Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΥΓΕΙΑ
Ο αγώνας των γιατρών συναντιέται με τον αγώνα όλου του λαού για την Υγεία που του αξίζει

Αποσπάσματα από την ομιλία της προέδρου της ΟΕΝΓΕ Αφροδίτης Ρέτζιου

Την κεντρική ομιλία στη μαζική απεργιακή συγκέντρωση έκανε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αφροδίτη Ρέτζιου, μεταφέροντας το μήνυμα ότι το μυαλό και η καρδιά των νοσοκομειακών γιατρών της χώρας μας είναι «στους συναδέλφους μας που δίνουν άνιση μάχη με τις ασθένειες και τον θάνατο στη μεγαλύτερη φυλακή του κόσμου, στη Γάζα».

Υπογράμμισε την επιτυχία της 48ωρης απεργίας που προκήρυξε η ΟΕΝΓΕ, με τμήματα και κλινικές που η συμμετοχή στην απεργία είναι σχεδόν καθολική. «Ακόμα και αυτοί που δεν έκαναν το βήμα, στηρίζουν τα αιτήματά μας. Δεν θα τα βάλουμε κάτω. Θα επιμείνουμε. Γιατί έχουμε επιλέξει να βαδίσουμε τον δρόμο του αγώνα. Είναι δύσκολη επιλογή, αλλά και η μοναδική αξιοπρεπής επιλογή που μπορεί να φέρει αποτελέσματα. (...)

Ο αγώνας μας ενάντια στις συγχωνεύσεις και τα λουκέτα τμημάτων, κλινικών, ολόκληρων νοσοκομείων συναντιέται με τον αγώνα όλου του λαού, για να έχει την Υγεία που του αξίζει τον 21ο αιώνα χωρίς να χρειάζεται να ματώνει οικονομικά και να πληρώνει διπλά και τρίδιπλα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 70% των συνολικών δαπανών για την Υγεία, σύμφωνα με τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού, είναι ιδιωτικές. Το κράτος συμμετέχει με ποσοστό μόλις 30% (...).

Να μπει τέλος στους παγωμένους μισθούς

Ως εδώ με τους καθηλωμένους μισθούς μας εδώ και 15 χρόνια! Οι αυξήσεις 10% που δόθηκαν με το νέο ιατρικό μισθολόγιο της κυβέρνησης της ΝΔ στην πραγματικότητα νομιμοποιούν τις απώλειες των τελευταίων χρόνων (...).

Ως εδώ με τις εξευτελιστικά χαμηλές αμοιβές των εφημεριών, τις καθυστερήσεις στις πληρωμές, τις αυθαίρετες οριζόντιες περικοπές δεδουλευμένων υπεράριθμων εφημεριών (...)

Ως εδώ με τον εμπαιγμό των συναδέλφων που εργάζονται σε άγονες περιοχές και παίρνουν μηνιαίο επίδομα αγόνου 11,40 ευρώ, αφού όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα χορηγούν αυτό το πενιχρό επίδομα με βάση τους βασικούς μισθούς του 1983 (...).

Δεν μας παραμυθιάζουν με το αφήγημα των δημοσιονομικών αντοχών και των ορίων της οικονομίας. Δεν αντέχει η οικονομία για να αυξήσουν τους μισθούς μας, να προσλάβουν προσωπικό στα νοσοκομεία, να λειτουργήσουν όλες οι χειρουργικές αίθουσες που μένουν κλειστές εξαιτίας των ελλείψεων σε νοσηλευτές και αναισθησιολόγους, για να λειτουργήσουν τα Κέντρα Υγείας που έχουν ρημάξει από προσωπικό, για τη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών των δημόσιων μονάδων Υγείας για να μην ξεπαγιάζουν οι ογκολογικοί ασθενείς που κάνουν χημειοθεραπείες, οι λεχώνες και τα βρέφη, όπως στο νοσοκομείο "Ελενα". Αλλά αντέχει τα 7 δισ. ευρώ για τη δολοφονική μηχανή του ΝΑΤΟ, αντέχει τις 50 και πλέον φοροαπαλλαγές στους "άπορους" Ελληνες εφοπλιστές, τη φοροασυλία στις τράπεζες που καταγράφουν ρεκόρ κερδοφορίας, τα νέα πακέτα στήριξης στους φαρμακοβιομήχανους που η κυβέρνηση τους απαλλάσσει από το clawback και το rebate;

Δεν συμβιβαζόμαστε με τη σημερινή άθλια κανονικότητα

Δεν είναι δυνατόν τμήματα και κλινικές να βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού, να απειλείται με αναστολή η λειτουργία τους επειδή αρρωσταίνει ή συνταξιοδοτείται ένας συνάδελφος. Επειδή θεωρείται πολυτέλεια να υπάρχουν οι αναγκαίες εφεδρείες σε προσωπικό. Δεν θα τους αφήσουμε σε ησυχία. Δεν θα επιτρέψουμε να μπει λουκέτο σε κανένα τμήμα, καμία κλινική. Δεν το απαιτούμε απλώς. Θα το επιβάλουμε (...).

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ισοζύγιο αποχωρήσεων - προσλήψεων στο υπουργείο Υγείας για την τριετία 2022-2024 σύμφωνα με τα δικά τους στοιχεία είναι μόλις 408 εργαζόμενοι επιπλέον. Αν αναλογιστεί κανείς ότι μόνο για να λειτουργήσουν οι 55 κλειστές χειρουργικές αίθουσες στην Αττική χρειάζονται 150 νοσηλευτές, καταλαβαίνει ότι οι 6.500 προσλήψεις δεν φτάνουν ούτε για ζήτω. Προκηρύσσουμε θέσεις και βγαίνουν άγονες, απαντάνε μονότονα. Υπάρχουν άγονες ειδικότητες, μας λένε. Ποιος τις κατάντησε άγονες αν όχι η πολιτική τους; Λένε ότι η ειδικότητα της αναισθησιολογίας είναι άγονη. Αλήθεια, για τον ιδιωτικό τομέα η ειδικότητα της αναισθησιολογίας είναι άγονη; Στους δύο μεγάλους ιδιωτικούς ομίλους στην Αττική, που λειτουργούν 90 κρεβάτια, σχεδόν διπλάσιος αριθμός χειρουργικών αιθουσών από αυτές που μένουν αναξιοποίητες στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής, πώς χειρουργούνται οι ασθενείς; Χωρίς αναισθησία; Σχεδιασμένα αφήνουν τμήματα υποστελεχωμένα, χωρίς τον αναγκαίο εξοπλισμό, για να εξασφαλίσουν πελατεία στους επιχειρηματίες της Υγείας.

Ξεπουλάνε στους ιδιώτες υποδομές των δημόσιων νοσοκομείων που ήδη έχουν πληρωθεί από τη βαριά φορολογία, από τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, από τις απευθείας πληρωμές στα απογευματινά ιατρεία. 30.000 ευρώ θα τσεπώσει η εταιρεία "Web diagnostic" για να καλύψει μόλις 10 εφημερίες τον μήνα! Αυτοί είναι οι μεγάλοι ωφελημένοι. Οι ιδιωτικοί όμιλοι της Υγείας οι οποίοι έχουν ετήσιο τζίρο μισό δισ. ευρώ.

Εχοντας προίκα τα εργαλεία που τους άφησαν οι προκάτοχοί τους, όπως τα DRG που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ενισχύουν ακόμα περισσότερο τη λειτουργία των κρατικών νοσοκομείων με όρους επιχείρησης. Κρατικά νοσοκομεία που θα καταγράφουν κέρδη και ζημιές και τα σπασμένα θα τα πληρώνουμε εμείς και οι ασθενείς μας. Ετσι μεταφράζονται σε απλά Ελληνικά τα "βιώσιμα" και "αποδοτικά" συστήματα Υγείας της στρατηγικής της ΕΕ που υλοποιούν με συνέπεια όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά.

Ο κατήφορος του δημόσιου συστήματος Υγείας δεν θα σταματήσει αν δεν τους σταματήσουμε.

Αρκεί να είμαστε αποφασισμένοι να μην κάνουμε βήμα πίσω. Οι χιλιάδες λαού που κατεβαίνουν στον δρόμο και ενώνουν τη φωνή τους μαζί μας από τη μία άκρη της Ελλάδας στην άλλη δίνουν απάντηση στα εγκληματικά σχέδια της κυβέρνησης για το "νέο ΕΣΥ". Μπορούμε να βάλουμε φρένο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ευκαιρία» για μπίζνες από την κυβέρνηση, το «πρώτο ΣΔΙΤ» στον τομέα της Υγείας (2024-04-19 00:00:00.0)
Μετακινήσεις - μπαλώματα μετά τον σάλο για το κλείσιμο των χειρουργείων (2024-02-10 00:00:00.0)
Στους δρόμους σε όλη τη χώρα απέναντι στην κατάρρευση νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας (2023-11-18 00:00:00.0)
Στο «κόκκινο» τα δημόσια νοσοκομεία με αποδεκατισμένο και εξουθενωμένο προσωπικό (2022-01-08 00:00:00.0)
Αμεση εξυπηρέτηση για όσους ...«τα σκάνε»! (2010-06-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ