Παρασκευή 19 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΥΓΕΙΑ
ΝΕΟ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Ευκαιρία» για μπίζνες από την κυβέρνηση, το «πρώτο ΣΔΙΤ» στον τομέα της Υγείας

Στο στρατόπεδο «Καρατάσιου» αναμένεται να κατασκευαστεί, ως «πρότυπο» για την ένταση της επιχειρηματικής δράσης

Ως το πρώτο έργο ΣΔΙΤ που θα γίνει στον τομέα της Υγείας στη χώρα μας, χαρακτήρισε ο υφυπουργός Υγείας, Μ. Θεμιστοκλέους, το νέο ογκολογικό νοσοκομείο που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στη Θεσσαλονίκη, σε ένα ακόμα βήμα περαιτέρω ανάπτυξης της επιχειρηματικής δράσης στον δημόσιο τομέα της Υγείας.

Με δεδομένη μάλιστα την ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή των ιδιωτών στη λειτουργία των νοσοκομείων, γέννησε ερωτήματα για το τι σημαίνει αυτό το νέο «ποιοτικό» χαρακτηριστικό στην εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα, που θα πατήσει σε μια ζωτική ανάγκη του λαού της Βόρειας Ελλάδας, για την κατασκευή και λειτουργία ογκολογικού νοσοκομείου. Οπως είπε, άλλωστε, ο ίδιος ο υφυπουργός, αυτό το πρώτο έργο ΣΔΙΤ, θα λειτουργεί «ως πρότυπο σε όλη την περιοχή των Βαλκανίων στον τομέα της Υγείας, παρέχοντας υπηρεσίες υψηλού επιπέδου».

Πιο συγκεκριμένα, χτες υπογράφηκε η παραχώρηση 150 στρεμμάτων του πρώην στρατοπέδου «Καρατάσιου» από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, προκειμένου να κατασκευαστεί το νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο. Η παραχωρούμενη έκταση βρίσκεται στον δήμο Παύλου Μελά στην Πολίχνη, ακριβώς απέναντι από τα ήδη υφιστάμενα Νοσοκομεία «Παπαγεωργίου» και 424 ΓΣΝΕ (Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως).

Σύμφωνε με όσα δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας, το έργο θα περιλαμβάνει τη μετεγκατάσταση και τη λειτουργία ενός ογκολογικού συγκροτήματος που θα αποσκοπεί στη διάγνωση, στη θεραπεία και την προαγωγή της υγείας. Το νοσοκομείο θα είναι δυναμικότητας 425 κλινών και στο συγκρότημα θα λειτουργήσει και μονάδα ανακουφιστικής φροντίδας για ασθενείς τελικού σταδίου».

Ο ΥΦΕΘΑ Γ. Κεφαλογιάννης μίλησε για «ένα έργο εμβληματικού χαρακτήρα» και παράλληλα σημείωσε ότι αξιοποιείται η ακίνητη περιουσία των Ενόπλων Δυνάμεων, διασφαλίζοντας «σημαντικά αντισταθμιστικά οφέλη».

Μεγαλώνει η υποστελέχωση ταυτόχρονα με την εμπορευματοποίηση

Τα αποτελέσματα, άλλωστε, της πολιτικής ιδιωτικοποίησης και υποστελέχωσης, που συνεχίζεται με ραγδαίους ρυθμούς, και για τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, αναδεικνύει η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών (ΕΝΙΘ), με αφορμή την κατάσταση στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο και το «Παπανικολάου».

Οπως αναφέρει, στο «Ιπποκράτειο», για το οποίο ο υπουργός Υγείας πανηγυρίζει για την έναρξη των απογευματινών χειρουργείων, αυτήν τη στιγμή λειτουργούν οι 5 από τις 12 χειρουργικές αίθουσες και υπηρετούν 9 αναισθησιολόγοι στις 29 οργανικές θέσεις και η αναμονή για τα χειρουργεία σε πολλές περιπτώσεις είναι πάνω από 6 μήνες. Η επιμονή κυβέρνησης και διοίκησης στα απογευματινά χειρουργεία δεν νομιμοποιεί μόνο το φακελάκι, αναγκάζοντας στους ασθενείς να πληρώσουν για να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας, οδηγεί ταυτόχρονα σε περαιτέρω υποβάθμιση της τακτικής λειτουργίας και σε εντατικοποίηση και απορρύθμιση όλων των τμημάτων (π.χ. ΜΕΘ, εργαστήρια) για την υποστήριξη των απογευματινών χειρουργείων.

Ο αξονικός τομογράφος του «Ιπποκράτειου» λειτουργεί οριακά, καθώς αυτήν τη στιγμή έχουν μείνει μόνο 2 γιατροί για την πρωινή λειτουργία και 3 για τις εφημερίες, ενώ αντίστοιχες είναι και οι ελλείψεις τεχνολόγων (έχουν μείνει 7 εργαζόμενοι όταν σε κάθε γενική εφημερία χρειάζονται 6). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εξουθένωση των εργαζομένων και από την άλλη τη δυσλειτουργία όλων των κλινικών του νοσοκομείου, καθώς καθυστερεί και δυσχεραίνει η διάγνωση των νοσηλευόμενων ασθενών. Η μετακίνηση γιατρών από άλλα νοσοκομεία, που επέλεξε η διοίκηση και η 4η ΥΠΕ, όχι μόνο δεν αποτελεί μόνιμη και ασφαλή λύση, αλλά δημιουργεί επιπλέον προβλήματα και στα άλλα νοσοκομεία της πόλης και διαλύει συνολικά τις εργασιακές σχέσεις των ιατρών του ΕΣΥ.

Με πρόσχημα τον Covid διαλύθηκε δήθεν προσωρινά η Α' παθολογική κλινική, που ήταν η μόνη παθολογική του ΕΣΥ, με αποτέλεσμα οι 3 υπόλοιπες κλινικές να κάνουν συνεχόμενες εφημερίες, αυξάνοντας ταυτόχρονα τις φιλοξενίες ασθενών σε άλλες κλινικές, καθώς οι κλίνες δεν επαρκούν, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία αλλά και την επισφαλή νοσηλεία τους. Από την άλλη, η λειτουργία της νεοσύστατης πνευμονολογικής κλινικής είναι προβληματική και στηρίζεται στις μετακινήσεις παθολόγων ειδικών και ειδικευόμενων. Τέλος, η ψυχιατρική κλινική επίσης σταμάτησε να λειτουργεί από την περίοδο της πανδημίας.

Κινδυνεύει και η Νευροχειρουργική του «Παπανικολάου»

Το τελευταίο παράδειγμα τραγικής υποστελέχωσης αφορά τη Νευροχειρουργική κλινική του νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη, που δέχεται επείγοντα και προγραμματισμένα περιστατικά από όλη τη βόρεια Ελλάδα. Μία από τις παλαιότερες νευροχειρουργικές κλινικές της Ελλάδας με μεγάλο επιστημονικό, ιατρικό και εκπαιδευτικό έργο και αντίστοιχη τεράστια κοινωνική προσφορά.

Παρ΄ όλα αυτά όμως, έχει σημαντικά κενά στη στελέχωσή της σε μόνιμους ειδικούς γιατρούς, το οποίο έχει οδηγήσει σε δραματική υποστελέχωση και σε ειδικευόμενους γιατρούς. Η κατάσταση αυτή έχει ως αποτέλεσμα να υπολειτουργεί σε σημαντικό βαθμό, ενώ αν δεν γίνει κάτι για να αναταχθεί σύντομα, θα τεθεί η ίδια η λειτουργία της εν αμφιβόλω - με ό,τι αρνητικό συνεπάγεται αυτό, βεβαίως, και για τους οξείς νευροχειρουργικούς ασθενείς (κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, πολυτραυματισμούς, καρκίνους κ.τ.λ.) αλλά και για τους χρόνιους, οι οποίοι συνωστίζονται στη λίστα χειρουργείων, η οποία όλο και μεγαλώνει.

Η ΕΝΙΘ απαιτεί την άμεση προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων της νευροχειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου «Παπανικολάου», για να διασφαλιστεί η ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία της κλινικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ