυτό το πενιχρό επίδομα με βάση τους βασικούς μισθούς του 1983 (...).

Δεν μας παραμυθιάζουν με το αφήγημα των δημοσιονομικών αντοχών και των ορίων της οικονομίας. Δεν αντέχει η οικονομία για να αυξήσουν τους μισθούς μας, να προσλάβουν προσωπικό στα νοσοκομεία, να λειτουργήσουν όλες οι χειρουργικές αίθουσες που μένουν κλειστές εξαιτίας των ελλείψεων σε νοσηλευτές και αναισθησιολόγους, για να λειτουργήσουν τα Κέντρα Υγείας που έχουν ρημάξει από προσωπικό, για τη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών των δημόσιων μονάδων Υγείας για να μην ξεπαγιάζουν οι ογκολογικοί ασθενείς που κάνουν χημειοθεραπείες, οι λεχώνες και τα βρέφη, όπως στο νοσοκομείο "Ελενα". Αλλά αντέχει τα 7 δισ. ευρώ για τη δολοφονική μηχανή του ΝΑΤΟ, αντέχει τις 50 και πλέον φοροαπαλλαγές στους "άπορους" Ελληνες εφοπλιστές, τη φοροασυλία στις τράπεζες που καταγράφουν ρεκόρ κερδοφορίας, τα νέα πακέτα στήριξης στους φαρμακοβιομήχανους που η κυβέρνηση τους απαλλάσσει από το clawback και το rebate;

Δεν συμβιβαζόμαστε με τη σημερινή άθλια κανονικότητα

Δεν είναι δυνατόν τμήματα και κλινικές να βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού, να απειλείται με αναστολή η λειτουργία τους επειδή αρρωσταίνει ή συνταξιοδοτείται ένας συνάδελφος. Επειδή θεωρείται πολυτέλεια να υπάρχουν οι αναγκαίες εφεδρείες σε προσωπικό. Δεν θα τους αφήσουμε σε ησυχία. Δεν θα επιτρέψουμε να μπει λουκέτο σε κανένα τμήμα, καμία κλινική. Δεν το απαιτούμε απλώς. Θα το επιβάλουμε (...).

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ισοζύγιο αποχωρήσεων - προσλήψεων στο υπουργείο Υγείας για την τριετία 2022-2024 σύμφωνα με τα δικά τους στοιχεία είναι μόλις 408 εργαζόμενοι επιπλέον. Αν αναλογιστεί κανείς ότι μόνο για να λειτουργήσουν οι 55 κλειστές χειρουργικές αίθουσες στην Αττική χρειάζονται 150 νοσηλευτές, καταλαβαίνει ότι οι 6.500 προσλήψεις δεν φτάνουν ούτε για ζήτω. Προκηρύσσουμε θέσεις και βγαίνουν άγονες, απαντάνε μονότονα. Υπάρχουν άγονες ειδικότητες, μας λένε. Ποιος τις κατάντησε άγονες αν όχι η πολιτική τους; Λένε ότι η ειδικότητα της αναισθησιολογίας είναι άγονη. Αλήθεια, για τον ιδιωτικό τομέα η ειδικότητα της αναισθησιολογίας είναι άγονη; Στους δύο μεγάλους ιδιωτικούς ομίλους στην Αττική, που λειτουργούν 90 κρεβάτια, σχεδόν διπλάσιος αριθμός χειρουργικών αιθουσών από αυτές που μένουν αναξιοποίητες στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής, πώς χειρουργούνται οι ασθενείς; Χωρίς αναισθησία; Σχεδιασμένα αφήνουν τμήματα υποστελεχωμένα, χωρίς τον αναγκαίο εξοπλισμό, για να εξασφαλίσουν πελατεία στους επιχειρηματίες της Υγείας.

Ξεπουλάνε στους ιδιώτες υποδομές των δημόσιων νοσοκομείων που ήδη έχουν πληρωθεί από τη βαριά φορολογία, από τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, από τις απευθείας πληρωμές στα απογευματινά ιατρεία. 30.000 ευρώ θα τσεπώσει η εταιρεία "Web diagnostic" για να καλύψει μόλις 10 εφημερίες τον μήνα! Αυτοί είναι οι μεγάλοι ωφελημένοι. Οι ιδιωτικοί όμιλοι της Υγείας οι οποίοι έχουν ετήσιο τζίρο μισό δισ. ευρώ.

Εχοντας προίκα τα εργαλεία που τους άφησαν οι προκάτοχοί τους, όπως τα DRG που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ενισχύουν ακόμα περισσότερο τη λειτουργία των κρατικών νοσοκομείων με όρους επιχείρησης. Κρατικά νοσοκομεία που θα καταγράφουν κέρδη και ζημιές και τα σπασμένα θα τα πληρώνουμε εμείς και οι ασθενείς μας. Ετσι μεταφράζονται σε απλά Ελληνικά τα "βιώσιμα" και "αποδοτικά" συστήματα Υγείας της στρατηγικής της ΕΕ που υλοποιούν με συνέπεια όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά.

Ο κατήφορος του δημόσιου συστήματος Υγείας δεν θα σταματήσει αν δεν τους σταματήσουμε.

Αρκεί να είμαστε αποφασισμένοι να μην κάνουμε βήμα πίσω. Οι χιλιάδες λαού που κατεβαίνουν στον δρόμο και ενώνουν τη φωνή τους μαζί μας από τη μία άκρη της Ελλάδας στην άλλη δίνουν απάντηση στα εγκληματικά σχέδια της κυβέρνησης για το "νέο ΕΣΥ". Μπορούμε να βάλουμε φρένο».

Κινητοποιήσεις για την Υγεία σε Δράμα και Αρτα

ΑΡΤΑ
ΑΡΤΑ
Δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας για όλους, με κάλυψη όλων των αναγκών σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, απαίτησε και ο εργαζόμενος λαός της Δράμας με μαζική και μαχητική κινητοποίηση που πραγματοποίησε χθες στην πύλη του νοσοκομείου.

Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε μετά από κάλεσμα που απηύθυναν 48 τοπικοί φορείς, σωματεία και σύλλογοι, που στη συνέχεια περικύκλωσαν συμβολικά το νοσοκομείο. Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης, εκφράζοντας τη συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα των υγειονομικών και του λαού της περιοχής.

Στη συγκέντρωση, ο Γιώργος Κατσίλης, πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών, χαρακτήρισε «μεγάλη μέρα» τη χθεσινή, καθώς «τόσοι πολλοί σύλλογοι και σωματεία στηρίζουν τη φωνή μας και ζητάνε να μην καταρρεύσει η δημόσια Υγεία, να μην κλείσει ένα νοσοκομείο που υπολειτουργεί λόγω υποστελέχωσης. Η δημόσια Υγεία δεν μπορεί να καταρρεύσει και να υπάρχει μόνο ιδιωτική Υγεία. Πρέπει η δημόσια Υγεία να στηρίζεται και να προσφέρει απρόσκοπτα τις υπηρεσίες της».

Τις διεκδικήσεις των υγειονομικών για δημόσιο σύστημα Υγείας, κόντρα στην πολιτική εμπορευματοποίησης, μετέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας, Γιάννης Παπαδόπουλος.

ΔΡΑΜΑ
ΔΡΑΜΑ
Σε δήλωσή του ο Λ. Στολτίδης ανέδειξε τις επανειλημμένες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις που έχει κάνει το ΚΚΕ για τα προβλήματα του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας της περιοχής, τονίζοντας ότι το Κόμμα στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων στις δομές Υγείας και στηρίζει τα δίκαια αιτήματά τους.

Στην Αρτα

Μαχητικό παναρτινό συλλαλητήριο για την υπεράσπιση της δημόσιας Υγείας πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην πλατεία Κιλκίς, μετά από πλατιά σύσκεψη που συγκάλεσε το Εργατικό Κέντρο της πόλης, με πλατιά ανταπόκριση σε δεκάδες εργατικά σωματεία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και άλλους φορείς.

Η συγκέντρωση άνοιξε με χαιρετισμούς από την Βάσω Αμπελογιάννη, γραμματέα του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Αρτας, και από τον γιατρό Νίκο Ευταξία.

Την κεντρική ομιλία στο συλλαλητήριο πραγματοποίησε ο Γιάννης Γάλλιος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αρτας, σημειώνοντας ότι η σημερινή άθλια κατάσταση στις δομές Υγείας είναι το αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που βάζει στο ζύγι των αναγκών του κεφαλαίου τις ανάγκες του λαού, με τραγικές συνέπειες για την υγεία του. «Η κυβέρνηση προκαλεί όταν δεν προκηρύσσει θέσεις για να καλυφθούν τα κενά στα νοσοκομεία. Προκαλεί όταν καταδικάζει ολόκληρο τον νομό Αρτας να τρέχει στα Γιάννενα, στην Πάτρα και αλλού για τις πιο απλές εξετάσεις και εγχειρήσεις. Προκαλεί όταν ολόκληρες μονάδες στο Νοσοκομείο Αρτας κλείνουν λόγω της έλλειψης γιατρών», τόνισε χαρακτηριστικά. Στόχος αυτής της πολιτικής, συμπλήρωσε, είναι να σπρώξει τον λαό στους ιδιώτες, στα «κοράκια» της ιδιωτικής Υγείας, καταδικάζοντας ένα μεγάλο τμήμα του να ζει χωρίς περίθαλψη, ενώ σ' αυτήν την κατεύθυνση - υπογράμμισε - κινείται και ο φετινός αντιλαϊκός προϋπολογισμός.

Ο Γ. Γάλλιος κατέληξε επισημαίνοντας ότι η συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην Υγεία δεν οδηγεί σε καλύτερες υπηρεσίες για τον λαό, αλλά ακριβώς το αντίθετο, και δίνοντας υπόσχεση ότι το Εργατικό Κέντρο θα συνεχίσει να στηρίζει τον αγώνα των υγειονομικών για Υγεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν για όλους.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί διεκδικούν
  • Διπλασιασμό μισθών - αποζημίωση των εφημεριών. Αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών. Αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες. Οι γιατροί είναι οι μοναδικοί που δεν παίρνουν το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.
  • Διπλασιασμό προσωπικού. Ταυτόχρονη προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων ανά ειδικότητα. Μοναδική προϋπόθεση να είναι το πτυχίο και ο τίτλος ειδικότητας.
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Καμία απόλυση παρατασιακού ειδικευόμενου.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για το δημόσιο σύστημα Υγείας, στο ύψος των σύγχρονων αναγκών. Να καταργηθούν οι πληρωμές από τους ασθενείς.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ